Mislim da Linux nikad neće u potpunosti zamijeniti Windows, barem ne za prosječnog korisnika. Većina popularnih programa i igara još uvijek je razvijena prvenstveno za Windows, pa mnogi ljudi ne žele prelaziti na nešto gdje im omiljeni softver možda neće raditi ili će raditi s problemima. Ljudi su navikli na Windows, pa im prelazak na Linux često predstavlja dodatni napor i potrebu za učenjem nečeg novog, što većina izbjegava. Proizvođači hardvera i dalje najviše podržavaju Windows, pa se često dogodi da neki uređaji ili periferije ne rade odmah ili zahtijevaju dodatno podešavanje na Linuxu. Linux je besplatan, ali vrijeme koje potrošimo da ga natjeram da radi nije besplatno. Podrška zajednice je ok, ali često samo kažu da je odgovor već negdje na forumu iz 2009. godine i da je to sigurno već bilo riješeno. Linux je za entuzijaste i one koji vole eksperimentirati, ali za širu masu i dalje ostaje u sjeni Windowsa.
S Windowsa 10 na Linux zbog pet ključnih prednosti
- poruka: 46
- |
- čitano: 6.304
- |
- moderatori:
vincimus
Windows 7, najbolje rješenje ako ne trebate podršku i DirectX 12.
I ako nisi spojen na internet jer ima više rupa nego bilo koji Švicarski sir...
Mislim da Linux nikad neće u potpunosti zamijeniti Windows, barem ne za prosječnog korisnika. Većina popularnih programa i igara još uvijek je razvijena prvenstveno za Windows, pa mnogi ljudi ne žele prelaziti na nešto gdje im omiljeni softver možda neće raditi ili će raditi s problemima. Ljudi su navikli na Windows, pa im prelazak na Linux često predstavlja dodatni napor i potrebu za učenjem nečeg novog, što većina izbjegava. Proizvođači hardvera i dalje najviše podržavaju Windows, pa se često dogodi da neki uređaji ili periferije ne rade odmah ili zahtijevaju dodatno podešavanje na Linuxu. Linux je besplatan, ali vrijeme koje potrošimo da ga natjeram da radi nije besplatno. Podrška zajednice je ok, ali često samo kažu da je odgovor već negdje na forumu iz 2009. godine i da je to sigurno već bilo riješeno. Linux je za entuzijaste i one koji vole eksperimentirati, ali za širu masu i dalje ostaje u sjeni Windowsa.
Nemaš tu šta mislit jer ako samo pogledaš udio Linuxa na tržištu (pc tržište) i vidiš da je u zadnjih deset godina skočio sa 1,82% na današnjih 4,27%, dok je Windows na 75% što znači da bi mu trenutnim tempom trebalo oko 250 godina da dođe na nivo Windowsa. Dok god na Linuxu SVE ne bude radilo isto ili bolje nego na Windowsima nikoga nije briga što je besplatan, jer iskreno cijena windows licence je smješna ako je uspoređuješ koliko godišnje platiš samo na razne pretplate (Adobe, Netflix, igre....)
ublock i common sense su najjaci alat protiv svicarskog sira, nije da virusi samo cekaju na portovima da ti zeznu windowse.
takodjer skidanje svakakvih gluposti sa neta povecava rizik al za to treba nesto kompjutorske pismenosti.
naravno, sa takvom masinom treba imat na umu da kaj god stavis na nju budes spreman da bez toga i ostanes, cisto ok rizik za retro gejming masinu (osobni use case).
nego, kaj se tice linuxa..
ono kaj sam osobno skuzio je to da hrpa igara iz vremena XP-a uopce ne radi na win10 ni win11, cak ni preko compatibility modova i drljanja po config fajlovima.
PlayOnLinux i Wine su tu superiorniji.
dakle, da bih igrao 20 godina stare igre prakticki jedina stress free opcija je igranje na linuxu lol.
Ne bih se složio da Linux neće u budućnosti parirati Windowsima po udjelu, jer debelom dijelu korisnika treba samo browser. Pogotovo sa ovim cutoff-om hardvera koji je podržan od Winsa 11, ja ću prvi svojoj mami staviti Linux na komp, samo je pitanje koju distru.
Problem je što sam, kad sam prešao na Linux, trebao usvojiti primarni način konfiguriranja u terminalu, a to "napredniji" korisnici Windowsa vjv neće htjeti jer im se ne da i to je razumljivo.
Ali za programere je Linux sve atraktivniji i atraktivniji, te vidim sve više kolega na istome.
Prebacio sam se na Linux prije 2 godine. Možda najbolja tech odluka ikad. Složio sam si setup s workflowom koji je nemoguć na windowsu i koji mi savršeno odgovara. Znači tiling window manager, tui appovi, ne korištenje miša i sl.
Nisam PC gamer pa mi je valjda zato prelazak bio potpuno bezbolan. Ako netko ima volje naučiti nešto novo i windows mu se počeo gaditi kao meni prije 2 godine onda je linux svakako preporuka.
-bedastoće. :)
ublock i common sense su najjaci alat protiv svicarskog sira, nije da virusi samo cekaju na portovima da ti zeznu windowse.
takodjer skidanje svakakvih gluposti sa neta povecava rizik al za to treba nesto kompjutorske pismenosti.
naravno, sa takvom masinom treba imat na umu da kaj god stavis na nju budes spreman da bez toga i ostanes, cisto ok rizik za retro gejming masinu (osobni use case).
nego, kaj se tice linuxa..
ono kaj sam osobno skuzio je to da hrpa igara iz vremena XP-a uopce ne radi na win10 ni win11, cak ni preko compatibility modova i drljanja po config fajlovima.
PlayOnLinux i Wine su tu superiorniji.
dakle, da bih igrao 20 godina stare igre prakticki jedina stress free opcija je ingranje na linuxu lol.
-neznanje.. tvoje, tj ako ne znaš zašto ti igre ne rade na w10-11.. a rade na wine-u.. zbog dx-a, 90c.. kojeg treba 'instalirati', tj u programskom appletu uključiti, staviti kvačicu.. probaj.
.. tj to je razlog iz klase da nešto ne radi dok ne uključimo struju.. (ne)znanje. Drljanje je ipak samo drljanje, bez znanja..
Ne bih se složio da Linux neće u budućnosti parirati Windowsima po udjelu, jer debelom dijelu korisnika treba samo browser. Pogotovo sa ovim cutoff-om hardvera koji je podržan od Winsa 11, ja ću prvi svojoj mami staviti Linux na komp, samo je pitanje koju distru.
Problem je što sam, kad sam prešao na Linux, trebao usvojiti primarni način konfiguriranja u terminalu, a to "napredniji" korisnici Windowsa vjv neće htjeti jer im se ne da i to je razumljivo.
Ali za programere je Linux sve atraktivniji i atraktivniji, te vidim sve više kolega na istome.
-prihvatljiv post.. i velika razlika, guru, znalac, programer.. ti znaš, .. ostali? većina? članak? .. odnosno, izbor distre je već problem, pri čemu je linux jedan :)
-prije se preporučivao klasično ubuntu, mint.. sad mogu preporučiti ubuntustudio, nobara-u, .. ili kontekst starih igara, arkadne-mame= batocera itd. no ako je za takve igre tad je lakše-jeftinije kupiti tv-stikić s nekoliko tisuća igrara, daljinski kontroleri, ubode se hdmi-usb i radi.. za 18€ .. toliko košta recimo mali ssd ili koliko struje više potroši računalo godišnje ako usporedimo s potrošnjom tv-a-monitora koji ionako mora trošiti ako na njemu radimo..
-posljednje legendarne igre phoenix, scramble.. frogger, desetak tisuća igara, radi.
**
pa sad na članak: :))
- počevši od naslova, pet ključnih prednosti-razloga.. ili klasičnih pamflet-gluposti neke eu agende.. :)
-prvo, čak očigledno, financijska prednost ili ušteda.. cijena.. cijena čega? os-win licence? .. win radi i bez licence-aktivacije, dakle radi i đabe, pri čemu pravno kućni korisnik ne mora nikad aktivirati.. ili može ako želi, kad želi.. pri čemu ne moramo ulaziti u to kako-gdje ili po kojoj cijeni će nabaviti key za aktivaciju.. npr pozivom szk i razgovorom, pa nakon utipkavanja 25 znakova ima aktiviran os. .. cijena? čega? .. ili cijena trećeg softa, igara-usluga? .. ima li cijena treće usluge kao netflix veze s cijenom računala, osa?.. steam? glazba-film-igre.. konzumacija sadržaja, telekom-paketi i mjesečne pretplate-pristojbe uz rtv pristojbu? .. cijena čega? osa? .. a cijena stručnjaka-supporta? koliko košta sevis sat? pri čemu je os ekšli nevažan, tj ako nešto juzer ne zna sam, tad plaća.. nema promjene ulja motora auta, nema više ni pranja šamponom u dvorištu.. i to se plaća, no ne ulazi u cijenu auta koji se kupuje.. odnosno tad možemo zaračunati i sendvič-cigarete koje konzumiramo uz računalo..
-ok, znamo na što se text-članak referira.. na ms glupariju, laž-izmišljotinu, lažna nekompatibilnost x86 platforme tj uvjet kao tpm za 'normalan' install win11+.. odnosno računala (hw, ne sw) starija od 2018me ne zadovoljavaju kriterij, mada su ekšli računala kompatibilna, os-soft radi najnormalnije.. radi jednako, jer tpm i ostali uvjeti koje ms traži nemaju nikakve veze s radom osa, nije to os-requirements nego msov-cilj, online usluge, naplata, za što im treba tpm, pandan imei-u na mobitelu.. zato ga guraju, win s tim nema ništa, osim što je sredstvo postizanja cilja.
-tom računicom.. ne moramo kupiti novo računalo, koristimo staro-postojeće.. ok, ušteda.. no ista-jednaka je ako ostanemo na istom osu, štoviše.. možemo i promijeniti os, win10-11, na 'isti' win10-11.. tj samo tip licence, no time i support, pa tako IoT ima jamčeni support do 2032.. isti os, isti ms, isti support.. bez tpm-a, jer je ta licenca namjenjena uređajima-šire, pa ne može uvjetovati tpm čip kojeg npr tv-player-mobitel-mikrovalna.. nemaju.
-odnosno, nije to stvar osa, razlike win-lin (ili macos + android).. može ostati win, čime se eliminira kriterij cijena-ušteda, pri čemu juzer jedino mora znati kako to napraviti, no jednako mora i s linuxom ili bilo kojim drugim riješenjem.. a ako to ne zna, tad to radi onaj tko zna, kao što to rade majstori za vešmašine, aute, elektroniku, .. pri čemu to može biti trošak, no ne osa nego rada pri čemu je nevažno koji je os.. naprosto cijena nije kriterij osim dimne varke, mamac..
-sam ms daje upute kako se isključuje lažan-nepostojeći uvjet za tpm-ostalo, ili rufusom.. pa to nije problem, tj lako je na bilo koje računalo koje trenutno radi, vrti win10, instalirati win11.. win12 će tražiti npr 16gb rama za ai-gpu.. no to je stvar hw-a, snage, primarno gpu + ai koji se gura u sve no traži i jače, time novije.. ali tehnički-teoretski opet će raditi sva računala koja rade i danas, .. jače-slabije,..
-na kraju cijena, kao što je već rečeno u postovima.. jel cijena osa problem ako plaćamo npr netflix i sl. servise? koliko plaćamo acad, adobe.. što je jeftino ili skupo? relativno ili stvarno? sladoled? kava na stradunu? ..
+ sam ms gura korisnike, 'tjera' na npr linux, u budućnosti kojoj se nada.. tj računalo tad postaje glupi terminal, veza internet-ekran.. plaća se online usluga, 365.. ne zanima ih hw-računalo ili koji je os, plaćaš-imaš.. + dodatni benefit u odnosu na sadašnost-prošlost, ms nema supporta juzerima za hw-os.. win-win.. i opet win :)
-drugo, zaštita privatnosti ... ?? .. wtf? browser, google, face.. birokratsko hypstersko sranje, pamflet.. .. a ima veze s osom?
-ekološ.. (ha?) ekološke odgovornosti, .. što bi to bilo, koga-čega, korisnika ili soft-hw-a? neće više djeca kopati u rudnicima, neće sječi brazilske šume, plastika neće završiti u moru.. čudnovati elixir? Računalo troši manje struje, tipkovnica manje plastike? soft-os-driver imaju veze s ekologijom koliko i prst u moru (koji nam daje vezu sa svime na planeti...). Klasično nabacan pamflet-glupost.
-dostupnost lokalne podrške.. da, svaki klinac u kvartu rastura linux.. servisi općenito, ono što vidite kao papir na izlogu je samo zbog proljetnih radova, .. servisi za bilo što su odavno mrtvi, radna snaga nepostojeća-otišla na zapad ili izumrla.. lakše je konobariti i bariti komade, dok nepacli zuje i nose pizze.. projekti kao minken-linux.. pojedine države koje zbog politike imaju svoje službene distre za državne službe, ima i kina.. onak, sjašite ili što već. ..
i peto, .. i veće kontrole nad uređajem kao i produljenje životnog vijeka (ili je to šesto?).. onak, imamo kontrolu nad čime, ajfonom? jedemo istu nutellu? isti prašak za veš? imamo iste plaće za isti rad istok-zapad-sjever-jug, čak ne u eu, u samoj hr? ..
-koju to kontrolu nad uređajem ima juzer? ponekad eu kazni neku kompaniju... i?
-životni vijek? pod točkom 1. .. tj i dalje ista računala mogu nastaviti, jer je naprosto win11 kritrerij lažan-izmišljen-nepostojeć.. odnosno upravo zato i može bilo koji os, koji koristi hw, pri čemu hw ili zadovoljava ili ne.. ekran-monitor ili radi ili smeće, pa i bacimo ispravan ako želimo veći.. mobitel, tipkovnica.. sav hw je samo hw, jača gpu može ono što ne može slabija, a razlika je u generaciji-fičerima pa starije jednostavno nema ono što novije ima, no to nije stvar osa ... rade svi, jednako-isto. .. ne produljuje životni vijek čudotvorni linux, jednako kao što žarulja neće trajati duže.. bilo koji čip, čak nasuprot, zbog dosadašnjeg supporta, podrške, razvijenosti drivera i powermangmenta imamo situaciju-stanje da pod win postoji driver i radi, pod lin možda ... jer nije zanimljiv biznisu, onom proizvođaču hw-a-oemu koji jedini proizvodi dirver i certificira ga za win dok mu lin nije zanimljiv..
-bedastoće, pa se nabaci još poneka, nek se nađe.. možda linux troši manje struje, možda čip ima dvostruko više tranzistora pa je jači, možda gpu s 4gb ima 16gb vrama i rtx-trejsing.. jer linux je čudo? linux je os, kao i macos i win... svi odlični, svaki za svoju nišu-namjenu.. kao što su vozila osobni automobili, šleperi, kombajni, traktori, busevi.. pa unutar osobnih mali-veliki, jeftini-skupi.. no to sve su vozila, kopnena, može i zrak-voda.. no njih ne miješamo, ne očekujemo da traktor juri 100 na sat i leži na cesti, ne očekujemo da šleper ima udobne siceve za suputnike.. dok je linux mrežni car i tamo dominira s +90% upravo kao što win dominira desktopom računala, a mac pokazuje kako je to sve isto uz razliku da je mac komplet hw+sw, dok su win-lin samo sw, odvojen hw na kojem univerzalno kompatibilno mora raditi sve... pri čemu o hw-u ovisi možemo li npr printati jer nam za to treba printer, ako želimo čuti zvuk trebamo zvučnike, ako želimo govoriti mikrofon.. to ne traži os nego je to mogućnost koja uvjetuje hw naprosto komopnentu koju imaš ili nemaš.. i kad se u requiremenstima za npr glasovno upravljanje računalom navede mikrofon tad on nije uvjet za os, nego za taj fičer kao glasovno upravljanje.. jednako kao što je touchscreen osjetljiv na dodir ako imamo ekran koji je tako napravljen s odgovarajućim senzorima i tad ga možemo koristiti umjesto miša.. no to je hw, ne uvjet za rad osa nego mogućnost, pa ne možemo po običnom ekranu bez toucha prstićima klikati, neovisno o osu čak ako je i čudotvorni linux.. :)
-koliko bedastoća.. no takva je birokracija, eu, hype, .. dodajmo i AI, ajfon, izbore, trump-musk.. i dobit ćemo 90% aktualnih zanimljivih riječi, eko-zeleno-ušteda, lokalno, podrška.. sve što bi bilo koja politička stranka mogla navesti u izbornom pamfletiću-letku, kao što je npr dolazeći izbori npr zagreb-jakuševac-smeće i dosjetke o stupićgradu, plavim vrećicama itd.. tj kad se takvi termini koriste u takvim prigodama tad su to pamfleti.. ne nešto stvarno, istinito, nego za iskoristiti i dobiti postotak više dok se već sutra zaboravi.. smješkaju se tako likovi s plakata i žicaju naš glas.. obećavaju brda i doline.. a mi vjerujemo? istina, 'želimo vjerovati' (što se naziva nada..).. pa im je olakšano da nas uvjere ili bez eufemizma, prevare.. no zašto bi to dozvolili i u ovom članku? :))
**
edit: dodatak na drugu stavku 'privatnost' ... browseri, chrome prednjači itd.
Da prostite, MS kara svoje korisnike na max u zadnjih nekoliko godina. Posebno korisnik-vulgaris. Od obveznog (uskoro? ili već jest?) online account-a za registraciju, preko reklama u OS-u pa čak i start izborniku, preko idiotskih AI gimmick-a u vidu copilota i njegovih derivacija.
MS je otišao toliko daleko da više ni ne skriva činjenicu da misli da su njegovi korisnici obična glupa marva. Posebice s pojavom tzv AI-a.
Prosle godine, nakon ne znam koliko godina, isao sam isprobati malo ubuntu. Instalacija prosla bez beda, ali onda steka playanje videa, fotke sa mob bas ne prikazuje, thumbnailovi neupotrebljivi...
Par stavaka koje bi obicnom prosjecnom korisniku treble raditi out of the box ne rade... Pa odi istrazi, googlaj di sta kako, koji plugin, pa ovo pa ono...
S takvim stvarima gube prosjecne tj obicne korisnike. Da ne pricam skole npr uopce ne odradjuju temu linuxa, kod klinca samo winsi i office i uce ih na tome. I sad zamisli da imam doma Ubuntu i mali treba nesto npraviti/vjezbati za skolu. Samo cu ti reci da sam probao i nije dobro zavrsilo....
Da prostite, MS kara svoje korisnike na max u zadnjih nekoliko godina. Posebno korisnik-vulgaris. Od obveznog (uskoro? ili već jest?) online account-a za registraciju, preko reklama u OS-u pa čak i start izborniku, preko idiotskih AI gimmick-a u vidu copilota i njegovih derivacija.
MS je otišao toliko daleko da više ni ne skriva činjenicu da misli da su njegovi korisnici obična glupa marva. Posebice s pojavom tzv AI-a.
OK, kužim da te te stvari smetaju ali po mom iskustvu windowsi nisu nikad bili stabilniji i sigurniji nego što su danas.
Registrirao sam se kao što se registriram sa bilo kojom drugom aplikacijom, game launcherom itd.Sve je to isto. Copilot sam isklučio jer ga ne koristim.
Reklame nemam, nisam vidio ni jednu.
I onda user zatreba neku web aplikaciju koja kaže instsaliraj to i to i user se zablene "a šta sad" jer eto na Windowsima je to u tri klika a na Linuxu nemoguća misija za usera koji nije tome vičan a onaj ko ga je migriro je instaliro linux distribuciju koju korisnikova banka, certilia i ko već ne podržava i šta sad? Baš je kod Linuxa zbog razgranatosti svega veća papzjanija nego sa Windowsima za prosječnog korisnika.
Na linuxu sam od 2010., prvo ubuntu, taman izasla friska verzija i ko za drek gore onaj unity sugavi. To mi je diglo tlak pa sam instalirao arch s openboxom drugi dan. Za igre sam bootao u windows 7, onda je 2013. dosao steam na linux i mogao si igrati neke igre na linuxu (team fortress i slicno).
Zatim dosla 2018. kad je proton usao u upotrebu, tak da danas sve igre koje igram ili su native na linuxu ili rade na protonu da ni ne znam. Bootam win10 samo za blizzard igre, ali ih vise ne igram pa ni to ne moram. Imam virtualke za sumnjiv software koji namjerno vrtim na windowsima, tipa anydesk/teamviewer i slicno iako i oni imaju linux verzije.
Fakat sve kaj mi treba za posel i doma mogu u linuxu. Da se photoshop i ostatak adobe te slicnih alata nemre piratizirati nebi bilo nikakvih prepreka gimp-u i blenderu, a i linuxu. Ono sto koci linux je trivijalna piratizacija, besplatni windowsi (budimo realni), ali i to je trivijalno samo veteranima pa korisnik koristi sto mu mi instaliramo.
OK, kužim da te te stvari smetaju ali po mom iskustvu windowsi nisu nikad bili stabilniji i sigurniji nego što su danas.
Nikad stabilniji, a malo malo se sve zbrejka kada izađe neki update.
Evo nedavno baš meni se skršio cijeli komp tj nenadano se samo pojavljivao BSOD svako malo jer sam imao WD SSD i bio je neki glitch sa cacheom ili cime vec. Pa cekao dok ne izadje FW update, pa stavi stari ssd da se ne resetira komp na novom usred update-a... Daleko je to od stabilnog...
Evo, sad ce me dosta ekipe popljuvati, ali davnih dana meni je Vista radila odlicno, dok je drugima bila cisto
Registrirao sam se kao što se registriram sa bilo kojom drugom aplikacijom, game launcherom itd.Sve je to isto. Copilot sam isklučio jer ga ne koristim.
Ovo za stabilnost možda stvarno ovisi o hardveru. Na mojim računalima je jako loše, znači freezanje, crashanje appova, bugovi i sl. To me je natjeralo na linux.
Ovo za sigurnos je donekle točno jer su default postavke ok i default av je jako dobar.
Ako ima sys admina u porodici mozda i jest.
Nikad stabilniji, a malo malo se sve zbrejka kada izađe neki update.
Evo nedavno baš meni se skršio cijeli komp tj nenadano se samo pojavljivao BSOD svako malo jer sam imao WD SSD i bio je neki glitch sa cacheom ili cime vec. Pa cekao dok ne izadje FW update, pa stavi stari ssd da se ne resetira komp na novom usred update-a... Daleko je to od stabilnog...
Evo, sad ce me dosta ekipe popljuvati, ali davnih dana meni je Vista radila odlicno, dok je drugima bila cisto
Ovo za stabilnost možda stvarno ovisi o hardveru. Na mojim računalima je jako loše, znači freezanje, crashanje appova, bugovi i sl. To me je natjeralo na linux.
Ovo za sigurnos je donekle točno jer su default postavke ok i default av je jako dobar.
Evo moje potpuno suprotno iskustvo. Ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put vidio BSOD. Na kucnom kompu se dva djecaka izvivljavaju godinama na kompu i nije rei nstaliran mozda nikad a rijec je 6700K procu i nadalje. Koja je to vec godina. 4 lapa ista prica.....Doduse nista nije low end hardware.....Vise neki best bay......

Preko 10 godina na macOS-u, prije nekog vremena kupio thinkpad sa windowsima kao backup laptop za nedajbože, i ajde idem ja kao setupirati to pa da vidim kako radi... uglavnom, ljudi ja ne znam tko normalan više može koristiti windowse, možda je stvar navike ali kao što su neki spomenuli iznad, to piljenje sa glupostima je nevjerojatno, čak i linux mi izgleda bolja opcija, to u što su se pretvorili je dno! Da ne pričam da sam programer pa za neke osnovne stvari treba izmišljati toplu vodu. Uglavnom, kao što mi je nekad dok sam bio na win osjećaj korištenja linuxa bio mazohizam, sad mi je tako sa windowsima, ludilo.
E da, za ove koji kažu da linux nikad neće prestići windowse, pa to se odavno dogodilo, Android je Linux, a brojke je glupo i uspoređivati jer win je to davno izgubio.
Od 2010. sam, uz par kratkotrajnih pauza, na Linuxu... Od 2018 isključivo na Linuxu... Nisam nikakav power user. Najkompliciranija stvar koju sam instalirao bio je driver za printer. Terminal koristim toliko koliko mi treba (par komandi koje sam naučio samo da bih ubrzao proces traženja pojedinih stavki u postavkama). Niti mi više od ovoga treba niti želim. Fantastičan sustav za prosječnog korisnika koji nudi gotovo sve out of the box.
Ne, nisu svi useri power useri... Ne igraju svi igrice... Ne trebaju svi Word, Excell, Photoshop i sl... Velikoj većini je dovoljan browser i pouzdan AdBlocker.
Upravo je potonja grupa ljudi najveća i na takvima Linux može preokrenuti brojke u svoju korist.
Od 2010. sam, uz par kratkotrajnih pauza, na Linuxu... Od 2018 isključivo na Linuxu... Nisam nikakav power user. Najkompliciranija stvar koju sam instalirao bio je driver za printer. Terminal koristim toliko koliko mi treba (par komandi koje sam naučio samo da bih ubrzao proces traženja pojedinih stavki u postavkama). Niti mi više od ovoga treba niti želim. Fantastičan sustav za prosječnog korisnika koji nudi gotovo sve out of the box.
Ne, nisu svi useri power useri... Ne igraju svi igrice... Ne trebaju svi Word, Excell, Photoshop i sl... Velikoj većini je dovoljan browser i pouzdan AdBlocker.
Upravo je potonja grupa ljudi najveća i na takvima Linux može preokrenuti brojke u svoju korist.
Za to ti je ipad idealan.....
Na zalost.

Prednost Linuxa nad win je kao prednost drvene puške nad normalnom, drvena puška lakše se proizvodi, lakše ju je nositi, lakše se koristi, ne kvari se, ne smeta joj voda, a ima i cijeli niz drugih prednosti i samo jedan nedostatak - ne puca. Dakle, našu vojsku treba opremiti dvrenim puškama.
Ekipa koja tu kenja po linuxu, na drugim temama cvili o tome u što su se pretvorili Win 11, da će uvijek ostati na desetki, a tek što će biti sa 12 itd. Ukratko slabom k*** i dlaka smeta
Preko 10 godina na macOS-u, prije nekog vremena kupio thinkpad sa windowsima kao backup laptop za nedajbože, i ajde idem ja kao setupirati to pa da vidim kako radi... uglavnom, ljudi ja ne znam tko normalan više može koristiti windowse, možda je stvar navike ali kao što su neki spomenuli iznad, to piljenje sa glupostima je nevjerojatno, čak i linux mi izgleda bolja opcija, to u što su se pretvorili je dno! Da ne pričam da sam programer pa za neke osnovne stvari treba izmišljati toplu vodu. Uglavnom, kao što mi je nekad dok sam bio na win osjećaj korištenja linuxa bio mazohizam, sad mi je tako sa windowsima, ludilo.
E da, za ove koji kažu da linux nikad neće prestići windowse, pa to se odavno dogodilo, Android je Linux, a brojke je glupo i uspoređivati jer win je to davno izgubio.
Ukoliko nisi primjetio govorimo o PC OS ne o mobilnom OS-u?
Sa tim da te google i apple na isti način siluju sa svojim os-om kao i windows na pc-u ako nisi primjetio. I to je zato jer 99% krajnjih korisnika želi samo upalit uređaj i radit, i to ti iOS, MacOS i Android omogočuju, razne distribucije Linuxa nažalost ne, jer ne postoji još uvijek niti jedna koju može korisnik bez imalo tehničkog znanja postavit da radi out-of-the-box! Da možeš ga postavit mami, sestri, prijatelju.... ali šta kad nešto ne bude radilo kako treba, tebe iz nekog razloga nema.... koju korisničku podršku da zovu i da govore Rvacki?
Da, logično je da ovde na forumu Linux nije bau bau, ali 99% nas ovde ima beskonačno više i znanja i volje sa zaj... sa Linux distrima nego Marica sa blagajne u Kauflandu. I dok se to ne promjeni Linux će ostat tu gdje je od početka, marginalni OS namjenjen tehno frikovima poput nas (a ni mi nismo svi odušljevni sa njime tako da neznam kako će bit Marica)
Sa tim da te google i apple na isti način siluju sa svojim os-om kao i windows na pc-u ako nisi primjetio. I to je zato jer 99% krajnjih korisnika želi samo upalit uređaj i radit, i to ti iOS, MacOS i Android omogočuju, razne distribucije Linuxa nažalost ne, jer ne postoji još uvijek niti jedna koju može korisnik bez imalo tehničkog znanja postavit da radi out-of-the-box! Da možeš ga postavit mami, sestri, prijatelju.... ali šta kad nešto ne bude radilo kako treba, tebe iz nekog razloga nema.... koju korisničku podršku da zovu i da govore Rvacki?
Da, logično je da ovde na forumu Linux nije bau bau, ali 99% nas ovde ima beskonačno više i znanja i volje sa zaj... sa Linux distrima nego Marica sa blagajne u Kauflandu. I dok se to ne promjeni Linux će ostat tu gdje je od početka, marginalni OS namjenjen tehno frikovima poput nas (a ni mi nismo svi odušljevni sa njime tako da neznam kako će bit Marica)
Moj prijatelj policajac koristi Ubuntu godinama. Sam ga je instalirao prvi puta i sam ga instalira od prvog dana. Jednom me zvao za audio problem.
Moj drugi prijatelj je električar. Jednom sam mu pokazao kako instalirati Ubuntu. Davnih je to godina bilo. Od onda sam instalira i koristi sretno.
Dakle, ne lupetajte. I dokle više s maricama i blagajnama. Dosadni ste više s time. Informatička pismenost prosječnog čovjeka je daleko viša nego prije 15 godina. Marice na blagajnama su u 20-tim godinama, rođene nakon 2000-te.
Uostalom koga boli kita za takva mišljenja. Koristite windowse, koga briga. Ako ste sretni, dapače, ali malo mućnite glavurdama i dopustite da postoji alternativa vašim rovoskim razmišljanjima.
pa da.....
svaki windowsas zna da postoji alternativa. linux. i uglavnom nisu zainteresirani. kako, zasto, nebitno.
i bas kako su jehovini svjedoci "alternativa" mainstream religiji, tako i linuksasi kucaju na vrata i donose dobre vijesti, o "alternativi".....
kog briga.....

Moj prijatelj policajac koristi Ubuntu godinama. Sam ga je instalirao prvi puta i sam ga instalira od prvog dana. Jednom me zvao za audio problem.
Moj drugi prijatelj je električar. Jednom sam mu pokazao kako instalirati Ubuntu. Davnih je to godina bilo. Od onda sam instalira i koristi sretno.
Dakle, ne lupetajte. I dokle više s maricama i blagajnama. Dosadni ste više s time. Informatička pismenost prosječnog čovjeka je daleko viša nego prije 15 godina. Marice na blagajnama su u 20-tim godinama, rođene nakon 2000-te.
Uostalom koga boli kita za takva mišljenja. Koristite windowse, koga briga. Ako ste sretni, dapače, ali malo mućnite glavurdama i dopustite da postoji alternativa vašim rovoskim razmišljanjima.
Zašto misliš da bi podizanje razine informatičke pismenost rezultiralo većim udjelom linuxa?