No, zakon se ipak može mijenjati!
Zato i postoji referendum kao oblik direktne demokracije.
Kad bi se uspjelo prikupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o rtv pristojbi vjerujem da bi na samom referendumu većina umirovljenika s malim mirovinama odmah glasovali protiv rtv pristojbe, a ako je suditi po onom malom poll-u koji sam postavio na ovom forumu, i oni ostali (pretpostavljam trenutno u naponu snage) također. (od četrdesetak ljudi koji su do sad glasovali samo je jedan bio za rtv pristojbu, ostali su birali druge dvije opcije)
Da se razumijemo, ja nisam protiv sufinanciranja javne televizije - javna televizija je jedini način da barem ponekad vidimo neku ozbiljniju emisiju, a ne samo žutilo, humor i sapunice, ali stojim čvrsto pri stavu da je pristojba krajnje nepravedan način prikupljanja sredstava.
Problem jest što ti treba potpis 450 000 građana samo da se raspiše referendum. Siguran sam da nema 450 000 ljudi koji žele ukinut pretplatu tj. time i HRT. Isto tako to sigurno nisu umirovljenici ( pošto oni isključivo i gledaju HRT ).
Kolko mi je poznato do ulaska u EU mora se itako dobar dio "socijalno neosjetljivih zakona" promijenit tj. nije normalno da netko sa primanjima od 1500 kn plaća porez kao osoba sa tri ili pet puta većim primanjima.
Na kraju čak i da se nekim čudom dogodi to ukidanje pristojbe, država će dizanjem drugih poreza ponovno vratit tih "80kn" , tako da je to Sizifov posao.
Po meni, jedino na čemu treba inzistirat jest da se HRT dovede u red, a za to su odgovorni upravo mediji koji moraju objavljivat članke kakave objavljuje Večernji, Jutarnji, pa čak i Bug. S druge strane mislim da Bug treba kritizirat upravo "svoju domenu" tj. zašto HRT nema 16:9 sliku, zašto im je Upload videa u 360p, zašto im je web katastrofičan, zašto javna televizija ima više nego loše emisije o Informatičkim tehnologijama , zašto nemaju Youtube kanal etc.