Nisam ja to izmislio, samo prenosim logiku koju sam ubrao, moguće krivo, to su osnove standardnog modela i kvantne mehanike, bez ikakve matematike koju btw. slabo kontam, zbrajanje do deset i nešto razlomaka kod naboja kvarkova i slaganje boja, sve vam to piše na wikipedijama i otkriveno je prošlog stoljeća, sad ukoliko tko čita moje postove, priti pliz me ispravite ukoliko se naiđe na gluposti da se ne brukam po internetima.
Edit: Kad smo već kod em interakcija...
Ispod je najjednostavnija elektromagnetska interakcija između dva elektrona, Feynmanov dijagram, gdje su "e-" elektroni a "γ" foton, strelice smjer interakcije i "feder" u sredini sama interakcija.... kolokvijalno, kako ta dva elektrona znaju da se moraju odbiti jedan od drugoga zbog istog naboja... izmijene foton, koji se u ovim interakcijama naziva virtualni foton jer iznimno kratko traje, kratko postoji, foton je messenger, nosioc em sile, međutim i tu su stvari nejasne, to se odvija bez dodira samih elektrona, kako elektron "osjeti" da mu se približava drugi elektron i da se treba pojaviti foton? Tu sada treba zamisliti da elektron nikada ne putuje sam, barem takva objašnjenja nalazim na internetu i tako si objašnjavam, oko elektrona je uvijek oblak fotona, odnosno fotonski pipci koji konstantno nastaju i nestaju i onda kad se ovaj drugi približi oblaci se dodiruju i dolazi do interakcije, kako to izgleda u stvarnosti i izgleda li uopće, pojma nemam.
možda je pokrešno na tom nivou opće promatrati išta kao česticu jer onda imamo taj brolem interakcije putovanja, prijenosa.
Možda je rješenje, odnosno lakše za shvatiti ako sve promatramo kao poljei pobudu polja, što na kraju čestice i jesu, samo titraji, pobude u polju.
Sad samo nagađam i pišem gluposti jer nemam pojma kako ti zaista funkcionira, ali ako pretpostavimo da se određeni titraju superponiraju, drugi poništavaju, možda bi to objasnilo zašto se npr čestice odbijaju, tj ne odbija se ništa zapravo nego je sve posljedica titraja koji djeluju jedan na drugog, a samam manifestacija fenomena izgleda kao da se odbijaju.
Možda nešto slično kao što masa savija prostor u sebe pa se manifestira kao privlačenje, ako uzmemo obrnuto da savija od sebe onda bi bilo odbijanje.