Stari laptop - pitanje oko servera

poruka: 7
|
čitano: 2.276
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav,

Prvo da kažem da sam prilično nov sa mrežama (bar s ovim djelom). Naišao sam na stariji laptop koji je na izdahu snaga (HDD nešto krepava svako malo, ali ok). Ima 256mb rama i neki p4 procesor. Zanima me da li bih na njega mogao staviti neki server os ili nešto slično pa da mogu prikačiti ext HDD ili nešto slično na njega i tako ga shareati cijeloj mreži?

Možda je glupo pitanje, ali vidio sam da ljudi iskorištavaju stare laptope u svrhu kućnog servera.

Znači što bi mi trebalo i kako bi to sve izveo?

Hvala Vam na pažnji i pametnim odgovorima :)

Mala moja dajem ti na znanje, sila masi daje ubrzanje. Dvije ploče, jedan izloator, mala moja to je kondenzator :D || R.I.P. Igor - EP

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Stari laptop - pitanje oko servera

Zamijeni taj disk ili ako podržava bootanje sa USBa, bootaj OS sa eksternog diska ili usb-a (googlaj persistent mode).

A koji OS? Linux. Po izboru. I osiguraj dobro hlađenje laptopa.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Zamijeni taj disk ili ako podržava bootanje sa USBa, bootaj OS sa eksternog diska ili usb-a (googlaj persistent mode).

A koji OS? Linux. Po izboru. I osiguraj dobro hlađenje laptopa.

Evo taman skidam onaj hirens bootcd da vidim ako je hdd doista odahnuo :)

Nisam mislio ništa posebno s njim tek toliko da može shareati... Stavio bih linux, ali eto i tu tražim pomoć pošto nisam radio s linuxom kao serverom pa nisam baš upućen.

Mala moja dajem ti na znanje, sila masi daje ubrzanje. Dvije ploče, jedan izloator, mala moja to je kondenzator :D || R.I.P. Igor - EP
16 godina
odjavljen

Shareanje foldera sa Samba paketom

http://www.jonathanmoeller.com/screed/?p=2347

Ako je nešto nejasno, samo googlaj samba. To je paket koji osigurava suradnju windows i linux mreže i omogućuje sharing. Kad to središ, napravi si i remote desktop pristup da ne moraš ići do laptopa.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Shareanje foldera sa Samba paketom

http://www.jonathanmoeller.com/screed/?p=2347

Ako je nešto nejasno, samo googlaj samba. To je paket koji osigurava suradnju windows i linux mreže i omogućuje sharing. Kad to središ, napravi si i remote desktop pristup da ne moraš ići do laptopa.

Super, hvala probat ću :)

Nego koja distra linuxa?

Do sad sam koristio Ubuntu i Mint (ali ne server verzije)

16 godina
odjavljen

To su upute za Mint.

Nije ti potrebna serverska verzija (to bi bili neki derivati Debiana i sl.). Treba ti Mint sa ispravno podešenom sambom i to je to.

16 godina
neaktivan

Evo, skidam mint...

HD Tune - Error Scan:

• Damaged Blocks: 0.0%

HD Tune - Health

• Power On Time: 343
  • Health Status: OK

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice