Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.493.138
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Evo da nabacim koje pitanjce.

Jel mogu na neki način srediti da mi se terminal kad ga pokrenem odmah pokrene u fullscreenu?

EDIT: Znam da mogu Alt + F2 pa upišem gnome-terminal --full-screen. E, i launcher sam si tak modificiral. Ali za pokretanje terminala koristim shortcut na tipkovnici (System > Preferences > Keyboard Shortcuts) i to nikak da skužim kak ga mogu natjerat da ga tu pokreće u fullscreenu.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.9.2010 23:42 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...

Evo da nabacim koje pitanjce.

Jel mogu na neki način srediti da mi se terminal kad ga pokrenem odmah pokrene u fullscreenu?

EDIT: Znam da mogu Alt + F2 pa upišem gnome-terminal --full-screen. E, i launcher sam si tak modificiral. Ali za pokretanje terminala koristim shortcut na tipkovnici (System > Preferences > Keyboard Shortcuts) i to nikak da skužim kak ga mogu natjerat da ga tu pokreće u fullscreenu.

U čemu je problem, ideš tamo na keyboard shortcuts i dolje add pod command staviš onnu naredbu koju si gore napisao gnome-terminal --full-screen  ime izmislis, i onda dođes mišem do te komande i kliknes neke tipke s kojim želiš pokrenuti ajmo recimo CRTL+U  i nakon toga izađeš iz toga i pokušaj pokrenuti pomoču tih komandi, meni radi . 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 7:56 (linuxuser).
17 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
1domagoj1 kaže...
...

U čemu je problem, ideš tamo na keyboard shortcuts i dolje add pod command staviš onnu naredbu koju si gore napisao gnome-terminal --full-screen  ime izmislis, i onda dođes mišem do te komande i kliknes neke tipke s kojim želiš pokrenuti ajmo recimo CRTL+U  i nakon toga izađeš iz toga i pokušaj pokrenuti pomoču tih komandi, meni radi . 

Eee, znam ja i to, probal sam i to. ALI, kad tak pokrenem, onda mi otvara terminal pozicioniran u /. A inače mi ga otvara u /home. E ja želim da mi ga otvara drito u /home, ko i normalno, a ne u /, pa da se onda moram pozicionirat u /home (čitaj, kucati cd /home/domagoj). Eh, kaj ćeš, nikad zadovoljan :D.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
15 godina
protjeran

gnome-terminal --help-all ?

gnome-terminal --maximize ?

otvara window maksimizirani.

ili

gnome-terminal --fullscreen

ili napravi bash skriptu pa pointaj na nju:

#!/bin/bash

cd /home/username

gnome-terminal

itd

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_strin
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
pa da se onda moram pozicionirat u /home (čitaj, kucati cd /home/domagoj). Eh, kaj ćeš, nikad zadovoljan :D.

Tip: umjesto da ukucavaš

$ cd /home/domagoj

možeš ukucati

$ cd ~

za isti učinak (naravno, radi samo ako si logiran kao domagoj).

domicius
17 godina
neaktivan
domicius kaže...
1domagoj1 kaže...
pa da se onda moram pozicionirat u /home (čitaj, kucati cd /home/domagoj). Eh, kaj ćeš, nikad zadovoljan :D.

Tip: umjesto da ukucavaš

$ cd /home/domagoj

možeš ukucati

$ cd ~

za isti učinak (naravno, radi samo ako si logiran kao domagoj).

Ili samo cd :).

17 godina
neaktivan

Može još jedno pitanje. Naime, trebal bi napraviti backup /home particije. Zanima me, jel dovoljno ukucati cp /home /putanja/gdje/spremam ili moram na neki posebni način to kopirati? Još jedno pitanje, jel bitno na kakav fs kopiram /home? Jer imam eksterni disk koji mi je formatiran u NTFS, pa me zanima ako kopiram na taj disk, pa nazad, jel će sve radit, tj. da neće biti problema s imenima datoteka?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Može još jedno pitanje. Naime, trebal bi napraviti backup /home particije. Zanima me, jel dovoljno ukucati cp /home /putanja/gdje/spremam ili moram na neki posebni način to kopirati? Još jedno pitanje, jel bitno na kakav fs kopiram /home? Jer imam eksterni disk koji mi je formatiran u NTFS, pa me zanima ako kopiram na taj disk, pa nazad, jel će sve radit, tj. da neće biti problema s imenima datoteka?

meni bi backup bilo najlogicnije napravit sa tar komandom i onda bzip2 kompresija, da ti file bude manji. znaci:

tar cvf backup.tar ~/.

ce ti stvoriti backup.tar u tvojem trenutnom direktoriju, i sadrzavat ce samo tvoj home direktorij (zajedno sa svim atributima). onda nakon backupa

bzip2 backup.tar

ce ti stvoriti datoteku backup.tar.bz2 :-)

EDIT: takodjer mozes u tar dodati switch j koji ce automatski napraviti bzip2 kompresiju, ako dodas slovo z onda ce napravit gzip kompresiju. tar se inace na starim mainframe racunalima i koristio za backup ogromnih kolicina podataka, a to jako dobro radi i danas (zato sav linux source dolazi u tar formatu, koji je kompresiran ili sa GZIP ili sa BZIP2 nacinom kompresije).

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 15:39 (ibazulic).
15 godina
protjeran

Dovoljno je, ali kopiraj i hidden file-ove. I pazi na neke koji imaju posebne privilegije odnosno chmod-ani su za root access only.

Možeš na bilo koji file system. Nema problema.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_strin
17 godina
neaktivan
ibazulic kaže...
1domagoj1 kaže...
...

EDIT: takodjer mozes u tar dodati switch j koji ce automatski napraviti bzip2 kompresiju, ako dodas slovo z onda ce napravit gzip kompresiju. tar se inace na starim mainframe racunalima i koristio za backup ogromnih kolicina podataka, a to jako dobro radi i danas (zato sav linux source dolazi u tar formatu, koji je kompresiran ili sa GZIP ili sa BZIP2 nacinom kompresije).

Hvala za odgovore, obojici :).

Ovo za switcheve j i z te gz i bz2 kompresiju znam, ali evo čisto informativno pitanje, naletio sam na datoteku samo s nastavkom tar, znači, npr. datoteka.tar. E sad me zanima, kojom metodom je takav "čisti" tar kompresiran?

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
ibazulic kaže...
1domagoj1 kaže...
...

Hvala za odgovore, obojici :).

Ovo za switcheve j i z te gz i bz2 kompresiju znam, ali evo čisto informativno pitanje, naletio sam na datoteku samo s nastavkom tar, znači, npr. datoteka.tar. E sad me zanima, kojom metodom je takav "čisti" tar kompresiran?

ovo je jednostavno: nije :-D tar po defaultu nema nikakve kompresije, to je samo jedan file u kojem se nalaze svi ostali fajlovi :-) slicno mozes dobit i sa zip datotekom, ako stavis kompresiju 0. tada ce Winzip ili Powerarchiver ili sta vec koristis (u windowsima) stvoriti zip datoteku i u nju samo spremati datoteke, bez ikakve kompresije na njima.

17 godina
neaktivan

ako ces backup raditi sa cp komandom, onda obavezno stavi -R za recursive. tako ces kopirati apsolutno sve fajlove i direktorije. prebacivanje na NTFS ja osobno ne bi radio, jer se stvarno znaju izgubiti atributi pristupa pojedinoj datoteci (recimo, sustav je mountan sa ntfs-3g drivera koji koristi FUSE sistem pa je uname podesen tako da svi imaju pristup svim dijelovima NTFS particije - standardno stanje stvari kod Ubuntua, ali i kod ntfs-3g drivera opcenito). ako hoces radit backup na NTFS disk, onda je IMO bolje to napraviti sa tar naredbom.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Tar ti je komresor zamišljen da pakira samo jedan file. Kasnije je dodan .gz za više fileova.

Pošto je tar opensource možeš pročitati cijelu dokumentaciju o kompresoru, pa do koda kako radi.

http://www.delorie.com/gnu/docs/tar/tar_toc.html

17 godina
neaktivan

Evo još jedno pitanje, pošto sam proguglal, ali nisam našao konkretan odgovor na moje pitanje. Dakle, u gnome-terminalu, kad s naredbom ls izlistam sadržaj direktorija, dobim obojane fajlove u tom direktoriju. Kaj hoću reći? Znači folderi su mi recimo plave boje, .debovi su crveni, itd. E sad mene zanima, jel to neka defaultna gnome-terminalova color shema ili ne? Jel se podaci o tome nalaze u .bashrc? Konkretno me to zanima ne jer želim mijenjati boje, već me zanima koja boja točno označava koji tip fajla.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.9.2010 14:35 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Evo još jedno pitanje, pošto sam proguglal, ali nisam našao konkretan odgovor na moje pitanje. Dakle, u gnome-terminalu, kad s naredbom ls izlistam sadržaj direktorija, dobim obojane fajlove u tom direktoriju. Kaj hoću reći? Znači folderi su mi recimo plave boje, .debovi su crveni, itd. E sad mene zanima, jel to neka defaultna gnome-terminalova color shema ili ne? Jel se podaci o tome nalaze u .bashrc? Konkretno me to zanima ne jer želim mijenjati boje, već me zanima koja boja točno označava koji tip fajla.

Podaci se ne nalaze u .bashrc sve dok ih ne dodaš jer to je defaultna gnome-terminal color shema. Naravno ti možeš sam sebi napisati color shemu kakvu želiš.

Nekoliko linkova:

http://www.pantz.org/software/shell/enhancingshellprompt.html

http://tldp.org/HOWTO/Bash-Prompt-HOWTO/

http://tldp.org/HOWTO/Bash-Prompt-HOWTO/x329.html

http://uwstopia.nl/blog/2006/07/tango-terminal

17 godina
neaktivan

Nakon malo dužeg čačkanja, pronašao sam dircolors :). Pustio sam ga kroz sed

dircolors | sed 's/\:/\n/g'

i u outputu sve piše :D.

P.S. Hvala na linkovima ;)

0 0 hvala 0
16 godina
Ubuntu i MetroCarnet DSL

Želio bih instalirati Ubuntu 10.04. S obzirom da koristim MetroCarnet za spajanje na internet iz prijašnjeg iskustva sa Ubuntu 8.04 znam da ne daju podršku za pravljenje konekcije. kako da sam kreiram vpn za konekciju? sad u WinXp imam prečac za ručno konektiranje. koristim žičnu vezu i Thompson ST780i WL router (wireless nije u funkciji).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Ubuntu i MetroCarnet DSL
ako mogu pitati direktno, zasto vecina profesionalaca koristi linux, a ne npr win7,xp,vistu ili mac os???
50Niggas
16 godina
1337Code_breaker kaže...
ako mogu pitati direktno, zasto vecina profesionalaca koristi linux, a ne npr win7,xp,vistu ili mac os???

Kakvih profesionalaca? U čemu?

Profesionalac se zove profesionalac jer ima profesiju u kojoj je profesionalac. Na profesionalce iz koje profesije misliš? Smijeh

Ako misliš na servere onda zbog sigurnosti, a linux koristi tko hoće, nemora biti profesionalac ima puno kućnih korisnika koji ga koriste.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
14 godina
neaktivan

Slažem se. Ja nisam napredni korisnik, a imam Linux (u dual bootu) na računalu. No ipak se moraš složiti da vlada mišljenje da su Linuxaši napredniji korisnici iz razloga što su ljudi navikli na Windows i misle da je Linux kompliciraniji i zahtjeva više znanja pri korištenju. Naravno svatko tko je probao Linux (iako mu je trebalo više navikavanja nakon Win) zna da je, barem Ubuntu koji ja koristim, jednako jednostavan i prilagođen kućnim korisnicima.

Njegova široka dostupnost i cijena (free) ne znače ništa u doba piraterije, na žalost. Mršti se

15 godina
neaktivan
pod profesionalac sam mislio napredni korisnik...
kako se napravi dual boot, posto se nisam spreman odreci windowsa (gamer sam :D)
50Niggas
16 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
pod profesionalac sam mislio napredni korisnik...
kako se napravi dual boot, posto se nisam spreman odreci windowsa (gamer sam :D)

Linux može smanjiti windows particiju (ako ima mjesta)  i napraviti sebi , hmm oni koji znaju raditi sa linuxom već duže vrijeme uglavnom već imaju pripremljene particije, idu na ručno i nađu particiju i idu na format i unutar njega odabereju "/" kosa crta, to znači da će na toj partiji biti instaliran glavni sustav. 

evo upute za ubuntu

http://wiki.open.hr/wiki/Instalacija_Ubuntua_10.04_-_Lucid_Lynx_LTS

I sama instalacija je jednostavna za početnike

ipak i pogledaj ostale stvari na wiki.open.hr zato jer može puno puno olakšati početnicima :) 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
16 godina
neaktivan

Smanjis sadasnju particiju gdje su ti Winzi, od ovog preostalog prostora napravis novu particiju i tamo instaliras distru koju hoces. Preporucujem Mint ili Ubuntu kao prvi susret, Fedora je isto ok ako ti se da potrositi malo vise vremena da sve to skupa proradi bas onako kako ti hoces. Onda ces vidjeti dal ti se da uciti o tom sustavu dalje, pa ako da, onda mozes nastaviti s nekim kompleksnijim distrama, polako preko Fedore, pa onda do Slackwarea, Archa i Gentooa. Na kraju bi isao LFS (Linux From Scratch) sto nije ni distra nego knjiga koja te poucava kako napraviti svoju distru "...from scratch".

A ovo za resizeanje i izradu particija mozes iz instalacije, samo postavi na Manual kad te pita za particije i onda namjesti to. Nemoj postaviti kvacicu na format kod Win particije.

EDIT: I obavezno ovo sto je linuxuser rekao, citaj na wiki.open.hr, jako dobra stranica, ima svega i svacega, super je.

:D
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.9.2010 22:02 (Proz0r).
17 godina
neaktivan
Damba_4 kaže...

Želio bih instalirati Ubuntu 10.04. S obzirom da koristim MetroCarnet za spajanje na internet iz prijašnjeg iskustva sa Ubuntu 8.04 znam da ne daju podršku za pravljenje konekcije. kako da sam kreiram vpn za konekciju? sad u WinXp imam prečac za ručno konektiranje. koristim žičnu vezu i Thompson ST780i WL router (wireless nije u funkciji).

Možeš li malo pobliže objasniti što to znači "ne daju podršku za pravljenje konekcije"? Nisam nikada radio VPN konekciju i nemam Lucid Lynx, pa ne znam dal VPN radi out-of-the-box, ali na Karmic Koali VPN nije out-of-the-box (gumb Add je zasivljen, tj. ne može se kliknuti) već treba instalirati par paketa:

sudo apt-get install network-manager-pptp network-manager-vpnc network-manager-openvpn

Onda kliknuti na Add i dalje podesiti konekciju, naravno, prema svojim postavkama.

EDIT: Navodno bi još nakon što instaliraš ove pakete trebal napraviti

sudo /etc/init.d/networking restart

sudo /etc/init.d/network-manager restart

jer nm-vpn navodno iz nekog razloga ako ovo ne napraviš ne može ući u keyring.

Imaj na umu da je ovo za starije verzije Ubuntua (starije od Lucid Lynxa), jer kao što sam rekao ne znam dal Lucyd Lynx podržava VPN out-of-the-box ili ne (vjerojatno da).

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.9.2010 11:54 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

bok ljudi!

danas sam iz znatiželje (a i zbog tog što mi se Windowsi raspadaju) odlučio probati jednu od Linux distribucija. malo sam tražio po forumu i odabrao Ubuntu, skinuo ga i pokrenuo live CD. Što reći, oduševljen sam. Jako lijepo izgleda, i brži je od Winsa, nema nepotrebnih stvari (a ono što zatreba, lako se nađe i skine). I sad me zanima par stvari:

1.) Kakvo je stanje s igrama na Ubuntu-u? (mislim na one 'prave' igre, moderne naslove)

2.) Kad sam vidio kako ovo sve funkcionira, poželio sam ga trajno instalirati, i riješiti se Windowsa jednom za svagda. Ali, postoje još 3-4 člana obitelji kojima bi to bio problem. :)

Znači, kako mogu instalirati oba OS-a na jednom PC-u, i na koji način da mijenjam između XP-a i Linuxa. (bit će dovoljan link na stranicu s objašnjenjima).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovak. Što se tiče igara, zaboravi. Postoji wine, ali previše zaj*bancije zbog nečega što nije garantirano da će raditi. Mislim, može se, ali po mom mišljenju, lakše je imat dual boot, pa samo loadaš Win i igraš.

Što se tiče instalacije, ona je vrlo jednostavna. Moja preporuka ti je da u Win napraviš 3 particije ("/", "/home" i "swap"), ovdje je detaljnije objašnjeno, savjetujem ti da to pročitaš. Onda kasnije dok ubaciš CD od Ubuntua, slijediš instalaciju dok ne dođe do dijela s particijama. Tamo odabereš ručno postavljanje particija (manual partitioning, tak nešto) te particije koje si u Win napravio formatiraš u ext3/ext4 i swap particiju u swap (ako si ju napravio, naravno). Uglavnom, to je to. Jedino je "malo" kompliciraniji dio taj s particijama, sve drugo je zapravo klikanje next, next. Kad se Ubuntu instalira, on će automatski i instalirati grub te ga konfiguirati, tako da prepoznaje Win te kad resetiraš komp, prilikom podizanja ponudit će ti meni na kojem možeš odabrati želiš li Ubuntu ili Win.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.9.2010 18:50 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ipak ga neću instalirati, previše je to komplikacija za pola sata koje provedem na kompu, ali svejedno, hvala na savjetima!

planiram ga instalirati kad budem imao neki drugi, stariji PC, ili laptop, koji ću koristiti samo za internet i takve obične stvari.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kako da napravim novu particiju, jel to obican folder u koji instaliram ubuntu?
50Niggas
16 godina
neaktivan
betmen kaže...

ipak ga neću instalirati, previše je to komplikacija za pola sata koje provedem na kompu, ali svejedno, hvala na savjetima!

planiram ga instalirati kad budem imao neki drugi, stariji PC, ili laptop, koji ću koristiti samo za internet i takve obične stvari.

Pa cuj - ne bih rekao da je (Wine) "puno zajebancije" kao sto je to Domagoj rekao jer meni rade sve stvari za faks i igrice (kaj sam igrao do par tjedana, sada je faks poceo). O svakoj aplikaciji/igri imas App Page i sve ti lijepo pise te zaista nikada nisam imao problema, a nisam neki teski Linuksas. Mozda par godina iskustva.

No, i sam imam pitanje: Da li itko zna kako staviti Debian Squeeze (tj. Testing) s XFCE suceljem na USB te onda ga s toga instalirati na 10.1" laptop? Vidim da je vecina uputa o netinst a wireless driveri nisu podrzani pa nemam internet tijekom same instalacije pa to pada u vodu. 

I'm not your buddy, friend. I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, pal.
17 godina
neaktivan
kajmak kaže...
betmen kaže...
...

Pa cuj - ne bih rekao da je (Wine) "puno zajebancije" kao sto je to Domagoj rekao jer meni rade sve stvari za faks i igrice (kaj sam igrao do par tjedana, sada je faks poceo). O svakoj aplikaciji/igri imas App Page i sve ti lijepo pise te zaista nikada nisam imao problema, a nisam neki teski Linuksas. Mozda par godina iskustva.

No, i sam imam pitanje: Da li itko zna kako staviti Debian Squeeze (tj. Testing) s XFCE suceljem na USB te onda ga s toga instalirati na 10.1" laptop? Vidim da je vecina uputa o netinst a wireless driveri nisu podrzani pa nemam internet tijekom same instalacije pa to pada u vodu. 

A dobro, to sad ovisi od čovjeka do čovjeka, recimo, meni se stvarno ne bi dalo s nekim stvarima u wineu gnjaviti, recimo W3, iako sam ga pokušal preko winea vrtit, nešto nije dobro bilo, nisam pokušaval dalje. Stalno si govorim, ima jedan detaljan tutorial za osposobit foobar2000, da ću to jednom probat, pa opet ništa, slušam mjuzu preko audaciousa. :)

Nego, tvoje pitanje. Možda da probaš Unetbootinom? Ovdje sam pronašao par načina, pa pogledaj jel kaj od toga može pomoći.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice