Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 330.133
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
17 godina
RE: Pušiona
artfull kaže...
shvaćam sto želiš reci ali ne i kakve to veze ima sa temom. Zakon o nepusenju je načelno doba i treba ga podržati i poštovati. Kad donesi zakon da se u užem centru ili slično ne može voziti auto osim nužno, isto će biti zakon dobar i ja ću ga podržati. zašto proziva nepusace kad voze i jedni i drugi, a to čine jer ih nitko ne sprijecava.

Ti ne shvacas jer kao (vjerojatni) nepusac ne zelis shvatiti. Poanta je da se dize hajka na pusace za sva moguca djela nedjela i zlodjela. Samo cekam da procitam da su pusaci krivi i za globalno zagrijavanje. I kako kazes ako je zakon o nepusenju nacelno dobar i ako ZAISTA zelimo ali ZAISTA brinuti o zdravlju pucanstva onda moramo malo sire razmisljati. Ovako to izgleda kao hajka na vjestice. 

17 godina
neaktivan
Pušiona
@Eld ... vec ti je netko gore objasnio da ti je logika pogresna. Slažem se da treba sire razmišljati, al zakon o pusenju je proizvod takvo razmišljanja , barem jednim dijelom, idemo jedno po jedno. Ja sam prvi za to da se u moj grad zabrani automobilom u centar. jednog dana će biti ili tako ili će automobili biti na struju recimo. To sto takvog zakona za sad nema nije vezano za temu o pusenju na nikakav način.
A.

0 0 hvala 0
17 godina
mbaksa kaže...
Eld kaže...
artfull kaže...
Eld kaže...

Ja sam prestao pusiti i bez ikakve dileme se slazem da je pusenje stetno i za pusace i za one uz njih. Ali .. ovo sto se dogadja je vrlo blisko licemjernoj hajci. Ja kada idem trcati dok predjem dvije tri ulice do promenade moram staviti ruku na usta da se ne zagusim od ispusnog automobilskog smeca. A vozaci tih automobila su takodjer i nepusaci. Znaci. Logika nepusaca: pusaci nemojte trovati zrak koji disem cigaretama a ja cu trovati zrak koji mi svi disemo ispusnim plinovima aute. Licemjerno i amen!

Jel se netko ovdje žali da se uvede nekakav stroži režim za ispuh za nove automobile i to?

Upravo tako. Koliko pusaci truju zrak isto toliko i auti truju. Ti vjerojatno nisi puno pjesacio gradskim ulicama, pogotovoi ljeti, inace bi znao sta pricam.

Vec sam dosta puta to ovdje naglasavao - ako hoces raspravljati o tome koliko automobili zagadjuju zrak, otvori novu temu, jer to nema veze s ovom temom. Dakle, ides u off-topic. Dodatni razlozi su to sto jednom losom stvari ne mozes opravdavati drugu - to sto je automobilski ispuh stetan za zdravlje, ne znaci da treba dopustiti pusenje - nije da vi pusaci tim sto pusite ne udisete automobilski ispuh! Dalje, automobili manje stete ljudskom zdravlju nego pusenje, bilo aktivno, bilo pasivno. Automobili (i druga motorna vozila) su nam potrebni za prijevoz, dakle korisni su i zapravo u vecini slucajeva nuzni, dok cigarete nose samo stetu. Pusaci se ne voze automobilima? Ili ne koriste proizvode (recimo cigarete) koji se u ducan dostavljaju motornim vozilima? I konacno - otkud ti znas da nepusace ovdje ne brine automobilski ispuh i da ne bi htjeli da se on svede na najmanju mogucu mjeru?

Dakle, nema ni govora o licemjerstvu nepusaca. Medjutim, vidljivo je licemjerstvo nekih pusaca koji kvocaju zasto se nepusaci ne bune protiv automobilskog ispuha, a i sami su krivi za taj ispuh. To je licemjerno - kad nekome drugome spotcitavas ono sto sam radis. Ubuduce uzmi rjecnik u ruke prije nego ponovno optuzis nekog za licemjerstvo.

Mbaksa sorry ali ti si licemjer br. 1. Tebi je korisnost mjerilo manje ili vece stetnosti. Bravo. Znaci g. mbaksa, nepusac, ima koristi od auta koji ga preveze od tocke a do tocke b. Osobne koristi. I ta korisnost, osobna, mu daje opravdanje da zagadjuje oko sebe. Ma bravo!  

17 godina

Artfull. Vezano je. Sorry ali ja da zagadjujem zrak, autom motorom bilo cime ne bi imao moralnog opravdanja da nekome prigovaram da MENE truje kada JA to isto radim. Kuzis?

15 godina
neaktivan
Pušiona

Ovo je jedna od onih tema oko koje ce se uvijek lomiti koplja.

To je tako, i nikad nece biti drukcije. I ne mislim da je krivica u ljudima, naravno da svatko zeli svoja prava. Mislim da je krivica u onima koji su donjeli / donose taj zakon.

Shvatio bi zasto ga donose da zivimo u jednom cistom, zdravom, i prirodnom svijetu. Ali u svijetu koji je doslovno zagadjen i otrovan, zajedno sa onime sto nam se prodaje pod zdravo, netko se buni protiv dima na javnim mjestima.

Jos jedam primjer besmislenog zakona, koji sluzi kontroliranju ljudi i pokazivanja istima koliko ne utjecu na svijet oko njih (demokracija jelte). Zovite me teoreticarem zavjere, boli me briga. Za mene je to teorija istine, ta nije ni cudo da nam to namece EU, zna se tko kolo vodi.

I ok, neka im to prodje, onaj ne bas veliki postotak nacije koji ide u kafice primjerice ce eto, zivjeti zdravije. Tako kazu. Manite se cigare - to rijesava sve zdravstvene tegobe. A sto je sa onom vecinom koja nejde ipak u lokale? Zar ne bi bilo logicnije zabraniti proizvodnju i prodaju cigara onda, pa neka nam i djeca ispod 16 i ljudi iznad 50 (vjerujem da te generacije bas i ne lumpaju), i ostali koji nisu redovni posjetioci lokalima zive zdravo?

Ne dzubrad iskvarena to nece napraviti, jer nikome tko je smislio tu furku nije do zdravoga zivota naroda. A i duhanski lobi je premocan za tako nesta - pa ipak oni koji nam donose zakone vise drze do zlatnih poluga i novcanica nego do nasega zdravlja.

Jedina mjesta gdje podrzavam zabranu pusenja su zdravstvene ustanove. No tamo uglavnom ionako nitko ne pusi.. 

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pušiona
ma zašto bi zabranili cigarete?? zašto ne bi naprotiv legalizirali marihuanu? pa puši doma i truj sebe, tvoja ovisnost - tvoj problem. a zakon je i donesen najviše zbog naše djece. Jer ako se nigdje ne puši, daleko je teze stvoriti tu naviku. Čim si natjeran van biti u društvu satima a da ne zapalis, znaci da to možeš i daleko će manje pušiti svaka sljedeća generacija. O tome koliko će ljudi tek shvatiti da im ne sad tek gust izac vani i vratiti se čiste robe i bez zacepljenih pora i sinusa.

a to sto je ovo tek jedan dobar zakon vezivati uz niz drugih neriješenih još i zbog toga sve koji ga podrzavaju nazivati licemjernim ... sorry totalno neshvatljivo.
A.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Vec sam dosta puta to ovdje naglasavao - ako hoces raspravljati o tome koliko automobili zagadjuju zrak, otvori novu temu, jer to nema veze s ovom temom. Dakle, ides u off-topic. Dodatni razlozi su to sto jednom losom stvari ne mozes opravdavati drugu - to sto je automobilski ispuh stetan za zdravlje, ne znaci da treba dopustiti pusenje...

Ovi padobranci odma se uhvate ispuha od auta. Koliko si samo puta ovo gore napisao to je nevjerojatno. Kao da bi se itko, bilo pušač ili nepušač, bunio na opčenito ograničavanje zagađivanja zraka. Šta se mene tiće može se uvest kompletna zabrana prometa u gradu osim autobusom na struju. Ispada da nama nepušačima smeta samo zrak koji je zagađen duvanom. Ajme koja promašena logika. I još se ovisnici našli uvriđeni i ovo nazivaju lov na vještice? Ma šta vi to sebi umišljate. Dajte više moji ovisnici spustite se sa tog smrdljivog oblaka na zemlju.

Konzolitis - destroying games since PS 2
17 godina
moderator
Eld kaže...
mbaksa kaže...
Vec sam dosta puta to ovdje naglasavao - ako hoces raspravljati o tome koliko automobili zagadjuju zrak, otvori novu temu, jer to nema veze s ovom temom. Dakle, ides u off-topic. Dodatni razlozi su to sto jednom losom stvari ne mozes opravdavati drugu - to sto je automobilski ispuh stetan za zdravlje, ne znaci da treba dopustiti pusenje - nije da vi pusaci tim sto pusite ne udisete automobilski ispuh! Dalje, automobili manje stete ljudskom zdravlju nego pusenje, bilo aktivno, bilo pasivno. Automobili (i druga motorna vozila) su nam potrebni za prijevoz, dakle korisni su i zapravo u vecini slucajeva nuzni, dok cigarete nose samo stetu. Pusaci se ne voze automobilima? Ili ne koriste proizvode (recimo cigarete) koji se u ducan dostavljaju motornim vozilima? I konacno - otkud ti znas da nepusace ovdje ne brine automobilski ispuh i da ne bi htjeli da se on svede na najmanju mogucu mjeru?

Dakle, nema ni govora o licemjerstvu nepusaca. Medjutim, vidljivo je licemjerstvo nekih pusaca koji kvocaju zasto se nepusaci ne bune protiv automobilskog ispuha, a i sami su krivi za taj ispuh. To je licemjerno - kad nekome drugome spotcitavas ono sto sam radis.Ubuduce uzmi rjecnik u ruke prije nego ponovno optuzis nekog za licemjerstvo.

Mbaksa sorry ali ti si licemjer br. 1. Tebi je korisnost mjerilo manje ili vece stetnosti. Bravo. Znaci g. mbaksa, nepusac, ima koristi od auta koji ga preveze od tocke a do tocke b. Osobne koristi. I ta korisnost, osobna, mu daje opravdanje da zagadjuje oko sebe. Ma bravo!

Zasto baljezgas? Zasto pises neistine ("Tebi je korisnost mjerilo manje ili vece stetnosti.")? Gdje si ti vidio da sam ja tako nesto napisao? Ako tebi na pamet padaju takve gluposti, ne znaci da padaju na pamet i drugim ljudima.

Glede licemjerstva... Jesi zavirio u rjecnik? Ma nisi ni trebao - napisao sam ti tu definiciju - vidis ovo istaknuto zelenom bojom? To sto ne znas sto neka rijec znaci te ne opravdava da je pogresno rabis. Ne razumijes sto ta recenica znaci ili u cemu je stvar? Nepusaci pusacima spotcitavaju sto ih pusaci truju cigaretnim dimom i time im na duge staze mogu izazvati ili pogorsati teska zdrastvena stanja, sto im izazivaju iritaciju ociju i disnog sustava te sto im usmrdjuju tijela i odjecu - a sve to samo radi vlastitog gusta i zbog bezobzirnosti i lijenosti (ne mogu otici na pet minuta van, popusiti i vratiti se). Nepusaci bi bili licemjerni kad bi to i sami radili. A to ne rade. Stoga je prica o autima, toplanama, unistavanju okolisa radi izgradnje hidrocentrala, teflonu, amalgamskim plombama, fast foodu, aditivima u hrani itd. irelevantna, dakle off-topic.

Dragon23288 kaže...
Shvatio bi zasto ga donose da zivimo u jednom cistom, zdravom, i prirodnom svijetu. Ali u svijetu koji je doslovno zagadjen i otrovan, zajedno sa onime sto nam se prodaje pod zdravo, netko se buni protiv dima na javnim mjestima.

Da, svijet je zagadjen i otrovan, pa zar ga treba jos dodatno zagadjivati i trovati? Ne razumijem takav stav. Trebamo do kraja sve unistiti ili trebamo raditi na tome da ga sto manje zagadjujemo? Zabraniti pusenje, zabraniti teflon, kancerogene aditive u hrani i kozmetickim prozivodima, razvijati zelene izvore energije...? Ne postoji ni jedan jedini opravdan razlog da pusenje u javnim prostorima ostane dopusteno. Covjek sam sebi i dalje moze raditi sto hoce, moze se trovati koliko hoce, ali zasto bi radi svog gusta, lijenosti i bezobzirnosti trebao trovati i sve druge oko sebe?

Dragon23288 kaže...
A sto je sa onom vecinom koja nejde ipak u lokale? Zar ne bi bilo logicnije zabraniti proizvodnju i prodaju cigara onda, pa neka nam i djeca ispod 16 i ljudi iznad 50 (vjerujem da te generacije bas i ne lumpaju), i ostali koji nisu redovni posjetioci lokalima zive zdravo?

Jedno ne iskljucuje drugo. Sto se mene tice, meni bi bilo drago da se zabrani sadnja duhana, pa ne bi trebali imati zakone za zabranu pusenja - problem bi bio srezan u korijenu. No kako do toga nece doci, zar znaci da moramo odustati od svega? Zar ne trebamo pokusati smanjiti/sprijeciti zdravstvene posljedice aktivnog i pasivnog pusenja te nastojati da sto manje ljudi (p)ostanu ovisni o cigaretama? Zaista ne razumijem takve fatalisticke poglede na svijet - ne mozemo ga promijeniti u idealno stanje pa cemo odustati od svega...

artfull kaže...
ma zašto bi zabranili cigarete?? zašto ne bi naprotiv legalizirali marihuanu? pa puši doma i truj sebe, tvoja ovisnost - tvoj problem. a zakon je i donesen najviše zbog naše djece. Jer ako se nigdje ne puši, daleko je teze stvoriti tu naviku. Čim si natjeran van biti u društvu satima a da ne zapalis, znaci da to možeš i daleko će manje pušiti svaka sljedeća generacija. O tome koliko će ljudi tek shvatiti da im ne sad tek gust izac vani i vratiti se čiste robe i bez zacepljenih pora i sinusa.

Ljudi su to vec shvatili, cak i mnogi pusaci. To je postalo jasno kad su jedini koji su ozbiljno kvocali nakon sto je zakon stupio na snagu bili ugostitelji.

artfull kaže...
a to sto je ovo tek jedan dobar zakon vezivati uz niz drugih neriješenih još i zbog toga sve koji ga podrzavaju nazivati licemjernim ... sorry totalno neshvatljivo.

Neki ljudi su polupismeni, znaju da etiketa "licemjer" znaci nesto pogrdno pa je (neopravdano) pokusavaju zalijepiti na drugu stranu radi omalovazavanja, posto nemaju relevantne argumente za svoj stav.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.4.2010 2:59 (mbaksa).
15 godina
neaktivan

Dragon23288 kaže...

Da, svijet je zagadjen i otrovan, pa zar ga treba jos dodatno zagadjivati i trovati? Ne razumijem takav stav. Trebamo do kraja sve unistiti ili trebamo raditi na tome da ga sto manje zagadjujemo? Zabraniti pusenje, zabraniti teflon, kancerogene aditive u hrani i kozmetickim prozivodima, razvijati zelene izvore energije...? Ne postoji ni jedan jedini opravdan razlog da pusenje u javnim prostorima ostane dopusteno. Covjek sam sebi i dalje moze raditi sto hoce, moze se trovati koliko hoce, ali zasto bi radi svog gusta, lijenosti i bezobzirnosti trebao trovati i sve druge oko sebe?

Dragon23288 kaže...
A sto je sa onom vecinom koja nejde ipak u lokale? Zar ne bi bilo logicnije zabraniti proizvodnju i prodaju cigara onda, pa neka nam i djeca ispod 16 i ljudi iznad 50 (vjerujem da te generacije bas i ne lumpaju), i ostali koji nisu redovni posjetioci lokalima zive zdravo?

Jedno ne iskljucuje drugo. Sto se mene tice, meni bi bilo drago da se zabrani sadnja duhana, pa ne bi trebali imati zakone za zabranu pusenja - problem bi bio srezan u korijenu. No kako do toga nece doci, zar znaci da moramo odustati od svega? Zar ne trebamo pokusati smanjiti/sprijeciti zdravstvene posljedice aktivnog i pasivnog pusenja te nastojati da sto manje ljudi (p)ostanu ovisni o cigaretama? Zaista ne razumijem takve fatalisticke poglede na svijet - ne mozemo ga promijeniti u idealno stanje pa cemo odustati od svega...

Ja sam za zabranu pusenja. Nisam dovoljno naglasio ono sto sam htjeo reci - ja ne govorim da je to los zakon, dapace podrzavam ga. Ali govorim da je u sirem kontekstu to jedan licemjerni zakon, koji nitko nije donjeo radi dobrobita nasega zdravlja vec radi raznih drugih interesa, i to je ono na sto se srdim - da oni koji stvarno donose ovaj zakon drze do nasega zdravlja, ne bi bilo uopce duhanskih proizvoda. Ali dokle god se novac vrti oko necega, to je jedina stvar koja je bitna, i to ce tako biti dok postoji novac. 

To je to na sta se srdim, a ovaj zakon podrzavam u kontekstu o kojem se raspravlja u ovoj temi, znaci malo uzem kontekstu. I sam sam nepusac, tako da mi odgovara, ne moram doci u kafic i smrdjeti po dimu kad se vratim, niti ga moram udisati, a mislim i da je jako pozitivno sto ce ovom zabranom pusenje biti sve manje popularno medju maloljetnicima, da bi kroz nekoliko generacija potpuno iscezlo.

17 godina
moderator
Dragon23288 kaže...
Ja sam za zabranu pusenja. Nisam dovoljno naglasio ono sto sam htjeo reci - ja ne govorim da je to los zakon, dapace podrzavam ga. Ali govorim da je u sirem kontekstu to jedan licemjerni zakon, koji nitko nije donjeo radi dobrobita nasega zdravlja vec radi raznih drugih interesa, i to je ono na sto se srdim - da oni koji stvarno donose ovaj zakon drze do nasega zdravlja, ne bi bilo uopce duhanskih proizvoda. Ali dokle god se novac vrti oko necega, to je jedina stvar koja je bitna, i to ce tako biti dok postoji novac. 

To je to na sta se srdim, a ovaj zakon podrzavam u kontekstu o kojem se raspravlja u ovoj temi, znaci malo uzem kontekstu. I sam sam nepusac, tako da mi odgovara, ne moram doci u kafic i smrdjeti po dimu kad se vratim, niti ga moram udisati, a mislim i da je jako pozitivno sto ce ovom zabranom pusenje biti sve manje popularno medju maloljetnicima, da bi kroz nekoliko generacija potpuno iscezlo.

Da ti mozda nisi htio reci da je drzava licemjerna zato sto je donijela takav zakon, a ne zakon sam? Namigiva

OK, tebi su mozda bitni razlozi zbog kojih je zakon donesen, no vjerujem da vecini nepusaca nisu bitni, jer ce zakon, pa makar iza njegovog donosenja stajala neka zavjera, sluziti svojoj svrsi - stititi zdravlje gradjana. Mislim da nije bitno zbog cega netko napravi nesto dobro. Medjutim, ako napravi nesto lose, onda treba provjeriti sto stoji iza svega toga. Poput ovih izmjena, iza kojih stoji privatni, a ne javni interes. No, opet - te izmjene nisu lose zato jer iza njih stoje privatni interesi, nego su lose jer ce se zbog njih manje stititi zdravlje ljudi.

Usput receno, sto su "razni drugi interesi" koje spominjes?

17 godina
neaktivan
Pušiona

Ni ja ne vidim neki poseban interes u ovom zakonu, tko može profitirati? Samo ljudi koji žele živjeti zdravije.

S druge strane protiv sam zabrane uzgajanja duhana. Ako netko uživa u duhanu zašto da ne puši, žvače ili što već? Ovaj zakon se samo brine da uživajući ne truje druge. Svi smo vidjeli kako je prošla prohibicija u Americi, isto bi bilo i sa duhanom kad bi se do kraja zabranio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Dragon23288 kaže...

Da ti mozda nisi htio reci da je drzava licemjerna zato sto je donijela takav zakon, a ne zakon sam? Namigiva

OK, tebi su mozda bitni razlozi zbog kojih je zakon donesen, no vjerujem da vecini nepusaca nisu bitni, jer ce zakon, pa makar iza njegovog donosenja stajala neka zavjera, sluziti svojoj svrsi - stititi zdravlje gradjana. Mislim da nije bitno zbog cega netko napravi nesto dobro. Medjutim, ako napravi nesto lose, onda treba provjeriti sto stoji iza svega toga. Poput ovih izmjena, iza kojih stoji privatni, a ne javni interes. No, opet - te izmjene nisu lose zato jer iza njih stoje privatni interesi, nego su lose jer ce se zbog njih manje stititi zdravlje ljudi.

Usput receno, sto su "razni drugi interesi" koje spominjes?

Da, drzava. :)

Istina, sta god stajalo iza njega, zakon ce pomoci ljudima.

Ali, moje skepticno ALI:

Koji su to drugi interesi? Iskreno ne znam tocno koji. Ali zasto onda kazem to? Primjerice, jel ce isti oni koji nam namecu taj zakon radi zdravog zivota i brige za nas, jednoga dana dopustiti ulazak na trziste firmama koje proizvode GMO hranu, koja je vjerovatno nezdravija od najgorih cigara. To je primjer, mogao bih ih navesti jos. Poanta je da je ovo jedan od onih zakona koji ne mijenja bas nista (barem u nekom sirem kontekstu), sluzi samo tome da narod misli da se nesta mijenja, zapravo se nista ne mijenja, osim toga da svakim danom imamo sve vise zakona i stvari koje nas ogranicavaju. Iliti zakon - paravan, ja to i tako zovem. I tako ce ljudi misliti da im netko zeli dobro kao narodu, zapravo ih se jos vise ugnjetava svakim danom.

U uzem kontekstu opet napominjem, ovo je odlican zakon. No u sirem kontekstu ovo je jedam od mnogih zakona paravana koji stvaraju privid da se nesta mjenja na bolje, koji odvracaju pozornost naroda od "pravih" pitanja.

Skeptik, teoreticar zavjere? Neka sam, to je nacin na koji ja vidim stvari, pa ako nisam u pravu sta mogu - takav sam.

Napomena: Ispricavam se na laganome off topicu, jer ovo o cemu ja govorim i nije toliko povezano sa srzi ove teme. Ali eto, morao sam to izbaciti :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.4.2010 16:22 (Dragon23288).
17 godina
moderator
Dragon23288 kaže...
Ali, moje skepticno ALI:

Koji su to drugi interesi? Iskreno ne znam tocno koji. Ali zasto onda kazem to? Primjerice, jel ce isti oni koji nam namecu taj zakon radi zdravog zivota i brige za nas, jednoga dana dopustiti ulazak na trziste firmama koje proizvode GMO hranu, koja je vjerovatno nezdravija od najgorih cigara. To je primjer, mogao bih ih navesti jos.

Sorry, ali tu nema ni "s" od sketpcizma. Teorije zavjere, s druge strane, ima koliko hoces. Naime, naprednije zemlje oko nas vec su donijele takav zakon, stoga je bilo logicno da se donese i kod nas. A oni koji takav zakon namecu su lijecnici. Struka je u tom pogledu jednoglasna. Zavjera o kakvoj spekuliras ne bi imala nikakve posebne veze s Hrvatskom, nego bi to bila globalna zavjera! Prvo s SAD-om, a onda i Europom.

Bilo je jasno da ce se prije ili poslije morati donijeti takav zakon. Jedino sto je moglo biti upitno jetajming, dakle trenutak u kojem je donijet - no, druge naprednije zemlje su slican zakon donijele prije nas, tako da ni tajming nije upitan. Zapravo, jest - zbog politickih igara, zakon je donesen par godina kasnije nego je trebao biti! Zato jer su se spremali parlamentarni izbori, a HDZ se bojao da bi mu donosenje takvog zakona moglo nastetiti na izborima. Jos se sjecam vijesti kad je tadasnji ministar zdrastva najavio zakon, a koji mjesec nakon toga je Vlada to opovrgnula, da bi nakon izbora zakon poslali u proceduru. To ti je jos jedan dodatni argument da zakon nije proizvod zavjere.

Dragon23288 kaže...
Poanta je da je ovo jedan od onih zakona koji ne mijenja bas nista (barem u nekom sirem kontekstu), sluzi samo tome da narod misli da se nesta mijenja, zapravo se nista ne mijenja, osim toga da svakim danom imamo sve vise zakona i stvari koje nas ogranicavaju. Iliti zakon - paravan, ja to i tako zovem. I tako ce ljudi misliti da im netko zeli dobro kao narodu, zapravo ih se jos vise ugnjetava svakim danom.

Ovaj zakon nas ne ogranicava - upravo suprotno. Dosad je pusacka manjina svojim aktivnostima slobodno trovala sve oko sebe, sada vise nece u vecini ugostiteljskih objekata. Tim zakonom ljudska prava se nisu smanjila (znaci, prava pusaca), nego ce se konacno poceti postivati ona temeljna ljudska koja su se dosad krsila!

Neshvatljivi su mi tvoji stavovi. Ti imas temeljno ljudsko pravo da te se ne truje. Imas to moralno pravo, a to pravo je zapisano i u Ustavu RH - pa kako onda zakon koji stiti ta prava moze biti "ogranicavajuci" i "ugnjetavacki"? Zakon konacno manjinu sprjecava da ogranicava vecinu! A u Ustavu je to od samog pocetka, sto ce reci da je stari zakon bio protuustavan. Da te podsjetim:

III. ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA

...

3. Gospodarska, socijalna i kulturna prava

...

Članak 69.

Svatko ima pravo na zdrav život.

Država osigurava uvjete za zdrav okoliš.

Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Dragon23288 kaže...
Ali, moje skepticno ALI:

Koji su to drugi interesi? Iskreno ne znam tocno koji. Ali zasto onda kazem to? Primjerice, jel ce isti oni koji nam namecu taj zakon radi zdravog zivota i brige za nas, jednoga dana dopustiti ulazak na trziste firmama koje proizvode GMO hranu, koja je vjerovatno nezdravija od najgorih cigara. To je primjer, mogao bih ih navesti jos.

Sorry, ali tu nema ni "s" od sketpcizma. Teorije zavjere, s druge strane, ima koliko hoces. Naime, naprednije zemlje oko nas vec su donijele takav zakon, stoga je bilo logicno da se donese i kod nas. A oni koji takav zakon namecu su lijecnici. Struka je u tom pogledu jednoglasna. Zavjera o kakvoj spekuliras ne bi imala nikakve posebne veze s Hrvatskom, nego bi to bila globalna zavjera! Prvo s SAD-om, a onda i Europom.

Bilo je jasno da ce se prije ili poslije morati donijeti takav zakon. Jedino sto je moglo biti upitno jetajming, dakle trenutak u kojem je donijet - no, druge naprednije zemlje su slican zakon donijele prije nas, tako da ni tajming nije upitan. Zapravo, jest - zbog politickih igara, zakon je donesen par godina kasnije nego je trebao biti! Zato jer su se spremali parlamentarni izbori, a HDZ se bojao da bi mu donosenje takvog zakona moglo nastetiti na izborima. Jos se sjecam vijesti kad je tadasnji ministar zdrastva najavio zakon, a koji mjesec nakon toga je Vlada to opovrgnula, da bi nakon izbora zakon poslali u proceduru. To ti je jos jedan dodatni argument da zakon nije proizvod zavjere.

Dragon23288 kaže...
Poanta je da je ovo jedan od onih zakona koji ne mijenja bas nista (barem u nekom sirem kontekstu), sluzi samo tome da narod misli da se nesta mijenja, zapravo se nista ne mijenja, osim toga da svakim danom imamo sve vise zakona i stvari koje nas ogranicavaju. Iliti zakon - paravan, ja to i tako zovem. I tako ce ljudi misliti da im netko zeli dobro kao narodu, zapravo ih se jos vise ugnjetava svakim danom.

Ovaj zakon nas ne ogranicava - upravo suprotno. Dosad je pusacka manjina svojim aktivnostima slobodno trovala sve oko sebe, sada vise nece u vecini ugostiteljskih objekata. Tim zakonom ljudska prava se nisu smanjila (znaci, prava pusaca), nego ce se konacno poceti postivati ona temeljna ljudska koja su se dosad krsila!

Neshvatljivi su mi tvoji stavovi. Ti imas temeljno ljudsko pravo da te se ne truje. Imas to moralno pravo, a to pravo je zapisano i u Ustavu RH - pa kako onda zakon koji stiti ta prava moze biti "ogranicavajuci" i "ugnjetavacki"? Zakon konacno manjinu sprjecava da ogranicava vecinu! A u Ustavu je to od samog pocetka, sto ce reci da je stari zakon bio protuustavan. Da te podsjetim:

III. ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA

...

3. Gospodarska, socijalna i kulturna prava

...

Članak 69.

Svatko ima pravo na zdrav život.

Država osigurava uvjete za zdrav okoliš.

Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

Hm. Moj temeljni problem je sto imam problema u pretakanju svojih razmisljanja u rijeci. Ovako kako sam iznjeo, zvuci besmisleno. No u tri posta nisam uspio pogoditi srz onoga sto mislim, pa necu vise ni pokusavati, valjda ce mi nadoci jednom.

Sto se tice zakona i samo njega, u najuzem kontekstu, sasvim ga podrzavam i nadam se da nece vise biti dima na javnim mjestima. Samo vjerujem da ce biti puno onih koji ce iskoristavati rupe u zakonu, pa cemo imati pusacke klubove, ili ce netko registrirati kafic kao svoj dnevni boravak itd, pa cemo opet biti na istome manje vise.

Ovisi o drzavi, kako ce to tocno izregulirati.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

To je ustvari i najgore.

Ne znam tko je fulao u cijeloj ljudskoj povijesti pa je tako odvratna, smrdljiva i nezdrava stvar postala toliko bitna da je nepušenje i branjenje nepušačkog stava ugnjetavanje.

Kako smo došli od toga da je paljenje smrdljive biljke umotane u papir (koja nema niti jedne jedine pozitivne strane a negativnih ima na stotine) potrebno braniti "životom" od "ugnjetavača" i "terorista" koji žele pravo na nešto tako banalno kao čisti zrak?

Netko tko svjesno truje vlastiti organizam i plaća za to velike novce IMHO ne pokazuje sposobost brinuti se o vlastitom tijelu, s time da to ni ekonomski gledano nije pametno.

Najgluplji izgovor za pušenje koji sam čuo je da cigareta smiruje. Pa kako se onda 65% nepušaća (podatak s Droga.hr da u HRV puši oko 1,5 mil. ljudi) u Hrvatskoj nosi s nervozom.

Gotovo svi moji prijatelji pušači u više su me trenutaka natjerali da odemo negdje da on/ona zapali, nekoliko su puta uskaratili sebi hranu/piće da bi kupili cigarete pa čak i otkazali izlazak/dogovor jer nisu imali cigareta (ovo se odgađalo u srednjoj kada nisu imali vlastite novce već su trošenje morali pravdati roditeljima), a da ne pričam o trenucima kada "jednostavno nisu mogli izdržat pa su morali otić zapalit".

Meni je uvijek bilo nezamislivo da kupujem i konzumiram smotuljak smrdljive biljke u papiru bez ijedne pozitivne strane i još se navučeš pa moraš stalno kupovati jer eto jednostavno nemreš izdržat.

I još te ograničuje u nekim situacijama.

Ako netko misli napisati nešto protiv mog mišljenja molim da ne navodi ostale ovisnosti (alkohol) i aute (ostale zagađivače) jer to nije tema, a ionako ću s velikom veseljem napisati i koju kritiku na račun navadenog.

Također bi molio nekog pušača ako ikako može da mi kaže par pozitivnh stvari u vezi pušenja jer ja stvarno uz veliki trud ne mogu naći niti jednu stvar.

EDIT. Ispričavam se zbog prijašnjih uvredljivih navoda, nije mi bila namjera nikoga osobno uvrijediti već jednostavno reći svoje mišljenje da nikako nije normalno u sebe unositi štetnu tvar i još plaćati za istu. Naravno svatko ima pravo na vlastiti izbor ali ja ću uvijek nastojati svojim bližnjima reći da im je cigareta jako loš odabir.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 1:43 (wyks).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Jos se sjecam vijesti kad je tadasnji ministar zdrastva najavio zakon, a koji mjesec nakon toga je Vlada to opovrgnula, da bi nakon izbora zakon poslali u proceduru.

I ja se sjećam ovoga. Koja gomila jebivjetara vodi ovu državu to je strašno.

Konzolitis - destroying games since PS 2
17 godina
neaktivan

Eh,razmisli malo na koliko glupih/nepotrebnih stvari trošiš novac svaki dan(ignoriraj ako si "asket" kao ja,no većina(bar u mojoj okolini) nije.

Bezumni konzumerizam je našao novu zlatnu žilu:forsiranje "živi zdravo" ideje:umjesto kutije marlbora kupit ćeš bocu vode(ne razumijem one koji kupuju vodu,ali evo,to sad postaje "trend"),vitamine(i to 2058 vrsta,valjda da pokriješ svaku moguću tjelesnu reakciju) itd...

Proširi kritiku na cjelokupni sustav u kojem živiš.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 1:22 (Loz).
15 godina
neaktivan
wyks kaže...

To je ustvari i najgore.

Ne znam tko je fulao u cijeloj ljudskoj povijesti pa je tako odvratna, smrdljiva i nezdrava stvar postala toliko bitna da je nepušenje i branjenje nepušačkog stava ugnjetavanje.

Kako smo došli od toga da je paljenje smrdljive biljke umotane u papir (koja nema niti jedne jedine pozitivne strane a negativnih ima na stotine) potrebno braniti "životom" od "ugnjetavača" i "terorista" koji žele pravo na nešto tako banalno kao čisti zrak?

Ne znam da li sam dobro shvatio: da li se ovo sto si napisao odnosi na ovaj dio moga teksta:

''Poanta je da je ovo jedan od onih zakona koji ne mijenja bas nista (barem u nekom sirem kontekstu), sluzi samo tome da narod misli da se nesta mijenja, zapravo se nista ne mijenja, osim toga da svakim danom imamo sve vise zakona i stvari koje nas ogranicavaju. Iliti zakon - paravan, ja to i tako zovem. I tako ce ljudi misliti da im netko zeli dobro kao narodu, zapravo ih se jos vise ugnjetava svakim danom.''?

Ako da krivo si shvatio, jer ja nisam rekao da je taj zakon ugnjetavacki, vec da je dobar zakon i podrzavam ga, no da je ipak samo jedna od stvari koja odvraca pozornost narodu od ''pravih'' pitanja i daje dojam da se nesta mijenja, a jedino sto se mijenja je da smo svakim danom sve vise ugnjetavanji. 

Zapravo off topic, ali da se razumijemo, nisam rekao da je ovaj zakon ugnjetavacki, gdje si to izvukao? Ako sam ipak krivo shvatio, ignoriraj ovo uz isprike!!

**

A sto se tice ovoga dijela koji spominjete, meni nikada nije bilo jasno kako netko ne moze izdrzati vec mora zapaliti, ili ne pije kavu bez cigare, nejde u kafice bez cigare, mora zapaliti posilje jela, pa onda dan ne moze poceti bez cigare, pa onda zadnje novce potrosi da bi ''smirio zivce'' i zapalio..

Mislim da je to ozbiljan problem kod osoba kojima je tako (vecina pusaca, zar ne?), samo ajde im reci to..

17 godina
neaktivan
Loz kaže...

Eh,razmisli malo na koliko glupih/nepotrebnih stvari trošiš novac svaki dan(ignoriraj ako si "asket" kao ja,no većina(bar u mojoj okolini) nije.

Bezumni konzumerizam je našao novu zlatnu žilu:forsiranje "živi zdravo" ideje:umjesto kutije marlbora kupit ćeš bocu vode(ne razumijem one koji kupuju vodu,ali evo,to sad postaje "trend"),vitamine(i to 2058 vrsta,valjda da pokriješ svaku moguću tjelesnu reakciju) itd...

Proširi kritiku na cjelokupni sustav u kojem živiš.

Sad to nije tema ali ima se i tu što kritizirati.

Trošim i ja na neke nepotrebne stvari ali siguran sam da mi niti jedna neće napraviti takve zdravstvene i životne probleme kao cigareta (i ostale ovisnosti).

Dragon23288 kaže...

1.)

Ne znam da li sam dobro shvatio: da li se ovo sto si napisao odnosi na ovaj dio moga teksta:

''Poanta je da je ovo jedan od onih zakona koji ne mijenja bas nista (barem u nekom sirem kontekstu), sluzi samo tome da narod misli da se nesta mijenja, zapravo se nista ne mijenja, osim toga da svakim danom imamo sve vise zakona i stvari koje nas ogranicavaju. Iliti zakon - paravan, ja to i tako zovem. I tako ce ljudi misliti da im netko zeli dobro kao narodu, zapravo ih se jos vise ugnjetava svakim danom.''?

Ako da krivo si shvatio, jer ja nisam rekao da je taj zakon ugnjetavacki, vec da je dobar zakon i podrzavam ga, no da je ipak samo jedna od stvari koja odvraca pozornost narodu od ''pravih'' pitanja i daje dojam da se nesta mijenja, a jedino sto se mijenja je da smo svakim danom sve vise ugnjetavanji. 

Zapravo off topic, ali da se razumijemo, nisam rekao da je ovaj zakon ugnjetavacki, gdje si to izvukao? Ako sam ipak krivo shvatio, ignoriraj ovo uz isprike!!

**

2.)

A sto se tice ovoga dijela koji spominjete, meni nikada nije bilo jasno kako netko ne moze izdrzati vec mora zapaliti, ili ne pije kavu bez cigare, nejde u kafice bez cigare, mora zapaliti posilje jela, pa onda dan ne moze poceti bez cigare, pa onda zadnje novce potrosi da bi ''smirio zivce'' i zapalio..

Mislim da je to ozbiljan problem kod osoba kojima je tako (vecina pusaca, zar ne?), samo ajde im reci to..

1.) Ovo se nije odnosilo na tvoj post već na neke koji su u ovoj temi uporno tvrdili da im je pušenje na javnom mjestu bogom dano pravo. Ovo "ugnjetavalački" mi se dopali pa sam iskoristio u svom postu.

2.) Cigareta je ovisnost kao i svaka druga samo što sporije djeluje i manje je javno eksponirana.

Po meni je čak i gora jer je malo tko shvaća ozbiljno, većina ovisnika o teškim drogama zna što će mu se dogoditi ako ih nastavi koristiti, no pušaći se ponašaju kao da stvarno ništa loše ne rade i općenito me taj stav brine.

Naravno ti/ja ispadnemo veće budale od pušača kad mu ukažeš na taj problem da mu ustvari cigareta diktira način života.

15 godina
neaktivan
wyks kaže...

1.) Ovo se nije odnosilo na tvoj post već na neke koji su u ovoj temi uporno tvrdili da im je pušenje na javnom mjestu bogom dano pravo. Ovo "ugnjetavalački" mi se dopali pa sam iskoristio u svom postu.

2.) Cigareta je ovisnost kao i svaka druga samo što sporije djeluje i manje je javno eksponirana.

Po meni je čak i gora jer je malo tko shvaća ozbiljno, većina ovisnika o teškim drogama zna što će mu se dogoditi ako ih nastavi koristiti, no pušaći se ponašaju kao da stvarno ništa loše ne rade i općenito me taj stav brine.

Naravno ti/ja ispadnemo veće budale od pušača kad mu ukažeš na taj problem da mu ustvari cigareta diktira način života.

1.) Ok!

2.) Da, ispadnemo krivi jos. Ali, zasto glup covjek ne zna zasto je glup? Pa da zna, ne bi bio glup..

Taj stav koji spominjes i mene brine vise nego same cigare.

Recimo, zanimljiv mi je stav moga tate: kada sam ga pitao o tome, kaze da zna da je lose i nezdravo, ali nastaviti ce jer mu je cef. U kaficima ne pusi ako su okolo nepusaci niti pusi u bilo kojoj sobi osim svoje u kuci, i opcenito se trudi nikoga ne smetati dimom. Da je ovisan, vjerovatno je, ali mu ipak cigara ne diktira zivot.

Posteno? Mislim da da.

17 godina
moderator
Pušiona

Ekipa, gledajte danas Otvoreno u 22:20! Bit ce rasprava o izmjenama zakona, a konacno ce ovaj put gost biti i predsjednik udruge Bez dima, oboruzan ozbiljnim argumentima.

0 0 hvala 4
16 godina
neaktivan

Jesi možda ti taj predsjednik udruge, ili je to tvoj duhovni guru?

Hajde, baš me zanima kako će mi dotični otvoriti oči..

17 godina
moderator
bed kaže...

Jesi možda ti taj predsjednik udruge, ili je to tvoj duhovni guru?

Hajde, baš me zanima kako će mi dotični otvoriti oči..

Nisam predsjednik te udruge. S takvim stavom ti nitko ne moze otvoriti oci, jer nisi spreman cuti argumente pa onda odluciti ostajes li pri svome ili ces promijeniti stav.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Nisam predsjednik te udruge. S takvim stavom ti nitko ne moze otvoriti oci, jer nisi spreman cuti argumente pa onda odluciti ostajes li pri svome ili ces promijeniti stav.

Kakav je to zaključak...? što li će ovaj onda reći u otvorenom ako ne argumente?

Ende Neu
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 18:57 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
Pušiona

OK, biti predsjednik udruge Bez dima. Jbt čim se ljudi bave...

Prodajem USB 2.0 Flash drive 16GB KINGSTON DataTraveler 102 nove, zapakirane s jamstvom 5 godina za 180kn, novi su 300kn.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

S takvim stavom ti nitko ne moze otvoriti oci, jer nisi spreman cuti argumente pa onda odluciti ostajes li pri svome ili ces promijeniti stav.

Pa nisam ja ti.. Ja sam uredno pogledao Otvoreno, pa sad mogu komentirati.

Mlaćenje prazne slame i jednih i drugih. Ista spika godinama. Dosadno do bola, pa se oči zatvaraju..

Ako ti taj lik imponira, bilo intelektualno ili modno, sve mi te žao..

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

S takvim stavom ti nitko ne moze otvoriti oci, jer nisi spreman cuti argumente pa onda odluciti ostajes li pri svome ili ces promijeniti stav.

Pa nisam ja ti.. Ja sam uredno pogledao Otvoreno, pa sad mogu komentirati.

Mlaćenje prazne slame i jednih i drugih. Ista spika godinama. Dosadno do bola, pa se oči zatvaraju..

Kao sto rekoh... Slusao si, a nisi cuo. Nisi cuo recimo to da je Drzavni zavod za statistiku objavio izvjestaj po kojem su prihodi vlasnicima kafica porasli 6% u odnosu na proslu godinu, a u spornom razdoblju kad se primjenjivao zakon pali su samo 0,4%, cime se pobijaju tvrdnje vlasnika kafica da im je promet drasticno pao, te da je zakon glavni uzrok tome. Dakle, totalno se pobija ono sto je Folnegovic tvrdio. Sumnjam da je dosad uopce i znao za taj dokument. Vjerujem da je bilo jos stvari koje nisi znao - recimo ja nisam znao da je Hrvatska bila predvodnik u borbi protiv pusenja, sto poslije totalno okrenulo.

bed kaže...

Ako ti taj lik imponira, bilo intelektualno ili modno, sve mi te žao..

Imas neke probleme? U udruzi sam kojoj je Andro predsjednik, javio mi je da ce biti danas na Otvorenom i sto namjerava reci.

15 godina
Pušiona

ja sam nepušač i dosta mi je više tog terora,ako žele pušiti neka ostanu doma pa neka popale cijelu šteku,čitav svoj život moram udisati dim koji ne želim ,jer ne želim biti doma želim izlaziti po diskotekama i kafićima,ti pušači su prekršili svaku mjeru sa svojim maltretiranjem zašto ja to moram trpiti,a ova naša bana država je popustila cehu ugostitelja jer nema svoje JA,kao što popušta svima ,zato i jesmo u ovakvoj krizi jer se kad se imalo dijelilo  se šakom i kapom,ljepo se okupaš ,obućeš novu robu i kad se vratiš doma moraš se ponovno prati a robu na vješala DOSTA

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
2 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pušiona

Nekako mi se činilo da Lesar i Folnegović baš i nisu imali pojma o čemu se raspravlja a ni sve potrebne činjenice.

Prvo ona glupost o smanjnju prometa 30%+30%, pa uporno skretanje s teme na recesiju, manjak u turizmu, alkohol, kulen...

Nisu ni znali što je javan prostror.

Dobro je rekao drž. taj. Golem da će morati cijelu emisiju demantirati netočne izjave.

Pogotovo ona izjava o pušenju u hotelima. Mislim čovjek je predsjednik udruge restoratera a niti ima točne podatke o prometu, niti poznaje propise i zakone u vlastitoj branši.

I ona izjava da smo imali manjak u turizmu od 1,5 milijardi.

Koliko je otkaza, bankrota, štrajkova i nereda bilo po Europi još smo imali i dobru sezonu. Mislim koliko neupućen i neznalica moraš biti da za manjak turista optužiš zabranu pušenja.

Dobro mu je rekao Golem da "sigurno su svi turisti u HRV dolazili jer se smije pušiti".

Lesaru je poseban fail bila izjava "Pa onda nemojte ići u kafiće"

Mislim da su izjave Silvija Tomaševića potvrdile ono o čemu smo raspravljali ovdje, da je zakon ostao na snazi ne bi bilo problema.

Još jedna stvar mi je bila nelogična, izjava Folnegovića da je zakon loš jer ne štiti konobare tj. zakon ne čini ono zbog čega su ga (među ostalim) usvajali. Prvo koliko sam čuo vlasnici lokala pa i sam Folnegović nisu imali pojma da li se u pušačkim odjeljenjima smije posluživati hrana i piće. Zatim je naveo da tako konobar neće biti zaštićen. Kako u tom prostoru neće biti služenja konobar ne treba uopće biti u toj prostoriji osim ispražnjavanja pepeljara. Znači kako je za sada nije moguće  skroz zabraniti pušenje u lokalima mislim da se na ovaj način itekako smanjio doticaj konobara nepušača s dimom. Kako sam i sam u tom poslu (ljeti) smatram da je ovo jako dobar put prema potpunoj zaštiti nepušača od dima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.4.2010 1:38 (wyks).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pušiona

Moguce je da vecini lokala zapravo i nece pasti promet, a ovoj manjini kojoj pada promet, dizu buku za sve ostale. 

Ne znam kako je to kada ti zabrane omiljenu aktivnost na omiljenom mjestu, kako je ljepo biti nepusac..

Nemam dokaze niti argumente, i ne trebaju mi. Zivim u svome svijetu, u svojoj iluziji, i ljepo mi je.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice