nakaradno napuhivanje sa mikroplastikom i živom.
kao da prstohvat krupne morske soli sadrži 10 grama plastične boce shell motornog ulja i pola čepa od boce jane.
gdje se skladišti ta mikropastika u ribi?
škrge i utroba ili se kroz crijevne resice seli u mesni filet?
u stvari, ovo otkriva poslovni potencijal.. kao što je gospar Raos kupio ambilajt ionizirajući luster, tako bi mogli proizvodit tuzlanske solne lustere.
kupaca ne bi falilo.
nakaradno napuhivanje sa mikroplastikom i živom.
kao da prstohvat krupne morske soli sadrži 10 grama plastične boce shell motornog ulja i pola čepa od boce jane.
gdje se skladišti ta mikropastika u ribi?
škrge i utroba ili se kroz crijevne resice seli u mesni filet?
u stvari, ovo otkriva poslovni potencijal.. kao što je gospar Raos kupio ambilajt ionizirajući luster, tako bi mogli proizvodit tuzlanske solne lustere.
kupaca ne bi falilo.
Pet grama svaki tjedan, iliti jednu kreditnu karticu.
21 gram mjesečno, 250 grama godišnje, 2,5 kg nakon 10 godina... 20 kila do smrti.
Visualising the amount of microplastic we eat
In Pictures: How much plastic are you eating?
To je jako, jako, jako puno previše.
I jako loše za mozak.
Doduše, nekima očito ništa ne smeta.
Doduše, nekima očito ništa ne smeta.
smetalo ti ne smetalo, svejedno je gutaš, kako kažu najviše pijenjem vode
a od 'morske hrane' - školjkašima koje gutamo cijele, valjda tu spadaju i girice
doduše, nekima očito smeta samo određena mikroplastika, onih par promila iz mora, svu ostalu gutaju bezbrižno
Doduše, nekima očito ništa ne smeta.
smetalo ti ne smetalo, svejedno je gutaš, kako kažu najviše pijenjem vode
a od 'morske hrane' - školjkašima koje gutamo cijele, valjda tu spadaju i girice
doduše, nekima očito smeta samo određena mikroplastika, onih par promila iz mora, svu ostalu gutaju bezbrižno
Nisam vidio da se netko baš tako izrazio.
I nije baš samo par promila iz mora, ako znamo da veliki postotak stočne hrane (stoke i peradi čije mlijeko, meso i jaja konzumiramo) čini riblje brašno.
Čak i one mikrogranule iz paste za zube koje ispljunemo u slivnik, dospiju u more, pa onda u hranidbeni lanac riba, i na kraju opet u nas.
nakaradno napuhivanje sa mikroplastikom i živom.
kao da prstohvat krupne morske soli sadrži 10 grama plastične boce shell motornog ulja i pola čepa od boce jane.
gdje se skladišti ta mikropastika u ribi?
škrge i utroba ili se kroz crijevne resice seli u mesni filet?
u stvari, ovo otkriva poslovni potencijal.. kao što je gospar Raos kupio ambilajt ionizirajući luster, tako bi mogli proizvodit tuzlanske solne lustere.
kupaca ne bi falilo.
Ne unosiš plastiku u sebe putem soli. Sol se uglavnom rafinira i većina nečistoća se ukloni iz krajnjeg proizvoda. A i same soli smijemo unositi u organizam relativno malo.
I nije baš samo par promila iz mora, ako znamo da veliki postotak stočne hrane (stoke i peradi čije mlijeko, meso i jaja konzumiramo) čini riblje brašno.
ajmo probat razmišljati
link kojeg si sam dao kaže da se većina mikroplastike unosi pijenjem vode
je li par promila ili koji promil više 'morske' mikroplastike koju unosimo u sebe zbog jedenja mesa životinja koje se hrane stočnom hranom je pretpostavka, zasnovana na pretpostavci da je prisutna nekakva (kolika?) količina mikroplastike u ribljem brašnu, za koje se opet pretpostavka da čini 'veliki' (koliki točno?) postotak stočne hrane
pa onda imamo potencijalni zaključak da nije par promila, nego 'veliki dio'
da li je jedenje mesa životinja koje se hrane ribljim brašnom jedini unos kalorija prosječnog čovjeka? jesu li blitva, krumpir, čokolada i ostale namirnice lišeni toga?
koliko možemo smanjiti unos mikroplastike ne jedući meso, ribu, pašku sol i ako se odreknemo kupanja u moru? mjeri li se taj udio u promilima ili 'velikom dijelu'?
što to uopće znači za raspravu u kojoj se kao argument protiv stonske, paške ili ninske soli koristi - mikroplastika?
Cvijet soli kada staviš na gotovo bilo kakvo jelo izgubi teksturu. A ako ćemo uspoređivati kvalitetu soli tako da ih jedemo na žlicu, pomislio bih da smo prolupali. Sol je začin. I ništa drugo. Nikakav cvijet soli ne može značajno popraviti okus jelima. A što se branicima tiče - apsolutno ne osjetim razliku između slobodno ulovljenih i uzgojenih. Ali ako ćemo mikrobiološki uspoređivati - uzgojeni su kvalitetniji. Kao i ono preseravanje sa vinima - aroma jorgovana - aroma tulipana. Moš mislit. Nemaju baš svi tako osjetljive okusne pupoljke. U biti rijetko ko ima da može primijetiti takve nijanse okusa.
Cvijet soli se koristi netom prije posluživanja, njome ne soliš čorbas pasulj već steak, po peti puta ti govorim moraš osjetiti njezinu teksturu pod zubima i na nepcu i to osjeti svatko kome slon nije prdnuo u usta, nema zube i okusnih pupoljaka. Ne tvrdoglavi se bez veze nego probaj.
I nije baš samo par promila iz mora, ako znamo da veliki postotak stočne hrane (stoke i peradi čije mlijeko, meso i jaja konzumiramo) čini riblje brašno.
ajmo probat razmišljati
link kojeg si sam dao kaže da se većina mikroplastike unosi pijenjem vode
je li par promila ili koji promil više 'morske' mikroplastike koju unosimo u sebe zbog jedenja mesa životinja koje se hrane stočnom hranom je pretpostavka, zasnovana na pretpostavci da je prisutna nekakva (kolika?) količina mikroplastike u ribljem brašnu, za koje se opet pretpostavka da čini 'veliki' (koliki točno?) postotak stočne hrane
pa onda imamo potencijalni zaključak da nije par promila, nego 'veliki dio'
da li je jedenje mesa životinja koje se hrane ribljim brašnom jedini unos kalorija prosječnog čovjeka? jesu li blitva, krumpir, čokolada i ostale namirnice lišeni toga?
koliko možemo smanjiti unos mikroplastike ne jedući meso, ribu, pašku sol i ako se odreknemo kupanja u moru? mjeri li se taj udio u promilima ili 'velikom dijelu'?
što to uopće znači za raspravu u kojoj se kao argument protiv stonske, paške ili ninske soli koristi - mikroplastika?
Kako te nije zabolila glava od tolikog razmišljanja? Sve prije ili poslije završi u oceanima. I vrati se nama. Pa i voda.
I jesam li se ja referirao na jedenje soli ili na nečije spominjanje mikroplastike?
Kako te nije zabolila glava od tolikog razmišljanja? Sve prije ili poslije završi u oceanima. I vrati se nama. Pa i voda.
I jesam li se ja referirao na jedenje soli ili na nečije spominjanje mikroplastike?
a jel mikroplastika je na molekularnoj osnovi vezana za vodu, pa cijeli postupak isparavanja, filtriranja i svega ostalog što prolazi voda iz mora dok dođe u vodovod ili bocu, ne zaustavlja konzumiranje te iste mikroplastike u toj vodi?
i na što si se drugo referirao, ako je tvoj komentar došao nakon stranicu i pol rasprave o mikroplastici u morskoj soli? pitam čisto radi informacije
Dečki, vi ste gadno zastranili...
... od zdravstvenog problema na gurmanluk i krkanluk.
Želio sam samo naglasiti da su riblji fond kao i morska voda Jadrana prepuni mikroplastike.
Tog plastičnog smeća nema u kamenoj soli (Tuzla, Himalaja ... ) i točka.
Ovo što ću citirati napisali su ljudi splitskog instituta, prije 10 god.
Probajte samo zamisliti po kojoj krivulji se popela kocentracija mikroplastike u ovih 10 god.
" Prema količini i zastupljenosti plastičnog otpada, Jadransko more je najonečišćenije u Europi
nakon sjeveroistočnog dijela Sredozemnog i Keltskog mora.
Istraživanja su pokazala da su u sjevernom Jadranu (Tršćanski zaljev) detektirane izrazito visoke
koncentracije mikroplastike. "
Ovo je bio citat točke "3. Zaključak" ... stranica 308,
a iz https://hrcak.srce.hr/file/345678 stranica 308 ... istraživanje u Južnom Jadranu rađeno je 2013.
Tog "smeća" ima u svemu što te okružuje i što unosiš u sebe (od zraka pa nadalje) tako da je izbjegavanje unosa mikroplastike ne korištenjem morske soli otprilike kao kad nosiš kišobran dok se kupaš u moru. S druge strane, biraš sol koja sadrži puno manje korisnih sastojaka.
Kako te nije zabolila glava od tolikog razmišljanja? Sve prije ili poslije završi u oceanima. I vrati se nama. Pa i voda.
I jesam li se ja referirao na jedenje soli ili na nečije spominjanje mikroplastike?
a jel mikroplastika je na molekularnoj osnovi vezana za vodu, pa cijeli postupak isparavanja, filtriranja i svega ostalog što prolazi voda iz mora dok dođe u vodovod ili bocu, ne zaustavlja konzumiranje te iste mikroplastike u toj vodi?
i na što si se drugo referirao, ako je tvoj komentar došao nakon stranicu i pol rasprave o mikroplastici u morskoj soli? pitam čisto radi informacije
Ne zaustavlja. Kao što kolega plavi reče, ima je i u zraku.
Referirao sam se na mikroplastiku u ribama.
Tog "smeća" ima u svemu što te okružuje i što unosiš u sebe (od zraka pa nadalje) tako da je izbjegavanje unosa mikroplastike ne korištenjem morske soli otprilike kao kad nosiš kišobran dok se kupaš u moru. S druge strane, biraš sol koja sadrži puno manje korisnih sastojaka.
Je, najest ćeš se korisnih sastojaka iz soli.
Potpuno je bespredmetno govoriti o trovanju mikroplastikom iz soli u istoj mjeri kao što je bespredmetno govoriti o unosu hranjivih sastojaka iz soli jer je i u jednom i u drugom slučaju jedemo premalo a trebalo bi je jesti još i manje radi zdravlja krvožilnog sustava i izbjegavanja raka želuca.
tako je.
u stvari, mikroplastika je krinka kroz temu.. lako se vidi da paštetarima smeta umijeće plackanja jezikom i onaj zvuk "mmmmm-plac-plac-mm".
žele reći, da ono što se istrese u njihovo korito, je praktičnije, nutritivno zdravije od snobizma pomno probranih sastojaka na manjem tanjuru.
krenuli sa sa nacl je nacl. tako smo mogli zaključit da je pametnije sa pomfritom doći na asfalt zimi i pokupit sol od ralice koja je prošla prije 3 minuta.
još mi nisu pokazali soljeni pršut sa tuzlankom.
cvijet soli uporno svrstavaju pod dekoraciju, premda se baš stavlja u jelo kada se ugasi ringla/plin/digne sa žerave.. onaj zadnji ključ.
jeli h20 svugdje h2o.. jest, ali kod konzumacije nije. postoji nesretni energetski naboj. postoji sto faktora. postoji teška voda u svakoj vodi.. na svaki 6000 občnih molekula vode, postoji jedna molekula teške vode.
u vodovodu vam je. na izvoru potoka u planini je zanemariva. želite li je izolirati, vodu treba dovesti do poluzamrzavanja.. molekule teške vode tada padaju na dno.
nije isto voda koja je na suncu i koja nije na suncu. nije ista voda sa izvorskog potoka, a to je kod soli morska solana...i nije isto kao jana voda, gdje je bušotina 2km ispod zemlje..e toje kao tuzlanska sol.
ono što ne vidite i što profesija gospara Raosa još nije dokučila..kako izmjeriti te prirodne faktore kakvoće na ovome što sam naveo.
pametniji ljudi, ovu vodu iz cijevi ostave u čaši po 7-8 sati i tada je popiju.
isto važi i za sol. niti je h2o, h2o.. niti je nacl, nacl.
edit:
što se tiče manjeg unosa morske soli jer je "zdravije".. jel vi uopće znate od čega se stari..od kisika. za ne povjerovat jel da? kisik u organizmu vam provodi proces oksidacije tj stvaranje slobodnih radikala.
pošto sam gadežljiv na linkanje raznoraznih linkova (i ne klikam što drugi linkaju..samo što napišu iz svoje ćiverice), istražite pojmove slobodni radikali i kisik.
ona ekipa indijskih jogija, što vegetiraju na stablima po 100 godina... ma koliko suludo zvučalo, usavršili su disanje sa što manjim unosom kisika.
kada bolt trči na 100m... u njegovom organizmu nastaje žurka slobodnih radikala. naravno da super zdrav boltov organizam to anulira u diobi stanica tj blokadi diobe loših stanica.
stoga..ne robujte izlizanim ponavljajućim tezama, manje soli, više trčanja uzbrdo.
ni to vam neće izračunat ograničena molekularna znanost gospara Raosa.
edit 2:
energija sunca unutar našeg sustava je pokretač svega na POVRŠINI našeg planeta.
ne može biti isto nešto tretirano energijom sunca i nešto iščeprkano bagerom iz zemljine kore.
grozd grožđa na južnoj padini pelješca ima sve teksture veće kvalitete, od čokota loze u nekoj zabiti gdje hladovina dolazi iza nekog brežuljka već u 13h.
nacl tretiran mediteranskim suncem unutar bazena solane nije i ne može biti isti kao nacl iz tuzlanske bušotine.
btw , niste mi odgovorili gdje je u ribi mikrolastika? u samom probavnom traktu i škrgama ili je u mesnatom filetu?
Je, najest ćeš se korisnih sastojaka iz soli.
Potpuno je bespredmetno govoriti o trovanju mikroplastikom iz soli u istoj mjeri kao što je bespredmetno govoriti o unosu hranjivih sastojaka iz soli jer je i u jednom i u drugom slučaju jedemo premalo a trebalo bi je jesti još i manje radi zdravlja krvožilnog sustava i izbjegavanja raka želuca.
Slažem se. I s ostatkom posta.
Boze blagi od normalne teme nastade teorija zavjere sa mikroplastikom u svemu i svacemu a ponajvise u soli koju unosimo minimalno.
Ne zaustavlja. Kao što kolega plavi reče, ima je i u zraku.
Referirao sam se na mikroplastiku u ribama.
i koja je poanta na kraju, jest tuzlansku sol i ne jest ribu jer je u 20 kila mikroplastike koju konzumiramo tijekom života tih par grama krucijalna razlika?
Mikroplastika je stara vijest. Nanoplastika je problem za sadasnjost i buducnost. Vec sada se u donjim reznjevima pluca moze pronaci nanoplastike.
Ne zaustavlja. Kao što kolega plavi reče, ima je i u zraku.
Referirao sam se na mikroplastiku u ribama.
i koja je poanta na kraju, jest tuzlansku sol i ne jest ribu jer je u 20 kila mikroplastike koju konzumiramo tijekom života tih par grama krucijalna razlika?
bez srama bi oni došli na japansku ribarnicu gdje se licitira 20 000€ po osrednjoj divljoj tuni i predložili da jedu tovnu ribu i poklonili im kilo tuzlanske soli.
dok bi se osvrtali oko sebe gledajući 50-kilaše od 95 godina koji čekaju svoj filet tune jer jedu ribu 6 dana u tjednu.. sigurno bi im savjetovali da izbjegavaju morsku sol zbog fukušime i predložili tuzlansku.
Mikroplastika je stara vijest. Nanoplastika je problem za sadasnjost i buducnost. Vec sada se u donjim reznjevima pluca moze pronaci nanoplastike.
A tek moj bol u predjelu prepona zbog mikro, nano i piko plastike.
Slabo to, čekamo pikoplastiku.
Mislim, opterećujete se glupostima. Kao da se tu išta može promjeniti... Ovdje kenjaju sa tim zamjenama plastičnih vrečica, slamki i ostalih bedastoća, a na drugom kraju zemlje 4 milijarde ljudi baca otpad u more, ne recikliraju, ne odvajaju otpad, jer eto, nemaju regulative niti imalo civilizacijske svijesti da to kaj rade i nije najpametnije.
Meso koje jedemo, bilo riblje, peradi, svinje, krave - sve je 99% tovljeno koštanim brašnom i pucano anitbioticima. Voće i povrće - tretirano pesticidima i herbicidima + još umjetno dozrijevaju tokom transporta. U lancima je 3/4 hrane zapravo prerađena hrana upitne kvalitete koja dolazi većinom u plastičnim ambalažama... zdravo u mp3.
Netko će reći da je i klor u vodovodu čak i u tim za ljude bezopasnim količinama - otrov, bez obzira na količinu. ista stvar sa fluorom u pasti za zube, aluminijem u dezodoransu...
Živite opušteno i moja preporuka je da tko god ima barem 20m2 slobodnog vrta - zasadite svoje. Ako imate uvijete - nabavite par kokoši i kunića i imate domaćeg jaja i mesa cijele godine, par sadnica jabuke - imate za nekoliko godina zalihu domaće jabuke preko cijele zime. Meni je to odmor za dušu i tijelo, nakon 8 sati sjedenja i borbe s ljudima i našim pravosuđem koje sada štrajka na nezakonit način...
Cvijet soli kada staviš na gotovo bilo kakvo jelo izgubi teksturu. A ako ćemo uspoređivati kvalitetu soli tako da ih jedemo na žlicu, pomislio bih da smo prolupali. Sol je začin. I ništa drugo. Nikakav cvijet soli ne može značajno popraviti okus jelima. A što se branicima tiče - apsolutno ne osjetim razliku između slobodno ulovljenih i uzgojenih. Ali ako ćemo mikrobiološki uspoređivati - uzgojeni su kvalitetniji. Kao i ono preseravanje sa vinima - aroma jorgovana - aroma tulipana. Moš mislit. Nemaju baš svi tako osjetljive okusne pupoljke. U biti rijetko ko ima da može primijetiti takve nijanse okusa.
Cvijet soli se koristi netom prije posluživanja, njome ne soliš čorbas pasulj već steak, po peti puta ti govorim moraš osjetiti njezinu teksturu pod zubima i na nepcu i to osjeti svatko kome slon nije prdnuo u usta, nema zube i okusnih pupoljaka. Ne tvrdoglavi se bez veze nego probaj.
Pa probao sam, zašto bih nešto pisao što nisam probao :S
i zato sam došao do zaklljučka - koji bullshit!
bez srama bi oni došli na japansku ribarnicu gdje se licitira 20 000€ po osrednjoj divljoj tuni i predložili da jedu tovnu ribu i poklonili im kilo tuzlanske soli.
dok bi se osvrtali oko sebe gledajući 50-kilaše od 95 godina koji čekaju svoj filet tune jer jedu ribu 6 dana u tjednu.. sigurno bi im savjetovali da izbjegavaju morsku sol zbog fukušime i predložili tuzlansku.
Koji qurac drĸaš više po toj tuzli kao da je tamo jedina solana na svijetu, šaraj malo, odi u Hallstatt pa kenjaj starim keltima kako im sol ne valja i da srnetinu sole solju iz tvog lavora.
Jesi li bio kad u Tuzli? Jesi li probao koje tuzlansko jelo? Jesi li uopće probao kamenu sol, j3bla te sol i stavljanje dubrovnika svima i svugdje pod nos, dosadan si i nametljiv k'o qurac.
Pa probao sam, zašto bih nešto pisao što nisam probao :S
i zato sam došao do zaklljučka - koji bullshit!
Probao si ti kitu, lažeš k'o pas ili nemaš osjet okusa.
u jarunu ti je samo makro plastika, posebno nakon divljana klinaca vikendom i svadbi, iako doprinose i pecaroši.
tako je.
u stvari, mikroplastika je krinka kroz temu.. lako se vidi da paštetarima smeta umijeće plackanja jezikom i onaj zvuk "mmmmm-plac-plac-mm".
žele reći, da ono što se istrese u njihovo korito, je praktičnije, nutritivno zdravije od snobizma pomno probranih sastojaka na manjem tanjuru.
krenuli sa sa nacl je nacl. tako smo mogli zaključit da je pametnije sa pomfritom doći na asfalt zimi i pokupit sol od ralice koja je prošla prije 3 minuta.
još mi nisu pokazali soljeni pršut sa tuzlankom.
cvijet soli uporno svrstavaju pod dekoraciju, premda se baš stavlja u jelo kada se ugasi ringla/plin/digne sa žerave.. onaj zadnji ključ.
jeli h20 svugdje h2o.. jest, ali kod konzumacije nije. postoji nesretni energetski naboj. postoji sto faktora. postoji teška voda u svakoj vodi.. na svaki 6000 občnih molekula vode, postoji jedna molekula teške vode.
u vodovodu vam je. na izvoru potoka u planini je zanemariva. želite li je izolirati, vodu treba dovesti do poluzamrzavanja.. molekule teške vode tada padaju na dno.
nije isto voda koja je na suncu i koja nije na suncu. nije ista voda sa izvorskog potoka, a to je kod soli morska solana...i nije isto kao jana voda, gdje je bušotina 2km ispod zemlje..e toje kao tuzlanska sol.
ono što ne vidite i što profesija gospara Raosa još nije dokučila..kako izmjeriti te prirodne faktore kakvoće na ovome što sam naveo.
pametniji ljudi, ovu vodu iz cijevi ostave u čaši po 7-8 sati i tada je popiju.
isto važi i za sol. niti je h2o, h2o.. niti je nacl, nacl.
edit:
što se tiče manjeg unosa morske soli jer je "zdravije".. jel vi uopće znate od čega se stari..od kisika. za ne povjerovat jel da? kisik u organizmu vam provodi proces oksidacije tj stvaranje slobodnih radikala.
pošto sam gadežljiv na linkanje raznoraznih linkova (i ne klikam što drugi linkaju..samo što napišu iz svoje ćiverice), istražite pojmove slobodni radikali i kisik.
ona ekipa indijskih jogija, što vegetiraju na stablima po 100 godina... ma koliko suludo zvučalo, usavršili su disanje sa što manjim unosom kisika.
kada bolt trči na 100m... u njegovom organizmu nastaje žurka slobodnih radikala. naravno da super zdrav boltov organizam to anulira u diobi stanica tj blokadi diobe loših stanica.
stoga..ne robujte izlizanim ponavljajućim tezama, manje soli, više trčanja uzbrdo.
ni to vam neće izračunat ograničena molekularna znanost gospara Raosa.
edit 2:
energija sunca unutar našeg sustava je pokretač svega na POVRŠINI našeg planeta.
ne može biti isto nešto tretirano energijom sunca i nešto iščeprkano bagerom iz zemljine kore.
grozd grožđa na južnoj padini pelješca ima sve teksture veće kvalitete, od čokota loze u nekoj zabiti gdje hladovina dolazi iza nekog brežuljka već u 13h.
nacl tretiran mediteranskim suncem unutar bazena solane nije i ne može biti isti kao nacl iz tuzlanske bušotine.
btw , niste mi odgovorili gdje je u ribi mikrolastika? u samom probavnom traktu i škrgama ili je u mesnatom filetu?
A jesi ga nadrobio sada. NaCl je NaCl, H2O je H2O, razlike su samo u otopljenoj i suspendiranoj tvari. Sol za soljenje je rafinirana, očišćena od tih "nečistoća" tako da je svejedno odakle je. Mikroplastike ima i u probavnom traktu i škrgama i mesu ribe.
u jarunu ti je samo makro plastika, posebno nakon divljana klinaca vikendom i svadbi, iako doprinose i pecaroši.
Ove bi odmah strijeljao. Pa mtrtjbm, ako ti je to hobi i gušt onda se pobrini da je gušt i kad dođeš sljedeći put. Ista stvar je i tu kod nas na moru, pogotovo s onim ribolovcima od iza brda. Kad odlazim s ribolova najčešće nosim pola kese svog smeća i tri kese tuđeg.
ne sudjelujem više na temi.
Koji qurac drĸaš više po toj tuzli kao da je tamo jedina solana na svijetu, šaraj malo, odi u Hallstatt pa kenjaj starim keltima kako im sol ne valja i da srnetinu sole solju iz tvog lavora.
Jesi li bio kad u Tuzli? Jesi li probao koje tuzlansko jelo? Jesi li uopće probao kamenu sol, j3bla te sol i stavljanje dubrovnika svima i svugdje pod nos, dosadan si i nametljiv k'o qurac.
alo momak, pomalo, nemoj se uzrujavat
a jel si ti kad čuo za našeg poznatog znanstvenika dragu plečka
jel ti znaš da je tihi ubojica plin radon koj se nalazi u dubini zemlje
e to je problem sa soli, a ne tamo neka mikroplastika
i gdje je sol više ozračena radonom, ona morska ili ta kamena iz tuzle i halštata? pogađaj dvaput
EDIT
na stranu zajebancija, ali evo za naše tuzlance jedan zanimljiv tekst
Postoji golema razlika između prerađene, rafinirane, odnosno obične kuhinjske kamene soli koja se vadi iz rudnika i prirodne morske soli. Svi nutricionisti preporučuju isključivo prirodnu morsku sol, koja bi trebala biti i nejodirana i bez aditiva. Prerađena kamena kuhinjska sol prolazi više faza industrijske prehrane te sadrži aditive koji sprečavaju da se okameni, ali i druge tvari poput aluminija, koji je jedan od uzroka Alzheimerove bolesti. Ona slabi imunitet, naglo povisuje tlak te izaziva bolesti srca, bubrega i želuca te reumu i osteoporozu.
bez srama bi oni došli na japansku ribarnicu gdje se licitira 20 000€ po osrednjoj divljoj tuni i predložili da jedu tovnu ribu i poklonili im kilo tuzlanske soli.
dok bi se osvrtali oko sebe gledajući 50-kilaše od 95 godina koji čekaju svoj filet tune jer jedu ribu 6 dana u tjednu.. sigurno bi im savjetovali da izbjegavaju morsku sol zbog fukušime i predložili tuzlansku.
Koji qurac drĸaš više po toj tuzli kao da je tamo jedina solana na svijetu, šaraj malo, odi u Hallstatt pa kenjaj starim keltima kako im sol ne valja i da srnetinu sole solju iz tvog lavora.
Jesi li bio kad u Tuzli? Jesi li probao koje tuzlansko jelo? Jesi li uopće probao kamenu sol, j3bla te sol i stavljanje dubrovnika svima i svugdje pod nos, dosadan si i nametljiv k'o qurac.
Pa probao sam, zašto bih nešto pisao što nisam probao :S
i zato sam došao do zaklljučka - koji bullshit!
Probao si ti kitu, lažeš k'o pas ili nemaš osjet okusa.
Možda si ti taj jedan na 1000 koji ima super istančano osjetilo okusa, šta ja znam, ali čini mi se da se samo preseravaš i da nisi probao ništa nego si gledao youtube videe i praviš se pametan.
Koji qurac drĸaš više po toj tuzli kao da je tamo jedina solana na svijetu, šaraj malo, odi u Hallstatt pa kenjaj starim keltima kako im sol ne valja i da srnetinu sole solju iz tvog lavora.
Jesi li bio kad u Tuzli? Jesi li probao koje tuzlansko jelo? Jesi li uopće probao kamenu sol, j3bla te sol i stavljanje dubrovnika svima i svugdje pod nos, dosadan si i nametljiv k'o qurac.
alo momak, pomalo, nemoj se uzrujavat
a jel si ti kad čuo za našeg poznatog znanstvenika dragu plečka
jel ti znaš da je tihi ubojica plin radon koj se nalazi u dubini zemlje
e to je problem sa soli, a ne tamo neka mikroplastika
i gdje je sol više ozračena radonom, ona morska ili ta kamena iz tuzle i halštata? pogađaj dvaput
EDIT
na stranu zajebancija, ali evo za naše tuzlance jedan zanimljiv tekst
Postoji golema razlika između prerađene, rafinirane, odnosno obične kuhinjske kamene soli koja se vadi iz rudnika i prirodne morske soli. Svi nutricionisti preporučuju isključivo prirodnu morsku sol, koja bi trebala biti i nejodirana i bez aditiva. Prerađena kamena kuhinjska sol prolazi više faza industrijske prehrane te sadrži aditive koji sprečavaju da se okameni, ali i druge tvari poput aluminija, koji je jedan od uzroka Alzheimerove bolesti. Ona slabi imunitet, naglo povisuje tlak te izaziva bolesti srca, bubrega i želuca te reumu i osteoporozu.
Ozračena sol nije radioaktivna, NaCl je NaCl neovisno o izvoru, svaka će početi stvarati veće kristaleako u njoj nema aditiva. Pusti morsku sol bez aditiva i dobiti ćeš veliki grumen soli. Kamena sol se ne pretvara u kamen. Istovjetna je sa onom soli iz mora. Kamena označuje samo izvor od kud je došla ne i neko njeno svojstvo.