Za instalaciju xp se podrazumijeva. Driver instaliras u guest a ne na host.
[TUT] VMware Workstation
- poruka: 42
- |
- čitano: 26.433
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Mene zanimam kako da podesim mrezu, da dobijem virtuelnu mrezu opsega npr 192.168.1.1 - 192.168.1.254. ili 10.0.0.1 - 10.0.0.254 ...
Gdje bi podigao 2-3 servera i 2-3 racunara, znaci svi da su u istoj mrezi od toga bi jedan racunar bio domenski AD, DNS i DHCP
Sto se tice mreze mreza je podesena na NAT što je i najsigurnije ako se igras s malwareom. Ako mislis server za to imas Windows Server kome bi bilo dovoljno 1GB i 60GB. Umrezavanje virtualnih strojeva mislim da nije moguće,osim ako zelis dodati shared folder između host i guest.
..Umrezavanje virtualnih strojeva mislim da nije moguće,osim ako zelis dodati shared folder između host i guest.
-moguće je (najnormalnija stvar), VM=fizički PC osim različitih defaultnih postavki ili terminologije u opcijama kod podešavanja Vbox/VMW/VPC/HyperV.. Zapravo obrnuto, integrirani share je nepotreban, kad se radi neki RL primjer ne koristi se inerni nego 'prava mreža' za share da bi bilo jednako kalsičnom PCju, tj samo pristup hostu je tako moguć, dok u RL server ne mora biti taj host... i tad mora kroz mrežu.
Možda preko map network drive ?
Možda preko map network drive ?
map, UNC.. mreža je mreža. Ako je pravilno podešeno sve radi, npr juzeri ne odaberu work/home/public i tad je sve firewallano, posljedica ne radi ni ping itd. Banalne stvari koje se ne smiju preskakati. Server (ne mora biti serverOS) na kojem su useri (običan share, AD..), login-pass, permision pa do GPO/FW koji npr porpušataju ping. Isto je na fizičkoj mreži, VNC..
U svakoj mreži, prvi test je ping. Mora ga se dopustiti u GPOu (win8). Drugi korak, user-pass, jer bez toga juzer ni ne vidi share (skrivanje kao sec.mehanizam). Mada je DHCP praktičan/dobar, preporuka za učenje/početak koristiti fix-ručni IP, npr od 100-> po redu ili u grupama za server/printer/client.. upravo zbog pinga i direkntnog unosa adrese umjesto browasnja (slično kao što hidden folder ne možeš browsati ali ako natipkaš naziv uđeš..). Toj priči dodati AV koji može paranoično blokirati sve pa do tipfelera i sl. Bezbroj mogućih problema/promašaja ali za mrežu nema razlike VM-PC.
Tutorijal ažuriran (dodan tutorijal za kloniranje VM). Post #4
koliko je siguran vmware player?
da li je ikako moguce da virus iz virtualke prijeđe na osnovni OS? malo sam guglao i dio ljudi kaze da moze, a dio da ne moze.
glavni os je windows 7. ako bih imao ubuntu u virtualci, kolike su sanse da virus iz xxx stranica zarazi glavni os, ali i ostali virusi (recimo da namjerno otvorim attachment iz maila koji sadrzi virus ili skinem neki program sa sumnjivih stranica)? da li se sanse mijenjaju, ako bih u virtualci koristio neki windows?
Vmware je mnogo sigurniji od VirtualBoxa i male su šanse da ti virus skoči u host. Meni je iz VirtualBoxa iskočio jedan.....
Pošto vidim da na ovoj temi ima dosta ljudi koji se razumiju u VMware, interesuje me da mi neko, ukoliko zna, odgovri na pitanje da li je moguća sledeća situacije. Imam neku "solidnu" server mašnu, na kojoj bih instaliraio VMware platformu a onda bih na njoj želio da instaliram recimo 4 ili 5 Win 7 virtuelnih mašina. A onda na njih isti aplikativni softver. E sad, moje pritanje je da li će sve virtuelne mašine kada se pokrenu biti u NAT modu odnosno da li će sve moći "izaći" na mrežu istovremno ili će to moći samo jedna koja ima neki prioritet ili je onda neophodno stvoritu virtuelnu mrežu sa nekim virtuelnim ruterom i internim i externim switch-em od kojih će interni biti takođe virtuelni a externi biti ustvari mrežna karta koja se inače nalazi na serveru. I da li su u tom slučaju potrebne dvije fiksne IP adrese? I naravno koliko je ovo sve izvodljivo?
Pošto vidim da na ovoj temi ima dosta ljudi koji se razumiju u VMware, interesuje me da mi neko, ukoliko zna, odgovri na pitanje da li je moguća sledeća situacije. Imam neku "solidnu" server mašnu, na kojoj bih instaliraio VMware platformu a onda bih na njoj želio da instaliram recimo 4 ili 5 Win 7 virtuelnih mašina. A onda na njih isti aplikativni softver. E sad, moje pritanje je da li će sve virtuelne mašine kada se pokrenu biti u NAT modu odnosno da li će sve moći "izaći" na mrežu istovremno ili će to moći samo jedna koja ima neki prioritet ili je onda neophodno stvoritu virtuelnu mrežu sa nekim virtuelnim ruterom i internim i externim switch-em od kojih će interni biti takođe virtuelni a externi biti ustvari mrežna karta koja se inače nalazi na serveru. I da li su u tom slučaju potrebne dvije fiksne IP adrese? I naravno koliko je ovo sve izvodljivo?
Sve je izvedivo, samo je pitanje što želiš.
Nije nikakav problem na VMware serveru vrtiti n virtualki, složi se virtualni switch, sve virtualke nakačiš na taj switch i sve ide bez problema. Taj switch ima fizički NIC s jedne strane i virtualne na virtualkama s druge.
Tutorijal ažuriran (dodan tutorijal za kloniranje VM). Post #4
http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-softverske-teme/tut-vmware-workstation/224106.aspx?page=0&jumpto=4608444&sort=asc&view=flat/
Thanks for the guidance.