Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.512.724
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
andi.cro kaže...
Embargo kaže...

On po defaultu stavlja kolko RAMa tolko swapa. Da imas 16GB RAMa toliki bude i swap.

Kaj to nije idiotizam?!?

Ne kužim tu logiku?!?

logika je: u slučaju da RAM mora ići na disk, swap mora biti barem jednako velik kao RAM da ga primi. ista stvar ti je sa page fileom na windowsima

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 1:36 (hrvooje).
12 godina
neaktivan
A da i ovdje imas izbor da maknes swap.. (kada ljudi imaju desetke gb rama)
TD collector
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Maknuo Swap...

Za surfanje,fejsanje,jutubanje i online igrice ima i previše RAM-a {#}

btw: samo me interesira ako bih ga želio vratiti ili ga podesiti da je dvostruko manji, kako sad to napraviti?

Vrlo jednostavno sam ga uklonio ali nikako da nađem načina ponovo ga stvoriti!?!

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 14:22 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
andi.cro kaže...

Maknuo Swap...

Za surfanje,fejsanje,jutubanje i online igrice ima i previše RAM-a {#}

btw: samo me interesira ako bih ga želio vratiti ili ga podesiti da je dvostruko manji, kako sad to napraviti?

Vrlo jednostavno sam ga uklonio ali nikako da nađem načina ponovo ga stvoriti!?!

napravi swap file

http://www.cyberciti.biz/faq/ubuntu-linux-create-add-swap-file/

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
11 godina
protjeran

@andy

i kako ti se čini delati na ubuntu .....?

ako ti je malo spor zbog slabijeg hardvera,  instaliraj lxde sučelje i onda bu puno brži ....

tada ćeš imati na izbor dva sučelja, ovaj unity i novi lxde pa exprimentiraj u kojem se lakše snalaziš...

ako instaliraš lxde, u to sučelje ulaziš tako da na login ekranu pod opcijama odabereš to drugo sučelje

i onda tek se ulogiraš u račun....

@mirky

jesi prezivio install drajvera..... ?

{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 15:10 (bunkermax).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Eee, skinuo sam drivere s AMD-ove stranice, instalacija super prosla (instalirao sam na isti nacin kao i @embargo i driveri rade normalno. Mogu switchati s radeonke na integriranu kad hocu (naravno uz reboot). Jedino mi se cini da je malo sve usporenije, tipa na youtubeu flash player i takve stvari dok sam na radeonki, ali igrice vrti bolje nego bez drivera. I jos mi se cini da je laptop zagrijaniji otkad sam instalirao drivere. Je li to normalno?

EDIT: Sad sam tek primjetio da mi je nakon zadnjeg reboota obrisao drivere i vratio se sam na defaultne????????????

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 16:46 (marky55).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ante kaže...
andi.cro kaže...

Maknuo Swap...

napravi swap file

bolje je ovo virtualni swap u ramu ako neki programi zahtjevaju (necu ih sad imenovati ehm)

http://en.wikipedia.org/wiki/Zram

TD collector
16 godina
Killua kaže...
Ante kaže...
andi.cro kaže...

Maknuo Swap...

napravi swap file

bolje je ovo virtualni swap u ramu ako neki programi zahtjevaju (necu ih sad imenovati ehm)

http://en.wikipedia.org/wiki/Zram

to je tek gluparija na kvadrat...

app ne može zahtijevati swap, ona traži RAM, swap je = RAM. OS se o tome brine. Pa sad o idiotariji. Brzina je (predpostavljeni) razlog? Malo matematike na prste..

Pravila, ako nešto nije na mjestu A, tad se traži na mjestu B, pa C .. to pravilo vrijedi za RAM-Cache-Buffer.. kako god nazovemo memoriju, jednako i CD-HDD-SSD.. sve to su memorije (ali nisu RAM.. nego trajne). Brzina. Ako je dovoljno RAMa, tad app traži i dobije podatak, ako je u nekom fileu, cacheu.. 'negdje', tad svejdno prvo gleda u RAM, pa po redu ostala mjesta. Staviti swap u RAM je 'brzina' ali dvostuki put, jer je swap u RAMu .. podatak je u RAMu, ako nije u ramu tad bi tek bio u swapu tj znači da nema dovoljno slobodnog RAMa (kojeg smo btw potrošili swapom?).. ne treba biti pametan, i Kerum to na prste izbroji..

To je jedna od klasičnih internetskih bajki, jer amateri saznaju za npr RAMdisk i tad pomisle da je sve ubrzano.. Da, je, ali ne ovaj scenarij.

ostatak swapolike teme.

swap ne mora biti jednak niti ima ikakve veze s količinom RAMa, (mješaju se razlozi za hyber-sleep), swap je 'dodatni' RAM, OS to koristi zbrajajući. App nema ništa s tim (osim prljavog koda koji direktno prčka po adresama). Formula je bila od 1-do-3, prosjek 1.5 RAMa, jer je u to pradoba RAMa uvjek bilo premalo.

S današnjim količinama RAMa npr na 32GB ... (kraće) nigdje nećete pronaći smisleni odgovor koji bi preporučio više od 4GB. (i 90% tema je iz doba do 512MB/32bitOS..)

Istina, npr stariji windowsi su pomalo neurotični ako se isključi, jer oduvijek računaju na njega. Ne govorimo o prastarim OSevima nego o normalnim, današnjim, i linux. Swap je opcija, da je mandatoran tako bi bilo i podešeno. Svaki OS tj app se crasha ako nema dovoljno RAMa, pa je just in case poželjno imati i swap, ali iznad 4GB je ugl nepotreban. To se lako provjeri u tasku.. čekout dali se koristi i koliko, odgovor zjapi prazan.

hrvooje kaže...
andi.cro kaže...
Embargo kaže...

On po defaultu stavlja kolko RAMa tolko swapa. Da imas 16GB RAMa toliki bude i swap.

Kaj to nije idiotizam?!?

Ne kužim tu logiku?!?

logika je: u slučaju da RAM mora ići na disk, swap mora biti barem jednako velik kao RAM da ga primi. ista stvar ti je sa page fileom na windowsima

-ne. tj nema potrebe kompletan RAM muvati u swap.. nego dio koji se trenutno ne koristi se swapa, 'preparkira'. RAM i swap se zbrajaju kao dostupni appsu, to sve radi OS.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 18:00 (ihush).
15 godina

Vratio sam Swap ali ne 7.99GB nego 2GB pa nek stoji u pričuvi ako kojim slučajem ikada bude potreban!

btw: Na koji način da isključim Guest Acc.???

Želim da se pristupa Linuxu isključivo lozinkom i da nema Guest-a!

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 18:38 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

E kužiš sad zakaj instalacije ne prepuštam automatici već ja volim sam sve odrediti..od swapa do bootloadera...

Gost račun ti je ko sandbox, kad izadješ iz računa sve kaj si delal se briše....dobar je i jer ima ogranicene ovlasti...rodjen za djecu da se koriste....

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 18:43 (bunkermax).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Sad sam prebacio na proprietary drivere preko update managera, a ne rucno i zasad rade normalno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Pa to i je školski.  Drajveri su usko vezani uz kernel i dio su kernela, tako da tu lako nekaj krene po zlu ako nije sve usklađeno...

Igre rade  ?

0 0 hvala 0
15 godina
bunkermax kaže...

E kužiš sad zakaj instalacije ne prepuštam automatici već ja volim sam sve odrediti..od swapa do bootloadera...

Gost račun ti je ko sandbox, kad izadješ iz računa sve kaj si delal se briše....dobar je i jer ima ogranicene ovlasti...rodjen za djecu da se koriste....

Ne želim imati Gost račun,kako da ga uklonim?

btw: Pitao si gore čovjeka jel igra rade, evo ja baš imam problem sa FarmVille 2 koji se ne želi pokrenuti niti prek Mozzile niti prek onog Ubuntu Browsera {#}

Flash plugin imam instaliran!

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 20:20 (andi.cro).
11 godina
protjeran

Nikad nisam probao obrisati gost račun tako da neznam kako bi to učiniti...

Iz softver centra instaliraj ubuntu restricted extras i onda buš imal sve kodeke i ostalo... No meni daleko brže radi googleov chrome.

Odi na chrome stranicu,  ( chrome a ne chromium  ) downloadaj verziju za ubuntu, desni klik na file i odaberi instal kroz softver centar.  I onda mi sve te online igre dobro rade u Google chromu. 

E da, instaliraj i video drajver iz onih postavki update managera, fglrx verziju... 

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 20:35 (bunkermax).

0 0 hvala 0
15 godina

Kaj se sad tu desilo?

Zacrnilo se i tako stoji...

Riješio Forsanjem isključivanja i ponovnim pokretanjem ;)

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 20:50 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
bunkermax kaže...

E da, instaliraj i video drajver iz onih postavki update managera, fglrx verziju... 

Koji od ovih dva...

11 godina
protjeran

Ovaj sa dodatkom -updates tako da dobijaš posle nove verzije.

Ubuntu softver centar nekad onak zasivi i stoji dok u drugom prozoru ne potvrdiš uvjete korištenja za vlasnički softver...

Ak oćeš ms fontove, instaliraj ttf-mscorefonts paket i prati kad zatraži potvrdu eule... 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
marky55 kaže...

Jedino mi se cini da je malo sve usporenije, tipa na youtubeu flash player i takve stvari dok sam na radeonki, ali igrice vrti bolje nego bez drivera.

ništa ne radi bez drivera. i kad nisu vlasnički driveri instalirani, učitani su FOSS driveri koji su dio Linux kernela.

Life is too short to remove USB safely
15 godina
bunkermax kaže...

Ovaj sa dodatkom -updates tako da dobijaš posle nove verzije.

Ubuntu softver centar nekad onak zasivi i stoji dok u drugom prozoru ne potvrdiš uvjete korištenja za vlasnički softver...

Ak oćeš ms fontove, instaliraj ttf-mscorefonts paket i prati kad zatraži potvrdu eule... 

Instaliro sam one kodeke i ovo za video ali nije pomoglo da FarmVille 2 proradi a to mi žena igra i sad sam ga naježio {#}

11 godina
protjeran

Instaliraj i chrome i probaj tamo igrati... Moja kćer igra tu igru bez problema u Google chromu na ubuntu.. Pazi na 64 i 32 bit verziju da ne fulaš u downloadu

0 0 hvala 0
15 godina

Ma dajjjj {#}{#}{#}

Pa kaj u software centru niti nemaju google chrome?!?

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 21:47 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Stavi Chromium. Ista stvar kao Chrome, ali bez nekih Googleovih stvari. 

Trava raste tamo gdje je posadiš.
10 godina
neaktivan

Marky jel mi mozes reci koju ti wlan karticu imas u laptopu? Ja sam dobio Mediatek ralink i ko za inat mediatek je jedini kojem je podrska za linux u banani. Barem ovim ubuntuoidima.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Chromium unazad par verzija ima problema sa flashom..  Chrome netreba nikakve dodatke tipa java ili flash jer su vec integrirani...

Chroma nema u softver centru, ali instalacija je onak kak sam ti napisao, samo verzija mora biti točna i sistem ažuriran...

U postavkama update managera si potvrdio sve na drugoj slijeva kartici  ..

0 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

Chromium unazad par verzija ima problema sa flashom..  Chrome netreba nikakve dodatke tipa java ili flash jer su vec integrirani...

Chroma nema u softver centru, ali instalacija je onak kak sam ti napisao, samo verzija mora biti točna i sistem ažuriran...

U postavkama update managera si potvrdio sve na drugoj slijeva kartici  ..

- uvjek postoji više načina, recimo 'bolji' je ppa... pošto za ubuntu postoji howto za sve, ne treba komplicirati.. (npr crome apps).

@ andi, ppa je repo, tj soft centar je samo GUI repozitorija... za ono što Canonical nije stavio u standardni, dodaš po potrebi (naravno ako postoji). Većinu rješenja koja dobijaš bit će terminalski npr apt-get. Dovoljno je copypasteati taj kod u terminal, ponekad i brže nego tražiti po soft.centru. (a sve trenutno dobiješ uz pomoć čarobnog googlea i par ključnih riječi).

15 godina
neaktivan

Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter

Znaci stavio sam bio fglrx iz driver managera i radio je normalno, sve dok nisam suspendao laptop. Kad sam ga opet upalio bio je zamrznut i morao sam ga na silu ugasiti i vise nije radio. Probat cu jos s fglrx-updates driverom ali mislim da odustajem od gaminga na linuxu.

16 godina

@ marky55 čini mi se.. da si skinuo radeon driver.. umjesto intel+radeon za swichable. U pravilu je to cca 50-100MB veći paket.

15 godina
neaktivan

@ihush Ne, prvi driver koji sam skinuo bio je onaj veci, a i imao sam opciju da switcham graficku, a u catalystu mi je isto i sad... zasad radi fglrx-updates iz driver managera

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 23:21 (marky55).
10 godina
neaktivan
marky55 kaže...

Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter

Znaci stavio sam bio fglrx iz driver managera i radio je normalno, sve dok nisam suspendao laptop. Kad sam ga opet upalio bio je zamrznut i morao sam ga na silu ugasiti i vise nije radio. Probat cu jos s fglrx-updates driverom ali mislim da odustajem od gaminga na linuxu.

To se i meni dogadalo i drugima se zna dogadati sa linux+ati+fglrx. Opisao sam ti to prije dvije-tri stranice. Na 14.12 omega driverima se to ne dogada vise.

edit: Evo moj citat da ne ponavljam:

Nego kod mene (inace je to problem i kod nekih drugih) svaki puta kad izaberem fglrx nakon restarta se zablokira komp na boot-u pa ga moram ugasiti i onda se pokrene normalno.

To se samo dogada prvi puta kada promijenim xsource-xorg sa fglrx nakon toga se uvjek boota normalno. Isto se dogada kada mjenjam AMD sa Intelovom integriranom u catalyst postavkama ali to rijesim tako da umjesto restart odem shutdown pa ga upalim i normalno se boota.

Preporucam ti instalaciju zadnjih Omega 14.12 ili koji su vec zadnji zato jer ono sto sam vidio kod sebe da su omega drivere puno bolje optimizirali... na linuxu barem. Ono sto dobis ponudeno u driver manageru su 14.9 ili tako nesto. Vjeruj mi razlika je nebo i zemlja. Rekao bi da su 15-20% bolje optimiziraniji.

Razlika izmedu fglrx i fglrx-update u driver manageru je sto bi fglrx-update trebao biti zadnja verzija drivera, a fglrx je verzija koja dolazi sa distribucijom ali u repozitorima nije nista update-ano tako da su oba dvije verzije iste 14.9.

Jos jedna stvar koju su rijesili sa omega driverima je kad bi laptop stavio u sleep na prijasnjim driverima bi pri budenju se zblokirao. Sada toga nema jedino mi se neki put wallpaper zna ne pojaviti al ga ponovo namjestim ili napravim logout pa login.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 23:29 (Embargo).
11 godina
protjeran

@ihush

Andy, kao i većina novih linux korisnika, dolazi iz windows svijeta, a u windows svijetu su navikli sve rješavati dvoklikom na exe...

Zato mislim da bi bar u tom prijelaznom periodu trebalo takvim korisnicima olakšati ulazak u linux svijet i pokazati im da linux nije bauk i da vecinu stvari mogu lako riješiti. A donedavnim windows korisnicima je zasigurno puno lakše desni klik na downloadani file nego da idu dodavati repozitorije ili koristiti terminal.  

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice