facewithscar, ne misliš li da miješaš malo stručnost sa poslovnim rezultatima? To što im je dobro išlo do 2007., može biti i zato što je dobar dio konkurencije spavao, kao i kompletno IT tržište kod nas koje naravno ne čine samo trgovine. Ja ne znam o čemu je ovdje riječ, i o čemu većina vas govori.
Nitko ne spominje kupce odnosno krajnje korisnike, kakva je njihova percepcija i znanje o IT-u danas, kakva im je kupovna moć - odnosno da li im je cijena prvi argument pri odabiru određenog proizvoda, koliko ih uopće razmišlja o garantnom roku proizvoda kojeg kupuju - tj. što ako webshop u međuvremenu crkne - slučaj onog Samoborčeka npr., i slično. Mnogo je tu pitanja i ne treba o stvari promišljati jednolično.
Ja se slažem da određene zasluge idu i stručnosti HGS tima, ali opet - nismo li onda pomiješali stručnost sa dobrim upravljanjem i menadžmentom? Stručnost koga uopće - da li i tu znamo o kome govorimo, o prodajnom osoblju, o serviserima, o dobavljačima, upravi, čija stručnost?
Osobno, koliko se sjećam na PCE-u sam par puta sa Iggy-em polemizirao upravo na ovu temu - i vrlo je nezrelo reći za takvu osobu da trkelja,trabunja,nema pojma o čem priča itd. Možeš mu spočitati bilo što, pogotovo kad sukobljavate mišljenja ali čovjek - zna. Ne sve, ali više od 99% ljudi ovdje, sigurno.
Ja bi uzrok propasti HGS-a ipak potražio u lošem upravljanju poduzećem, megalomanstvom, nepotrebnim i neracionalnim otvaranjem kako poslovnica, tako i neracionalnim upravljanjem ponude. Sjetimo se samo još jednog slučaja, rekao bi školskog primjera. Ja ću to reći, nitko drugi se ne mora složiti.
Da javni natječaj za nabavku IT opreme na razini grada i državne uprave nije završio kako je završio, a to je u rukama Kinga odnosno M-Sana, danas bi HG radio vjerojatno na onoj razini do prve svoje krize. Ne kažem da bi ih to spasilo, ali sigurno da bi odgodilo onakvu situaciju.
Kleveta je kažnjiva, tim više ako je bez dokaza ali mnogi u IT sektoru godinama sa podsmjehom prate svaki javni natječaj za informatičku opremu na razini grada, i tko dobiva uredno koncesiju, odnosno tko ju je dobio. Da li je HGS kompetentniji to uraditi od MSana, ja zbilja ne znam.
Možda i jest..ali sada to više nikad nećemo saznati..
To je samo jedan primjer, tako da - hoću reći, na propast HGS-a djelovali su i interni, ali i eksterni učinci, dakle na mikro i makro razini. Niti je samo menadžment kriv što malo pa nisu uvrstili bojlere i kade u asortiman, niti je samo tržište krivo što se naglo opismenilo unazad 3-5g.
Krivi su svi rekao bih, po malo. I to na našu štetu, jer HGS na razini od 2002-2006 da je takav ostao i danas, mislim da bi to išlo samo krajnjem kupcu u korist.