Kupio sam DELL S2725QS i događa mi se ghosting, znači ostane video stajati neko kratko vrijeme i nakon toga na tamnim pogledim obrisi koji dugo ostaju...što da radim?
Je li ovo isplativo kupiti?
https://www.computeruniverse.net/de/p/6135-0FN
Ili ima u tom rangu cijene neki bolji monitor koji bi se koristio za rad te igranje (omjer 70:30)?
Hvala
Kupio sam DELL S2725QS i događa mi se ghosting, znači ostane video stajati neko kratko vrijeme i nakon toga na tamnim pogledim obrisi koji dugo ostaju...što da radim?
Ako je nov i unutar 14 dana vrati ga nazad ne spominjujuči ništa, samo reci da nisi zadovoljan sa njim ne navodeči razlog.
- This monitor has disappointing motion handling with VRR enabled. There's noticeable motion blur with the 'Normal' Response Time setting, and the 'Fast' and 'Extreme' settings have worse motion handling with more inverse ghosting.
- The 'Normal' overdrive setting has a ton of noticeable blur, and the 'Fast' and 'Extreme' settings have too much inverse ghosting.
Nazalost probaj vratiti monitor jer i na Normal postavkama taj panel ima enormni ghosting po mjerenjima!
Gledam neki monitor 27" 2k, samo za Youtube i web (nista igre i filmovi).
Najjeftinije sto sam nasao je ovaj Xiaomi A27Qi IPS.
Ima netko neki drugi prijedlog/savjet?
Najbitnije je kvaliteta i dugotrajnost.
Jab reka da je tebi najbitnije da ne kosta nista A za 120-125E monitori rijetko ispunjavaju muzicke zelje, van onog, radi i GG! :D
Sretno!
Samsung Display introduces its UT One IT OLED panels, to enter production in 2026
...The panels adopt an Oxide TFT backplane, which thanks to its low leakage current, enables to achieve the low VRR refresh rate without luminance fluctuations (flickering).
Kupio sam LG UltraGear 27GS85Q-B, zanima me analiza backlight bleedinga. Je li ovo normalno ili je za reklamaciju?
Kupio sam LG UltraGear 27GS85Q-B, zanima me analiza backlight bleedinga. Je li ovo normalno ili je za reklamaciju?
"Zgleda odlicno" i poprilicno uniformirano, na stranu kaj je mobitel nabio expoziciju tj iso vrijednost pa to zna izgledati 5x jace nego sto je stvarno! Ovako je tesko reci, na mobitelu bi trebao nastimati sliku da ti izgleda kao sto ti vidis pa tek onda mozemo nesto reci!
Ok, hvala. Da na mobitelu izgleda puno lošije.

Imam isti monitor, normalno je, vjerovatno kad bi im poslal sliku odma bi prihvatili reklamaciju, a kad bi ga sami ukljuci vratili bi ti ga nazad jer u stvarnosti je cak ok.
Imam isti monitor, normalno je, vjerovatno kad bi im poslal sliku odma bi prihvatili reklamaciju, a kad bi ga sami ukljuci vratili bi ti ga nazad jer u stvarnosti je cak ok.
Napravio sam ponovo fotke, nekako to izgleda ovako https://postimg.cc/gallery/Sh9pKrY. Njaviše kao prva fotka.
Gledam neki monitor 27" 2k, samo za Youtube i web (nista igre i filmovi).
Najjeftinije sto sam nasao je ovaj Xiaomi A27Qi IPS.
Ima netko neki drugi prijedlog/savjet?
mene zanima jaca verzija tog modela, G27Qi za cca 160e ili ipak da gledam do 200e? Bitno je da može barem 120-144hz, da je 2k i da ima barem 100%sRGB da ima barem nekakav kontrast. Trenutno imam Gigabyte g24f2 i zadovoljan sam kvalitetom panela ali mi je reza premala za produktivan rad i rad u Davinciju (sve mi je nekako prezgustnuto).
Hvala na prijedlozima
Napravio sam ponovo fotke, nekako to izgleda ovako https://postimg.cc/gallery/Sh9pKrY. Njaviše kao prva fotka.
Ma ovo sad što si postao je top . Za to nemaju ti što reklamirati i svi IPS više ili manje imaju bleed. Nemaš tu kruva nego druge tehnologije, ako te to smeta. Ja sam imao legendarnog Dell G2724D i bio sam jako zadovoljan, osim s IPS bleedom s kojim sam bio jako nezadovoljan.
I onda mi je došlo do te mjere da sam ga prodao i kupio ovaj sad koji imam s kojim sam jako zadovoljan.
Pozdrav Tražim 27" oled monitor, pa sam naletio na ova dva, Alienware je navodno jedan od odličnih monitora.
https://www.hgspot.hr/monitor-asus-rog-strix-xg27aqdmg-27-oled-qhd-2560x1440px-240hz-0-03ms-hdr400-g-sync-freesync-2xhdmi-dp-usb-hub-pivot
Ili
https://www.mikronis.hr/proizvod/monitor-dell-alienware-aw2725df-26-7-qhd-quantum-dot-oled-360hz-0-03ms-displayport-hdmi-usb-b-usb-a-usb-c-tilt-height-stand-pivot-amd-freesync-premium-pro/50560?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
Alienware je 360Hz, QD-OLED.
Asus je MLA oled treće generacije, a i jeftiniji je kojih 100tinjak+€
Od ta dva, za te pare, ja bi uzeo Asusa.
Elaboriraj
QD ali 600€ plafon za tu dijagonalu i rezu oleda
Elaboriraj
evo ti recenzija, možda ti pomogne - link
imaš i kratku usporedbu
The Dell Alienware AW2725DF and the ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG are 27-inch OLED gaming monitors. The ASUS is a better option if you're gaming in a bright room, as it gets much brighter, and deep blacks don't appear slightly purple when there's a lot of ambient light on the screen. However, the Dell is a better choice if you play a lot of competitive games, as it has a higher refresh rate and a more responsive feel. It also displays more vivid colors in HDR, and the text looks slightly sharper.
Alienware ima veći rr.
Nego, zanima me kak oled stoji s ovim "problemima" screen door efect, text fringing.
Znam da ni jedan nije "savršen" al gledam da ima čim manje "anomalija" koji su prisutni na oled monitorima.
QD-OLED je navodno prava stvar, al sa glossy ekranom za kojeg čitam da je osjetljiv i lako se ošteti je isto zeznuto, dok u osvjetljenoj prostoriji ima problema sa purple tint a tiče se qd-oled monitora.
https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fis-qd-oleds-purple-tint-really-noticeable-in-a-bright-room-v0-axs473zvlhxd1.jpeg%3Fwidth%3D4000%26auto%3Dwebp%26s%3Ded8232664f3ba3231b9fab706b29048330a69ac4
Nemam baš želju vraćanja na IPS, jedina mi je prednost oštriji prikaz teksta i svijetliji ekran.
Onda naletim na komentar.
have return today asus strix 27 1440p oled monitor 240hz, its on reviews from youtube from 10 youtubers is best ever monitor. Yes for gaming and video. But for text an productivity is so bad that make you sick in 15 minutes. Text is doubling and have red green blue background like 3d. Verry bad and unusable. Its worth to mentonied.
Ja zasad ostajem na ips-u ali idem na 4k, 28" ili 32" neznam još.Možda isprobam veći ppi na 4k
Elaboriraj
Pred jedno 2-3 mjeseca sam bio zapeo promijeniti monitor s spomenutog Dell-a na OLED i onda sam istraživao sve i svašta oko OLED monitora i gaming monitora, da bi na kraju balade kupio ovaj Mini LED IPS. Na konto toga ti mogu preporučit da ako ideš na OLED, od ona dva ja bi rađe Asusa. Ne kažem da je taj Asus najbolji, ali mislim da onaj definitivno ne vrijedi 100€ više za 360Hz što nikad nećeš imati koristi osim ako igraš baš tih par igara koje imaju smisla s tim refresh rate-om.
Dakle, kako sam istraživao vidio sam da i jedni i drugi OLED-i WOLED i QDOLED imaju mana i prednosti i kad sam vidio da dam 700€ za gaming monitor i onda se opet borim s masom nedostatak, odustao od toga i uzeo ovaj. Oled ću u nekim narednim generacijama, kad se ti minusi ne riješe. Sad da ne idem u širine, OLED ovako u toj klasi 600 - 700€ je preporuka samo za igre i to samo po noći i samo po mraku. Mene je to sve malo previše demotiviralo jer nije da je jeftino. Mada, nije ni ovaj moj jeftin monitor, ali je od OLED-a i ima više pluseva nego minusa.
Tako da eto, ako ideš na OLED, onda ili taj Asus ili GIGABYTE MO27Q2. To su ti među povoljnijima oledima, skuplji nemaju smisla. Mada sad evo je izašla ova nova generacija OLED-a, ali bit će skuplja sigurno i dok bude još kod nas dostupno. Vidio sam recenzije i pomiču se, ali ne još bitno po onome što meni smeta.
Ljudi, jel ima tko od vas 27" sa 4k rezom?
Čak sam gledao neke oled monitore sa (skuplji jesu) 4k rezom 27". Radi veće rezolucije, ispada bolje nego 2k na 27" nema nekih određenih problema što se tiče teksta..
Jedino me zanima koja je razlika 2k i 4k na 27", osim naravno oštrine koja je bolja na 4k.
Koji imaš mini led?
Imam Xiaomi G Pro 27i Mini LED. Po recenzijama je malo "hit and miss", što bi se reklo. Meni je ispao hit :D. Nemam falinke koje su znali imati neki paneli ili neka serija ili šta već, a oduševljen sam bojama, HDR-om poglavito. Local dimming je vrlo dobar, ne može bit razina OLED-a, naravno jer je tamo per pixel dimming, ali vjeruj mi u igrama i video contetnu gdje gledaš to, ne vidiš neke mane. S druge strane, svjetili je višestruko od mase oled-a, ima "wider color gamut" od manje više skoro pa svih oled-a. Kad ne igram igre, ugasim HDR i LD i onda mi je normalni ali top IPS (radi boja), tako da nema tih problema kao OLED.
Tako da, meni za HDR gaming top, a kad ne gejmam onda pogasim to i super. Nemam nikakvih mana kao oled, ali naravno, nije sad da je isto kao oled. No kako si neki pisali, imaš ono tipa 90-95% oled iskustvo a 0 minusa oled-a. Isto tako, meni ne paše glossy oled što se forsa jer je to doslovno ogledalo i moraš igrat u mraku i bez da ti šta igdje svjetli, inače sebe gledaš čim je tamnija scena. Meni je to minus, ne znam, nekome ne smeta.
Moje iskustvo se slaže manje više s ovim iskustvima
i ovdje.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wrNefo8Vod5ih3sDrkdyw-On8nbvP-irodcjdSFHH34/template/preview
Ovo je sad diskutabilno oko 27" i 4k.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/asus/rog-strix-oled-xg27acdng
Za ovog Asusa sam čuo jako dobrih stvari, treća generacija qd-oleda, a text fringing je minimalan, a neki ga čak jedva uočavaju, iako se to da riješit kupnjom 27" 4k pa je onda text fringing nevidljiv i monitor je u rangu 27" ips, naravno ti monitori su i skuplji. Uskoro izlazi četvrta generacija qd-oleda, al o tom potom..
Gledao sam neke IPS monitore, jeftikaneri me ne zanimaju, a s tom matricom ne nalazim niš nekaj spektakularno, boljke IPSa svi znamo. Postoje i miniled VA monitori, al primjećen je black smearing, u kojoj mjeri, ne znam, nisam još imao susret s njima. Čini mi se da je miniled VA najbliži oledu po prikazu crne boje i kontrasta.
Oled mi se čini kao neki logičan smjer prema naprijed, vidljiv je značajan korak u pogledu kvalitete slike, a IPS se jednostavno ne može mjeriti s njim. Zapravo, IPS je dobar za oštrinu teksta, možda je dobar isključivo za rad al što se tiče multimedije, igranja, IPS je dosegnuo svoj maksimum.
Da nije ni IPS dobar, govori činjenica da je blb standard, a onaj "najbolji" ima manje izražen blb, neujednačenost boja na bijeloj podlozi je bilo pod normalno kod IPS, naravno IPS glow je klasika; o contrast ratio na IPSu bolje da ne pričamo..
Dost njih veli nakon oleda, nema više nazad na lošije (IPS), uglavnom oled je doskočio nekim problemima, a neki će se riješit-ublažit dolaskom nove generacije qd-oleda, mada je već sad 3th gen.qd-oled donio poboljšanja. Generalno gledajući, svaki monitor (tip panela) ima svojih mana, al oled je tu u prednosti, tehnologija se razvija i poboljšava.