Sprema li se to opaka kontra na Apple?

Kad pročitam takva imena patenata, meni se sprema dobra probava...
Ne, Google pumpa patentni portfolio prvenstveno zbog toga da bi se Android mogao othrvat tzv. Rockstar koaliciji (truli, mali i kupinasti), tj. da bi na moguci "pravni" reket inih mogao odgovorit kontratuzbama, jer jedno vrijeme ovi su bili opako pritisli Android alijansu, cak je i ne tako mali Samsung nesto cmizdrio da Google ne brine previse za Android...
Kako god, dam se kladit da im je sada nakon akvizicije Motorole (zna se tko i sto je, naravno uz Nokiu, Motorola) te uz kupovinu ovih patenata od IBM (velikom plavom za razliku od "nekih" patenti ne spadaju u domenu moje zelje-moji snovi, a bogami i ne patentiraju cetvraste ravne plohe) portfolio jaci od primjerice onog Apple-ovog, pametnom dosta informacija.
Znaci, kad Google kupuje patente odnosno patentira, onda je to da se obrani od zlih sila tj. zlih firmi koje ga zele tuziti, a kad to rade druge firme, onda su one... pa jel, zle firme?!
Ne kuzim po cemu je "algoritam za glasovne pretrage" ista zdraviji patent od "algoritma za prepoznavanje lica".
dado8 nepovracaj po forumu zato postoji wc solja...
Znaci, kad Google kupuje patente odnosno patentira, onda je to da se obrani od zlih sila tj. zlih firmi koje ga zele tuziti, a kad to rade druge firme, onda su one... pa jel, zle firme?!
Ne kuzim po cemu je "algoritam za glasovne pretrage" ista zdraviji patent od "algoritma za prepoznavanje lica".
Razlika je u tome što se jedan kupuje patente da bio se obranio od onih koji patentiraju pizd*rije i onda tužakaju druge. Ta druga (a znamo na koju firmu mislimo) patentira da bi tužakala druge i kočila razvoj. Tko je više zao, možda možeš zaključiti sam.
Pročitaj vlastiti post i primijeni ga na sebi.
Razlika je u tome što se jedan kupuje patente da bio se obranio od onih koji patentiraju pizd*rije i onda tužakaju druge. Ta druga (a znamo na koju firmu mislimo) patentira da bi tužakala druge i kočila razvoj. Tko je više zao, možda možeš zaključiti sam.
Vrtimo se u krug.
Sad si ponovio ono sto sam ja napisao sa sarkasticnim prizvukom i ono sto je percepcija mnogih zapravo, a to naprosto nije tocno.
Firme, kako god se one zvale, patentiraju da bi zastitili svoje intelektualno vlasnistvo i kako bi u konacnici od toga i zaradili (jer gle cuda, da bi opstali i placali necijoj mami i tati i ulagali u daljnju inovaciju, moraju zaraditi). I nemam protiv toga nista, vec smatram da ne treba selektivno blatiti i velicati u cijeloj prici.
Firme, kako god se one zvale, patentiraju da bi zastitili svoje intelektualno vlasnistvo i kako bi u konacnici od toga i zaradili (jer gle cuda, da bi opstali i placali necijoj mami i tati i ulagali u daljnju inovaciju, moraju zaraditi). I nemam protiv toga nista, vec smatram da ne treba selektivno blatiti i velicati u cijeloj prici.
Tako bi bilo u idealnim uvjetima. U stvarnosti jake i bogate firme kupuju manje po mogućnosti inovativne sa nekim patentima i time stječu pravo na njihove patente a neke se isključivo bave kupovanjem patenata za patent trolanje.
U takvim uvjetima, Google je prinuđen kupovati patente s kojima se može zaštititi od patent trolanja i reketarenja.
Ajde ne okolisajmo i poslozimo karte na stol. Svi znamo na koga se epitet "zle sile" u ovom kontekstu odnosi: Microsoft, Apple, i Oracle. Takoder znamo i zasto, te su firme naime na glasu kao zesci patentni bullyji. Dakle same su svojom krivnjom dosle na zao glas. Ne moze se izjednacavati netko tko se silom prilika mora naoruzavati patentima sa onime kome je to uobicajeni modus operandi.
Potrebno je takoder i shvatiti da razapinjanje gore spomenutog trojca i opcenito te podjele na dobre i zle firme potjecu iz FOSS zajednice s kojom je Google po nekakvom presutnom dogovoru udruzen (tj. vise bi se taj odnos mogao nazvati simbiotskim). Kada shvatis te osnovne cinjenice onda neke stvari sjedaju na svoje mjesto.
Softverski patenti opcenito nisu zdravi.
Vrtimo se u krug.
U pravu si, vrtiš se u krug. Ne možeš ili ne želiš shvatiti. Pročitaj slijedeća dva posta ispod svog, upri se jako, jako i možda, možda shvatiš razliku ili samo prdneš a možda se i usereš
Možda ti ovaj primer iz života uspije dočarati razliku. Postoje ljudi koji su agresivni, jaki, sileđije, vole se tuči a postoje oni mirni, dobročudni, često (ali ne uvijek) intelektualci. Prvi pokušavaju silom nametnuti svoje mišljenje i ostvariti svoje ciljeve. Ovi drugi se mogu ili povući ili otići na tečaj samoobrane. Da nema ovih prvih, drugi nikad ne bi posezali za fizičkim nasiljem.
Daleko od toga da je Google dobrotvorna kompanija i tom dijelu si u pravu. I Googleu je cilj zaraditi da bi mogao isplačivati plaće i ostvarivati ogromnu zaradu svojim vlasnicima. Nikako ne bi bilo dobro da postane globalni monopolista i big brother što neprestano pokušava. Google to radi na sofisticirani, moglo bi se reći, podmukli način. No to je već jedna druga priča...
Mmm... em nisam raspolozan, nit imam vremena prepucavat se virtualno s likovima poput tebe, al ako ponovno osjetis potrebu da mi udijelis stogod lijepog, molim te ucini to preko p.m., dobijes slobodno broj, mail te adresu...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A sad samo ukratko, tek tolko da ne bio ostalo kakvih vecih nejasnoca - niti sam rekao, niti smatram da je Google ljubica bijela dok ostali seru krikete, sve ja to dio iste neoliberalne kapitalisticke gamadi kojoj je osnovna nit vodilja profit, ali u ovom slucaju im dajem za pravo...
Osnovna razlika i sukus cijelog sukoba izmedju ovih proizlazi iz nacina na koji generariju zaradu. "Rockstarovci" prodaju svoj softwer, Mali direktno a Apple i RIM ga dobrano naplate kroz cijenu svojeg hardwera (tko sumnja neka samo pogleda kakve su im marze), dok s druge strane Google ga dijeli svima zaintersiranim potpuno besplatno, i to ne zato sta su tamo odreda svi filantropi, vec zato sto na taj nacin okrecu $$$.
Google se primarno ne bavi socijalnim umrezivanjem, dijeljnjem digitalnog sadrzaja... cak ni suprotno misljenjima mnogih pretrazivanjem - oni se bave oglasavanjem
Sve njihove usluge i softwerski proizvodi, medju kojima i Android, u principu ne zaradjuju nista vec im samo sluze da sto veci broj ljudi kanaliziraju do njihovih ogla$a - bas je Googlu trebao potencijalni vruci krumpir zvan Motorala (od koje vec koliko vidim peru ruku), te hrpa nemalo placenih IBM-ovih patenta.
Najsretniji bi bili da je moglo bez svega toga, al jbg zvjezdana ekipa je sasvim logicno (s njihove tocke gledista) zakljucila da bi pod svaku cijenu, pa makar i igrali podlo, trebalo pritisnut Android alijansu koja je sasvim neupitno vec duze u naletu... a kako to ide, za koji godinu ce, cim se odnos snaga ponovno promijeni, vjerovatno svi skupa krenut na nekog treceg...