Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx) izdvojena tema

poruka: 5.818
|
čitano: 963.527
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx)

Nešto sam malo OC-a svog Phenoma i imam problem, odnosno tu i tamo dobijem BSOD, vjerojatno zbog OC.

Međutim OC nije strašan svega 100 Mhz, sad radi na 3.5 GHz u biosu je postavljen napon na 1.4 i čudi me da dobijam BSOD kada je napon povećan, čak bi prema nekim uputstvima trebao raditi na stock naponu @3.5GHz bez nestabilnosti.

Također imam problem i u raznim očitanjima napona procesora u raznim programima.

CPUZ, Speccy i HWMonitor pokazuju stock napon @1.376, dok HWINFO pokazuje @1.4.

CPUZ validacija pokazuje @1.376

http://valid.x86.fr/lpmp0k

Zbunjujujuće i ne znam sada koliki je u stvari napon.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

AMD Overdrive pokazuje 3.5 GHz @1.4 V

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
Re: Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,f

Imao sam Phenoma 955 koji mi je radio na 4ghz na 1.425v. Tako da probaj sa tom voltažom odnosno tu negdje u "okolici", jer to su isti čipovi, a  i nemoj dirati ništa od freq od HT i NB-a. Obavezno isključi power save-s u biosu.

edit:a i mislim da nečeš uspjeti ništa s tom matičnom OCati...

skOOrvy http://www.speedtest.net/result/4656104677.png
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.7.2016 23:51 (skorvy).
13 godina
protjeran
Tomo53nja kaže...
Zemljanin kaže...

a cijena je 660 Kn Links, ploca mi podrzava max 95 W TDP i trazim neko rjesenje da malo ubrzam

Po meni neisplativo, bolje stedi novce pa si piknes polovnu plocu koja podrzava fx 8 seriju, klokas ili otkljucas tog svog athlona ako se bude dao i onda na kraju stednje piknes nekog Fx 8xxx i uzivas...

Ako ti je to sve problem onda pronadi nesto od i5ice polovne sa plocom i vozi...

Evo kolega Zemljanin ovako nesto:

http://www.njuskalo.hr/procesori/amd-fx-8300-scythe-katana-4-asus-m5a97-r2.0-cpu-garancija-3-god-oglas-19785764

TL-za zahvalu klikni hvala // WoT nick: tomo53nja
17 godina
skorvy kaže...

Imao sam Phenoma 955 koji mi je radio na 4ghz na 1.425v. Tako da probaj sa tom voltažom odnosno tu negdje u "okolici", jer to su isti čipovi, a  i nemoj dirati ništa od freq od HT i NB-a. Obavezno isključi power save-s u biosu.

edit:a i mislim da nečeš uspjeti ništa s tom matičnom OCati...

Power saving opcije su isključene, no mislim da potencijalni problemi leže u kompatibilnosti memorije i ploče.

Naime ova G.Skill memorija je starija od ove ploče koju sada koristim već 6 godina, memorija je kupljena 2009. i pravio sam tada prvo intel konfiguraciju /MSI P45 NEO 2 FR, 4 GB G.Skill 1066 MHz i Intel e 5200/ no naprasno su mi riknula dva memorijska slota pa sam zbog toga što nisu imali zamjensku istu ploču tražio BIOSTAR TA 790GXBE jer podržavala DDR2 i onda sam kupio Phenoma II x4 965 BE.

Već tada sam imao probleme sa memorijom jer mi je uzrokovala BSOD pa sam tražio rješenje od G. Skilla koji mi je dao uputstvo kako da ustabilim ploču i memoriju.

Prateći uputstva sam riješio probleme i nikada više nisam dobio BSOD, ali sada kada oveclockam procesor sa vremena na vrijeme dobijem BSOD, a samo sam mu podigao množitelj i napon.

Evo postavke koje sam morao napraviti u BIOSU za G.Skill memoriju.

Znam da ploča nije ništa ekstra niti spada u rang ekstra ploča za OC, no nalazio sam da su sa njom ljudi otključavali jezgre i uspješno overclockali procesore za 300-400 MHz.

11 godina
neaktivan

Pozdrav, može li se klokati na Gigabyte GA-F2A85X-D3H ploči? U pitanju je AMD 6600k koji radi na 3.9GHz, a hlađen je Xilence coolerom

Siky1234
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Može pomoć za OC FX 8320 preko overdrivea? Radi na default brzini i htjeo bi ga dići na veću brzinu.

Matična je ASRock 970 DE3/U3S3, napajanje Corrsair 600 i cooler Coolermaster EVO 212.

Ako nije problem za pomoć jer se nisam bavio sa tim do sada.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Zaboravi na bilo kakav overklok na toj ploči, budi sretan da ti i ovak radi bez problema.

Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina
XXX kaže...

Zaboravi na bilo kakav overklok na toj ploči, budi sretan da ti i ovak radi bez problema.

To sam i mislio. Jebiga bootlenecka mi GTX1070 jako a kupujem novi tek krajem godine.

14 godina
Point-X kaže...
XXX kaže...

To sam i mislio. Jebiga bootlenecka mi GTX1070 jako a kupujem novi tek krajem godine.

Ploča je katastrofa ali nije sve crno po meni. Reci koliki napon dobiva trenutno FX8320? Sa naponom tipa 1.250V što nije stvarno puno lako ga postaviš na 4.0GHz i pratiš stanje odnosno stabilnost sustava...dapače ako ti radi trenutno na 3.5GHz zašto nebi i na višoj frekvenciji uz manji ili sličan napon,opet dodatnih 500MHz te ništa skoro ne "košta" i svakako nije za odmet,dok ne nabaviš nešto bolje za GTX1070.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.8.2016 19:40 (3n3m1).
16 godina

Toliko nekako i ide. Iskreno cijeli komp mi je drlog ali bar da dođem do 4.0.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Point-X kaže...

Toliko nekako i ide. Iskreno cijeli komp mi je drlog ali bar da dođem do 4.0.

Pokreni prime 95 na 10 min i baci sliku HWMonitora da vidimo stanje...

16 godina

Pišem sa mobitela, tako da sutra to obavim. Sa HW Monitorom sam gledao još prije ali nisam radio sa overclock programom( overdrivom). Što i kako poriktati? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Evo slike sa HW Monitora i CPU-Z:

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Point-X kaže...

Evo slike sa HW Monitora i CPU-Z:

Očito imaš upaljen Turbo core,jer ti CPU radi na 4.0GHz i konzumira nemalih 1.390V za tu frekvenciju. Obavezno isključi Turbo core (Disable) u Biosu i postavi sljedeče enable:CnQ,postavi vcore voltage na fiksnih 1.250V kao i frekvenciju na 4.0GHz (FSB:200 + X20.0 multi) i spremi postavke i testiraj pa javi,valjda znaš ući u BIOS svoje ploče?

16 godina

Znam, nema frke. Što je sa Cool and Quiet?

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Point-X kaže...

Znam, nema frke. Što je sa Cool and Quiet?

Cool and Quiet je opcija kada cpu ne radi "ništa" i spušta frekvenciju radi uštede i bezpotrebnog forsiranja cpu,slobodno uključi tu opciju jer ju više manje svi imaju upaljenu. 

16 godina

Evo ovako to izgleda u BIOS-u -slike.

AMD turbo sam sad isključio, prije slikanja.

Isključivanje Turaba nebu utjecalo na performanse u igrama?

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.8.2016 11:09 (Point-X).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Point-X kaže...

Ne,dapače Turbo samo bespotrebno postavlja sulude voltaže za određenu frekvenciju i bolje ga isključiti i fiksno podesiti voltažu/frekvenciju,kao što i sam vidiš za FX na 4.0GHz ne treba visokih 1.390v voltaže,može proći i sa osjetno manjom voltažom a u konačnici cpu se manje zagrijava i troši  manje  struje...pa si na dobitku.

Prva slika je u redu i na drugoj samo trebaš postaviti frekvenciju ( multiplaier i voltage change : 4.0GHz i fiksni napon 1.250v),spremi postavke i testiraj sistem odnosno PC sa Prime95...

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.8.2016 11:19 (3n3m1).
16 godina
3n3m1 kaže...
Point-X kaže...

Ne,dapače Turbo samo bespotrebno postavlja sulude voltaže za određenu frekvenciju i bolje ga isključiti i fiksno podesiti voltažu/frekvenciju,kao što i sam vidiš za FX na 4.0GHz ne treba visokih 1.390v voltaže,može proći i sa osjetno manjom voltažom a u konačnici cpu se manje zagrijava i troši  manje  struje...pa si na dobitku.

Prva slika je u redu i na drugoj samo trebaš postaviti frekvenciju ( multiplaier i voltage change : 4.0GHz i fiksni napon 1.250v),spremi postavke i testiraj sistem odnosno PC sa Prime95...

Napravio sam sve što si rekao i napravio test u Primeu95. Srušio se sustav u pola minute. 

Matična je stvarno tragedija. Za sada bude izdržao za W3, Overwatch i novi Dus Ex.

Početkom iduće godine budem uzimao cijeli novi komp. a do tada bolje da imam nešto nego ništa.

Hvala na pokušaju i pomoći. LP

15 godina
neaktivan

Bok ekipa,

Trebam pomoć,

Danas sam burazu u komp slozio vodeno  - Antec H600 PRO.

Uglavnom konfa je: FX8320, Gigabyte 970A-UD3 rev.3.0 (8+1), 4x4GB Corsair Vengence 1600MHz.

Htio sam bacit neki malo bolji OC tipa 4.4 - 4.5 GHz međutim već sam hebeno živčan !

Stvar je u tome što god ja pokušao, koje god postavke stavio, bilo to 4.0, 4.2, 4.4.. koliko god napona dodao, ukljucivao Vcore load line itd.. NON STOP kad upalim prime95, nakon par minuta frekvencija padne na cca 1400MHz i onda skakuta..

C&C je iskljucen, C1E iskljucen, Core C6 iskljucen, APM iskljucen.. itd.. uglavnom sve sto bi moglo uzrokovati navedene simptome.

Tako vec evo od 14h pokusavam sve zivo i nista.

A i sa temperaturom nisam bas previse zadovoljan... tipa. 1,356v, 4.2GHz - Core 52c, Socket 52c...

Toliko sam lud da sam odustao, dali ima netko kakav savjet u cemu je kvaka problema?

I dali su ovo normalne temp? jer ako nisu, onda sam vjerovatno stavio previše/pre malo paste.

Cooler je dobro stegnut i na mjestu je.

U prilogu SS, da vidite tocno o cemu se radi.

BIOS updatean i dalje ista stvar

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.8.2016 19:29 (Brega55).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Point-X kaže...

Napravio sam sve što si rekao i napravio test u Primeu95. Srušio se sustav u pola minute. 

Matična je stvarno tragedija. Za sada bude izdržao za W3, Overwatch i novi Dus Ex.

Početkom iduće godine budem uzimao cijeli novi komp. a do tada bolje da imam nešto nego ništa.

Hvala na pokušaju i pomoći. LP

Zašto očajavati? Slobodno povisi napon...npr: 1.300V itd nisu svi FX stabilni za tu frekvenciju.

12 godina
Brega55 kaže...

Bok ekipa,

Trebam pomoć,

Danas sam burazu u komp slozio vodeno  - Antec H600 PRO.

Uglavnom konfa je: FX8320, Gigabyte 970A-UD3 rev.3.0 (8+1), 4x4GB Corsair Vengence 1600MHz.

Htio sam bacit neki malo bolji OC tipa 4.4 - 4.5 GHz međutim već sam hebeno živčan !

Stvar je u tome što god ja pokušao, koje god postavke stavio, bilo to 4.0, 4.2, 4.4.. koliko god napona dodao, ukljucivao Vcore load line itd.. NON STOP kad upalim prime95, nakon par minuta frekvencija padne na cca 1400MHz i onda skakuta..

C&C je iskljucen, C1E iskljucen, Core C6 iskljucen, APM iskljucen.. itd.. uglavnom sve sto bi moglo uzrokovati navedene simptome.

Tako vec evo od 14h pokusavam sve zivo i nista.

A i sa temperaturom nisam bas previse zadovoljan... tipa. 1,356v, 4.2GHz - Core 52c, Socket 52c...

Toliko sam lud da sam odustao, dali ima netko kakav savjet u cemu je kvaka problema?

I dali su ovo normalne temp? jer ako nisu, onda sam vjerovatno stavio previše/pre malo paste.

Cooler je dobro stegnut i na mjestu je.

U prilogu SS, da vidite tocno o cemu se radi.

BIOS updatean i dalje ista stvar

Stavi neki mali vent 80x80 da puše po VRM, pošto si na vodi taj sad dio oko i VRM ništa ne hladi, i ako imaš mogućnost stavi jedan iza da socket hladi.

http://hwbot.org/signature/u135800.png
16 godina
3n3m1 kaže...

Zašto očajavati? Slobodno povisi napon...npr: 1.300V itd nisu svi FX stabilni za tu frekvenciju.

Meni za 4.2 GHz mora biti minimalni napon 1.38750V (fx 8320 na gigabyte fxa990-ud3 v4). Ako napon smanjim samo za jednu vrijednost, dolazi u Primeu 95 do rušenja 1 jezgre nakon manje od sat vremena testiranja (inače mi je standard testiranja barem 3 sata u Prime 95). Tip na istoj matičnoj (i isti CPU) stavlja za 4.5 GHz još niži napon od mojega. U Biosu sam radio sve što i on ali jednostavno ne ide (video dolje). Probao sam još nekoliko uputa za drugačija podešenja Biosa od drugih korisnika kao i druge kombinacije. Isto ništa (doslovno sam dane potrošio na testiranja). Jednostavno je takav primjerak CPU-a.

Uglavnom ja zadovoljan i ne žalim se. Vidjet ću kad najesen stavim bolji hladnjak (Scythe Mugen Max) i CPU na 4.5 GHz, koliki će mi napon biti potreban.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
15 godina
neaktivan

Ipak mislim da je ovako kako je kolega Mirzet rekao.

Maloprije sam stavio prst na pasivni hladnjak od VRM i doslovce sam se opekao.

Tako da izgleda da ipak zato dolazi do pada napona, a samim time i pada frekvencije.

Stvar je izgleda u tome jer je radijator od vodenog hladenja vrlo blizu VRM-a, pa samim time i širi toplinu na njega.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Pozdrav planiram oc-at moj fx 8300, na ploci Gigabyte Motherboard 970A-D3P.

Cooler za proc je dobar.

Zanima me do koliko mogu oc-at na toj ploci da bude stabilno bez rizika.

Koje programe da koristim za testiranje i ako moze neko dat link za download.

Otprilike sam skuzio kako oc-at procesor, trenutno ne kuzim kako povecat voltazu.

Da li netko zna iz iskustva koje postavke bi mi odgovarale ?

Svaka pomoc je dobrodosla, hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nego stigla nova maticna pa reko da clockam malo, ne zelim turbo mode i divlje napone.

Stavim sljedece parametre:
Ai Overclock tuner : D.O.C.P.

DRAM1600Mhz

CPU Ratio21 ~4200Mhz

CPU/NB Freq2000Mhz

HT Link speed2400Mhz

Spectrumi pogaseni

CPU spread/PSI spread

Cpu load line

Cpu/nb load line kalibracije Enabled

CPU voltage1.35V

CPU/NB voltage1.2V

Core C6 StateDisabled

HPC modeDisabled

APM master mode Enabled

I kad to sve stavim, ne prolazi bios ne boot-a komp, nista. Moram resetovati bios da bi se upalio komp, wtf?
Na giga ploci sve je radilo sa ~1.3V

Kontam da mu dajem jos soka mi ne drzi vodu, ici na 1.4V ili sta 

Svaki savjet dobrodosao. 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2016 20:50 (chaselol).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
chaselol kaže...

Nego stigla nova maticna pa reko da clockam malo, ne zelim turbo mode i divlje napone.

Stavim sljedece parametre:
Ai Overclock tuner : D.O.C.P.

DRAM1600Mhz

CPU Ratio21 ~4200Mhz

CPU/NB Freq2000Mhz

HT Link speed2400Mhz

Spectrumi pogaseni

CPU spread/PSI spread

Cpu load line

Cpu/nb load line kalibracije Enabled

CPU voltage1.35V

CPU/NB voltage1.2V

Core C6 StateDisabled

HPC modeDisabled

APM master mode Enabled

I kad to sve stavim, ne prolazi bios ne boot-a komp, nista. Moram resetovati bios da bi se upalio komp, wtf?
Na giga ploci sve je radilo sa ~1.3V

Kontam da mu dajem jos soka mi ne drzi vodu, ici na 1.4V ili sta 

Svaki savjet dobrodosao. 

napon memoriji 1.6V i kad staviš docp na 1600mhz de uslikaj tajminge koje je postavio 

http://hwbot.org/signature/u135800.png
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2016 21:13 (mirzet1976).
13 godina
neaktivan

Napon memoriji je inace bio 1.5V to nisam dirao jer je nisam dizao sa stock vrijednosti(ne znam jel mi se isplati), ajde stavicu sad 1.6V pa cemo staviti koju fotku.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2016 21:28 (chaselol).
13 godina
neaktivan
mirzet1976 kaže...

napon memoriji 1.6V i kad staviš docp na 1600mhz de uslikaj tajminge koje je postavio 

Stavio sam 1.6 evo i screenshot

Ne dize sistem.
Zaboravio sam napomenuti, ugaseni su mi ASUS Epu i ASUS Tpu switchevi na maticnoj.

Ne znam sta da radim, stavio sam 1.4V CPU ne dize, nakon reseta u biosu poslije podesavanja, nista se ne desava :|
Onda hard bios reset jedino pomaze.

P.S. digi+vrm power control mi je na auto sve, dal da dizem tu sta mozda? Nisam clockao nikad preko Asusice pa mi je ovaj dio novi...

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.8.2016 22:55 (chaselol).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice