Većina distri je izdala bash nadogradnje par sati od objave.
Globalno, nevezano uz bash, vec općenito :
http://radar365.info/linux-zatisje-pred/
:-)
Većina distri je izdala bash nadogradnje par sati od objave.
Globalno, nevezano uz bash, vec općenito :
http://radar365.info/linux-zatisje-pred/
:-)
-rupa sasvim slučajno konincidira od '92. s SSH (jesen-nova god. '91.). Da nema Putina/Ukrajne +Chineza ili Merkeličinog telefona.., sumnjam da bi bilo zakrpe.
.. ali sjetite se tog detaljčića kad kao argument za Open navedete sigurnost. Nema je. Placebo.
Ovaj exp je otkriven-zakrpan samo zbog napada na US-Dep.of.Def. wopbot. Nije sasvim jasno kad je napad bio, cca 2012te ili 'jučer'...
Ihush
Da nema sigurnosti mi je bezveze tvrdit. Može biti lošija ili bolja, al da je nema... I svakako će ovakav gnu projekt prije dobit zakrpu nego neki vlasnički, što je i dokazano u par sati.
.. I svakako će ovakav gnu projekt prije dobit zakrpu nego neki vlasnički, što je i dokazano u par sati.
-o joj... (hint '91.. Obama/Osama, par sati? aa- misliš od objave na portalima? Da.). Ma OK, (cijenim tvoje mišljenje o većini stvari ... samo možda interpretiram nespretno, vjerojatno negdje griješim tipkajući). Koja sigurnost? Koji argument za Open? vidi činjenice-brojke-godine... vidi ono što svi moraju implementirati kad tako odredi 'šef' (kao NSA). Open se često navodi kao sigurniji jer je provjera sorucea dostupna pa time (logika) netko može otkriti propust. Ta logika je OK, svaka teorija je OK... dok je praksa ne pobije, tad se odbacuje i traži nova teorija. Nema sigurnosti, uvjek postoji backdor-exlpoit, open je bespomoćan. Closed? Uopće ga ne spominjem, teoretski jednako (ne)siguran. Samo spominjem kao argument za argumentiranje o sigurnosti. Nema je, Open nije (znak jednakosti) garancija ni za što. Pravno, za closed je obično vlasnik odgovoran sudski i mora (kad se otkirje) riješiti. Open-Closed= jednako je. Soft je soft, rade ga ljudi, sistemom upravljaju ljudi (u službama).. sve se može, ali 'oni' odlučuju. Zakon pak kaže, moraš onako kako 'oni' zatraže, to uključuje back-front-hangar--- door. U suprotnom nema te (na tržištu ITa).
Softver je softver, ali ne slažem se s tobom da je open i close isto u smislu upravljanja projektom, pronalasku bogova i općenito donošenju odluka. Logično je da što više očiju vidi code, da će više bugova biti rijeseno.
Procitaj si Katedrala i buvljak od ers
http://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Cathedral_and_the_Bazaar
Pa normalno da rupa ima, i to na svakom proizvodu.
Ako na razvoju nekog vlasničkog softvera radi npr ekipa od 100 ljudi , onda samo oni imaju uvid u source kod
i jedino su oni najbliži mogućnosti da otklanjaju pronađene i objavljene manjkavosti i propuste.
Nebitno je što taj proizvod koristi možda milijarda korisnika, bitno je ovih sto što imaju prava i mogućnost
kopanja i ispravljanja vlasničkog softvera.
Obrnuti slučaj ; možda samo tisuću korisnika koristi neku open source aplikaciju , ali kod je javan i lako dostupan
pa milioni članova open source zajednice imaju mogućnost kopanja po kodu i ispravljanja pronađenih ranjivosti..
I da samo manji broj od tih miliona pristupi ispravkama koda, to je još uvjek daleko više nego onih sto ljudi koji
imaju pravnu i stvarnu mogućnost kopanja po vlasničkom kodu.
Posve je drugo pitanje koliko je koja ranjivost neotkrivena i zloupotrebljavana , ali
je praksa dokazala da open zajednica daleko brže ispravlja uočene nedostatke , dok sam često znao naići na članke
da su se mnoge čak i veće korporacije oglušivale o vijestima o ranjivostima nekih njihovih proizvoda i da su pristupili krpanju tek nakon par mjeseci i medijske prozivke...
.
-mlad si (zaletavaš se..), naučit ćeš. Uzimaj informacije s malo soli. Ostalo sve pet.
-par sati? '92. = 12 godina.
-bash je u većini defautni.. nije važno dali ga TI koristiš i dali uopće znaš za njega.
.. ali sjetite se tog detaljčića kad kao argument za Open navedete sigurnost. Nema je. Placebo.
Pretjerivanje ili trollanje ? Koliko god tebi taj argument smeta jedina logička prednost closed-a su patenti, a kod ovakvih situacija si jednostavno na milost i ne milost "vendora". Hoće li biti popravljeno i kako će biti popravljeno je čisto njihov izbor. Tako da pardon, ali meni nije jasno po čemu je to closed bolji u tom slučaju. Možda u tome što imaju par namjernih backdoorova i exploita?
-mlad si (zaletavaš se..), naučit ćeš. Uzimaj informacije s malo soli. Ostalo sve pet.
-par sati? '92. = 12 godina.
-bash je u većini defautni.. nije važno dali ga TI koristiš i dali uopće znaš za njega.
Nije bitno od kad je "rupa" nego kad je pronađena ;) Vjerujem da ima još puno "rupa" koje treba zakrpati, a da se ne zna za njih.
IT je znanost koja se razvija isto kao i bilo koja znaost, istraživačka znamost.
Pretjerivanje ili trollanje ? Koliko god tebi taj argument smeta jedina logička prednost closed-a su patenti, a kod ovakvih situacija si jednostavno na milost i ne milost "vendora". Hoće li biti popravljeno i kako će biti popravljeno je čisto njihov izbor. Tako da pardon, ali meni nije jasno po čemu je to closed bolji u tom slučaju. Možda u tome što imaju par namjernih backdoorova i exploita?
-dali ja tvrdim da je closed bolji? Ja samo to kao čest argument u korist opena prikazujem kao loš argument. Ne treba izmišljati (moje) tvrdnje, samo 'otvoreno' čitati tuđe/moje/nečije mišljenje, bez unaprijed zadane busije Open je dobar, Closed je loš, dinamo-hajduk, ustaše-partizani.. uvjek isti pattern? I da, forum, rasprava, vjerojatno nisam u pravu, pa što.(?). Sve to je samo soft.
Nije bitno od kad je "rupa" nego kad je pronađena ;) Vjerujem da ima još puno "rupa" koje treba zakrpati, a da se ne zna za njih.
IT je znanost koja se razvija isto kao i bilo koja znaost, istraživačka znamost.
-napokon (dobar) argument. Slažem se. Ali... poznato je od cca 2012te (i vjerojatno daleko prije), za širu javnost možda zadnjih dana. Što je btw glavni argument oko kojeg se bakćem? Open i dostupnost sourcea kao neka garancija da će se (valjda prije) otkriti nešto ovakvog?..
Gle, možda sam prenaglo zaključio no s korisničkog gledišta, dakle s gledišta osobe koje ne radi za Microsoft, Apple, Nvidiu ili nešto slično je čisti idiotizam i/ili neznanje promicati closed source. Naravno da open source nije savršen, ali je s idejnog i znanstvenog pogleda najbolji pristup. Closed source je u većini slučajeva za zgrnut pare, trollat patentima te možda tu i tamo špijunirat korisnike.
U prosincu Ubuntu touch s mediaTek MT6595 cpu-om Radit će ga kineski Meizu.
http://www.pcworld.com/article/2687847/ubuntu-touch-finalized-first-phones-coming-this-year.html
evo prednosti softvera pod GPL-om naspram proprietary. bash je napisana od strane stallmana i ekipe za GNU u FSF-u, a patch je žurno izdao Red Hat. to ti dođe kao da microsoft izdaje patch za itunes ili adobeov flash.
http://www.fsf.org/news/free-software-foundation-statement-on-the-gnu-bash-shellshock-vulnerability
evo prednosti softvera pod GPL-om naspram proprietary. bash je napisana od strane stallmana i ekipe za GNU u FSF-u, a patch je žurno izdao Red Hat. to ti dođe kao da microsoft izdaje patch za itunes ili adobeov flash.
http://www.fsf.org/news/free-software-foundation-statement-on-the-gnu-bash-shellshock-vulnerability
-ja jesam za Stallmanovo tumačenje prava na znanje (soft). Problem je ostatak svijeta koji upravlja... patenti-licence itd. = RL.
-dobra usporedba. (opet povlači pitanje... zašto RH a ne ostale nakupine geekova, odgovor je opet isti, komercijala radi, geekovi samo forkaju i kompliciraju).
.. btw, @ Killua, nisam ništa skonto, nit TDao.. al da, tako je (što god to bilo..). K'o da čitam svoje (nečitljive) postove, to nije kompliment.
Bok! Ja imam računalo sa Linux Mint i u zadnjih par dana mi se sporo diže. Što se desilo?
Bok! Ja imam računalo sa Linux Mint i u zadnjih par dana mi se sporo diže. Što se desilo?
Mi ne možemo samo tako znati što se desilo :/
Jesi li neš novo instalirao? Jesi li ga gasio na silu? Jesi li priključio neki novi uređaj? Jel ti baca kakvi eror? Jesi li ga ugasio usred nadogradnje?
Bleachbit as root, bar bu se jedan mogući uzrok otklonio....
Nisam doktor ali probaj sa drugom zenskom ili sa plavim tableticama.
zelene (mint) ne djeluju?
back ontopic, uobičajeno/najčešće se usporavanje desi ako postoji neki problem s diskom ili se juzer zaigra u softcentru (i instalira malo više softweraka.. dependency hell se tad otvori).
pozdrav svima
koji je unixoidni OS najbolji za usb prijenosni OS?
ubuntu ili neki drugi?
pozdrav svima
ubuntu ili neki drugi?
pokušat ću ispraviti ideju..
-osim linuxa vjerojanto ne misliš na *nixe.
-ubuntu je popularna distra. Problem nije u liveOSu, linux je jedan. Problem je u namjeni takvog OSa, tj ubadat ćeš ga u 'nepoznata' računala, stara-nova, chipset, usb boot, support kernela za HW .. tad ubuntu nije dobar izbor (i zbog tamagučastog UIa/DE). Inače je svejdno koja distra ako sam slažeš, od archa, slaxa, puppyja, stariji ubuntu, debian, suse.. svejdno. Bitni su HW requirementsi i postavke, DE osvine app ili koristiš terminal.. kad malo iskrastiliziraš ideju, imat ćeš odgovor. Do tad, napravi pendrive (usb live) i probaj ja na par računala. Probaj nešto raditi od onog što time misliš raditi, npr bez miša.. ili nepodržana VGA. Možda će ti na kraju biti važnije imati tipkovnicu USB s adapterom na PS/2 nego izbor distre.
edit: spindle s 20tak CD-DVDa je univerzalniji boot nego osloniti se na uber-super-duper spešl USB koji možda tad ne radi/ne boota.
pozdrav svima
ubuntu ili neki drugi?
pokušat ću ispraviti ideju..
-osim linuxa vjerojanto ne misliš na *nixe.
-ubuntu je popularna distra. Problem nije u liveOSu, linux je jedan. Problem je u namjeni takvog OSa, tj ubadat ćeš ga u 'nepoznata' računala, stara-nova, chipset, usb boot, support kernela za HW .. tad ubuntu nije dobar izbor (i zbog tamagučastog UIa/DE). Inače je svejdno koja distra ako sam slažeš, od archa, slaxa, puppyja, stariji ubuntu, debian, suse.. svejdno. Bitni su HW requirementsi i postavke, DE osvine app ili koristiš terminal.. kad malo iskrastiliziraš ideju, imat ćeš odgovor. Do tad, napravi pendrive (usb live) i probaj ja na par računala. Probaj nešto raditi od onog što time misliš raditi, npr bez miša.. ili nepodržana VGA. Možda će ti na kraju biti važnije imati tipkovnicu USB s adapterom na PS/2 nego izbor distre.
edit: spindle s 20tak CD-DVDa je univerzalniji boot nego osloniti se na uber-super-duper spešl USB koji možda tad ne radi/ne boota.
Ili napravit dualboot na USB-u (i to je moguće).
Ubuntu je dobar izbor jer po defaultu ima puno drivera tak da ne bi trebalo biti većih problema s njime (ja sam ubuntu palio na svemu i svaćemu).
Bolje bi bilo na CD stavit,jer ne podržavaju svi PC-evi boot sa USB-a (stariji znaju jako zahebavat).
Je li normalno da mi nakon Debian Wheezy updatea nestane windows na grub-u?
Imam dva hard diska, na matičnoj mogu birati s kojeg hoću bootati i inače sam korsitio onaj na kojem je linux i sve je fino radilo. Dok nisam stavio update prije 2-3 dana. Kako da vratim windoze na grub?
Hvala unaprijed.
-ako biraš boot (disk) biosovom opcijom, tad ti boot nije zajednički, tj GRUB je ispravno konfiguriran.
-boot mora biti na jednom disku, tad bootmanager (kao GRUB) nudi izbor... update je samo zaključio da je dodatni boot 'višak' i izbacio ga.
Kruno kaže da mu je nestao windows iz gruba, pa da mu probam odgovoriti u tom smjeru:
Pokreni debiana, i samo kroz terminal sudo update-grub2