Pomoć pri odabiru mobitela izdvojena tema

poruka: 40.045
|
čitano: 12.527.931
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Pomoć pri odabiru mobitela

Ne znam koje to recenzije kažu, al nema sigurno.

Osim toga, ako ti je kamera bitna nemoj ni gledati OP, uzmi Pixel 7 i to je to

Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
neaktivan

Uzimam ženi mob i izbor su mi ušli Pixel 7, taj OP 10 Pro i Samsung S22.. i ja naginjem Pixelu, vidim da ih ima po nekim HR web shopovima.. znači li to da ima 5G podršku ili ipak nema za HR? Kod Pixela je meni osobno minus baterija i sporo punjenje, ali ženi to uopće nije neki prioritet tako da će vjerojatno biti Pixel. 

Samsung ne volim, ali su joj na poslu nadrobili kako je S22 baš super

0 0 hvala 0
14 godina

Onda joj uzmi preko njuškala S23. 650 eura 128GB je tamo.

Exynos i baterija su na S22 koma.

Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina
Re: Pomoć pri odabiru mobitela
Melior kaže...

Uzimam ženi mob i izbor su mi ušli Pixel 7, taj OP 10 Pro i Samsung S22.. i ja naginjem Pixelu, vidim da ih ima po nekim HR web shopovima.. znači li to da ima 5G podršku ili ipak nema za HR? Kod Pixela je meni osobno minus baterija i sporo punjenje, ali ženi to uopće nije neki prioritet tako da će vjerojatno biti Pixel. 

Samsung ne volim, ali su joj na poslu nadrobili kako je S22 baš super

Za te pare ne gledaj S22, nego s23. Puno je bolji. Ja bi od svega navedenoga baš s23 uzeo. Imam sličnu dilemu i isto kupujem za ženu i isto sam na kraju mislio pixel, ali kad sam sve zbrojio i oduzeo s23 je IMO najbolji izbor.  

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.8.2023 19:49 (hardcoree).
17 godina
moderator

Prekinite vas dvojica (kojima su postovi obrisani) s ispraznim prepucavanjima!

Uostalom za opću raspravu o mobitelima imate posebnu temu, ako baš želite jedan drugog uvjeravati koliko je u krivu:

https://forum.bug.hr/forum/topic/opcenito-o-mobitelima/rasprave-o-mobitelima-opca-tema/290192.aspx

...
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.8.2023 21:31 (Miro).
Moj PC  
9 0 hvala 5
9 godina

"Mali" mobiteli preporuke?

Tražim nešto najbliže flagshipu ali u manjem formatu. Očekujem da mobitel traje barem 5 godina. 

Trenutno pratim: 

- Samsung Galaxy S23

- Zenfone 10

Zenfone mi je do jutros bio favorit ali sad vidim da je ASUS podijelio otkaze i izgleda da će ovo biti zadnji mobitel u Zenfone seriji. To me nagnalo da ponovno krenem raspitivati o alternativama.

1 0 hvala 0
7 godina

Nema nažalost puno izbora u toj kategoriji. Ta dva i jesu najbolja. Ako nemaš neke ultra specifične zahtjeve mislim da nećeš pogriješiti niti sa jednim.

Primjer nekih specifičkih zahtjeva koji mogu presuduti u odluci su npr:

A) Prinatnje fotki s moba na papiru većeg formata (ili jednostavno voliš visoku rezoluciju) -> Uzmi S23 - ima bolju 50MP kameru jer fotke na 100% zoomu nisu mutne kao na Zenfone 10

B) Često fotkanje dokumenata (tj bilo čega izbliza gdje je sadržaj sitan - poput slova) -> Uzmi Zenfone - nema problema sa "banana blur"-om (googlaj) koji se da zaobići, ali imaš uvijek korak više.

C) Treba ti 3.5 mm jack i ne želiš se zezat s dongle-ovima -> Zenfone 10

D) Treba ti telephoto leća na mobu -> S23

Spomenuti banana blur na S23 su neki korisnici prijavljivali i na regularnim fotkama. Navodno je lutrija kakve leće ćeš dobiti u uređaju i neke će imati taj blur a neke ne... (tako kažu)

Zašto te činjenica (ako je točna) da će Zenfone 10 navodno biti zadnji mob u seriji odbila od njega?

14 godina

iPhone 14. Tj. 15 za koji tjedan.

Kompaktan i s njim stvarno nemaš brige oko podrške za sljedećih 5 godina ako ti je to najbitnije.

Možda će trebati na početku neko vrijeme prigaodbe sa Androida, ali ništa strašno

Moj PC  
4 0 hvala 0
9 godina

Odbilo me zbog mogućeg manjka podrške ili loše podrške. Naravno to moguće uopće neće bit tako ali eto.

Između ZF10 i S23 mi se Zenfone više sviđa baš radi tih nekih specifičnih zahtjeva tipa:

- stock Android

- uži je par milimetara (visina mi uglavnom ne smeta, širina mi je puno bitnija kod mobitela)

- 3.5mm jack (nije mi dealbreaker ako mobitel nema ali je sigurno veliki plus ako ima)

- (po meni) bolji način izvedbe otiska prsta (sa strane vs ekran kod Samsunga. ZF otisak je navodno i puno brži)

Dok mi većina prednosti S23-ice ne znače baš previše (primarno mislim na kameru). Jedine prave prednosti koje ima za mene su ta podrška od 4-5 godina, estetika (simetričan je, nema "bezels" kao Zenfone), i naravno niža cijena.

Još se ne žurim sa kupnjom pa ću pričekati, možda čak i do Black Friday popusta. 

01.09. bi Sony trebao izbacit nešto vijesti o Xperia 5V pa možda i to postane opcija (doduše to vjerojatno neće biti "malen" mobitel).

iPhone nažalost ne dolazi u obzir zbog osobnih uvjerenja 

Apple bi stvarno morao proizvest nešto nevjerojatno da mene "upecaju" (a otkad nema Stjepana Poslića kvaliteta i inovacija ide nizbrdo tako da sumnjam da će se to ikad dogoditi).

Obojici puno hvala na odgovoru!

5 godina
neaktivan

Evo ljudi da možda nekome pomognem oko nedoumica. Uzeo Galaxy S23 (obični) prije nekih 3 tjedna.

Bio sam jako skeptičan zbog "manje"baterije. Očito SD umjesto Exynosa i dobro optimiziran sustav su urodili plodom.

Znači bez problema dobijem 6+ sati SOT-a. Da se razumijemo isključio sam adaptivni način zaslona, i cijelo vrijeme je na 60hz. Bitnija mi je baterija od te stavke.

Ekran 1750 nitsa na S23 je zbilja velika razlika. Bez ikakvih problema po ovim sunčanim vremenima gledam u ekran, niti najmanjeg škiljenja da bih pročitao nekaj. Na Iphone 11 me glava i oči znali bolit od naprezanja. 

Prije 23 sam imao Iphone 11, S22 Ultra, Iphone 13, Pixel 6a. Heavy user sam. Znači Youtube konstantno slušam, Instagram, Vocap, nekoliko poziva, samsung internet, i bolja baterija od svih navedenih. Čak i bolja nego na s22 Ultra. Samo ze referencu, na Pixelu 6a sam imao 3.5 SOT.

Kamera preko dana top, uostalom ko i na svim mobitelima, realno. Preko noći dobra. Uspoređivao s frendovim Pixel 7 pro. Bolja je na Pixelu, daje više detalja. Ne kažem da je s23 loša nego je Pixel ipak druga kategorija.

Zvuk jako dobar, slušam youtube doma i zbilja nemam zamjerke.

Jedina mana (i to je baš subjektivno) mi je tipkanje. Puno lakše mi je bilo tipkat na Iphonu 11 i 13 nego na S23. Nikad nisam toliko griješio kao na ovom. Nekako je bolji responsive na ajfonima.

Eto, ako ima još kakvih pitanja, pucajte,

2 0 hvala 3
13 godina
Fulir1987 kaže...

Jedina mana (i to je baš subjektivno) mi je tipkanje. Puno lakše mi je bilo tipkat na Iphonu 11 i 13 nego na S23. Nikad nisam toliko griješio kao na ovom. Nekako je bolji responsive na ajfonima.

Sad kad to spominješ, i ja imam problem, nenormalno griješim na S20fe a prije toga sam bio na LG-u i nisam imao problema...

Jel to do aplikacije tipkovnice ili nešto treće, nez...

Nikako da krenem u isprobavanje drugih tipkovnica.

6 godina
Chriss kaže...
Fulir1987 kaže...

Sad kad to spominješ, i ja imam problem, nenormalno griješim na S20fe a prije toga sam bio na LG-u i nisam imao problema...

Ne trebas. Samo instaliraj gboard i koristi slide ili voice typing.....

13 godina
Posmatrač kaže...
Chriss kaže...
Fulir1987 kaže...

Ne mogu se sjetiti zašto točno ali mi gboard nije sjeo dok sam bio na V40, btw. LG tipkovnica mi je bila top, općenito kombinacija hardvera i softvera, šteta što ih više nema.

Al morat ću ponovno instalirati gboard izgleda, izludili me ispravci :)

6 godina
Chriss kaže...
Posmatrač kaže...
Chriss kaže...
Fulir1987 kaže...

Ne mogu se sjetiti zašto točno ali mi gboard nije sjeo dok sam bio na V40, btw. LG tipkovnica mi je bila top, općenito kombinacija hardvera i softvera, šteta što ih više nema.

Al morat ću ponovno instalirati gboard izgleda, izludili me ispravci :)

Prva stvar koju stavim na mobitel.....

11 godina
Chriss kaže...
Fulir1987 kaže...

I meni se cesto dogadja sa tipkovnicom da grijesim, koristim gboard. I sada ponukan tvojim komentarom otiso sam potraziti tipkovnicu, nisao ocekivao previse jer sam vec par puta trazio i uvijek sam se vracao na gboard.

Ginger keyboard apk, mi se dopala na prvu, ima velike tipke i dosta toga se moze personalizirati, tako da sam za sada zadovoljan. Mislim da se necu vracati na gboard.☺️✌

Odmori se u Istini.
15 godina
Chriss kaže...
Fulir1987 kaže...

Ja koristim swift key, najbolja predvidanja mi daje

7 godina
neaktivan
SwiftKey zakon app. tipkovnica, ima kompletnu tipkovnicu, naravno i hrvatsku čćšđž.
To je jedina app. od Microsofta koja valja.

Inače mi je bad nekome pisati bez kvačica osjećam se kao neki krkan koji ne zna naći č slovo na tipkovnici.
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.8.2023 0:50 (ajimerej).

0 0 hvala 0
16 godina

Nokia dobila sud protiv Oppa i u indiji, moraju Nokiji platit 23% svojih prodanih telefona. 

0 0 hvala 0
15 godina
Nokia će na kraju tako shebat BBK, da će se ovi povući u Kinu 😁
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
vepar kaže...
Nokia će na kraju tako shebat BBK, da će se ovi povući u Kinu 😁

Kad budale ne žele produžit ugovor za prava koji im je istekao 2018.

14 godina
Ulysses182 kaže...

Nema nažalost puno izbora u toj kategoriji. Ta dva i jesu najbolja. Ako nemaš neke ultra specifične zahtjeve mislim da nećeš pogriješiti niti sa jednim.

Primjer nekih specifičkih zahtjeva koji mogu presuduti u odluci su npr:

A) Prinatnje fotki s moba na papiru većeg formata (ili jednostavno voliš visoku rezoluciju) -> Uzmi S23 - ima bolju 50MP kameru jer fotke na 100% zoomu nisu mutne kao na Zenfone 10

B) Često fotkanje dokumenata (tj bilo čega izbliza gdje je sadržaj sitan - poput slova) -> Uzmi Zenfone - nema problema sa "banana blur"-om (googlaj) koji se da zaobići, ali imaš uvijek korak više.

C) Treba ti 3.5 mm jack i ne želiš se zezat s dongle-ovima -> Zenfone 10

D) Treba ti telephoto leća na mobu -> S23

Spomenuti banana blur na S23 su neki korisnici prijavljivali i na regularnim fotkama. Navodno je lutrija kakve leće ćeš dobiti u uređaju i neke će imati taj blur a neke ne... (tako kažu)

Zašto te činjenica (ako je točna) da će Zenfone 10 navodno biti zadnji mob u seriji odbila od njega?

Ionako bi se Zenfone odjel pripojio ROG odjelu, tako da... Na kraju mislim da su demantirali vijest.

Svejedno, pa ovo tipkam na neprezaljenom LG V30 koji i danas izgleda kao flagship...

A za vikend sam uzeo Zenfone 10 u SD, popust 5% pa 830€.

2 godine
neaktivan

Vec ste mi dali dobar savjet za stariju osobu, kojoj je bitan pouzdan mob na 3+ g, jeftin, da moze par osnovnih app koristiti, whatsapp, rain radar, slicno,  bez brige da ce se mob smrznuti, kameru, mozda pbz app i slicno. I da ima jasan zvucnik za razgovor. Znaci osnove, ali da potraje. Sad ima neki meanit 3/32 gb i to je katastrofa, vjecno pun i blokira. 

Prijedlog je bio Motorola moto g52, medutim naisla sam za par kn vise na g32. 

Evo linkovi 

https://www.links.hr/hr/smartphone-motorola-moto-g32-6-5-6gb-128gb-android-12-sivi-010301191

https://www.links.hr/hr/smartphone-motorola-moto-g52-6-6-4gb-128gb-android-12-sivi-010301021

Sto mislite, koji je bolji dugorocno? 

Cini mi se da je sve isto, osim sto 32 ima 6 umjesto 4 gb radne? 

Hvala! 😊

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
Danas je minium 6GB RAM, osam bi bilo super za normalan android., ako se kupuje na duže staze.
15 godina
Muscaria kaže...

Vec ste mi dali dobar savjet za stariju osobu, kojoj je bitan pouzdan mob na 3+ g, jeftin, da moze par osnovnih app koristiti, whatsapp, rain radar, slicno,  bez brige da ce se mob smrznuti, kameru, mozda pbz app i slicno. I da ima jasan zvucnik za razgovor. Znaci osnove, ali da potraje. Sad ima neki meanit 3/32 gb i to je katastrofa, vjecno pun i blokira. 

Prijedlog je bio Motorola moto g52, medutim naisla sam za par kn vise na g32. 

Evo linkovi 

https://www.links.hr/hr/smartphone-motorola-moto-g32-6-5-6gb-128gb-android-12-sivi-010301191

https://www.links.hr/hr/smartphone-motorola-moto-g52-6-6-4gb-128gb-android-12-sivi-010301021

Sto mislite, koji je bolji dugorocno? 

Cini mi se da je sve isto, osim sto 32 ima 6 umjesto 4 gb radne? 

Hvala! 😊

G32 je ok. Procesor je solidan za osnovno, 6GB RAM na duže staze dovoljno...G52 ima Amoled ekran, ali sve ostalo je skoro identično.

13 godina

A Motorola G73 5G? Imam staru Motorolu G5S plus i evo ide već šesta godina i tek sada se osjeća pad kapaciteta baterije. Punjenje u prosjeku jednom dnevno, a to znači nevjerojatnih 1800 puta. Šteta što više namaju metalno kučište, ali tako i onako će završiti u silkonskoj futroli, Ne ovoj koja dolazi sa njim, neko neka druga, bolja. Jednostavno želim ostati na Motoroli, jer sam ih do sada uvijek imao, a ima i za slušalice izlaz. Jedino što me muči da nema zaštitu na staklo kao ova stara.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.8.2023 22:29 (Cobra33).

0 0 hvala 1
15 godina
Ako trebaš 5G, G73 je ok. U svakom drugom slučaju G72 je bolji izbor. Jeftinija (213€) i ima OLED ekran...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Bok ekipa,

Možda ima netko komu je više trenutnih flagshipa prošlo kroz ruke pa može pomoći...?

Uglavnom, najbitnija mi je kamera i gledao sam S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 Ultra, Honor Magic 5 Pro i Sony Xperia 1 V/Xperia 5 IV...

Tu su u pozadini i Oppo X6 Pro i Vivo X90 Pro+ ali nez kakvi su kao komplet uređaji, softver...

Nekako je S23 Ultra općenitno možda najkompletniji uređaj al po usporedbama kamera i ne briljira previše, bar ono što sam ja gledao...

Znam da su svi dobri al za takve novce tražim najbolje :)

Ili možda sada ići na jeftiniji Xiaomi 13 Pro npr. i onda za godinu dvije na S24 Ultru, Huawei Mate 60 Pro ili neki Sony? :)

0 0 hvala 0
9 godina

Neću puno filozofirati jer me kamere ne zanimaju niti znam puno o njima, ali sutra bi trebao pasti "announcement" Xperie V pa svakako baci oko i na taj model (ako bude).

1 0 hvala 1
10 godina
Chriss kaže...

Bok ekipa,

Možda ima netko komu je više trenutnih flagshipa prošlo kroz ruke pa može pomoći...?

Uglavnom, najbitnija mi je kamera i gledao sam S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 Ultra, Honor Magic 5 Pro i Sony Xperia 1 V/Xperia 5 IV...

Tu su u pozadini i Oppo X6 Pro i Vivo X90 Pro+ ali nez kakvi su kao komplet uređaji, softver...

Nekako je S23 Ultra općenitno možda najkompletniji uređaj al po usporedbama kamera i ne briljira previše, bar ono što sam ja gledao...

Ili možda sada ići na jeftiniji Xiaomi 13 Pro npr. i onda za godinu dvije na S24 Ultru, Huawei Mate 60 Pro ili neki Sony? :)

Ja bi uzeo s23 ultra zbog najstabilnijeg softvera od navedenih i dugogodišnje podrške. Mislim da su razlike u kamerama u tom rangu telefona nijanse. S24 se IMO ne isplati čekati jer će imati exynos, a s23 ima snapdragon. Čitao sam dobre recenzije za vivo x90 pro+, ali opet, podrška... 

2 godine
protjeran
hardcoree kaže...
Chriss kaže...

Bok ekipa,

Ja bi uzeo s23 ultra zbog najstabilnijeg softvera od navedenih i dugogodišnje podrške. Mislim da su razlike u kamerama u tom rangu telefona nijanse. S24 se IMO ne isplati čekati jer će imati exynos, a s23 ima snapdragon. Čitao sam dobre recenzije za vivo x90 pro+, ali opet, podrška... 

"The Samsung Galaxy S24 Ultra will use only Snapdragon chips, leakster claims"

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice