Ljudi šta mislite na koliko bi ghz Amd athlon x4 II 750 k bio stabilan 24/7 ??
Mbo:Asrock FM2A75-PRO4-M
+ neki after market hladnjak
Ljudi šta mislite na koliko bi ghz Amd athlon x4 II 750 k bio stabilan 24/7 ??
Mbo:Asrock FM2A75-PRO4-M
+ neki after market hladnjak
Recimo da je objektivno očekivati oko 4.3 do 4.4 Ghz za 24/7. Može vjerojatno i više ako nisi paranoičan oko višeg napona.
Mene samo zanimalo jel moze na 4.0 ghz radit 24/7 . Jel to dobar odabir procesora za sljedećih 5-6 godina za gaming i CAD programe .
p.s. radio bi sa Hd7850 2gb :)
Pa sad, dobar je ako ti je budget u njegovim okvirima. Ima i boljih procesora sigurno . Na 4.0Ghz može raditi 99,99%.
Provjerio sam, matična me koči.
Reference clock (neki kažu FSB) wall mi je 245 MHz, tu prolazi testove stabilnosti i s HT Bus množiteljem na 10 (dakle HT 2500 MHz) i kad smanjim HT množitelj na 9 (2250 MHz).
Naravno da sam pravilno testirao (memoriju na DDR2 400 MHz s ručno postavljenim tajminzima kao na 800 MHz, množitelj procesora na 10, isključen C'n'Q itd.).
Upravo sada tražim koliko mi CPU ide, teoretski maksimum mi je 3675 MHz (245x15) no prije mi na 3600 MHz (240x15) nije prolazio test stabilnosti.
Idem vidjeti koliko ide, pa makar mi maksimalan oc bio za 400 MHz...
Edit:
Izgleda da je i primjerak procesora očajan. Zadnji stabilan Referentni takt bez dizanja napona je 230 MHz (230x15, 3450 MHz). Na 235 MHz ne prolazi OCCT, čak i baca BSOD.
Podigao sam napon pa dalje testiram. Javim kako prođe dalje.
Evo ga, pronašao sam prvi kandidat za clock koji bi mi potencijalno bio dobar za držanje 24/7.
234x15 odnosno 3510 MHz uz napon 1.3500V (default je 1.3250V) uz HT od 2106 MHz i NB 2340 MHz.
Memorija 780 MHz, ne provjerava mi se na 936 MHz jer ne vjerujem da bi radila.
Evo CPU-Z screenshoot:
Imam nekih poteškoća s overclockom svog PII 945 pa bih vas pitao par pitanja.
NB napon s Phenom II 550 bio mi je default 1.1000V, držao sam ga otključanog u x3 i za stabilnost je trebao NB napon od 1.1250V. Sada mi je s Phenom II 945 default NB napon 1.2000V odnosno tu mi vrijednost automatski postavlja (kada npr resetiram bios). Je li to standardni NB napon za taj procesor (imam C3 reviziju, 95W TDP) ili meni ploča krivo postavlja? Koliki mi je neki, nazovimo to tako, sigran NB napon (ploča je AsRock A770DE+ s nehlađenom 4+1 regulacijom)?
Je li normalno da matična overvolta 95W TDP procesor pod opterečenjem podjednako koliko je overvoltala procesor s većim TDP-om? Sumnjivo mi je to kako se ponaša, ali ne pravi nikakve probleme.
Prvih dan-dva kada sam kupio procesor isprobavao sam overclock, samo nabrzaka. Oko 3600 MHz bilo je totalno nestabilno (boota u Windowse, no ne može pokretati npr igre i testovi stabilnosti se ruše). Na ~3400 MHz sve pokreće bez problema, no testove stabilnosti ne prolazi (OCCT, LinX). Što mislite, što bi moglo biti posrijedi? Memorija koju imam je DDR2 800 MHz, kada sam clockao smanjio sam takt (odnosno povećao djelitelj takta) kako me memorija ne bi kočila. HT Frekvenciju i NB frekvenciju držao sam što bliže 2000 (podešavano ručno), mislim da ni to ne bi trebalo utjecati na stabilnost... PCI odnosno PCI-E frekvencija bila je fiksna, dakle 100 ili koliko već treba biti (nevezana uz FSB).
Kakva su vaša iskustva s podizanjem HT i NB frekvencija vaših AMD Phenom II procesora? Koje frekvencije vam donose najviše?
Planiram uskoro odvojiti kojih dan-dva za pošten overclock (uzimajući sve u ozbir; prvo pronaći FSB wall, pa HT wall, pa NB wall, pa max frekvenciju memorije, pa ponajbolju kombinaciju toga svega dakle neki optimalni overclock) i testiranje stabilnosti, te kraju provjeru dobitka na performansama pa se stoga raspitujem tj potražujem odgovore na ranije postavljena pitanja.
Pomalo me strah da sam dobio loš primjerak, neclockabilan, a stalno me kopka to što ga držim na default taktu...
1.20V cpu-nb je normalno za stari X4 šrotex memorijski kontroler uparen sa ddr2 memorijom, prvi savjet je da se prebaciš na DDR3 memoriju, nevjerojatno koliko je lakša po procesor i overclock...
Primjetio sam da nb napon na Asrocku nazivaš naponom chipseta, Asrock nema napon chipseta, riječ je o cpu-nb naponu kojeg možeš dizati do 1.35V bez problema i dizati nb s tim naponom do +- 2800MHz, sa default naponom je zid otprilike 2300-2400MHz i svaki pomak traži veliki skok s naponom, nemoj mislit da će ti minimalni pomaci nešto pomoći... HT možeš dizati do 2600MHz (jednosmjerno) i to bi ti trebalo raditi bez ikakvog dizanja napona ali nećeš ništa dobiti s tim pošto je bandwidth već na 2000MHz dovoljno širok za svu periferiju na matičnoj, pogotovo ako je riječ o samo jednoj grafičkoj kartici...
NB- +- 2400MHz default V
HT- 2000MHz default V
HTT ili FSB ti neće preko koliko? khmmmm
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=840690
1.20V cpu-nb je normalno za stari X4 šrotex memorijski kontroler uparen sa ddr2 memorijom, prvi savjet je da se prebaciš na DDR3 memoriju, nevjerojatno koliko je lakša po procesor i overclock...
Primjetio sam da nb napon na Asrocku nazivaš naponom chipseta, Asrock nema napon chipseta, riječ je o cpu-nb naponu kojeg možeš dizati do 1.35V bez problema i dizati nb s tim naponom do +- 2800MHz, sa default naponom je zid otprilike 2300-2400MHz i svaki pomak traži veliki skok s naponom, nemoj mislit da će ti minimalni pomaci nešto pomoći... HT možeš dizati do 2600MHz (jednosmjerno) i to bi ti trebalo raditi bez ikakvog dizanja napona ali nećeš ništa dobiti s tim pošto je bandwidth već na 2000MHz dovoljno širok za svu periferiju na matičnoj, pogotovo ako je riječ o samo jednoj grafičkoj kartici...
NB- +- 2400MHz default V
HT- 2000MHz default V
HTT ili FSB ti neće preko koliko? khmmmm
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=840690
Hvala za odgovor i meni je pomogao. Za 24/7 CPU/NB napon smije ici na 1.35V? Jel bolje da radin na 2600MHz i naponom od 1.25 ili 2800MHz i naponom od 1.35V. Koliko taj napon utice na sami cpu i plocu, jel isto kao i CPU napon, mislim na temperature cpua i fazne regulacije ploce, kao i na vijek trajanja. Hvala najljepsa :)
Djigibao - to mi ploca u tom trenu overvoltala.
Cele - hvala na informacijama. Nazivam naponom cipseta jer je tradiciobalno NB dio cipseta, zato krivo...
Novca za novu maticnu i ddr3 na žalost nemam.
Dakle mozda mi 245 nije zid maticne za freq. procesora vec je limit 2450 za NB beuz ditzanja napona. Moram to ispitati.
OC bijaše puno lakši u vrijeme Bartona...
Hvala za odgovor i meni je pomogao. Za 24/7 CPU/NB napon smije ici na 1.35V? Jel bolje da radin na 2600MHz i naponom od 1.25 ili 2800MHz i naponom od 1.35V. Koliko taj napon utice na sami cpu i plocu, jel isto kao i CPU napon, mislim na temperature cpua i fazne regulacije ploce, kao i na vijek trajanja. Hvala najljepsa :)
Ovaj post ide kombinirano obojici...
Ako ploča ima 4+1 regulaciju, ova +1 faza ide za cpu-nb napon, znači u startu je poželjno da je regulacija 8+2 ako bi IMC natezao koliko ide... Asrockice brutalno overvoltaju tako da ih u biosu treba držati puno niže od napona koje želiš imati u loadu, također će ti se temperatura procesora povećati, znači opet je to začarani krug, bolji overclock pita bolju ploču a ona pita što bolje napajanje i bolje hlađenje procesora, pa onda i memorija zadnja ali ništa manje bitna stavka za overclock...
Ako nisi komotan s pomisli da ćeš ubit jeftinu matičnu nakon xy vremena onda je korištenje default napona jedini ispravni način, jer realno jeftinu ploču ćeš ubiti prije ili kasnije ;) Ja sam svoje stare AMD procesore vozio sa IMC 2900-3000MHz i cpu-nb 1.30-1.35V 24/7 ali to su bili testni primjerci, probrani za testove u časopisima, i koristio sam najskuplje ploče, napajanje više nego dovoljno dobro i uvijek high end memoriju...
No bez obzira na hardware ne znam šta da ti kažem šta je bolje, ja bi ga vozio do maxa da izvučem optimum performansi koje mi pojedini procesor daje, koliko je to korisno ti sam vidi, evo izvukao sam iz arhive winrar benchmark da vidiš što ti donosi overclockanje memorijskog kontrolera i je li vrijedno napona i truda
24/7
cpu 4050MHz
nb 2925MHz
ram 1800MHz 6-6-6-18
WinRAR benchmark - 4032 KB/s
http://a.imageshack.us/img339/4205/winrar247nb.jpg
skulirani nb
cpu 4050MHz
nb 2250MHz
ram 1800MHz 6-6-6-18
WinRAR benchmark - 3795 KB/s
http://a.imageshack.us/img299/2092/winrar247nonb.jpg
evo radi mi 965 na 3825 na 1.440..load line control sam maknu s auto na regular...jel to ok?
koliko trebam vrtit prime da znam da je stabilno? mozda cu jos probat do 4.0...sad sam samo dizao mp
do koliko se inace penje u prime temp tokom testiranja? za sad nakon 30 min nije preslo 50
samo pokrenem prime i on radi svoje ili trebam nesto porihtat? ak ce ovak biti stabilan ostavit cu ga za 24/7
lp
Stok napon mu 1.472 lol,ak bu radio na 1.440 na 4.0 dal da sustam napon?
Stok napon mu 1.472 lol,ak bu radio na 1.440 na 4.0 dal da sustam napon?
Stavis na 4Ghz i polako spustas napon i testiras, kad ti test ne bude prolazio onda dignes napon.
Kod mene je na stock-u 1.4 radio @ 3.9ghz (nisam radio test s Prime).
BTW: mislim da ti je bolje imat CPU @ 3.8/3.9Ghz sa nizim naponom nego 4.0 na nekom viskom naponu.
Performansne razlike su zanemarive, a visi napon jako utijece na grijanje i dugovjecnost CPU-a.
kod mene je 1.472 na 3.4 od kad imam komp! za koliko da spustim napon na 3.4?
kod mene je 1.472 na 3.4 od kad imam komp! za koliko da spustim napon na 3.4?
Hahaha, previse je to, trebao si odma spustiti na 1.3V ili manje za stock frekvu - 3.4GHz. S tim naponom od 1.472 mozes postici 4GHz ili vise, zavisi od primjerka.
Stavis na 4Ghz i polako spustas napon i testiras, kad ti test ne bude prolazio onda dignes napon.
Kod mene je na stock-u 1.4 radio @ 3.9ghz (nisam radio test s Prime).
BTW: mislim da ti je bolje imat CPU @ 3.8/3.9Ghz sa nizim naponom nego 4.0 na nekom viskom naponu.
Performansne razlike su zanemarive, a visi napon jako utijece na grijanje i dugovjecnost CPU-a.
Ako je hlađenje adekvatno (ispod 60C) te napon do 1,45V maksimalno, procesoru neće ništa biti. Može se on i na 1,5V, ali ćeš previše silovati ploču i neće velik dobitak biti naspram 1,45V, dakle, napon digneš na toliko, lagano množitelj dižeš i testiraj, kad ti se bude rušio/gasio/freezao, samo smanjiš množitelj na zadnji stabilan takt i eto ga!
Obavezno LLC na regular, te C'n'Q na disabled (mislim da se on čak sam isključi kad se clocka)
Phenom II X4 965, upravo na 4GHz 1.440V
Sa noctua nhd14 temp ispod 50c na full load prime 95
ideje za jos jaci oc? maks napon? znam za temp da treba biti ispod 60.
nisam ja slagao,tak su u adm slozili,znaci da spu7tiim na 3.4 na stocku napon,be9 oc isto regular na llc i c an c diseable?
Evo kod mene Athlon Link .Napon varira od 1.432 do 1.440.Temp do 63°C Max.Vrtio sam Prime95 Blend Test 1h i Linpack 15 min za sad stabilno,uskoro jos testova.
nisam ja slagao,tak su u adm slozili,znaci da spu7tiim na 3.4 na stocku napon,be9 oc isto regular na llc i c an c diseable?
LLC na regular, stavi stock taktove i napon na 1.3v i testiraj.
A sto se tice Q'N'Q'...zasto bi to gasio? spušta taktove i napon kada netreba. zasto bi ti cpu radio cjelo vrijeme na 3.4ghz ako nije potrebno, i jos stedi struju.
ajd bum probao navecer
Moze pitanje u vezo OC.
Koliko se otprilike fpsova prosjecno dobije overclockom recimo mog proca.
Npr overclockam ga za 800 mhz,dakle na 4ghz
ovisi koju graficku imas i koju igricu na kojim detaljima i rezolicijama igras? sve to jako ovisi o opterecenju komponenti
Evo potrazio po googlu do 12-18 fpsova se moze dobiti
Evo potrazio po googlu do 12-18 fpsova se moze dobiti
Dobiti ces toliko ako imas HD7970 u crossfire.
ewo radi stabilno na 4.026 na 1.440...da ostavim tak ili da probam smanjivat voltazu?
znaci u biosu smanjujem za - o.o25...i svaki puta kad smanim testiram?