Trgovine ostaju bez SSD-ova, a cijene DDR5 memorij

poruka: 36
|
čitano: 7.561
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Trgovine ostaju bez SSD-ova, a cijene DDR5 memorij".
8 godina

došlo vrijeme da kingston xs 1000 od 2TB...kupljen...vjerojatno jesen 2023 ili 2024...prodam...evo u instara...crveni je 458E...ali je nedostupan...brat bratu...brat sestri...tečaj 1E=1GB bi bila fer cijena

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Trgovine ostaju bez SSD-ova, a cijene DDR5 mem
I kako da ja sad upgrejdam ps5 a da nije skuplje od ps5?
Moj PC  
5 0 hvala 0
5 godina

U svakom slucaju katastrofa za cijelokupno trziste, sto se vidi i po statistikama sve je u padu sto se tice potrosnje...

Moj PC  
8 0 hvala 2
12 godina
Tko nije pratio tržište plaća više ili ne kupuje,hw je skup ali ne gubi na vrijednosti.
Moj PC  
2 0 hvala 0
5 godina
Boris grozni kaže...

U svakom slucaju katastrofa za cijelokupno trziste, sto se vidi i po statistikama sve je u padu sto se tice potrosnje...

dobro je to.

niža potrošnja, niža inflacija  

合気道 五段 ZLA BEBA !
4 godine
SSD i memorija su bolja investicija od zlata

4 0 hvala 1
15 godina
ZGamer kaže...
Tko nije pratio tržište plaća više ili ne kupuje,hw je skup ali ne gubi na vrijednosti.

Svu sam lovu u komponenete utukao

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2026 22:26 (MGloc).
15 godina
MGloc kaže...
ZGamer kaže...

Svu sam lovu u komponenete utukao

Koja je to igra na zadnjoj slikici?

“See the happy moron, / He doesn’t give a damn, / I wish I were a moron, / My God! Perhaps I am!”
17 godina

U 11/2024 SSD placen 305€.

Sada je 639€. 

Mada i nije tako drasticno poskupljenje kao sto je kod DDR5 memorije...

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina

Jos je uvijek sve puno dostupnije i jeftinije nego sto je bilo tamo 90ih godina. Uostalom, mozda konacno opet pocnu i optimizirati igrice. Ne znam cemu uopce sva ta silna graka i galama. Tko treba mocan hardware za posao moze si ga zaraditi bez problema. Tko igra samo igrice ima konzole. Tko ne zna sto bi sa sobom (hoce kaki hoce piski), pa za njega i ovako i onako nema rjesenja - samo baca novce na gluposti ionako.  I ne vjerujem da ce se uskoro ista bitno promijeniti. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2026 21:18 (SamoPitam3).

3 3 hvala 0
15 godina

To je Rtx 4070ti super i MSI shadow x3 5080

16 godina

a koja je na predzadnjoj ???

Ju je je? Je ju je!
15 godina
Stric_Jura kaže...

a koja je na predzadnjoj ???

Shooting range simulator 2026 jogurt verzija 

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2026 22:25 (MGloc).
5 godina

Kad možemo dati 1000 +€ za grafičke, možemo i za RAM i NVME malo više platiti.

Podržavam sva poskupljenja.. 

合気道 五段 ZLA BEBA !

1 0 hvala 0
5 godina
gnautix kaže...
SSD i memorija su bolja investicija od zlata

Lako tebi kad si budzašto kupio Kingston memoriju. 

合気道 五段 ZLA BEBA !
14 godina

U laptopu imam skoro prazan NVME od 512 GB a u kompu 1 TB NVME Crucial i još sam si prije uzeo 1 TB onal mali od Patriota na USB C i USB A ja miran

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Dok se ne normalizira tržište ne razmišljam o nadogradnji na AM5..... I ovako igre koje igram zadovoljan sam sa performansama i izgledom.

Moj PC  
4 0 hvala 0
18 godina

U Vacomu još ima WD SN5100 2TB (Blue) po prihvatljivoj cijeni pa kome treba neka požuri.

Pretpostavljam da se rješavaju starih WD modela kako bi prepakirani Sandisk Optimus mogao koštati duplo više :P.

Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
Mladen kaže...

U Vacomu još ima WD SN5100 2TB (Blue) po prihvatljivoj cijeni pa kome treba neka požuri.

Pretpostavljam da se rješavaju starih WD modela kako bi prepakirani Sandisk Optimus mogao koštati duplo više :P.

svoje sam platio 130€ prije poskupljenjasad je 200+, 2tb pisljivog ssd 1500kn

5 godina

Nije 200€ puno za SSD od 2 TB.

Što misliš da su cijene 450 €, što onda ?! 

Mi smo naučili na relativno jeftine SSD, NVME , RAM memorije, pa nas sad muče "visoke cijene"

Kako smo se navikli dati 1000 € za grafičke i to je već sad normalno tako će i ove nove cijene postati normalne. 

Cijene će se vratiti na staro kao što su se vratile zbog cripto rudarenja grafičke na staro.

Već sam napisao sličan post no da potvrdimo još jednom.

合気道 五段 ZLA BEBA !
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.6.2026 14:31 (Zaporožac).

7 0 hvala 1
5 godina
Mladen kaže...

Ima u bazzaru WD Blue NVME Sn5000 4 gen  za 366,19 € korektna cijena s 5 god garancije.

Više se isplati nego isti disk, ista firma od 2 TB kod Vacoma za 209,99 €

Za torrente kao metak 

合気道 五段 ZLA BEBA !
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.6.2026 14:35 (Zaporožac).
4 godine
Mladen kaže...

Evo ja prodajem Crucial 2TB po 180 eura nikako da ode  Po meni ispod 200e je smiješna cijena u današnje vrijeme odnosno ispod 100e po TB (s obzirom na paniku oko AI koliko su napumpali tu priču), može to još puno puno gore.

Kako je netko rekao, ako ste navikli na grafičke po 1000+ šta je dat 100-200e za glavni harddisk u kompjuteru (usto i superbrz)?

4 godine
Zaporožac kaže...

Nije 200€ puno za SSD od 2 TB.

Što misliš da su cijene 450 €, što onda ?! 

Mi smo naučili na relativno jeftine SSD, NVME , RAM memorije, pa nas sad muče "visoke cijene"

Kako smo se navikli dati 1000 € za grafičke i to je već sad normalno tako će i ove nove cijene postati normalne. 

Cijene će se vratiti na staro kao što su se vratile zbog cripto rudarenja grafičke na staro.

Već sam napisao sličan post no da potvrdimo još jednom.

Pa u pravu si, taman sam napisao sličan komentar. Pričamo o najbržoj memoriji na tržištu. Btw kome je skupo neka kupi HDD, za 200e dobijes 10+ terabajta memorije.

18 godina
gnautix kaže...

Evo ja prodajem Crucial 2TB po 180 eura nikako da ode  Po meni ispod 200e je smiješna cijena u današnje vrijeme odnosno ispod 100e po TB (s obzirom na paniku oko AI koliko su napumpali tu priču), može to još puno puno gore.

Kako je netko rekao, ako ste navikli na grafičke po 1000+ šta je dat 100-200e za glavni harddisk u kompjuteru (usto i superbrz)?

Pričekaj još malo da se ovi rasprodaju :)

Ovisi koji Crucialov model a i SSD općenito je komponenta koja se doslovno i mjerljivo troši pa ga je i najteže dobro prodati.

Solidan SSD, ovaj SN5100 je noviji model i dosta brži od SN5000, i nakon ovog bencmarka temperatura nije prešla 60°C.

13 godina
Mladen kaže...

Solidan SSD, ovaj SN5100 je noviji model i dosta brži od SN5000, i nakon ovog bencmarka temperatura nije prešla 60°C.

ti čmarkovi su bezvezarija od testa, debilno je da jedini toms hardware i techpowerup prave real life testove koji prelaze veličinu keša

što ti vrijedi čmark koji pokazuje brzinu ssd-a u prvih par desetaka giga zapisa, ako kasnije krene trokirat kao najjeftiniji usb ili mu brzina padne ispod brzine prosječnog hdd kad potroši pseudo slc keš

spucaj ga pisanjem od barem 50% njegovog kapaciteta, pa ćeš vidjet kako se uistinu ssd ponaša

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.6.2026 18:48 (picajzla0707).
2 godine
Mladen kaže...

Solidan SSD, ovaj SN5100 je noviji model i dosta brži od SN5000... 

U realnom radu ne vidiš razliku između toga i nekog dobrog sata koji ima 500 mb/s, npr. MX500, lol...

18 godina
picajzla0707 kaže...

ti čmarkovi su bezvezarija od testa, debilno je da jedini toms hardware i techpowerup prave real life testove koji prelaze veličinu keša

što ti vrijedi čmark koji pokazuje brzinu ssd-a u prvih par desetaka giga zapisa, ako kasnije krene trokirat kao najjeftiniji usb ili mu brzina padne ispod brzine prosječnog hdd kad potroši pseudo slc keš

spucaj ga pisanjem od barem 50% njegovog kapaciteta, pa ćeš vidjet kako se uistinu ssd ponaša

CrystalDiskInfo je popularan benchmark pa je lako naći puno rezultata za usporedbu, bar za provjeru da li se konkretni primjerak ponaša kako bi trebao.

Jasno da će zahtjevniji korisnik tražiti i više detalja i različite testove jer prosječni baš i ne zapisuje preko 400GB odjednom da bi mu to bilo bitno, a vjerojatno ne zna ni razlike DRAM/less, TLC ili QLC itd.

SharkZ kaže...

U realnom radu ne vidiš razliku između toga i nekog dobrog sata koji ima 500 mb/s, npr. MX500, lol...

Moj realni rad je čitanje par sto MB teških assetsa prije svakog rendera i tu se osjeti razlika, u nekim drugim slučajevima možda i ne.

Da moram birati, prije bi ostavio OS na MX500 nego fileove sa kojima radim jer makinu restartam 2-3 puta mjesečno.

17 godina

prije tri godine, slike dolje

picajzla0707  dobro je znati ali meni nebitno, jer mi diskovi služe 99% vremena za učitavanja, brzina pisanja mi je sasvim dovoljna da pokriva brzinu skidanja sa neta. Meni je bitno da se sa njih brzo učitava i to vjerovatno ne više od onoga što stane u grafičku karticu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.6.2026 20:04 (forumaš).
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
forumaš kaže...

prije tri godine, slike dolje

Da, ovo je najgori skok ikad, stariji se vjerojatno sjećaju poplava na Tajlandu i skoka cijena hard diskova 2011. ili poremećaja cijena DDR4 2018., ali nikad nije bilo za nekoliko puta.

Na jesen sam slagao jedan komp i 2x48GB kit DDR5 je bio oko 300€, nisam htio pretjerivati sa 192, kao lako ću dodati ako zatreba i onda dođe ova pošast, sad ne samo da ih nema (Micron ugasio Crucial) nego kitove ostalih proizvođača razdvajaju i prodaju keks po 700+ € :(.

5 godina
Mladen kaže...

SN5000 je 366 €,a pošto je SN 5100 model ?  485 € najjeftiniji.

Meni dovoljan razlog da ga ne kupim po toj cijeni, zbog meni beznačajne razlike u brzini.

合気道 五段 ZLA BEBA !
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice