Pozz
Koristim navedeni router pa me zanima šta dobivam sa firmware-om i jeli mi to potrebno kao prosječnom online gejmeru?
Pozz
Koristim navedeni router pa me zanima šta dobivam sa firmware-om i jeli mi to potrebno kao prosječnom online gejmeru?
Ako ti je do sada radio normalno, onda nećeš ništa promijeniti.
FW rijetko kada pomaže pošto je to poprilično dobar router. Ako imaš problema sa internetom, lako moguće da je do linije a ne do routera/FWa.
Mislio sam možda će firmware dovesti ko kvalitetnije i stabilnije veze.....jer tijekom određenih internet operacija tipa više stvari odjednom ( ponekad ) dogodi se restart rutera
Odi u konfiguraciju routera (vjerojatno 192.168.1.1 ako si T-com ili 192.168.2.1 ako si Iskon), logiraj se, klikni na Status pa na Internet i kopiraj ovamo sve što ti piše pod ADSL line (Maximum line rate, Noise margin...)
Status:Cable connected
Line mode:ADSL2+
Maximum line rate:13224 kbps (downstream) / 988 kbps (upstream)
Noise margin:15.1 dB (downstream) / 12 dB (upstream)
Line attenuation:30.9 dB (downstream) / 18.6 dB (upstream)
Output power:11.6 dBm (downstream) / 5.6 dBm (upstream)
Dakle...
Noise margin - ok je, u sredini
Line attenuation - isto neka srednja vrijednost, nije loše
Output power - prosječno.
Dakle, linija nije loša. Kada ti se točno router resetira?
recimo.. kad više stvari radim odjedanput online, bilo šta....ima dana kad mi se to dogodi 5 puta ili više a ima dana nijedanput.....a ove vrijednosti konekcije to se jedino može poboljšati na koji način?
Te vrijednosti ovise o kvaliteti instalacija u kući i udaljenosti od DSLAMa (centrale).
Random pucanje konekcije. Router se baš resetira ili prekine konekciju (kada se to dogodi, treća lampica ne svijetli ili druga žmiga)?
kad se to dogodi power svijetli te nakon vremena pale se ADSL i ONLINE....isto kao da isključiš pa upališ ruter
Možeš pokušati flashati noviji FW (malo potraži po netu) ali pazi da prvo kopiraš postavke za VOIP jer sa stock firmwareom tr09 ne radi i ne može pokupiti postavke sa IMSa.
I ako imaš MaxTV, pazi da staviš na njega pravi config (2+2 ili 3+1).
Ja bi prije rekao da je sam router neispravan...
Meni se isto zna događati kod previše konekcija, a nije do linije... Tvoje vrijednosti su isto OK. Da nemaš možda u torrent klijentu omogućen prevelik broj konekcija? Istovremeno downloadaš preko torrenta, imaš otvoren YouTube, par stranica, download preko browsera... router na to zna poludjeti.
Možda bi se situacija popravila na OpenWRT-u. Ja ne znam, probao bih ali imam i TV i telefon preko DSL-a pa mi je to malo riskantno raditi zbog ukućana.
Druga solucija bi ti bila da nazoveš službu, nadaš se da dobiješ nekoga pametnog i tražiš da ti updateaju FW.
Sad mi je jasnije to sa signalom i to jer od kad imam internet imam jako loše performanse u online igrama a i vrijednosti su na granici ( vjerojatno instalacije )
E sad sa firmware-ovima nemam nikakvog iskustva, ima naš tutorial ali mi još neke stvari nisu jasne, btw nemam MaxTV a možda ti znaš pokoju sitnicu o tome
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227002
ovo je tutorial
Prije nego probaš OpenWRT, nazovi T-Com da ti updateaju FW.
daj po natuknicama šta treba točno jer sam totalni noob u tome
gledam ovo annex A / B pa OpenWRT I DD-WRT
nije mi jasno šta meni od toga svega treba a šta ne
Prije nego probaš OpenWRT, nazovi T-Com da ti updateaju FW.
Router je vjerojatno na zadnjem FWu zbog VOIPa, jučer mi tehničar objašnjavao (a i znam iz internih izvora). Trebalo bi pokušati sa stock Siemensovim FWom.
daj po natuknicama šta treba točno jer sam totalni noob u tome
gledam ovo annex A / B pa OpenWRT I DD-WRT
nije mi jasno šta meni od toga svega treba a šta ne
Mislim da je T-com annex A a za Siemensa ti je bolji DD-WRT. Tu je neki tut koji ja osobno nisam isprobavao.
Samo pazi da nebi ostao bez VOIPa tj. telefona (kao ja )
hmm covjece kak to mislis bez telefona?
Pa ovako...
Kako smo sada prešli sa POTSa na VOIP (digitalna linija - nema splittera i gluposti, telefon je uštekan direktno u router), router ti mora podržavati VOIP i imati postavke. E sada, ako još nemaš VOIP, postavke nemaš u routeru. Kada ti budu trebale, router se neće moći spojiti na ims.t-com.hr i pokupiti postavke i digitalna linija ti neće raditi - treba ti ili novi router ili vratiti stari FW na njega.
Ako već imaš VOIP (između ostalog, svijetli ti VOIP lampica na routeru, do WLAN lampice), onda je jako, jako preporučljivo da saveaš trenutni config file, dekriptiraš ga i izvučeš postavke iz njega za VOIP (telbroj@ims.t-com.hr, SIP adresa, password, itd) i te postavke ručno upišeš u koji god firmware koristiš (dd-wrt, stock siemens...)
Dakle, u svakom slučaju, VOIP postavke će ti trebati. Ni tehničar ni podrška ti ih ne mogu dati jer ih ustvari nemaju, IMS ih dodjeljuje automatski i i ne može se do njih. TR69 protokol.
ja ne koristim voip, spojeno je prek splitera....probat cu taj tutorial pa sta bude bude
Onda ćeš imat problem kasnije jer nećeš moći doć do postavki za VOIP... Što se T-coma tiče, mogle bi ti sutra zatrebati.
Preskoči cijelu tu šaradu, zatraži drugi router (jer očito taj siemens zeza) i odmah uzmi VOIP.
hvala na svim savjetima i na pomoći, razmislit ću par dana da vidim što ću kako ću
0 | 1 star |
---|---|
0 | 2 stars |
0 | 3 stars |
0 | 4 stars |
1 | 5 stars |