Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.278
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozz ljudi,

Ovako na HP Pavilon DV6 2120em sam stavio ubuntu 13.10, ljepo radi, više manje sve ok, osim jedne stvari, kada ga zaklopim i ode u sleep te kad ga otklopim kad bi se trebao vratit sa spavanja, upali se ventilator radi, no ekran je ugašen, jednostavno kao da je laptp ugašen samo što rade ventilatori i ostalo.

Ima li kakvo riješenje za to, ubiti u čemu je problem.

Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Jesi li dirao što u postavkama za energiju? Tam se takve stvari mogu uređivati. Usput, kada ga otklopis pritisni neku tipku (ja obično spejs udarim) i onda bi ti se trebao upalit (ili pak tipku za paljenje).
Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
13 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...
Jesi li dirao što u postavkama za energiju? Tam se takve stvari mogu uređivati. Usput, kada ga otklopis pritisni neku tipku (ja obično spejs udarim) i onda bi ti se trebao upalit (ili pak tipku za paljenje).

Malo sam blesao objasnio, inače znam šta radim na računalu, ono od igle do lokomotive, ali za windows OS.

A Ubuntu sam stavio jer taj laptop koristi samo sestra, skype, yt, fb itd. 

Gle ovako se dogodi, znači kako kod kad ga staviš u sleep, i stisneš tipku za paljenje, enter, spejs šta god on radi ali slike na ekranu nema.

Nisam ništa čačko po postavkama, kako je instaliran tako i radi. Mislio sam da je do drivera od grafe ali pod additional nema ništa za instalirat.

E sad ako ima kakvo riješenje za to OK ako nema a jbg windowse ču vratit.

Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2014 17:10 (PC - stručnjak).
16 godina
hrvooje kaže...

.. 

*ali ako postoje OOXML i MSXML nije li to isto kao i nekada .doc i .odt? nije li dogovoren jedan XML standard i to OOXML.

- da, jedan ooxml MSov, za sad promise. (msxml je nešto drugo).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
PC - stručnjak kaže...

Gle ovako se dogodi, znači kako kod kad ga staviš u sleep, i stisneš tipku za paljenje, enter, spejs šta god on radi ali slike na ekranu nema.

U principu problem s nekim driverom. Trebalo bi vidjeti što sve od uređaja imaš instalirano na laptopu, pogotovo grafika. U međuvremenu, kako se radi o laptopu, možeš probati nakon buđenja iz sleepa ugasiti, pa upaliti ekran (obično Fn+F6 ili nešto slično), iako sumnjam.

Gledam te!
14 godina
neaktivan

Ima li načina da C program pokrenut u pozadini (&) očitava sve (ili barem dio) što se ispisuje u terminalu? 

npr. ako ja pišem sudo, program očitava sudo, ali to je manje važno. Važnije mi je da ono što terminal ispiše mogu učitat.

npr. ako upišem ls da program očita sve što je terminal ispisao ili ako dođe do greške da program očita šta je terminal ispisao

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Postoji program naziva script. Najjednostavnije je pokrenuti interaktivni shell sa script -a output.txt  -  output.txt je izlazna datoteka u kojoj se nalazi sve što je ispisano u konzoli (terminalu), a parametar -a označava da se nove informacije dodaju na kraj datoteke, umjesto da se datoteka zamijeni novom. Koristan je i oblik script -a -c "<ime naredbe>" output.txt koji izvršava naredbu između navodnika i zapisuje izlaz u datoteku output.txt, tj. ne radi se o interaktivnom shellu kao ranije. Više informacija o programu, kao i parametre koje prima, možeš dobiti naredbom info script.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
13 godina
neaktivan

Moze li preporuka nekog video converteta,trebam prebaciti film iz mkv u mp4 jer mi tv ne prikazuje mkv samo mp4,nesto jednostavno i brzo

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
arius kaže...

Moze li preporuka nekog video converteta,trebam prebaciti film iz mkv u mp4 jer mi tv ne prikazuje mkv samo mp4,nesto jednostavno i brzo

probaj sa handbrake. iako ne znam koje formate ni kodeke podržava

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
16 godina
arius kaže...

-mkv (i avi) je container, compressor (codec) može biti mpeg4, divix... ovisno o tome možda ti radi i ovaj mkv (većina ih je mpeg4-avc-h.264) samo rename ili konvertiraš u avi h.264.. ovisno što podržava player uređaja.

- ConvertMe!, desni klik i to je to...

16 godina
neaktivan

Ako treba samo promijeniti kontejner - ffmpeg -i in.mkv -acodec copy -vcodec copy out.mp4 - gotovo u onoliko vremena koliko je potrebno da se izlazna datoteka zapiše na disk.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.2.2014 23:02 (hrx).
13 godina
odjavljen
hrx kaže...

Ako treba samo promijeniti kontejner - ffmpeg -i in.mkv -acodec copy -vcodec copy out.mp4 - gotovo u onoliko vremena koliko je potrebno da se izlazna datoteka zapiše na disk.

slazem se :) to je najbolji nacin moguc 
cak i na windowsima  

16 godina
neaktivan

Danas uđem u BIOS i slučajno škicnem na temperature i vidim da mi procesor pokazuje 35*C, a Psensor na Ubuntu-u mi nikad ne prikazuje temperature manje od 47*C za procesor, kome da vjerujem?

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
16 godina
zerocool12 kaže...

Danas uđem u BIOS i slučajno škicnem na temperature i vidim da mi procesor pokazuje 35*C, a Psensor na Ubuntu-u mi nikad ne prikazuje temperature manje od 47*C za procesor, kome da vjerujem?

- u BIOSu je idlanje (ne radi baš ništa, što možda radi u OSu), tako da je logično očekivati jednaku ili NIŽU temp. u BIOSu (obrnuto bi bilo neobično). Uz (btw) powermangment-rad coolera koji je možda u BIOSu do POSTa na 100%, kasnije možda prema potrebi (autoregulacija), pa ta razlika ima konkretan odgovor.

- drugi mogući tip odgovora, CPU ima više termalnih zona, soft preračunava.. uz problem baždarenja ili Sandru-lying bitch, može biti samo pogrešno očitano ili za drugu zonu, drugi senzor..

- zaključak, ne vjeruj nikome (100%). Ako ništa drugo, može biti pokvaren senzor. Imaš prst? -prst test je OK, tj ljudsko tijelo podnosi kratkotrajno do 72c (opeklina preko 1sec.), to je i neka početna granica koja te treba zabrinjavati. Istovremeno ako npr hladnjak ne leži dobro i tako ne prenosi (ne odvodi) toplinu s CPUa, bit će mlak.. pristikom se čak može primijetiti u BIOSu promjena temp u takvim slučajevima. Prst je zakon, njemu vjeruj. Ili se ne zabrinjavaj, jer sve radi i daleko si od problematičnih cifri... {#}

13 godina
neaktivan

Da li je moguce kod Firefox zapamtiti omiljene stranice tj bookmarks pa prilikom podizanja sistema da na jednostavan nacin dođe se do omiljenih stranica

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Trebam savjet u svezi instalacije (i podešavanja)

Trebam savjet u svezi instalacije (i podešavanja) GNU/Linuxa za home use običnih korisnika,  "neinformatičara", na laptopu (Intel i5 Ivy Bridge "U" serija, nVidia GT 720M).
Želim izbjeći stalne upite jel kliknuti na nekakav dijalog (da ne bude ActiveX ili skrivena instalacija), reinstalirati svako malo, uklanjati malware, rootkitove, scamware, CryptoLocker, nesreću od Flasha s milijun rupa...
Nakon što se podesi, ne bi bilo velikih promjena ili eksperimetiranja. Godinama bi radilo tako kako jest.
Gledao sam howto tutoriale i razne kuharice.
Imam još nekoliko pitanja kako bih raščistio u kojem smjeru krenuti.

Namjena
Funkcionalan sustav za:
- ADSL putem CARNet-a (router u bridge modu)
- web browsing (Gmail+YouTube+GDocs+Picassa+Chrome)
- dokumente (LibreOffice 4.2)
- skidanje fotki iz fotoaparata i s USB stickova (pa na Picassu)
- playanje filmova (VLC?) i glazbe

Nisu u planu igre niti aplikacije za internetsko bankarstvo koje bi tražile Windowse.
Za Javu mi se dobrim čini IcedTea-Web ukoliko bude potrebe.

Nivo znanja
Ponešto znam o GNU/Linuxu, isprobavao sam. Koristio sam SystemRescueCd (gparted, partimage) za particioniranje i img (Windows) sustava, ntfs-3g za čitanje/pisanje...
OK sam s tehnikalijama kao user, ali nisam na nivou da bih npr. bez problema i pomoći konfigurirao i kompajlirao svoj kernel.

Distribucija i sučelje
Na osnovi postova u threadu, kao dobar izbor mi se čini Mint umjesto Ubuntu s Unityem (predugačiji za one kojima je namijenjeno). Razmatrao sam i Ubuntu + Xfce.
Postovi i iskustvo forumaša ovdje su me usmjerili na Mint 13 LTS - baš LTS, ne 16.

Stavio bih Windows skinove. Vidim kako je preporučen Mate umjesto Cinnamona:
http://www.noobslab.com/2013/11/just-moved-from-windows-linux-can-wear.html

Particioniranje diska: ext4 i NTFS particije
Nemam taj laptop još u rukama. Nisam siguran kako ima UEFI umjesto BIOS-a.
Ako je klasični BIOS, znači li kako nema GPT podršku, nego klasično max. 4 primary te nekoliko extended particija?

Uz ext4 particije za Linux, napravio bih i dvije NTFS particije. Jedna bi bila kao zatreba dual boot Windows 7. Čitam kako obično treba popravljati GRUB jer u naknadnoj instalaciji Win prešaraju MBR ili tako nešto
http://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/reinstall-ubuntu-grub-bootloader-after-windows-wipes-it-out/
http://fosswire.com/post/2009/05/restoring-overwritten-grub/

Što je s onim ograničenjem kako bootanje OS-a mora biti s primarne particije i mora biti ispod 1024. cilindra? Vrijedi li samo za Windowse?

Mogu li se NTFS particije odmah pri startu sustava podesiti da budu mountane i writable?
Negdje nešto s ntfs-3g u fstab datoteci?

Naletio sam tu na iskustvo korisnika koji su instalirali Linux na NTFS particiju (wubi?) i dijele ju s Windowsima. Zasebna sistemska ext particija se čini boljim rješenjem?

Ili bi bilo dovoljno Windows instalirati u virtualku na koristeći VirtualBox ili Vmware Player?
Razmišljam odmah kako kasnije ne bi bilo lupanja po glavi ili neuspješnog resizinga  particija.

Windowsi bi "vozili" Visual Studio, MS SQL Server (Express i Developer), eventualno još neke razvojne alate – ovo što MS nudi studentima, pojednostavljeno rečeno.

Linux particije
Čitam savjete:
http://www.skorks.com/2009/08/partitioning-your-hard-drive-during-a-linux-install/

S obzirom kako je u pitanju nezahtjevan home use sustav, nije mi važno osigurati ga od zapunjenja. Ne bih stavljao /tmp i /var na zasebne particije.
Ne bih ni /home izdvajao na posebnu particiju, nego sve skupa stavio na root particiju. U praksi će jedini praktičan drawback biti nešto složeniji backup: neće jednostavno ići backup cijele /home particije, nego će se morati izabrati potrebni korisnički direktoriji na root particiji - jesam u pravu?

Išao bih na ext4 (umjesto btrfs) kako bile readable u Windowsima (ext2fsd).

Home particija na NTFS-u?
Spomenute NTFS particije...
Je li dobra ideja kako bi se jedna od njih koristila za korisničke postavke, tj. da se mounta kao home?

U čemu je ideja... Windowsi – bilo dual boot bilo ako se hard izvadi i ubaci negdje drugdje – bi lakše vidjeli dokumente, fotke itd. Ako bi se u Win štogod mijenjalo, Linux bi nakon reboota odmah radio na istim podacima, bez potrebe za sinkronizacijom.

Swap file ili particija?
Ima 4 ili 6 GB memorije. Mislim kako  nVidia GT720M (memorija "2 GB") koristi glavnu memoriju.
Ne bih išao na zasebnu swap particiju, da se ne gnjavim s ograničenjem broja primary particija. Stavio bih 2 ili 4 GB swap file na ext4 root particiju:
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-add-a-swap-file-howto/

Zasebna /boot particija?
Čini mi se kako je dobro imati zasebnu /boot particiju. Preporuke veličine variraju, od 100 MiB do 300 MiB.
Nije mi jasna argumentacija "but with every kernel upgrade, the space used here will grow. Only minimally, but it will grow", izvor:
http://www.linuxbsdos.com/2011/06/02/manual-disk-partitioning-guide-for-linux-mint-11/

Misli se na eventualno dodavanje modula? Ili na kompajliranje sourcea?
Koliko shvaćam, kernel se može kompajlirati na root ili home particiji, pa image (vmlinuz?) prebaciti na boot, ne mora se to raditi na /boot.
I zašto savjetuje: "default file system is ext4, but you may use ext2"?
Nema promjena i potreba za journalingom baš tamo, manji je overhead na ext2, pa nema koristi od ext4?

Uključivanje i isključivanje grafičke
Koliko sam shvatio, Intel IB driveri su standardno uključeni u kernelu ili x.org sustavu? Dovoljna je za to za što bi se koristilo.

Čini mi se kako je, radi uštede u cijeni, nVidia bez vlastite memorije i "posuđuje" glavnu.
Kako uključiti/isključiti nVidia grafičku da bi sve bilo na Ivy Bridge grafici?

Bolje koristiti nVidia vlasničke ili open source drivere u smislu stabilnosti i manje potrošnje baterije?

LibreOffice, kompatibilnost: OOXML ili drugo?
Isprobavam novi LO 4.2, jako dobar. Vidi se kako napreduje, pogotovo kad gledam u odnosu na prije 10+ godina kad je bio StarOffice.
Zanimljivo mi je ovo što je @hrvooje pisao o vrlo visokom stupnju kompatibilnosti s MS Office zapisima.

Trebao bih savjet u svezi maksimalne kompatibilnosti formata s MS Officeom – recimo v2007.
Nažalost, jako malo institucija i firmi u praksi koristi ODF standard. Većina radi s MS Officeom na kojem nemaju ODF podršku.

@hrvooje piše kako bi OOXML trebao biti standard, pa zašto razlikovanje MSXML i OOXML... Zato mi nije jasno.

Koliko je binary office format DOC dovoljno rastavljen i proučen? Sjećam se kako je MS objavio neku dokumentaciju prije par godina.

Koji od ponuđenih formata odabrati kako bi izgled non-PDF dokumenta bio maksimalno sličan u LO i MSO: OOXML, MSXML ili DOC?

Tnx za savjete

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
http://www.soundstream.com/

3 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

@boing24234

meni se čini da ti dovoljno znaš. predpostavljam da malo nas ovdje također zna kompajlirat kernel (ja siguno ne), al za tim nema niti potrebe. ja sam do sada morao iz sourcea gradit svega par aplikacija, ostalo sve ima u deb ili ako nema tu je alien koji napravi da ima ;)

što se tiče grafike, nije tu situacija tako bajna. naime, nvidia svoju tehnologiju optimus, prebacivanje između intelove na chipu i nvidijine dodijeljene kartice nije ubacila u svoj vlasnički driver za linux. prije koju godinu sam imao laptop sa nvidija optimus i tada je bio aktualan projekt bumblebee gdje sam preko terminala mogao pokrenuti aplikaciju da radi na nvidiji, a inače se ostalo vrtjelo na intelu. ne znam dokle je to došlo. inače, smatra se da je radeon, otvoreni driver za ati kartice dovoljno dobar, ne za igranje kao vlasnički, ali da za multimonitor podršku itd. preporuča se otvoreni. dok kod nvidije puno je bolji vlasnički nvidijim driver. ati je davao dokumentaciju za starije chipove, sad i nvidija kreće stidljivo sa podrškom open source drivera. nakon linusovog prsta, jer kompanije ne vole loš publicitet. on većinom znači gubitak novaca.

što se tiče officea, mislim da ms office po novome podržava odf. al treba biti realan i zagristi gorku jabuku te priznati da odf standard nije zaživio i da je mrtvo slovo na papiru. čak ga ni država koja ga je propisala ne poštuje. ja bi radi jednoonraznosti dokumenata krenio u snimanje na docx. 

*što se tiče LO42 vs MSO očekujte od dedeimede tekst uskoro. 

**

• što se tiče home particije na ntfs-u mislim da je to loša ideja, jer ntfs ne kuži linux dozvole
  • ja sam uvijek imao jednu swap particiju i nekoliko root za razne distribucije. čak može i bez swapa. swap file nisam korisnio. linux ne mora na primarnu particiju. wubi zaboravi. evo ti odlično štivo od dedeimede baš o temi koja te zanima http://www.dedoimedo.com/computers/gparted.html
Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2014 2:12 (hrvooje).

5 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Znam ponesto, nesto sam googlao. Za neke stvari gore sam se nasao u nedoumici i odlucio upitati.

Bolje da cujem od nekoga s iskustvom, nego da 5 puta reinstaliram jer sam napravio krivi izbor.

Stvarno bih volio cuti misljenje u svezi particioniranja i ostalog.

Cini se kako ce se switchanje Intel-nVidia morati raditi rucno. Nije frka, glavno da Intelova grafika radi dobro.

ODF podrska u MSO je nazalost peti kotac na kolima, kako se kaze. Objasnjavati ljudima kako je to standard je nemoguca misija.

Preostaje prilagoditi se njima i izabrati editabilan format koji najlakse prolazi kad im ga se maila.

Naravno, za sve ostalo tu je PDF.

11 godina
Re: Trebam savjet u svezi instalacije (i podešavan
boing24234 kaže...

Trebam savjet u svezi instalacije (i podešavanja) GNU/Linuxa za home use običnih korisnika,  "neinformatičara", na laptopu (Intel i5 Ivy Bridge "U" serija, nVidia GT 720M).
Želim izbjeći stalne upite jel kliknuti na nekakav dijalog (da ne bude ActiveX ili skrivena instalacija), reinstalirati svako malo, uklanjati malware, rootkitove, scamware, CryptoLocker, nesreću od Flasha s milijun rupa...
Nakon što se podesi, ne bi bilo velikih promjena ili eksperimetiranja. Godinama bi radilo tako kako jest.
Gledao sam howto tutoriale i razne kuharice.
Imam još nekoliko pitanja kako bih raščistio u kojem smjeru krenuti.

Namjena
Funkcionalan sustav za:
- ADSL putem CARNet-a (router u bridge modu)
- web browsing (Gmail+YouTube+GDocs+Picassa+Chrome)
- dokumente (LibreOffice 4.2)
- skidanje fotki iz fotoaparata i s USB stickova (pa na Picassu)
- playanje filmova (VLC?) i glazbe

Nisu u planu igre niti aplikacije za internetsko bankarstvo koje bi tražile Windowse.
Za Javu mi se dobrim čini IcedTea-Web ukoliko bude potrebe.

Nivo znanja
Ponešto znam o GNU/Linuxu, isprobavao sam. Koristio sam SystemRescueCd (gparted, partimage) za particioniranje i img (Windows) sustava, ntfs-3g za čitanje/pisanje...
OK sam s tehnikalijama kao user, ali nisam na nivou da bih npr. bez problema i pomoći konfigurirao i kompajlirao svoj kernel.

Distribucija i sučelje
Na osnovi postova u threadu, kao dobar izbor mi se čini Mint umjesto Ubuntu s Unityem (predugačiji za one kojima je namijenjeno). Razmatrao sam i Ubuntu + Xfce.
Postovi i iskustvo forumaša ovdje su me usmjerili na Mint 13 LTS - baš LTS, ne 16.

http://www.noobslab.com/2013/11/just-moved-from-windows-linux-can-wear.html

Ako je klasični BIOS, znači li kako nema GPT podršku, nego klasično max. 4 primary te nekoliko extended particija?

Uz ext4 particije za Linux, napravio bih i dvije NTFS particije. Jedna bi bila kao zatreba dual boot Windows 7. Čitam kako obično treba popravljati GRUB jer u naknadnoj instalaciji Win prešaraju MBR ili tako nešto
http://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/reinstall-ubuntu-grub-bootloader-after-windows-wipes-it-out/
http://fosswire.com/post/2009/05/restoring-overwritten-grub/

Što je s onim ograničenjem kako bootanje OS-a mora biti s primarne particije i mora biti ispod 1024. cilindra? Vrijedi li samo za Windowse?

Mogu li se NTFS particije odmah pri startu sustava podesiti da budu mountane i writable?
Negdje nešto s ntfs-3g u fstab datoteci?

Naletio sam tu na iskustvo korisnika koji su instalirali Linux na NTFS particiju (wubi?) i dijele ju s Windowsima. Zasebna sistemska ext particija se čini boljim rješenjem?

Ili bi bilo dovoljno Windows instalirati u virtualku na koristeći VirtualBox ili Vmware Player?
Razmišljam odmah kako kasnije ne bi bilo lupanja po glavi ili neuspješnog resizinga  particija.

Windowsi bi "vozili" Visual Studio, MS SQL Server (Express i Developer), eventualno još neke razvojne alate – ovo što MS nudi studentima, pojednostavljeno rečeno.

Linux particije
Čitam savjete:
http://www.skorks.com/2009/08/partitioning-your-hard-drive-during-a-linux-install/

S obzirom kako je u pitanju nezahtjevan home use sustav, nije mi važno osigurati ga od zapunjenja. Ne bih stavljao /tmp i /var na zasebne particije.
Ne bih ni /home izdvajao na posebnu particiju, nego sve skupa stavio na root particiju. U praksi će jedini praktičan drawback biti nešto složeniji backup: neće jednostavno ići backup cijele /home particije, nego će se morati izabrati potrebni korisnički direktoriji na root particiji - jesam u pravu?

Je li dobra ideja kako bi se jedna od njih koristila za korisničke postavke, tj. da se mounta kao home?

U čemu je ideja... Windowsi – bilo dual boot bilo ako se hard izvadi i ubaci negdje drugdje – bi lakše vidjeli dokumente, fotke itd. Ako bi se u Win štogod mijenjalo, Linux bi nakon reboota odmah radio na istim podacima, bez potrebe za sinkronizacijom.

Swap file ili particija?
Ima 4 ili 6 GB memorije. Mislim kako  nVidia GT720M (memorija "2 GB") koristi glavnu memoriju.
Ne bih išao na zasebnu swap particiju, da se ne gnjavim s ograničenjem broja primary particija. Stavio bih 2 ili 4 GB swap file na ext4 root particiju:
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-add-a-swap-file-howto/

Zasebna /boot particija?
Čini mi se kako je dobro imati zasebnu /boot particiju. Preporuke veličine variraju, od 100 MiB do 300 MiB.
Nije mi jasna argumentacija "but with every kernel upgrade, the space used here will grow. Only minimally, but it will grow", izvor:
http://www.linuxbsdos.com/2011/06/02/manual-disk-partitioning-guide-for-linux-mint-11/

Misli se na eventualno dodavanje modula? Ili na kompajliranje sourcea?
Koliko shvaćam, kernel se može kompajlirati na root ili home particiji, pa image (vmlinuz?) prebaciti na boot, ne mora se to raditi na /boot.
I zašto savjetuje: "default file system is ext4, but you may use ext2"?
Nema promjena i potreba za journalingom baš tamo, manji je overhead na ext2, pa nema koristi od ext4?

Koliko sam shvatio, Intel IB driveri su standardno uključeni u kernelu ili x.org sustavu? Dovoljna je za to za što bi se koristilo.

Čini mi se kako je, radi uštede u cijeni, nVidia bez vlastite memorije i "posuđuje" glavnu.
Kako uključiti/isključiti nVidia grafičku da bi sve bilo na Ivy Bridge grafici?

Bolje koristiti nVidia vlasničke ili open source drivere u smislu stabilnosti i manje potrošnje baterije?

Isprobavam novi LO 4.2, jako dobar. Vidi se kako napreduje, pogotovo kad gledam u odnosu na prije 10+ godina kad je bio StarOffice.
Zanimljivo mi je ovo što je @hrvooje pisao o vrlo visokom stupnju kompatibilnosti s MS Office zapisima.

Trebao bih savjet u svezi maksimalne kompatibilnosti formata s MS Officeom – recimo v2007.
Nažalost, jako malo institucija i firmi u praksi koristi ODF standard. Većina radi s MS Officeom na kojem nemaju ODF podršku.

@hrvooje piše kako bi OOXML trebao biti standard, pa zašto razlikovanje MSXML i OOXML... Zato mi nije jasno.

Koliko je binary office format DOC dovoljno rastavljen i proučen? Sjećam se kako je MS objavio neku dokumentaciju prije par godina.

Koji od ponuđenih formata odabrati kako bi izgled non-PDF dokumenta bio maksimalno sličan u LO i MSO: OOXML, MSXML ili DOC?

Tnx za savjete

1. Nema potrebe za windows skinovima. Samo varaš korisnika da misli da je windows a u biti nije. To će donijeti više konfuzije nego što je potrebno. Dovoljno je malo objasniti neki od linux desktop environmenta u 10-15 minuta.

2.Ne brini o particijama i cilindrima i raznoraznim tehnikalijama, jer linux je daleko odmakao od prije 10 i više godina. Particije možeš automountati bez problema. Npr:

http://www.maketecheasier.com/easily-automount-windows-ntfs-partition-in-ubuntu/

3.Što se tiče file journalinga ext4 je još uvijek standard, iako btrfs napreduje lijepo, ali za sada je ext4 bolji i brži, osim ako nemaš potrebe raditi snapshotove kao backup.

4.Zaboravi ntfs kao linux particiju. ext4 i gotovo.

5.Swap uz 4 pa na dalje Gb praktičkii više nije ni potreban. Pogotovo u ovom slučaju jednostavnog kućnog korisnika.

6.Zasebna boot particija? Ovisno o tome koliko ćeš puta reinstalirati sustav i koja je vjerojatnost da korisnik uništi sustav (vjerojatno mala). Dobra je imati zasebnu particiju kod upgrade-a sustava da se ne izgube korisnički podaci. Po meni osobni izbor, ja nemam zasebnu boot i home particiju.

7.Isključivanje nvidia kartice:

https://github.com/Bumblebee-Project/bbswitch

8.Zadnja verzija libre office-a je dosta poboljšala kompatibilnost sa MS formatima. Ako ne želiš koristiti LO, možeš instalirati MS Office preko wine-a i nema problem.

Samomrzeći hrvat
16 godina
Re: Trebam savjet u svezi instalacije (i podešavan
boing24234 kaže...

.- ADSL putem CARNet-a (router u bridge modu)
..

..

...

..

Swap file ili particija?
..
Zasebna /boot particija?
..

..

...

Isprobavam novi LO 4.2, jako dobar. ..
...

- mreža nema nikakve veze s OSom, tj svejedno koji OS.

- amateri, ali početnik si pa je to OK. ;-)

- hoćeš MS windows, instaliraj MS windows. Možda poželiš izgded OSXa? - što je cilj, da radi ili da izgleda kao drugi OS? To je za 'napredne'. Imaš neograničen izbor distribucija, linux je jedan.

- s particijama si previše polovično nedefiniran. (imaš poluinformacije koje pokušavaš prilagoditi nekoj ideji.. teoretski možeš, praksa, ti se trebaš prilagoditi systemu.), ovo je duži odlomak.

.. jer npr spominješ dual boot win-linux i boot particiju. Pravilo, prvo win, pa linux, jer bi win boot manager prebrisao linuxov. Samo jedan može kontrolirati boot. To treba biti GRUB kojeg po logici trebaš instalirati nakon win. Ako se s bilo kojim bootom-OSom nešto desi, problem otklanjaš s bootmedija tog OSa (npr repair ili reinstall gruba), tako da može i prvo linux pa win ali je to sporiji put.

- swap particija je posebna particija, nije ext-ntfs.. nego swap. Koristi ju svaka linux distra automatski, dobro ju je napraviti (jer na današnjim diskovima je zanemariv kapacitet), npr 2GB. Pošto imaš više RAMa nije neophodna, ali poželjna. S druge strane, to je tvoj izbor.

- svaki OS koristi svoj FS, ne stavljaj linux /boot na ntfs, radije zajedno s /root. Ako instaliraš win, on će defaultno napraviti 100-350MB boot (win-ntfs, aktivnu primarnu) particiju. Disk mora imati jednu aktivnu primarnu particiju, BIOS određuje disk, u MBRu je podatak za particiju.. standard dozvoljava do 4 primarne i tad si u problemu, jer to obično nije dovoljno. Potrebna je extended (logical) koja nema ograničenje ali nije bootabilna. Dakle, jedna za win boot recimo 500MB NTFS (bez obzira dali ćeš uopće instalirati win, just in case, tj samo za standard) i extended u kojoj može biti sve ostalo pa i swap. To možeš pripremiti s grubom, dok diskove ne moraš, nego će to svaki OS u proceduri instalacije obaviti, tj ostaviš unallocated i uzimaš po potrebi.

Potrebe win su min 30-40GB, recimo da je 80-120 realnije. Linux 10-20.. recimo realnije 40GB.

Userske podatke si predvidio (dobro) na nekoj 'posebnoj' particiji, ali to trebaš gledati kao 'običnu' particiju, ne kao dio OSa tj ne kao /home (linux, bez drivera problem za win). Zbog praktičnosti se postavlja FS NTFS. Pošto je boot i ta particija u NTFSu, svaka distra će automatski uključiti i driver (jer ubuntu npr više to ne radi automatski ako nema NTFSa, mada je driver na installu). Mountanje ili fstab.. i to je to. Ako pak želiš npr windows desktop, my documents (kao win sys foldere) držati na takvom zajedničkom mjestu.. to nije dobro rješenje, kao ni /home na NTFSu. Običan shortcut je dovoljno praktičan uz KISS, tad sve radi i nema problema oko permisona.

-uz live medije (CD-DVD-USB) i razne distre, nema razloga da ne probaš njih nekoliko. Klasična SUSE, Debian, Ubuntu...

-MBR-GPT ... UEFI. Eko ovisiš o UEFIju, tad ti je izbor Ubuntu. Nikeve prednsti nećeš dobiti GPTom osim gubitka kompatibilnosti unazad i time gubitak mogućnosti npr spašavanja u slučaju nekog problema tj ograničenost na support (Canonical plaća MSu licencu..). Izmišljanje tople vode, odnosno ako ti je potrebna particija veća od 2TB u komadu ili ti je standardno ograničenje (kojeg nema uz extended) problem. UEFI, više štete nego koristi. Bitan samo za sec.boot, na notebooko oduvijek postoji vrlo dobar sistem zaštite, HDD pass, BIOS pass... i tad imaš dovoljno sigurnosti.

GPT je (možda) zanimljiv serverima, ne juzerima. Nije loš, nego je kao svaki standard 'loš' zato jer je nov i isključuje sve starije alate... bez 'benefita' za većinu. hint: važniji je MSu za win8 key i eliminaciju konkurencije osim ubuntua, nego ostatku svemira.

-VGA, radi. NVidia je inače bolji izbor, uobičajeno dobra pod linuxom, osim Linusu... naravno, problemi sa swichable ili novim teh.rješenjima su dio linuxa (jer je sve primarno za windows), radi OK. btw, ne uzima ti nvidia RAM, nego intelica, čak ni ona nego je do max 1.7GB dinamički (pod win). Sporedno, jer je svaka dovoljna.

- LO napokon radi zadovoljavajuće. 'prvo skoči pa reci hop'... tj ne treba unaprijed tražiti probleme, OOXML je MSov (nema MSXMLa, to je nešto drugo..). Koristi .doc, docx.. zaboravi na .odf jer su ga svi već odavno zaboravili. Srećom. ... jer sad (vidi pod hrvooje ili kad se pojavi dedomedo) napokon radi zadovoljavajuće. KAo i Wine ako je potrebno ili dualboot itd. Tu ide opet btw, ako ideš na wine koristi stariji MSO jer 2013 zahtijeva npr AERO tako da sigurno ima problema pod wineom (bilo bi silovanje nepotrebnog).

boing24234 kaže...

..

..

..

-wubi je loš ili nužno zlo.

-VM je dobro rješenje za rad ako imaš odgovarjući HW.

-SQLserver i VS ipak (pametnije) u nativnom OSu, fizičkom ili VM, nikako wine. (ali to je u suprotnosti s 'običan home user').

-pošto je zamišljena 'zajednička-radna' particija za podatke, tad se i userska /home može držati s ostatkom, tj zanemarivo.

-skoro si pogodio.. ne, na /root je root. User se nalazi ispod /root (tj ne piše se ali to je root /Users/User), user vidi svoj home kao svoj root i backupiraš ga jednako kao svaki backup.. Tek ako si logiran kao root vidiš root i u njemu /Users, ili je User na posebnoj /home. Prevedeno, nema razlike za backup u složenosti ili ičemu, zapravo ako je /home posebna particija jedina razlika je što možeš raditi image diska-particije uz klasičan backup (misli se samo na usera /home). Isto se primjenju je na /root, /boot.. nema razlike. Čak ako je dual boot i zajednička radna, nema ni potrebe raditi više od jedne linux particije i njoj ostaviti dovoljno mjesta nego unaprijed znati koliko ostaviti... zapravo većinom baciti mjesto. /home se uvjek može muvnuti...

-izbor tipa formata... hmmm, ja bi radije ext3, jer gledam kompatibilnost. Za brzinu može ext4. Ostalo su specifične potrebe koje ugl ne trebaš ali dodatno ograničavaju izbor ako do problema dođe. S diskovima i podatcima uvjek moraš računati na probleme tj potrebu za spašavanjem, ili backup. Ovisno o tome znaš odgovor koji FS (ne zato je tako piše na googleu).

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2014 10:45 (ihush).
15 godina
neaktivan

Moze li mi netko objasniti kako na Ubuntu 12.04 LTS instalirati CCC. Potreban mi je zbog poriktavanja pozicije ekrana jer mi iz nekog razloga na 1600x1200 rezoluciji slika bjezi udesno. Imam HD 4670

Bolje pet do dvanaest, nego nijednu poslije jedan.
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.2.2014 12:46 (Bazen21).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pogledaj ovdje. Ne znam koji 12.04 imaš, ali 12.04.3 nije podržan, dok bi raniji trebali raditi. Usput, na dnu je navedeno da je HD4670 na AGP sabirnici isključena iz Legacy drivera, tako da neće raditi (PCIe bi trebala biti u redu). Ako spajaš monitor preko VGA ulaza, jesi li pokušao izvršiti automatsko namještanje na monitoru?

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.2.2014 20:54 (hrx).
15 godina

Mali offtopic..

Proletio kroz oglase za posao tu na Bug stranici i čitam ovo:

Jel ovo uobičajena praksa kada se trazi linux admin ili je ovo jos jedan tipični oglas poslodavca; oćemo experta u navedenim poljima (nadrobi sve sto mu zivo padne na pamet ili što se kolege sjete) da radi 200 poslova i da bude neadekvatno plaćen, aka tražimo švicarski nožić koji treba znati raditi sve  nabrojano, i neimat život uopće.

Šlag na tortu, uz sve ovo poznavanje linuxa bilo bi dobro i da je dobar win sys admin.

ovo mi izgleda kao nerealno očekivanje poslodavca.. ispravite me ako sam u krivu?

Uvjeti:
- dobro poznavanje linux operativnog sistema (Debian, CentOS) te pratečih servisa tipa: Apache, Postfix, Dovecot, Mysql, Samba, Squid, Nagios, Munin, Bind, raid, LVM
- dobro poznavanje bar jedne backup tehnologije poželjno bacula ili backuppc
- dobro poznanje scriptnog jezika Bash
- dobro poznavanje virtualizacijske okoline KVM
- dobro poznavanje mrežnih tehnologija : routing protokola, NAT, bridging, firewalling,OpenVPN,iptables te routing/firewall distribucija tipa Vyatta, pFsense.
- dobro poznavanje mrežnog hardwarea

Prednosti:
- Windows server administracija
- Shoutcast radio streaming
- Zarafa mail groupware
- Tomcat
- Mikrotik

Ukoliko želite postati članom renomirane domaće modne industrije – pridružite nam se i postanite dio uspješnog Amadeusovog tima!

Molimo Vas da cijenjene prijave s punim povjerenjem pošaljete putem linka za prijavu najkasnije do 19.02.2014.

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Colossus7 kaže...

Mali offtopic..

Jel ovo uobičajena praksa kada se trazi linux admin ili je ovo jos jedan tipični oglas poslodavca; oćemo experta u navedenim poljima (nadrobi sve sto mu zivo padne na pamet ili što se kolege sjete) da radi 200 poslova i da bude neadekvatno plaćen, aka tražimo švicarski nožić koji treba znati raditi sve  nabrojano, i neimat život uopće.

...

Ugrubo, prve tri tocke - sysadmin, druge tri tocke - mrezni admin. S tim da su u prvoj tocki nabacali tehnologijaaaa... Postfix/Dovecot, Munin/Nagios, daj se odlucite.

Ako je tvrtka mala, te poslove moze obavljati jedan covjek. Ako je veca, a misle sve strpati na jednu osobu, hvala lijepa, propustit cu.

Win server administracija? Svi se grohotom nasmijase.

Tomcat? Jos jedan server uz Apache?

Mikrotik? Ja mislio da trebaju Linux sys/mreznog admina.

Tesko je ovo shvatiti kao ozbiljnu ponudu za posao kad niti sami ne znaju sto zele.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.2.2014 23:38 (1domagoj1).
15 godina

Upravo tako, ono i takvih oglasa je kroz godine bilo dosta , nebitno da li je win ili linux admin u pitanju.

Mene zanima tko takvima piše te oglase kada traze zaposlenika, jer to vecinom izgleda kao upravo ovo gore nabacano, urnebes salata svega i svačega.

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Colossus7 kaže...

Upravo tako, ono i takvih oglasa je kroz godine bilo dosta , nebitno da li je win ili linux admin u pitanju.

Mene zanima tko takvima piše te oglase kada traze zaposlenika, jer to vecinom izgleda kao upravo ovo gore nabacano, urnebes salata svega i svačega.

Evo, malo sam prolistao, ima svega, ovaj mi je posebno smjesan bio:

http://www.moj-posao.net/Posao/233701/Programer-dizajner-web-stranice-mz/

Ok, neka mala trgovinica vjerojatno, kojoj treba sklepati web stranicu, a sto moze jedan covjek sigurno. Ali ovo "programer-dizajner" me nasmijalo.

A evo, ima i normalnih, da se tako izrazim, oglasa:

http://www.moj-posao.net/Posao/233252/Junior-LinuxUNIX-administrator-mz/

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
Colossus7 kaže...

Mali offtopic..

Šlag na tortu, uz sve ovo poznavanje linuxa bilo bi dobro i da je dobar win sys admin.

ovo mi izgleda kao nerealno očekivanje poslodavca.. ispravite me ako sam u krivu?

Uvjeti:
- dobro poznavanje linux operativnog sistema (Debian, CentOS) te pratečih servisa tipa: Apache, Postfix, Dovecot, Mysql, Samba, Squid, Nagios, Munin, Bind, raid, LVM
- dobro poznavanje bar jedne backup tehnologije poželjno bacula ili backuppc
- dobro poznanje scriptnog jezika Bash
- dobro poznavanje virtualizacijske okoline KVM
- dobro poznavanje mrežnih tehnologija : routing protokola, NAT, bridging, firewalling,OpenVPN,iptables te routing/firewall distribucija tipa Vyatta, pFsense.
- dobro poznavanje mrežnog hardwarea

Prednosti:
- Windows server administracija
- Shoutcast radio streaming
- Zarafa mail groupware
- Tomcat
- Mikrotik

Ukoliko želite postati članom renomirane domaće modne industrije – pridružite nam se i postanite dio uspješnog Amadeusovog tima!

Molimo Vas da cijenjene prijave s punim povjerenjem pošaljete putem linka za prijavu najkasnije do 19.02.2014.

Osim prednosti izgleda ok. Traže sys admina koji zna linux, web servise i virtualizaciju te upravljanje serverima. Mada su natrpali tehnologije, idu jedne s drugim. Apache itd je web, nagios, munin, pfsense je upravljanje, kvm, lvm ide sa mrežom tehnologijom koju su opisali.

Prednost je ok, jer vjerojatno još vrte i win servere negdje  pozadini sa mail severom, tomcat-om na njemu itd.

Dalo bi se ;)

Samomrzeći hrvat
14 godina
neaktivan

Ljudi imam instaliran arch linux i xfce kao de. Kako da namjestim fontove da su kao na xubuntuu recimo. Jer mi se ovi defaultni fontovi cine prevelikim i stranice ne renda kako bi trebao. Također kako dodati kineske fontove u chromiumu, firefox prikazuje normalno do su u chromiumu pravokutnici umjesto znakova a isti font je u opcijama :S. Nikako namjestiti da mi je oku ugodno dok mi je na xubuntuu kad sam ga imao sve uredu. Plus ako netko zna koje su defaultne postavke za synaptics na winsima jer nikako ne mogu pogodit akceleraciju touchpada pa kad mjenjam os trebam prilagodbe bar 1 sat :D

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

još malo o LO42. pitanje koje sam ranije postavio sam sebi, razlika između ms xml-a i office open xml-a:

Limitations and differences with Office Open XML[edit]

Besides differences in the schema, there are several other differences between the earlier Office XML schema formats and Office Open XML.

• Whereas the data in Office Open XML documents is stored in multiple parts and compressed in a ZIP file conforming to the Open Packaging Convention, Microsoft Office XML formats are stored as plain single monolithic XML files (making them quite large, compared to OOXML and the Microsoft Office legacy binary formats). Also, embedded items like pictures are stored as binary encoded blocks within the XML. In case of Office Open XML, the header, footer, comments of a document etc. are all stored separately.
  • XML Spreadsheet documents cannot store Visual Basic for Applications macros, auditing tracer arrows, chart and other graphic objects, custom views, drawing object layers, outlining, scenarios, shared workbook information and user-defined function categories.[2] In contrast, the newer Office Open XML formats support full document fidelity.
  • Poor backward compatibility with the version of Word/Excel prior to the one in which they were introduced. For example, Word 2002 cannot open Word 2003 XML files unless a third-party converter add-in is installed.[3] Microsoft has released a Word 2003 XML Viewer which allows WordProcessingML files saved by Word 2003 to be viewed as HTML from within Internet Explorer.[4] For Office Open XML, Microsoft provides converters for Office 2003, Office XP and Office 2000.
  • Office Open XML formats are also defined for PowerPoint 2007, equation editing (Office MathML), vector drawing, charts and text art (DrawingML).

* i još malo o fontovima da se zadrži isti raspored pod linuxom. naime, postoji metrička kompatibilnost za liberation serif - times new roman, liberation sans - arial, carlito - calibri, caladea - cambria

Just like the Liberation fonts are metrically-compatible [1] with Times New Roman, Arial, and Courier, the Carlito [2] and Caladea [3] fonts (download links below) are metrically-compatible with Calibri and Cambria. That means that if you use Carlito instead of Calibri, your document will have the same layout as if you used Calibri.

[1] http://gsdview.appspot.com/chromeos-localmirror/distfiles/crosextrafonts-carlito-20130920.tar.gz [2] http://gsdview.appspot.com/chromeos-localmirror/distfiles/crosextrafonts-20130214.tar.gz

**** nakon što sam na linuxu instalirao fontove carlito (alternativa calibriju) i caladea (alternativa cambriji) tekst je dobio istu metriku u LO42 i demo pdf-u.  jedino je u cijelo tekstu od 3 stranice jedna riječ u LO42 ostala u jednom redu, dok je u originalnom demou prešla u drugi red (prva slika). druga razlika je u iscrtavanju granica tablice sa headerom (slika druga). treća razlika je drastična, a to je prikazivanje sadržaja (slika tri)

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.2.2014 0:26 (hrvooje).

0 0 hvala 4
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice