Kako podaci putuju kroz samo 2 žice??

poruka: 6
|
čitano: 1.433
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav, evo kao prvo nemojte misliti da trollam. To me muci vec godinama. Prvenstveno za analogni telefon, recimo da kod mene u kvartu ima kojih 500 telefona, i od njih zna biti po 10 spojenih na isti telefonski stup. Do toga stupa dolazi 10 kablova s 2 žice, a dalje od stupa do drugoga stupa ide samo jedan kabel s 2 žice?!? 

I sad me stvarno zanima kako onda tu ne dođe do miješanja signala? Kaj se signal kodira ili? I to je još malo tih 500 telefona, koja je tek situacija u velikim gradovima gdje ih je na desetke tisuća?

Kako se to radilo pri prvim telefonima gdje su radile telefonistice, a kako sad?? Kako može sve to putovati po istoj žici a da se signali ne pomiješaju? 

Znam ja da je telefonija na jednoj frekvenciji, internet na drugoj, ali kako se signal s 2 telefona ili 2 routera ne pomiješa.

Evo ako netko ima neku literaturu ne linka i možete brisati temu, ali ja googlam već dugo i nema odgovora. 

Extra wurst

3 0 hvala 0
17 godina

Kratko i jasno - multipleksiranje.

http://en.wikipedia.org/wiki/Multiplexing

Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.9.2014 18:12 (191x7).
Moj PC  
3 0 hvala 2
13 godina
neaktivan

E hvala, sad mi je puno jasnije, pretpostavljam da bih trebao zavrsiti elektrotehniku da bi kuzio princip rada uređaja koji multiplexiraju. 

A jel se može dogoditi greška pa da signal ode krivo, pa ja čujem susjeda, a on mene? Ili su ti uređaji savršeni? Ili? 

Extra wurst

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Da, to se događa kad su linije preopterećene, iako danas zbilja rijetko, meni se nikada nije dogodilo.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Evo sad sam se začitao i mogu reći da mi je jasno. Nadam se da nisam jedini koji se tako nešto pitao. Dok sam googlao "How can many signals travel through 2 wires" i slično nisam ništa našao{#} 

Još me samo zanima kak su pred kojih 50 godina to rješili za telefone? Dok nisu imali mikročipove i sl? Tj kak izgleda taj uređaj. 

Extra wurst

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kako podaci putuju kroz samo 2 žice??
Extra protection kaže...

E hvala, sad mi je puno jasnije, pretpostavljam da bih trebao zavrsiti elektrotehniku da bi kuzio princip rada uređaja koji multiplexiraju. 

A jel se može dogoditi greška pa da signal ode krivo, pa ja čujem susjeda, a on mene? Ili su ti uređaji savršeni? Ili? 

može se dogoditi da čuješ susjeda ako npr. spojnica u zemlji pusti vlagu, onda se znaju brojevi "preslušavati" kod analognih telefona, ali to nema veze s multiplexiranjem.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice