Započela je zamjena klasičnih HEP-ovih brojila za

poruka: 23
|
čitano: 11.026
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Započela je zamjena klasičnih HEP-ovih brojila za ".
17 godina

Napokon, presretan sam zbog toga, godinama smo imali zategnute odnose sa suvlasnicima neetažirane obiteljske kuće, koji nisu dozvoljavali očitanje struje, brojilo za donji stan je bilo kod njih, teške muke su bile dok smo to sve dogovorili uz poprilične ustupke, sad tog ničeg neće biti

Tijelom ja sam čovjek, a duša mi je more

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Započela je zamjena klasičnih HEP-ovih brojila

bude i dalje .. 
eto primjer kod mene, zamjenili mi taj novi sat

ali i dalje samo očitovanje ne radi, jer trafostanica na koju sam spojen nije opremljena tom tehnikon nit se nezna kad če bit
a pošto imam hepi , vršim samo-očitovanje
Prije sam vidio broj i paljba .. a sad čekaj da se odvrti sve, pa zbrajaj L1 i L2 .. 
ah

12 godina
dadoremix kaže...

bude i dalje .. 

ali i dalje samo očitovanje ne radi, jer trafostanica na koju sam spojen nije opremljena tom tehnikon nit se nezna kad če bit
Prije sam vidio broj i paljba .. a sad čekaj da se odvrti sve, pa zbrajaj L1 i L2 .. 
ah

Kako mislis "zbrajaj L1 i L2" ?
Meni su neki dan stavili novo brojilo i imam na ekranu svakih 10ak sec se mjenja 18.1 i 18.2 to su u biti T1 i T2 (tarife) sa starog RIZ brojila (isto digitlano ali monofazno dok ovo novo je trofazno).

To bi trebalo bit to sto se tice samoocitanja (isto sam na HEPIu)

--- Lewis --- www.ram-studio.hr --- Skype: lewis3d ---
7 godina

Imam novo brojilo vec godinu i pol. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Meni zamijenili prije sat vremena - skoro tri godine otkad sam u sandučić dobio informaciju da im se javim kad ga mogu zamiieniti. 

1 0 hvala 0
14 godina
ivaninho kaže...

Napokon, presretan sam zbog toga, godinama smo imali zategnute odnose sa suvlasnicima neetažirane obiteljske kuće, koji nisu dozvoljavali očitanje struje, brojilo za donji stan je bilo kod njih, teške muke su bile dok smo to sve dogovorili uz poprilične ustupke, sad tog ničeg neće biti

Nabaviš ovako nešto i riješiš se muke:

https://fritz.com/produkte/smart-home/fritzsmart-energy-250/

17 godina
dadoremix kaže...

bude i dalje .. 

ah

pa zar to ne ide preko sim kartice?

14 godina
BoTiA kaže...
dadoremix kaže...

bude i dalje .. 

ah

pa zar to ne ide preko sim kartice?

koje sim kartice?

16 godina
Ne. To ide preko el zice.
Brkoni
17 godina
Brk kaže...
Ne. To ide preko el zice.

meni se cini da su meni stavili sim karticu

16 godina
dadoremix kaže...

bude i dalje .. 

ah

Isto i kod mene. Ima već koja godina kako su stavili digitalno brojilo al i dalje ja sam moram očitavati struju. To oni postavljaju digitalna jer je EU tako tražila, pa da zadovolje zakone, a daljinsko očitanje izgleda još nije obvezno pa to nećemo dobiti. 

17 godina
dejo6 kaže...
dadoremix kaže...

bude i dalje .. 

ah

Isto i kod mene. Ima već koja godina kako su stavili digitalno brojilo al i dalje ja sam moram očitavati struju. To oni postavljaju digitalna jer je EU tako tražila, pa da zadovolje zakone, a daljinsko očitanje izgleda još nije obvezno pa to nećemo dobiti. 

Trebaju još riješiti sve TS-ove, a kako ima lokacija gdje su i trafoi između... trajat će.

A šalje se od tamo, ne s brojila.

10 godina
BoTiA kaže...

Kakve SIM kartice, "powerline" komunikacija (G3-OFDM mislim?), priča preko strujnog voda sa koncentratorom.

Ovisno o modelu, trebali bi imati i žičani i/ili wireless M-Bus pa bi mogli staviti svoj modul koji čita potrošnju (trenutnu, ukupnu, svašta nešto...) i šalje na neku kućnu automatizaciju openHAN, MeterBus ili sličnim protokolima za osobnu evidenciju. Ne znam jel to HEP dozvoljava i da li brojila koja ugrađuju uopće imaju taj M-Bus interface.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2025 17:59 (Nuclear_Phoenix).
17 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
BoTiA kaže...

Kakve SIM kartice, "powerline" komunikacija (G3-OFDM mislim?), priča preko strujnog voda sa koncentratorom.

Ovisno o modelu, trebali bi imati i žičani i/ili wireless M-Bus pa bi mogli staviti svoj modul koji čita potrošnju (trenutnu, ukupnu, svašta nešto...) i šalje na neku kućnu automatizaciju openHAN, MeterBus ili sličnim protokolima za osobnu evidenciju. Ne znam jel to HEP dozvoljava i da li brojila koja ugrađuju uopće imaju taj M-Bus interface.

ma imam FNE ... i brojilo IE.5... u pravu si, u obične priključke ide drugo brojilo

3 godine
Savršen način za nadoknadu gubitaka HEPa.

Imam novo brojilo već skoro godinu dana. Daljinsko očitanje samo po sebi je odlično, ne moram dostavljati stanje brojila, no problem je kako HEP očitava ta brojila.

Kako sam kod HEPIja, do sada sam slao očitanje. Naravno očitavao se i dostavljao cijeli broj.
Osim elektromehaničkog brojila, imao sam i RIZovo digitalno brojilo i uvijek sam dostavljao cijeli broj.

No sada kod daljinskog očitanja HEP uzima u obračun decimalni broj, a ne cijeli broj kako je uvijek bilo.

Sada, HEP, decimalni dio zaokružuje na prvi veći cijeli broj. Tako se prilikom obračuna pojavljuje 1 kWh viška. Nekad kod skupe tarife, nekad kod jeftine, a ponekad kod obe tarife.

Minimalno 1 kWh viška pomnožen sa brojem brojila koji imaju daljinsko očitavanje u RH...

Tražio sam objašnjenje i dobio odgovor da je to sad tako.

U HEPovim uputama za kako pravilno očitati brojilo jasno stoji kako se očitava elektromehaničko brojilo, odnosno decimalna mjesta se ne očitavaju (crveni broj).
Dakle, decimalni broj je nešto što je od uvijek postojalo kod brojila, bilo ono elektromehaničko ili digitalno. No kod obračuna se uzimao samo cijeli broj.

Doduše i sad se uzima cijeli broj...

0 0 hvala 0
13 godina
K6-2 kaže...
Savršen način za nadoknadu gubitaka HEPa.

Imam novo brojilo već skoro godinu dana. Daljinsko očitanje samo po sebi je odlično, ne moram dostavljati stanje brojila, no problem je kako HEP očitava ta brojila.

Kako sam kod HEPIja, do sada sam slao očitanje. Naravno očitavao se i dostavljao cijeli broj.
Osim elektromehaničkog brojila, imao sam i RIZovo digitalno brojilo i uvijek sam dostavljao cijeli broj.

No sada kod daljinskog očitanja HEP uzima u obračun decimalni broj, a ne cijeli broj kako je uvijek bilo.

Sada, HEP, decimalni dio zaokružuje na prvi veći cijeli broj. Tako se prilikom obračuna pojavljuje 1 kWh viška. Nekad kod skupe tarife, nekad kod jeftine, a ponekad kod obe tarife.

Minimalno 1 kWh viška pomnožen sa brojem brojila koji imaju daljinsko očitavanje u RH...

Tražio sam objašnjenje i dobio odgovor da je to sad tako.

U HEPovim uputama za kako pravilno očitati brojilo jasno stoji kako se očitava elektromehaničko brojilo, odnosno decimalna mjesta se ne očitavaju (crveni broj).
Dakle, decimalni broj je nešto što je od uvijek postojalo kod brojila, bilo ono elektromehaničko ili digitalno. No kod obračuna se uzimao samo cijeli broj.

Doduše i sad se uzima cijeli broj...

Hmmm, na taj način će HEP "ukrasti" 1 kWh po brojilu. To znaći da će "ukrast" 1*0,08 € po brojilu. Odnosno ukupno 2,6*1*0,08 milijuna eura ili ti ga 208 tisuća eura.

Koja pljačka.

42
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.9.2025 12:49 (markoBT).
17 godina
K6-2 kaže...

To znači da su prešli na prepaid model tog dijela Kwh, a ne na postpaid model koji je bio do sada :)

Platiš ovaj mjesec, a ne sljedeći mjesec.

Do not approach me unannounced – especially while I am eating!
15 godina
I to samo ako svi potroše x.1 kWh. Realna situacija će biti da će netko potrošiti x.1, a netko x.9 kWh pa komotno možeš uzeti x.5 kao mjerilo i ukupni iznos podijeliti s 2.
Za razliku od računa iz prošlih dana gdje je iznos bio procijenjivan pa su svi redovno bili u preplati i na taj način kreditirali HEP koji je konstantno bio u plusu s tuđim novcima.
10 mjeseci
Ne razumijem zašto očitavate brojilo ima li neki drugi razlog?

Recimo znam kolika mi je potrošnja otprilike te uvijek uplatim malo više od mjesečne rate, zato onaj zadnji obračunski mjesec mi bude manje za uplatit, čak nekad i ne moram ništa uplatiti koliko sam pretplatio i super. Te sad da ja nešto očitavam stalno ... ne vidim neki smisao gubitka vremena. Čak smatram višak novaca koji uplatim na račun HEPa kao neka štednja.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Ne postoji nikakav poseban razlog, jednostavno volim platiti onoliko koliko sam i potrošio.
7 godina
Sirotanovic kaže...
Ne razumijem zašto očitavate brojilo ima li neki drugi razlog?

Recimo znam kolika mi je potrošnja otprilike te uvijek uplatim malo više od mjesečne rate, zato onaj zadnji obračunski mjesec mi bude manje za uplatit, čak nekad i ne moram ništa uplatiti koliko sam pretplatio i super. Te sad da ja nešto očitavam stalno ... ne vidim neki smisao gubitka vremena. Čak smatram višak novaca koji uplatim na račun HEPa kao neka štednja.

pa da mogu neplatiše daljinski izgasit, eto koji je glavni razlog.. nema više naloga i slično, pošalju ti opomenu ako nisi platio račun, te nakon 8 dana te izgase.. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 15:38 (trigra).
4 godine

Može li se to brojilo "malo" pokvariti, ono, da radi, ali da očitava veću potrošnju nego što u stvari je ?

合気道 五段 Me, myself and I ...Radosław Tomasz Sikorski TOP 1 politike EU..
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 mjeseci
trigra mislim da me nijesi shvatio.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice