Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 329.509
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
17 godina
moderator
RE: Pušiona
shimano kaže...
mbaksa kaže...
shimano kaže...

U kom smislu povlasten? Tvrdio si da onda u tom smislu pusac ima vecu slobodu od nepusaca - koju slobudu? Hoces reci da si to tvrdio za bezezveze? Samo da nam kontriras?

ne vjerujem da stvarno nisi shvatio o čemu smo pričali,pa da i dalje pereš po toj cigareti i klupi.meni to izgleda da se ti praviš manje pametan da bi zakomplicirao stvar,te time skrenuo s poante.pa umjesto da se uvlačim u tu petlju,postavit ću jednostavno pitanje na kraju.

Bio sam 3-4 dana na terenu pa tek sad mogu odgovoriti...

Nemoj se izvlaciti na taj nacin - to je pomalo bezobrazno, omalovazavajuce (pogotovo ovaj komentar o "manje pameti"). Izgubio si argument i umjesto da priznas, kreces osobno na mene i pokusavas od te rasprave napraviti off-topic, a sve do sada ti nista nije smetalo. Na kraju krajeva, ti si poceo s tom pricom, kad si uzeo wyksov stav i obrnuo ga.

Dakle, da zakljucim, pusac i nepusaci nisu ekvivalentni, nisu dvije strane iste medalje. Nepusac ne krsi nikakvu pusacevu slobodu, dok pusac kad pusi pored nepusaca (ili zaposlenika ugostiteljskog objekta u sirem kontekstu) krsi njegovu slobodu na zdrav zivot, dakle na cist i nestetan zrak. Stoga pusac nema pravo stetiti nepusacu, niti ima traziti od nepusaca da se makne "ako mu smeta", jer je pusac taj tko tu nekome nesto radi, tko poduzima akciju kojom ce stetiti drugoj osobi.

Shodno tome, ne mozes od nepusaca traziti "toleranciju" - time bi ga trazio da se odrekne svojih Ustavom zajamcenih prava. Dakle, ni prica "kad bi svi bili malo tolerantniji" ne stima, jer nije isto traziti od pusaca da ne pusi i traziti od nepusaca da udise cigaretni dim - nisu to dvije strane iste medalje.

shimano kaže...

a ovo pre-strašno tvoje sam ostavio za kraj kao šećer tvoje logike.

pre-strašno je meni,kad ti ne misliš da je pušenje banalno spram ubojstva,silovanja i sličnih navedenih stvari.a onda je i pre-smiješno da to netko normalan može uopće usporediti.

Od pusenja (aktivnog i pasivno) ljudi umiru. Stoga, uzme li se dovoljan vremenski razmak, pusac moze biti jednim malim (ili vecim) dijelom odgovoran za neciju smrt ili za neciju tesku bolest. Stoga mi nije jasno o kojoj "banalnosti" ti govoris - posljedice mogu biti fatalne. A u svakodnevnom zivotu, pusaci cigaretnim dimom usmrdjuju nepusace i zaposlenike ugostiteljskih objekata, iritiraju im oci i disni sustav - znaci, ima i nekih akutnih posljedica, na koje mnogi ljudi nisu spremni pristati.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

bilo kako bilo,zaključak je isti,i sve je već rečeno.pušenje u kafićima je dozvoljeno,a u kojem broju to će vrijeme pokazati.sve što sam imao reći sam rekao u gornjem postu,pa tako i to da je moja participacija u temi bila sasvim suvišna s obzirom na činjenicu da je pušenje dozvoljeno,greškom sam ušao u raspravu u kojoj je sve riješeno pa je onda besmisleno da više išta komentiram.mogu samo dodati,da ako sam rekao da se praviš manje pametan nego što jesi,nikako ne može biti uvredljivo,mislim da je to valjda jasno i bez da posebno objašnjavam.

više anarhije i osobnosti,i svima bi bilo bolje!
17 godina
neaktivan
shimano kaže...
mbaksa kaže...

bilo kako bilo,zaključak je isti,i sve je već rečeno.pušenje u kafićima je dozvoljeno,a u kojem broju to će vrijeme pokazati.sve što sam imao reći sam rekao u gornjem postu,pa tako i to da je moja participacija u temi bila sasvim suvišna s obzirom na činjenicu da je pušenje dozvoljeno,greškom sam ušao u raspravu u kojoj je sve riješeno pa je onda besmisleno da više išta komentiram.mogu samo dodati,da ako sam rekao da se praviš manje pametan nego što jesi,nikako ne može biti uvredljivo,mislim da je to valjda jasno i bez da posebno objašnjavam.

dozvoljeno je u objektima koji udovoljavaju standardu ( ugrađeni su uređaji za filtriranje i provjetravanje ) i to do 50m2 može biti objekt.

No to je samo još ove i dogodine,a 2012. slijedi potpuna zabrana.

A.
16 godina
neaktivan
artfull kaže...
shimano kaže...
mbaksa kaže...

dozvoljeno je u objektima koji udovoljavaju standardu ( ugrađeni su uređaji za filtriranje i provjetravanje ) i to do 50m2 može biti objekt.

No to je samo još ove i dogodine,a 2012. slijedi potpuna zabrana.

e kad i ako dođe do toga,onda ćemo razgovarati,zasad imam gdje ići kad mi se pije pivo vani.Belji se

više anarhije i osobnosti,i svima bi bilo bolje!
16 godina
neaktivan
shimano kaže...

e kad i ako dođe do toga,onda ćemo razgovarati,zasad imam gdje ići kad mi se pije pivo vani.Belji se

Kad ti se pije pivo, ili kad ti se pusi cigareta?

I plus toga, dozvoljeno je pusiti 'vani' :-P

Don't try to undertand if you weren't there... you felt different then - Marching off to War...
16 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

gurneš ruku u kutiju a ono - klopka za medvide

IBM ( I Blame Microsoft)
16 godina
neaktivan
micho0305 kaže...

gurneš ruku u kutiju a ono - klopka za medvide

haha..uspio si me nasmijat

17 godina
neaktivan

To je to ;) da je vladi stvarno stalo do zdravlja, napravili bi ovo

http://www.youtube.com/watch?v=IM9ezwvBOjo
17 godina
neaktivan

Ne,nego bi se međusobno potrovali da puste Hrvatsku disati.

Još jedna odvratna akcija dekadentnog "Zapada".

16 godina
neaktivan
Pušiona

evo još jedne novosti,možda i nije ali sam to danas prvi puta vidio:na kiosku u onom dijelu gdje stoje cigarete stavljena je mutna folija na staklo ,tako da cigarete samo naziru..
pitam ženu šta je to, a ona veli da je tako po nekom novom zakonu..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

pišite što god želite ali glavno da se u kafićima ne puši spasio sam se ,15 godina odkad izlazim u kafiće udišem taj otrov došlo je vrijeme da doma dođem čiste majice koja ne smrdi po dimu

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
neaktivan
seneka kaže...

evo još jedne novosti,možda i nije ali sam to danas prvi puta vidio:na kiosku u onom dijelu gdje stoje cigarete stavljena je mutna folija na staklo ,tako da cigarete samo naziru..
pitam ženu šta je to, a ona veli da je tako po nekom novom zakonu..

Vidio sam sličnu foru i na jednoj benzinskoj; likovi obukli ormarić s cigaretama u karton s jednom klapnom koju lik diže kada tražiš cigarete. Isto pitao i kažu da se po novom ne smiju vidjeti..

17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

pišite što god želite ali glavno da se u kafićima ne puši spasio sam se ,15 godina odkad izlazim u kafiće udišem taj otrov došlo je vrijeme da doma dođem čiste majice koja ne smrdi po dimu

sori blackalbum što citiram tebe, al eto, prvi si pod rukom. Odgovori mi (a i svi ostali križari)iskreno: 

Ljeto, teraca kafića, ljudi sjede u hladu, uživaju. Ti (nepušač) među njima..svi stolovi zauzeti a unutrašnjust kafića prazna. Prilazi ti momak (ili cura) i uljudno te zamoli da se digneš, oslobodiš mjesto i odeš lijepo sjesti unutra jer unutra nije dozvoljeno pušenje, on (ona) je pušač i htjela bi koristiti svoju slobodu trovanja na otvorenom prostoru, da ne truje druge..Šta ti napraviš:

A/ poštuješ logiku i prepuštaš stolicu (Spock-100bodova)

B/ poštuješ ljudske slobode i prepuštaš stolicu (Ghandi-100bodova)

C/ poštuješ oduku i obećaš da ćeš napisat esej u temi Pušiona na BUG forumu- naravno da ne ustaješ(Mbaksa-1000bodova)

IBM ( I Blame Microsoft)
17 godina
micho0305 kaže...

Ljeto, teraca kafića, ljudi sjede u hladu, uživaju. Ti (nepušač) među njima..svi stolovi zauzeti a unutrašnjust kafića prazna. Prilazi ti momak (ili cura) i uljudno te zamoli da se digneš, oslobodiš mjesto i odeš lijepo sjesti unutra jer unutra nije dozvoljeno pušenje, on (ona) je pušač i htjela bi koristiti svoju slobodu trovanja na otvorenom prostoru, da ne truje druge..Šta ti napraviš:

A/ poštuješ logiku i prepuštaš stolicu (Spock-100bodova)

B/ poštuješ ljudske slobode i prepuštaš stolicu (Ghandi-100bodova)

C/ poštuješ oduku i obećaš da ćeš napisat esej u temi Pušiona na BUG forumu- naravno da ne ustaješ(Mbaksa-1000bodova)

Evo, da se ja javim s pozicije križara. Ovisi o situaciji, ali najvjerojatnije se ne bi digao. Razloga je više, od one tko prvi, preko toga da slobodno može popušiti cigaretu vani i vratiti se za svoj stol natrag unutra, do toga da je zdravije uopće ne pušiti i da bi najbolje bilo prestati s tom prljavom rabotom. Opet, druge strane, ako bi baš bio sam i onako fino raspoložen, nije isključeno da bi se digao. Da sam s bilo kim u društvu, rekao bi - nema šanse.

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Opet, druge strane, ako bi baš bio sam i onako fino raspoložen,..

..a ona mlada, zgodna s peticom u bluzi..

Veliki Brat kaže...

.. nije isključeno da bi se digao. Da sam s bilo kim u društvu, ..

..a pogotovo suprugom..

Veliki Brat kaže...

.. rekao bi - nema šanse.

Smijeh

17 godina
neaktivan
Pušiona

lool ... je digao bih se. možda njoj ( sa peticom ) al to nema veze sa cigarama. :D

A.

0 0 hvala 0
17 godina
bed kaže...
..a ona mlada, zgodna s peticom u bluzi..

To su sad već potpuno drugi uvjeti. Cigareta je ovdje najmanja stavka :)

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Pušiona

Meni bi se digao...pa bi joj rekao da može sjest Osmijeh

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
micho0305 kaže...

Odgovori mi (a i svi ostali križari)iskreno: 

Ljeto, teraca kafića, ljudi sjede u hladu, uživaju. Ti (nepušač) među njima..svi stolovi zauzeti a unutrašnjust kafića prazna.

Krizari? Ako izmedju pusaca i nepusaca ikoga mozes okarakterizirati kao krizara, onda je to pusac. Srecom, zakoni su vam drasticno ogranicili krizarenje.

Cak da i ima veze s temom, prica nije tako jednostavna kako je pokusavas prikazati. Zaboravio si reci da je u mnogim (vecini) kafica po ljeti vruce i neugodno (ili barem znacajno manje ugodno nego na terasi), tako da uopce nije stvar u tome je li se nepusac voljan maknuti pusacu jer mu je svejedno je li unutra ili vani, nego je stvar u tome je li nepusac voljan inkomodirati sebe da pusac ne bi bio inkomodiran. Hm... Ne podsjeca li to na dosadasnju situaciju - nepusac se, ako je htio biti u zatvorenom javnom prostoru (dakle, normalno se socijalizirati s ljudima), morao inkomodirati (i trovati) zbog pusaca. Pa kad ce to konacno prestati? Zasto bi nepusaci, oni koji nikome nisu nista ni krivi ni duzni, trebali inkomodirati sebe radi pusaca?

Niti je pogresno da se nepusac odbije maknuti pusacu, niti pusac u prvom redu ima pravo to traziti od nepusaca. Donedavno ste nepusace dimom tjerali van iz kafica, sad bi ih tjerali u kafice. Svasta. Pusti ljude da uzivaju na terasi. Kakve veze ima sto ne dime? Nisu valjda zbog toga manje vrijedni.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.5.2010 2:13 (mbaksa).
17 godina
mbaksa kaže...
... nepusac se, ako je htio biti u zatvorenom javnom prostoru (dakle, normalno se socijalizirati s ljudima), morao inkomodirati (i trovati) zbog pusaca. Pa kad ce to konacno prestati? Zasto bi nepusaci, oni koji nikome nisu nista ni krivi ni duzni, trebali inkomodirati sebe radi pusaca?

Niti je pogresno da se nepusac odbije maknuti pusacu, niti pusac u prvom redu ima pravo to traziti od nepusaca. Donedavno ste nepusace dimom tjerali van iz kafica, sad bi ih tjerali u kafice. Svasta. Pusti ljude da uzivaju na terasi. Kakve veze ima sto ne dime? Nisu valjda zbog toga manje vrijedni.

Ma prošlo je to i meni kroz glavu - kao da bi se meni neki pušač digao prije godinu dana, da je zimi jedini u bircu s cigaretom i da ga svi u bircu zamole da izađe vani na hladno podimiti to što mora. Mo'š mislit'! Bili bi sretni ako ne bi prošli sa šamarčinama, svi do jednog :) Uostalom, sve ove hipotetske priče su jedno, a nešto potpuno drugo stvarna situacija u kojoj ja sa ženom idem u restoran nešto pojesti i dolazi ženska u nepušački dio (stol do nas) i pali cigaretu (mislim da sam već pisao o ovome, ali ajde, nije zgorega ponoviti...). Znam da nisu svi pušači takvi, pričica samo ilustrira klimu u tadašnjem društvu. Međutim, to nema smisla, možemo se tako prepucavati zauvijek. Čovjek je pitao i dobio odgovor. Sad nek radi s njim što god hoće :)

Ipak, baš sam se danas probudio i traje na HTV-u 'Ni da ni ne' (bivša 'Parlaonica'). Tema je bila novi Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, ne znam koji omjer je bio u početku, ali na kraju je 7 klinaca bilo za, a njih 16 protiv zabrane. Sve s argumentom kako čovjek mora imati pravo izbora i da se država ne smije ponašati poput Velikog Brata (mamicu im njihovu, to već lagano postaje osobno :). Izuzetno mi je simpatično kako se olako prešlo preko prava na čist zrak (to nitko nije spominjao, osim jedne klinke na samom kraju), a sutkinja je kao najvažniju stvar postavila pravo izbora pojedinca (u kontekstu zabrane) i na koncu je rezultat takav kakav je.

Znam da to nije referentni uzorak, kao i da rezultat govori o kvaliteti govornika više nego o temi, ali svejedno je znakovito. Pretpostavljam da ima veze s godinama i mladenačkim buntom, jer tona stvari nikada nije bila izrečena. Simpa su klinci, volim pogledati te njihove dogodovštine, može se čovjek i dobro nasmijati ponekad. :)

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.5.2010 12:16 (Veliki Brat).
17 godina
moderator
Veliki Brat kaže...
Ipak, baš sam se danas probudio i traje na HTV-u 'Ni da ni ne' (bivša 'Parlaonica'). Tema je bila novi Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, ne znam koji omjer je bio u početku, ali na kraju je 7 klinaca bilo za, a njih 16 protiv zabrane. Sve s argumentom kako čovjek mora imati pravo izbora i da se država ne smije ponašati poput Velikog Brata (mamicu im njihovu, to već lagano postaje osobno :). Izuzetno mi je simpatično kako se olako prešlo preko prava na čist zrak (to nitko nije spominjao, osim jedne klinke na samom kraju), a sutkinja je kao najvažniju stvar postavila pravo izbora pojedinca (u kontekstu zabrane) i na koncu je rezultat takav kakav je.

Znam da to nije referentni uzorak, kao i da rezultat govori o kvaliteti govornika više nego o temi, ali svejedno je znakovito. Pretpostavljam da ima veze s godinama i mladenačkim buntom, jer tona stvari nikada nije bila izrečena. Simpa su klinci, volim pogledati te njihove dogodovštine, može se čovjek i dobro nasmijati ponekad. :)

Jasno je da ima veze s godinama - djeca ne znaju koje stvari u zivotu su vazne, ne promisljaju o buducnosti, cesto imaju krive prioritete, naivna su, podlozna raznim utjecajima. A ocito je da nisu bila ni dobro upucena u cijelu problematiku (sto njih uce na etici? mene su ucili da pravo jednog covjeka prestaje tamo gdje pocinje pravo drugog) - kad kazes da se olako preslo preko prava na cist zrak. Zato djeca ni ne donose zakone. Namigiva Kad malo odrastu, promijenit ce im se stavovi.

17 godina
moderator
M_dipl. kaže...

Ako bih bio sam digao bih se bez problema, jednostavno zato što poštujem tuđe želje i potrebe, neovisno o tome odobravam ih li ili ne. Ako mi je osobno svejedno (pa čak i ako mi je malo draže biti na terasi), zašto se ne bih digao?

A ako ti osobno nije svejedno? Ako je vani ugodno boraviti, a unutra vruce i zagusljivo, mozda ni ne vidis sto se vani dogadja?

0 0 hvala 0
17 godina
mbaksa kaže...
M_dipl. kaže...

Ako bih bio sam digao bih se bez problema, jednostavno zato što poštujem tuđe želje i potrebe, neovisno o tome odobravam ih li ili ne. Ako mi je osobno svejedno (pa čak i ako mi je malo draže biti na terasi), zašto se ne bih digao?

A ako ti osobno nije svejedno? Ako je vani ugodno boraviti, a unutra vruce i zagusljivo, mozda ni ne vidis sto se vani dogadja?

A što filozofirate. Odeš unutra, uzmeš stol, rekneš konobaru da ponese stolice, problem riješen i svi zadovoljni... parola je snađi se ^^  :)

17 godina
neaktivan
Pušiona

Sramim se nešto premišljam..svaku Nedjelju kada idem na misu izlazim iz Crkve kao drogiran..onaj Tamjan, to je pravo zlo. Možda bi trebalo javit Milinoviću da malo pripazi, čist primjer kršenja ljudske slobode na čisti zrak..truju nas gdje to najmanje očekujemo..

IBM ( I Blame Microsoft)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

samo se vi svađajte ja samo znam da sam ovaj petak bio u diskoteci i nisam morao prati robu a zrak je bilo milina udisati nisam se davio,nisu me pekle oči,sad da se osvrnem na gornji hipotetski post ,dali se ikad desilo da je itijedan pušać napustio kafić jer je kolegama nepušaćima taj dim smetao,to se još u mojih 29 godina nije desilo,a zašto bih se sad ja jednoj zgodnoj tukici dizao jer kao ona mora na tersi zapaliti,tko je hebe nije ona imali respekta ni prema meni svih ovih godina

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan
micho0305 kaže...

Sramim se nešto premišljam..svaku Nedjelju kada idem na misu izlazim iz Crkve kao drogiran..onaj Tamjan, to je pravo zlo. Možda bi trebalo javit Milinoviću da malo pripazi, čist primjer kršenja ljudske slobode na čisti zrak..truju nas gdje to najmanje očekujemo..

A da ti to nije zbog toga šta ti svećenici pune glavu glupostima pa se tako osjećašOsmijeh

// dodao sam citat jer nije jasno kome odgovaras, posto je blackalbum u medjuvremenu poslao poruku

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.5.2010 23:18 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
Pušiona

Za pocetak, ja sam pusac i meni je jasno kao jasno sunce da ne smem zagroziti zdravlje nepusaca sa svojom navikom....niti zelim to.

Vidim da neki na ovoj raspravi mjesaju svoja ustavno zagarantirana prava da bi zagrozili ustavno zagarantirana prava ovim ostalima (nepusacima)

Pusaci su strasni egoisti, tu spadam i ja...ali moje godine, domace vaspitanje, postivanje ostalih ljudi (po svim osnovama) su uradile da malo pripazim na svoju losu naviku. Pusenje je stetno i tacka. Imam poprilicno radnog staza u ugostiteljstvu (15 god.) i verujte mi da taj posao ne samo sto je stresan sam po sebi vec i vrh svega su cigarete. Kada se upale preko 100 cigareta odjednom...pa to...to je ravno katastrofi.

Taj posao oduzima zdravlje, i mentalno i fizicki.

I ovde (Makedonija) zakon o zabrani pusenja je donesen i (za divno cudo) sprovodi se. Na snagu je stupio od 1 januara 2010 i ja sam ocekivao da ce pusaci ici direktno ispred vlade na prosvjed. Nije se desilo ovo cak stovise sama vlada nije htela odstupiti niti milimetar od svog zakona. Ugostitelji su stupili u organizirani strajk koji je trajao ceo vikend sve do ponedeljka ali...popusili su ga :)

Kazne za ugostitelje su strasne, za gazde debelo: (cini mi se) 30 000 eura + bonus zabrana rada na jednu godinu. Za pusaca je 300

Promet nije pao, da! I to ovo sve u zemlji u kojoj je preko 60% pusaca.

Ipak za utjehu, tokom turisticke sezone je dozvoljeno pusenje samo na letnim terasama koje (pazi sad) nemaju tvrdi krov vec samo suncobrane.

Ipak negde na ovoj temi najspimpaticnije mi je bilo "razmisljanje" da nepusac (sada karikiram) ne sme zauzimati mesto pusacima u letnjim terasama. Pa ovo je smesno. Ja ne pijem, ja sam antialkoholicar i sada meni neki lik da doleti i kaze " Napusti sank, zauzimas mesto onih sto piju a samim time ti si manji potrosac...ko te **be"

Za kraj da vidite zasto   pusenje cigareta pravi da se osecate dobro

-Ništa ne znam, a đe da znam?- Ekrem Jevrić

5 0 hvala 2
17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
mbaksa kaže...
M_dipl. kaže...

Pa naravno da bih u tom slučaju ostao sjediti vani. What's your point?

Ma nista, za pricu koju je micho0305 pokrenuo bitnije je ono sto nisi napisao, a sto sam te eksplicitno pitao. Micho0305 je krenuo u proispitivanje u nadi da ce nepusace proglasiti osobama koje se nece maknuti pusacima jer su lijeni, prgavi, ne znam sto (nek on objasni na sto je ciljao svojom konstrukcijom), a nije u obzir uzimao to da bi time nepusaci inkomodirali sebe.

Lazarus Long kaže...

I ovde (Makedonija) zakon o zabrani pusenja je donesen i (za divno cudo) sprovodi se. Na snagu je stupio od 1 januara 2010 i ja sam ocekivao da ce pusaci ici direktno ispred vlade na prosvjed. Nije se desilo ovo cak stovise sama vlada nije htela odstupiti niti milimetar od svog zakona. Ugostitelji su stupili u organizirani strajk koji je trajao ceo vikend sve do ponedeljka ali...popusili su ga :)

Napredniji ste od nas! Namigiva Moguce je i da su se kod nas koristile ucinkovitije metode od strajka.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pušiona

Ovo je jedan dobar i ispravan zakon, iako se naravno vecina nece nikad sa time sloziti.

Za ovaj primjer sa terasom i djevojkom, ne bih se sklonio. Ni pod razno. Njezin problem sto nema gdje pusiti, kao sto je bio moj problem sto sam godinama udisao dim po lokalima. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.5.2010 20:01 (Dragon23288).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice