11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?

poruka: 174
|
čitano: 23.775
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?".
13 godina
neaktivan
Re: 11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?
Entry Point kaže...

C# i .Net development pod linuxom. Koja glupost.

Za mene kao kucača koda to je samo još jedan jezik na jednoj od platformi na kojima radim.

Imam nekakvu aplikaciju kojom testiram nekakav hardver, rađena je davnih dana na Windowsima u C# kao pomoćni projekt, pa je s vremenom rasla i mutirala.

Mono mi omogućuje da ju zastartam na Linuxu i odradim posao za koji sam plaćen. Zaboli naručitelja posla sa čime ja to radim i koji jezik koristim.

Imam instaliran Perl na Windows mašini, jer koristim jednu skriptu koja radi podosta nekakvog posla. Skripta radi OK i to je sve što me zanima.

Isto tako i Tcl/Tk radi nekakvog konfiguratora.

To je opet samo još jedan softver koji instaliram da bi odradio nekakav posao.

Softver je samo alat koji mi omogućuje da što prije završim to što radim, ugasim računalo i posvetim se nečemu bitnijem.

15 godina
neaktivan
Djuro von Prekoplotovich kaže...
g12356 kaže...

Afaik Linux je hibridni microkernel/monlitni kernel a Windowsi su skoro skroz monolitni.

Dakle, po tome se Tannenbaum nije ono nekoć davno preko mejling liste dopisivao sa Torvaldsom, nego sa Gatesom?

A onaj čiča David Cutler zapravo nije onda napravio to što je mislio, nego nešto drugo?

Faking paralelni svemir.

I da, nemoj niti slučajno zaguglati pojam "Interix".

MIsliš da Gates uopće zna tko je Tannenbaum?

Tannenbaum je u toj raspravi zagovarao potpunu microkernel arhitekturu.Torvalds je rekao da iako Microkernel genralno jest dobra stvar,da nije bez mana,pa je u svom sustavu odlučio uzeti najbolje od microkernel i monolitne strukture,pa se zato Linux zove hibridnim kernelom.Jer ne spada pod nijednu arhitekturu ali pokušava imati prednosti obadvije.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
15 godina
neaktivan
marin_sagovac kaže...

Imao sam slučaj da se NTFS particija nije htjela spasiti sa chkdsk iz restarta, pa onda krepa particija pa sam sa active partition recovery-jem morao spašavati, pa nagli nestanak struje doslovno uništi par datoteka jer nema pravi journaling a tome sam pričao.

Imao si slučaj... daj nemoj me...

Evo kad se već nabacujemo anegdotama:

http://beta.slashdot.org/story/176809

Ovo boldano naprosto nije istina:

http://www.ntfs.com/transaction.htm

marin_sagovac kaže...
Dao si mi nešto što je dosta nepouzdano a nisi čitao sve. Gdje su tu reference da su ti oni pouzdani?

The driver may crash your system and ruin your data unexpectedly,
since there might be software conflicts and I could only test it
on some of the popular platforms. You should use it with care and
use it at your own risk!

I to ti je argument? Svaki drugi hobi projekt se ograđuje od posljedica sa sličnim izjavama. Stvar je jednostavna, rekao si da nema ja sam ti pokazao da ima. Ako ti nije dovoljno dobro sâm si napiši bolji driver, nije li to poanta open sourcea kojeg toliko voliš?

Samo zato što je NTFS dovoljno bitan datotečni sustav da se skupina FOSS likova udostojala napisati stabilan driver za linux, dok si ti sjedio na rukama ne čineći ništa (i sada napadao drugu stranu izjavama o nestabilnosti), ne znači da se isto ne može i u suprotnom smjeru na windowsima.

Ako išta to je onda pokazatelj relevantnosti. Koliku potrebu imaju windows korisnici čitati ext datotečne sustave, a koliku potrebu imaju linux korisnici čitati ntfs datotečne sustave. To je malo zločesto i nisam htio koristiti taj argument ali si me svojim zanovijetanjem praktički prisilio.

Prisjeti se da je ntfs-3g, unatoč svojoj proširenosti, zapravo samo dodatak na linux a ne esencijalna komponenta. Kao što je i ovaj ext3/4 driver na windowsima. Tako da ovaj argument da sa linuxa možeš čitati ntfs a sa windowsa ext ne možeš zapravo nije argument o tome koliko je neki operacijski sustav *dobar* nego je argument koji govori o potrebama korisnika.

marin_sagovac kaže...
Dolje na symbolic linking vidim da ljudi imaju dosta problema i spominju više to kao mapiranje jer moraju vezati na drive letter nego symbolic linking.

Ono što bih postavio jest ovo i što radi normalno: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc753194.aspx

Sad si se izvalio koliko si dug i širok, konzolna komanda valja, a API funkcije koje ta ista komanda koristi ne valjaju?

"Problemi" koje si pri dnu stranice vidio su od developera koji ne razumiju neke koncepte, a ne zato što je mehanizam sam po sebi problematičan.

marin_sagovac kaže...
 Ista stvar je i na linuxu da jednostavnije ne može biti kada želiš uskladiti hardverski sat sa lokalnim vremenom:

hwclock --systohc --localtime

Na windowsima za to koristiš windows time service, ili neki od alata treće strane koji te sinkronizira sa obližnjim time serverom. Oba to rade periodički.

Ako te baš zanima problematika sata na PC-u:

https://www.greyware.com/software/domaintime/technical/accuracy/pcclocks.asp

marin_sagovac kaže...
Recimo da ideš nešto instalirati a ja želim znati koji točno dll koristi koji je shared/dynamic i želim znati koje točno file-ove vuče. Imao sam slučajeva kad jedan te isti .dll nije radio tj. nije podigao exe iako su iste veličine .dll fajlova bila, vjerojatno su bile različite verzije. Nažalost morao sam ručno pronaći dll i manualno prekopirati te sa dependecy walkerom naći točno koji file fali.

I već samim time spadaš u 1% sveukupnog broja korisnika, ostale jednostavno nije briga. Ili si ti nešto uprskao ili developer, sa windowsima to nema veze.

I nisi mi odgovorio na pitanje, kakve veze dependacy walker ima sa principima ovisnosti među izvršnim modulima? Prisjetimo se koje je prvobitno pitanje bilo:

"No zaboravio si na shared library i dependency-je. Kako oni rade? Možeš li to objasniti?"

Vrtiš me u krug, kada ti dam odgovor na pitanje, ti pitanje izmijeniš i pretvoriš u neku drugu raspravu. Trenutno je aktualno kako si ti dependency walkerom ispravljao nečiji gaf pa je, eto, to bitno. {#}

marin_sagovac kaže...
zašto nije otvorena mogućnost korisnicima da se jasno vide koji se shared library koristi, što koristi zajedničko, koji dll, .ini itd..

To bi kao opcija u add/remove bilo jako dobro.

Što bi točno radio s tom informacijom?

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
16 godina

dakle i 1domagoj1 je proglašen windozeristom... bježim iz teme, jer je prestrašno. (razgovor ima smisla samo u nekim situacijama, u ovima ne.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

4 0 hvala 3
15 godina

Već na trećoj stranici teme je većina pobjegla iz  pješčanika {#}

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Colossus7 kaže...

Već na trećoj stranici teme je većina pobjegla iz  pješčanika {#}

Zato što obje strane imaju svoje jehovine svjedoke koji jedva dočekaju priliku za mantranje. Svaki pokušaj balansiranja između te dvije strane je uzaludan. Najgore od svega je što u pokušaju demantiranja nebuloznih izjava neke od strana i sam zapravo doprinosiš šumu na temi {#}

15 godina

Ljepota, funkcionalnost, potreba i mogućnosti OSa su uvijek individualni izbor po željama, pa čak i po mogućnostima, tj znanju i financijama.

Čemu ratovi..

Ja osobno ne diskriminiram, imam dual/triple boot na svim mašinama koje koristim za svoje potrebe, čak ne zato jer moram, nego zato jer mogu, i zato što volim mixati.

Prednosti i mane nekog OSa su druga priča od klasičnog flejm/fanboy rata u koji se svaka Prozor-Pingvin-Jabuka tema na svim forumima neizbježno pretvori.

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ja mogu svjedočiti (bilo što za bilo koju stranu) za dobru ponudu.

Danas sam na cesti vidio Trabant koji vozi. Malo me podsjetio na ove koji ostaju na XP-u unatoč prestanku podrške. Kako sam bio u vožnji (zeleni val) nisam imapriliku zastati i upitati ga za razlog zbog kojeg vozi Trabant. Njegov stav bi moždao bacio novo svjetlo u temi.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan
g12356 kaže...

MIsliš da Gates uopće zna tko je Tannenbaum?

Tannenbaum je u toj raspravi zagovarao potpunu microkernel arhitekturu.Torvalds je rekao da iako Microkernel genralno jest dobra stvar,da nije bez mana,pa je u svom sustavu odlučio uzeti najbolje od microkernel i monolitne strukture,pa se zato Linux zove hibridnim kernelom.Jer ne spada pod nijednu arhitekturu ali pokušava imati prednosti obadvije.

Nu, ti kaza "Afaik Linux je hibridni microkernel/monlitni kernel a Windowsi su skoro skroz monolitni."

Ne moraš vjerovati ančru nevjerniku i M$ Shill-u kao što sam ja - Ako je ovećoj hordi picajzlastih i opsesivno kompulzivnih kompjuteraških gikova uspjelo nekako promaći to da čak i na vikipediji pod "Linux kernel" piše monolitni, a NT je naveden primjer hibridnog, onda mi objasni zašto, o zašto se na Linuxu  driveri koji nisu ubačeni pri kompajlu u kernel kasnije dodaju kao moduli (ako je aktivirana ta opcija za modul), dok na NT Windozama vrte se kao nešto što bi se moglo grubo i donekle netočno opisati kao "servis".

Oba kernela dopuštaju startanje kao live distribucije.

Oba kernela omogućuju da OS može raditi i bez prozora.

Oba kernela mogu potjerati sustav koji nazivno podržava POSIX.

Da, ova tema je faking paralelni svemir.

13 godina
neaktivan
ihush kaže...

dakle i 1domagoj1 je proglašen windozeristom... bježim iz teme, jer je prestrašno. (razgovor ima smisla samo u nekim situacijama, u ovima ne.).

Mali je korak od ovog tu do kampiranja i edukacije na nekom brdu iznad Maoče. ;D

16 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...

Danas sam na cesti vidio Trabant koji vozi. Malo me podsjetio na ove koji ostaju na XP-u unatoč prestanku podrške. Kako sam bio u vožnji (zeleni val) nisam imapriliku zastati i upitati ga za razlog zbog kojeg vozi Trabant. Njegov stav bi moždao bacio novo svjetlo u temi.

Može ga sam rastaviti i popraviti, ne treba mu mehaničar a limariju (Smijeh) napravi od kartona pive nakon što poštima glavu motora.

Trabant je open source.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Može ga sam rastaviti i popraviti, ne treba mu mehaničar a limariju (Smijeh) napravi od kartona pive nakon što poštima glavu motora.

Trabant je open source.

I šasiju može reciklirati korištenjem bakterija.Smijeh

Bille, ne gasi starinu XP-a, napadni ga bakterijama.{#}

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Trabant je open source.

Bolje i to, nego kod mojeg Citroena, moraju skidati cijeli branik samo da bi promijenili faking zarulju. {#}

Nikako nije open source. Smijeh

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan

Lik na tehničkom mi je rekao da sva nova vozila, koja se prodaju u EU (a tu smo i mi), moraju imati jednostavno zamijenjive žarulje. Ja kod sebe trebam ugraditi još jedan dodatni zglob na podlaktici da bih uspio. U servisu imaju jednog mršavog lika koji mi svaki put mijenja žarulje (bio već 10-ak puta).

11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Lik na tehničkom mi je rekao da sva nova vozila, koja se prodaju u EU (a tu smo i mi), moraju imati jednostavno zamijenjive žarulje. (...)

Ne samo u EU, nego u 58 zemalja u svijetu - to piše u regulativi UNECE br. 48, u članku 5.23:

Lamps  shall  be  fitted  in  a  vehicle  in  such  a  way  that  the  light  source  can  be correctly replaced without the need for expert assistance and without the need for special tools, other than those provided with the vehicle by the manufacturer. The vehicle manufacturer shall provide with the vehicle a detailed description of the procedure for replacement.

Članak uveden u amandmanu koji je stupio na snagu 26. lipnja 2012. godine. Uveden je zato što je u zadnjih desetak godina postalo teško da korisnik sam lako zamijeni žarulju bez da odveze automobil u servis ili sam rastavi dio prednjeg dijela vozila ili barem izvadi komponente iz prostora motora (najčešće akumulator) čime je onemogućena laka zamjena pregorene žarulje "na terenu". Kod mog automobila, za mijenjanje žarulja na vozačevoj strani potrebno je maknuti akumulator, a na suvozačevoj strani, iako ne treba ništa ukloniti, mijenjanje nije lako jer je prostor uzak zbog smještaja pumpe za tekućinu za pranje vjetrobrana. Pregorena žarulja znatno smanjuje sigurnost, u što se lako uvjeriti posebice u uvjetima ograničene vidljivosti i loših vremenskih prilika.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.2.2014 11:02 (hrx).
12 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Najbitniji je podatak da 39% tvrtki ovisi o Windowsima jer im aplikacije ne postoje za ostale platforme.

Dakle, što god MS napravio, može računati sa minimalno 30-40% tržišta (što se tiče poslovnih korisnika).

17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Najbitniji je podatak da 39% tvrtki ovisi o Windowsima jer im aplikacije ne postoje za ostale platforme.

Dakle, što god MS napravio, može računati sa minimalno 30-40% tržišta (što se tiče poslovnih korisnika).

Točnije bi bilo 39% od tih 37% koji namjeravaju zadržati xp dakle 14.4%

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.2.2014 15:58 (josipva).
12 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Imao si slučaj... daj nemoj me...

A seriously-fileystem-corrupton na NTFS? I to je još dosta svježe kao prošle godine.

Ako baš ne vjeruješ pouzdanosti u ext4 imaš ext3 koji dugo godina dobro funkcionira.

A Microsoft Windows ima samo jedan filesystem i samo se krpa: NTFS.

Ovaj problem ti može biti i kod naglog nestajanja struje kada glava diska ne može fiksirati na "svoje mjesto" i onda se "buni". Međutim taj je problem već riješen da mu se postavi "journaling position" i da setira na "0":

Evo kod:

new_tail_sequence = cpu_to_be32(journal->j_tail_sequence);

+ /* Nothing to do? */

+ if (sb->s_start == 0 && sb->s_sequence == new_tail_sequence) {

read_unlock(&journal->j_state_lock);

return;

}

Kao što vidiš treba definirati journaling type da se postavi na početni sekvenc i da preskoči one blokove kojima nema ništa za raditi ali ih mora setirati na "zero" da zna gdje je stao.

Ali to je bug još od 2012. i dosta je star kad je ext4 bio tek u začecima i u velikim nadogradnjama. U 2 mjeseca i prije kernel critical bug-ovi se relativno brzo riješavaju.

Gledaj, NTFS ima problem što još vuče od Windowsa NT, problem fragmentacije i problem performansi ako nećemo gledati na bug.

Nadalje, vidim da si podebljao journaling:

I NTFS i ext4 imaju nekakav journaling, ali oba nemaju pravi journaling. U prijevodu, kod naglog nestanka struje, te kada kod sljedećeg boot-a sinkroniziraš repair journaling fragmente možeš jedino izgubiti podatke ako journal koruptiran (dio podatka koji označava naziv, gdje je blok itd...) te tako ako ne uspije spasiti on ne zna o kojem se fajlu radi. Međutim, za razliku od NTFS-a kod ext4 journaling je puno bolje riješen jer ne sprema samo nazivlje datoteka već i gdje je taj blok datoteka, kada je modificiran, kreiran u poseban header za journaling a ne u zajedničkom dijelu. Što misliš zašto na ext3/ext4 ima manje diskovnog prostora kada particioniraš disk nego kod ntfs-a? Upravo jer uzima veći prostor za journaling i kada ne zna o kojem fajlu se radi ipak ga može spasiti bolje zbog journaling type karakteristika koju zauzima nešto više od 2% na disku.

NTFS izgleda tehnički bolje zbog tradicije i krpanja hotfixevima itd.. ali ext4 ima delayed alociranje gdje prvo provjerava disk kakvo je stanje da ne dođe do fragmentiranja a kod ntfs-a nije takav slučaj pa stvara nered i češće zapisuje disk pa time i skraćuje vijek trajanja. Stvar je što on više koristi buffer pa tako i štedi još spin diska.

rustweaver kaže...
Prisjeti se da je ntfs-3g, unatoč svojoj proširenosti, zapravo samo dodatak na linux a ne esencijalna komponenta. Kao što je i ovaj ext3/4 driver na windowsima.

Dodatak koji u linuxu direktno komunicira sa kernel-om a sad je to by-default. Na Windows-ima nažalost to nije u niti jednom sličnom načinu riješeno, a više objašnjenja sam opisao iznad da ne ponavljam.

Linux ima integrirano drivere za ntfs tj. ntfs-3g pa čak i OS X radi normalno i čita NTFS drive. Uz ovu debatu, zašto Microsoft nije otvorio mogućnost i integrirao u win32 kernel podršku za ext drivere, dok ostali os-family normalno međusobno rade? To korisnike frustira jer mora instalirati driver!

Kada danas ideš instalirati driver na win putem device manager-a ili wizardom ja užasno osjećam gubitak vremena, jer instalacija traje i traje... a moraš imat recimo sve official jer eto određeni brand official treba ako želiš full support.

Koliku potrebu imaju windows korisnici čitati ext datotečne sustave, a koliku potrebu imaju linux korisnici čitati ntfs datotečne sustave.

rustweaver kaže...
Prisjeti se da je ntfs-3g, unatoč svojoj proširenosti, zapravo samo dodatak na linux a ne esencijalna komponenta. Kao što je i ovaj ext3/4 driver na windowsima.

Dodatak koji u linuxu direktno komunicira sa kernel-om a sad je to by-default. Na Windows-ima nažalost to nije u niti jednom sličnom načinu riješeno, a više objašnjenja sam opisao iznad da ne ponavljam.

rustweaver kaže...

rustweaver kaže...
konzolna komanda valja, a API funkcije koje ta ista komanda koristi ne valjaju?

Može biti ispravno sve dok nije "mapiranje" diska kao symbolic link.

rustweaver kaže...
Na windowsima za to koristiš windows time service

U tome i jest problem. Na Windowsima sistemski RTC clock koristi još od davnih dana tradicionalno lokalno vrijeme i usklađuje interno. Opet tu se ništa po tom pitanju nije mijenjalo. Današnji hardveri i matične ploče nisu takve kao u doba win95 kad je trebalo softverski uštimavati.

Na Unix platformi tradicionalni uzima UTC vrijeme i logičniji slijed nego mijenjat "interno" sa algoritmima osim toga imaš sve pod "/etc/localtime" gdje ti pokazuje vremensku zonu i ispravni sat.

I sad tu dolazi do kolizije jer jedan koristi RTC. Jer na linuxu RTC po sistemskom kažeš da uzme sistemski RTC clock a win koristi "interni sat" oni se opet ne mogu uskladiti.

rustweaver kaže...
Što bi točno radio s tom informacijom?

Napravio bih opciju da mi backupira dependecy-je za buduće opearcijske sustave.

Kopirao bih dependecyje koji mu fale u tom folderu.

Ako dođe do greške provjerio bih da li mu fali dependecy, da li je star i da li mu treba noviji ako su istog naziva.

OS X isto ima dependecy gdje jasno kaže koji mu se fajlovi koriste.

Jedna od njih je Macports gdje jasno možeš vidjeti library koji koristi. A windows da barem u add/remove to ima, ali nema. Linux i mac ih imaju, nego moraš sa dependecy walkerom.

To je zgodna mogućnost kada želiš recimo programe sortirati po vrsti programskog jezika koji je napravljen npr. Qt/C#/VB/.... pa onda imaš reda u šumi aplikacija. To je ono što mi zaista eto fali u win jer često posegnem za tim u čemu je to rađeno i što koristi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.2.2014 18:38 (marin_sagovac).
12 godina
neaktivan

eh mislio da sam se makao s ove teme... ajde uzmimo primjer  da u nekom kataklicmickom eventu ako nestanu i developeri linuxa i windowsa
sto mislite koji bi os nastavio dalje onaj os koji je zatvoren i nezna se nista o njemu ili otvoreni koji ljudi vec klepaju po svojoj volji?? (retoricko pitanje)
a opet mana windowsa sto je isao se vise razvijati za zabavu gaming a manje za sigurnost, a mana linuxa je da se vise isao za sigurnost nego za jednostavnost za prosjecne korisnike (tj. point click play)
u vezi vijeka diskova tu je odgovor jednostavan valjda se s razlogom  svi serveri vrte na linuxu (cast izuzetcima)

a malo mi je cudno kako se dva linux korisnika natezu koji je bolji Os sve mi se cini da onaj drugi vjeruje svemu sto procita o winsima jer nemore pogledati cijeli Os kao kod linuxa
bolje da je procitao onaj blog od jednog programera winsa u kojem i on potvrduje kakvi nered su winsi 
pa bar onu prvu polovicu poslije su mu prijetili smrcu obitelji ako se neisprica da je pogrijesio to je ona druga polovica (pa sad ti vjeruj Closed Source-u)

ok gibam ja sad odavde dok se nezapapri tako da preporucam marinu da i on odustane od ovih sto slijepo vjeruju da se napisano je istina...
isto kao kada je onaj lik imao je samo kapu s natpisom "Science" objasnjavao zasto snjeg crni kada se zapali, i svi mislili da on neki znanstvenik kad ono neki seljo

TD collector

0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen

Komentirat ću samo dvije stvari...

marin_sagovac kaže...
A seriously-fileystem-corrupton na NTFS? I to je još dosta svježe kao prošle godine.

Ako baš ne vjeruješ pouzdanosti u ext4 imaš ext3 koji dugo godina dobro funkcionira.

A taj bug je prisutan bio samo na Window 8 CP. Testnoj verziji, inače.

marin_sagovac kaže...

Ako dođe do greške provjerio bih da li mu fali dependecy, da li je star i da li mu treba noviji ako su istog naziva.

OS X isto ima dependecy gdje jasno kaže koji mu se fajlovi koriste.

Jedna od njih je Macports gdje jasno možeš vidjeti library koji koristi. A windows da barem u add/remove to ima, ali nema. Linux i mac ih imaju, nego moraš sa dependecy walkerom.

I što bi molim te sa tom hrpom dllova koji imaju reference posvuda (nije krivnja MSa već developera aplikacija koje to tako u*eru)?

Na prosječnom windows stroju ti trebaju čak 3 runtimea - .Net, DirectX, Visual C++ Redist - koji se instaliraju za 20ak minuta. I sve radi iz prve. Sa tim backupom riskiraš rat. A ako si napredniji korisnik, ionako imaš image čistog OSa sa svim potrebnim u slučaju havarije. Average Joe treba samo ta 3, na Win7 možda niti to.

Kakav backup dependancya...

15 godina
neaktivan
marin_sagovac kaže...
A Microsoft Windows ima samo jedan filesystem i samo se krpa: NTFS.

ext je isto jedan datotečni sustav koji se samo krpa i poboljšava iz verzije u verziju.

marin_sagovac kaže...
Ovaj problem ti može biti i kod naglog nestajanja struje kada glava diska ne može fiksirati na "svoje mjesto" i onda se "buni". Međutim taj je problem već riješen da mu se postavi "journaling position" i da setira na "0":

Evo kod:

new_tail_sequence = cpu_to_be32(journal->j_tail_sequence);

+ /* Nothing to do? */

+ if (sb->s_start == 0 && sb->s_sequence == new_tail_sequence) {

read_unlock(&journal->j_state_lock);

return;

}

Kao što vidiš treba definirati journaling type da se postavi na početni sekvenc i da preskoči one blokove kojima nema ništa za raditi ali ih mora setirati na "zero" da zna gdje je stao.

O čemu ti pričaš? Znaš li što se događa sa glavom hard diska kada nestane struje?

http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive_failure#Landing_zones

Kada struja naglo nestane softver tu ne pomaže. Nisam te tražio da postaš patch na forum, potpuno ti je promaklo što sam htio reći. Istom bi se tom onda linijom moglo odgovoriti i na tvoje probleme u vezi NTFS sustava. Poanta je da ne postoji softver bez bugova.

marin_sagovac kaže...
Nadalje, vidim da si podebljao journaling:

I NTFS i ext4 imaju nekakav journaling, ali oba nemaju pravi journaling. U prijevodu, kod naglog nestanka struje, te kada kod sljedećeg boot-a sinkroniziraš repair journaling fragmente možeš jedino izgubiti podatke ako journal koruptiran (dio podatka koji označava naziv, gdje je blok itd...) te tako ako ne uspije spasiti on ne zna o kojem se fajlu radi. Međutim, za razliku od NTFS-a kod ext4 journaling je puno bolje riješen jer ne sprema samo nazivlje datoteka već i gdje je taj blok datoteka, kada je modificiran, kreiran u poseban header za journaling a ne u zajedničkom dijelu.

NTFS ima pravi journaling i radi sve ovo što si ovdje napisao da ext4 radi. To što si naveo je fundamentalna stvar svakog prisebnog journalinga.

marin_sagovac kaže...
NTFS izgleda tehnički bolje zbog tradicije i krpanja hotfixevima itd.. ali ext4 ima delayed alociranje gdje prvo provjerava disk kakvo je stanje da ne dođe do fragmentiranja a kod ntfs-a nije takav slučaj pa stvara nered i češće zapisuje disk pa time i skraćuje vijek trajanja. Stvar je što on više koristi buffer pa tako i štedi još spin diska.

Što sam ti rekao, nauči razlikovati implementaciju od specifikacije. NTFS s time nema veze, ima njegov driver. Vidio si izvorni kod tog drivera, znaš kako radi?

Druga stvar, fragmentacija ne usporava disk toliko. Današnji mehanički diskovi su mnogo brži od onih kada je fragmentacija predstavljala veliki problem, i ntfs driveri imaju dva grama soli u glavi da stavljaju klastere jedan iza drugog sekvencijalno a ne da ih razbacuju po ploči nasumce.

Treća stvar, fragmentacija ne troši disk u nekim mjerljivim brojkama.

marin_sagovac kaže...

Ajde prestani s time "komunicira direktno sa kernelom". To radi svaki driver pa tako i IFS driveri.

marin_sagovac kaže...
Linux ima integrirano drivere za ntfs tj. ntfs-3g pa čak i OS X radi normalno i čita NTFS drive.

Zato što linuxsaši imaju određenu potrebu za rad sa NTFS datotečnim sustavima.

marin_sagovac kaže...

Uz ovu debatu, zašto Microsoft nije otvorio mogućnost i integrirao u win32 kernel podršku za ext drivere, dok ostali os-family normalno međusobno rade?

Zato što je to nešto što treba jako jako malenom broju korisnika. I jest, MS ti je otvorio mogućnost, izvoli si napisat driver.

marin_sagovac kaže...

To korisnike frustira jer mora instalirati driver!

Kada danas ideš instalirati driver na win putem device manager-a ili wizardom ja užasno osjećam gubitak vremena, jer instalacija traje i traje... a moraš imat recimo sve official jer eto određeni brand official treba ako želiš full support.

Traje i traje? Momak, to prodavaj nekim drugim GNU fanaticima. Driveri se instaliraju onoliko brzo koliko je potrebno da se tih nekoliko izvršnih datoteka kopira i načini nekoliko ključeva u registriju. Najdulji dio kod instalacije drivera je restartiranje sustava (kod drivera koji to traže).

Koliko često instaliraš drivere da ovo uopće možeš koristiti kao argument?

marin_sagovac kaže...

Može biti ispravno sve dok nije "mapiranje" diska kao symbolic link.

Pa i nije.

marin_sagovac kaže...
U tome i jest problem. Na Windowsima sistemski RTC clock koristi još od davnih dana tradicionalno lokalno vrijeme i usklađuje interno. Opet tu se ništa po tom pitanju nije mijenjalo. Današnji hardveri i matične ploče nisu takve kao u doba win95 kad je trebalo softverski uštimavati.

Na Unix platformi tradicionalni uzima UTC vrijeme i logičniji slijed nego mijenjat "interno" sa algoritmima osim toga imaš sve pod "/etc/localtime" gdje ti pokazuje vremensku zonu i ispravni sat.

I sad tu dolazi do kolizije jer jedan koristi RTC. Jer na linuxu RTC po sistemskom kažeš da uzme sistemski RTC clock a win koristi "interni sat" oni se opet ne mogu uskladiti.

Dakle CMOS clock je postavljen na lokalno vrijeme, windows koristi to vrijeme i informaciju o vremenskoj zoni kako bi dobio offset do trenutnog UTC vremena.

Linux koliko sam te shvatio radi obratno? Drži CMOS clock postavljen na UTC vrijeme i pomoću vremenske zone računa offset do lokalnog vremena?

Da me lupaš letvom po glavi ja ne vidim kako je jedan od ovih pristupa bolji od drugog.

Btw. kakvi su to današnji hardveri i matične ploče? :D

marin_sagovac kaže...

Što su to "budući operacijski sustavi", i zašto ti moraš raditi backup biblioteka a ne koristiti installer aplikacije?

marin_sagovac kaže...

Ništa mu ne fali ako si koristio installer.

marin_sagovac kaže...

Zašto bi mu odjednom usfalila biblioteka? Kako je program prije toga radio (pretpostavljam da je radio, ako nije, zašto nisi koristio installer?)? Ne trebaš nikakve verzije provjeravati to nije tvoj posao, šansa je da bi to jako traljavo odradio, prepusti to developerima aplikacije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.2.2014 2:57 (rustweaver).
12 godina
neaktivan

TD collector

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice