Zašto se ne bi rafinirala? To su uglavnom mehanički sustavi koji uklanjaju nečistoće.
ne znam zašto restorani od NY do Pariza naručuju cvijet soli iz Stona, kad mogu tuzlanskom posolit porcije od 300$.
Isto ne znam zašto je sletio vojni avion pokupit desetine paleta dingača i postupa za potrebe Bidenove inauguracije...mogli su kakav zagorski kiseliš.
sva nutritivna snaga prirode satkana do savršenstva je unutar dnk tih proizvoda.
najlakše je proživit život ko parizeraš i ponavljat "sve je isti racku"...ti nikada nisu plackali jezikom dok im nepce skirta od užitka.
Za ljude se još ne zna jer nije provedeno dovoljno istraživanja, ali ako je zaključiti po istraživanjima na životinjama, može se smatrati da je mikroplastika opasna i za ljude:
Ne nerviram se oko takvih gluposti. Nerviranje je stres a stres je opasan za ljude.
ne znam zašto restorani od NY do Pariza naručuju cvijet soli iz Stona, kad mogu tuzlanskom posolit porcije od 300$.
Isto ne znam zašto je sletio vojni avion pokupit desetine paleta dingača i postupa za potrebe Bidenove inauguracije...mogli su kakav zagorski kiseliš.
sva nutritivna snaga prirode satkana do savršenstva je unutar dnk tih proizvoda.
najlakše je proživit život ko parizeraš i ponavljat "sve je isti racku"...ti nikada nisu plackali jezikom dok im nepce skirta od užitka.
Cvijet soli se uglavnom koristi kao dekoracija, ne kao začin. Uglavnom preseravanje kao oni listići zlata po mesu onog turčina.
još od bogova s Olimpa znalo se kako se začinjaju delicije, hrani libido i uživa u životu.
sve ostalo je parizerska sitna boranija.
A Podravkin Salut, sol nove generacije? :-)
ne znam zašto restorani od NY do Pariza naručuju cvijet soli iz Stona, kad mogu tuzlanskom posolit porcije od 300$.
zato što se cvijet soli nemere proizvest u velikim količinama
inače, ninska solana također proizvodi cvijet soli i jako je tražen
EDIT
sad vidim da je proizvodi i paška solana - Solana Pag proizvela 1.600 kg solnog cvijeta – Solana Pag d.d. (solana-pag.hr)
predlažem tuzlancima, kad zakolju krmka..neka mu pršute prije stavljanja pod piz natrljaju tuzlankom..onda kad ga izvade iz sušare neka pozovu na degustaciju..
vjerojatno će i kerovi lutalice okrenut čunke.
Cvijet soli se uglavnom koristi kao dekoracija, ne kao začin. Uglavnom preseravanje kao oni listići zlata po mesu onog turčina.
Cvijet soli ima drugačiju teksturu od obične kuhinjske soli, to se itekako osjeti na nepcu i pod zubima, ukusnija je, inače cvijet soli možeš napraviti sam od obične soli i vode, radi se o drugačijoj kristalnoj strukturi jedne i druge soli.
tako je..sve je to isto..sam napraviš cvijet soli.
ne treba bura, rosata..ništa.
nasoliš but i staviš u gorenje sušilicu veša i dobiješ pršut.
tako je..sve je to isto..sam napraviš cvijet soli.
ne treba bura, rosata..ništa.
nasoliš but i staviš u gorenje sušilicu veša i dobiješ pršut.
Da, ljudi su vezani za svoj zavičaj pa i za proizvode iz svog zavičaja a ti o njima pričaš na degutantan način, čak i da je istina što pričaš ne moraš zato biti "solni" šovinist.
pitaj Bajdenov tim za inauguraciju zašto dolaze po te proizvode..nemam ja s tim ništa.
inače jesam nemilosrdni gad od čovjeka.
a Ameri su poznati kao connoisseuri, osobito maneken inkontinecijskih pelena...
i JBT je Liziki Vtoroj poslal malo traminca da joj ne bude suh pir... pa?
svaka čast morskoj soli, ali dokle god ti Klaus dođe mit Frau und kinder i svi ti se zapišaju u Jadran...
Zato mnijem da i himalajska sol ima boju po jakovoj pišači....
Cvijet soli se uglavnom koristi kao dekoracija, ne kao začin. Uglavnom preseravanje kao oni listići zlata po mesu onog turčina.
Cvijet soli ima drugačiju teksturu od obične kuhinjske soli, to se itekako osjeti na nepcu i pod zubima, ukusnija je, inače cvijet soli možeš napraviti sam od obične soli i vode, radi se o drugačijoj kristalnoj strukturi jedne i druge soli.
Pusti što razno razni jutjub gurui govore. Nema. Okus je isti. Obična nerafinirana sol.
pitaj Bajdenov tim za inauguraciju zašto dolaze po te proizvode..nemam ja s tim ništa.
inače jesam nemilosrdni gad od čovjeka.
zbog objesti. ništa više.
Pusti što razno razni jutjub gurui govore. Nema. Okus je isti. Obična nerafinirana sol.
i brancin je isti, divlji ili uzgojeni
pa opet nije baš isti, a razlika je u cijeni poprilična
prosječnom kontinetalcu dovoljan je i uzgojeni brancin, znalci ipak znaju zašto plaćaju više za divljeg
ista je stvar sa cvijetom soli
naravno da je razlika komarče i lubina sa onom iz uzgoja.
ja često kupim u lidla ona pakiranja po dvije komarče.. ukusno je to, nema priče..no fali tu dosta do prave divlje komarče koja se cijeli svoj životni vijek zaljetala na školjku i lomila je dok je ne otvori.
tovno je tovno. i za ljude važi..ono si što jedeš. galofag, koncetrati, mekinje.. naravno da nema okusa kao kod "ulovljenog" obroka.
i naravno da nije isto ako tu ribu tretiraš sa ružmarinom iz kesice ili ubereš grančicu iz đardina.. i natrljaš krupnom soli..i natoćaš domaćim maslinovim uljem koje si gledao svojim očima kako na mlinu u 2 iza ponoći izlazi iz mlina...to je djevičansko.
popiješ 3 deca crnoga sa južnih padina pelješca...nektar koji je stvaralo sunce od 6 izjutra do 19h.
i sada je to nekome snobizam i iživljavanje jer isto je sve kao tuzlanska sol, maslinovo ulje k+ od 39kn i tovljena komarča sa mekinjama i koštanim brašnom.
ok... samo naprijed..evo ja častim marendu
Pusti što razno razni jutjub gurui govore. Nema. Okus je isti. Obična nerafinirana sol.
Okus nije isti probao sam, okus ne ovisi samo o kemijskom sastavu već i o teksturi, subjektivan je osjet i na njega djeluje svašta pa i raspoloženje.
Probaj na primjer nadrobiti kekse u mlijeko i ostaviti da se raspadnu ili ih jesti kad su taman, jedi prasetinu vruću s hrskavom koricom i hladnu sa žilavom, u kulinarstvu su teksture jedna od bitnijih stavki s razlogom.
evo, idem u gornju stubicu na slani izvor po malo medvedničke soli. čujem da je fenomenalna za potenciju, za razliku od ne daj Bože obične soli.
Istina ali zaboravljaš da u veliku večinu jela dodaješ sol koja se u jelu rastopi i tu je totalno nevažna tekstura soli. Ali za mesno na žaru, ribu.... gdje posoliš na tek na kraju, se osjeti razlika između obične soli i solnog cvijeta. Sad dali ta razlika opravdava točno 4 puta višu cijenu, nek svak za sebe odluči, kod mene ne, jer jednostavno nemam živaca picajzlit za doslovno svaki detalj kod hrane, i "good enough" je sasvim ok za mene. Kod uživanja u hrani puno mi je važnije društvo nego sama hrana, jer bi radije jeo hrenovke i pomfrit sa prijateljima nego Zubatca ili kakav T-bone stejk sam samcat.... zajebi to :)
Usput prestanite začin uspoređivat sa hranom jer to nema veze jedno sa drugim. Da uspoređujete sol i solni cvijet sa mljevenim paprom i paprom u zrnu bilo bi puno logičnije, a ne sol sa lubinom???? WTF
Pa onda raspravljati da li je pretencijozno ju koristiti ili ne.
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/zacini/cvijet-soli-najcjenjenija-vrsta-soli
Cvijet soli kada staviš na gotovo bilo kakvo jelo izgubi teksturu. A ako ćemo uspoređivati kvalitetu soli tako da ih jedemo na žlicu, pomislio bih da smo prolupali. Sol je začin. I ništa drugo. Nikakav cvijet soli ne može značajno popraviti okus jelima. A što se branicima tiče - apsolutno ne osjetim razliku između slobodno ulovljenih i uzgojenih. Ali ako ćemo mikrobiološki uspoređivati - uzgojeni su kvalitetniji. Kao i ono preseravanje sa vinima - aroma jorgovana - aroma tulipana. Moš mislit. Nemaju baš svi tako osjetljive okusne pupoljke. U biti rijetko ko ima da može primijetiti takve nijanse okusa.
naravno da je razlika komarče i lubina sa onom iz uzgoja.
ja često kupim u lidla ona pakiranja po dvije komarče.. ukusno je to, nema priče..no fali tu dosta do prave divlje komarče koja se cijeli svoj životni vijek zaljetala na školjku i lomila je dok je ne otvori.
tovno je tovno. i za ljude važi..ono si što jedeš. galofag, koncetrati, mekinje.. naravno da nema okusa kao kod "ulovljenog" obroka.
i naravno da nije isto ako tu ribu tretiraš sa ružmarinom iz kesice ili ubereš grančicu iz đardina.. i natrljaš krupnom soli..i natoćaš domaćim maslinovim uljem koje si gledao svojim očima kako na mlinu u 2 iza ponoći izlazi iz mlina...to je djevičansko.
popiješ 3 deca crnoga sa južnih padina pelješca...nektar koji je stvaralo sunce od 6 izjutra do 19h.
i sada je to nekome snobizam i iživljavanje jer isto je sve kao tuzlanska sol, maslinovo ulje k+ od 39kn i tovljena komarča sa mekinjama i koštanim brašnom.
ok... samo naprijed..evo ja častim marendu
Kad vadim ribu iz mora molim boga da je bilo što samo ne komarča. Precijenjena riba. Šarag, pic, fratar, kavala, pa i najobičniji špar su puno ukusnije ribe.
Sad se komarča već malo nahranila pa je dobra za ist ali ona što se lovi početkom trećeg miseaca je užas. Gora je i od one iz ribogojilišta.
zašto ste se uhvatili cvijeta soli koji je samo trivijalno spomenut, a ignorirate početak problema i nitko nije odgovorio na moje pitanje.
tvrdi se da je pržina iz tuzle dovoljna za sve..po svemu zdravija.
pitao sam jeli igdje itko natrljao pršut prije presovanja sa tom tuzlanskom soli?
šute.
jeli slane srdele ili famozne inćune spremao sa tuzlanskom?
uhvatili ste se potpuno nebitnog cvijeta soli.
sasvim ležerno se plasirala priča kako se vulgaris paštetar popiša na sve što je iole kvalitetnije/u startu i skuplje.
netko gurmanski uživa u hrani, a netko ždere.
Cvijet soli kada staviš na gotovo bilo kakvo jelo izgubi teksturu. A ako ćemo uspoređivati kvalitetu soli tako da ih jedemo na žlicu, pomislio bih da smo prolupali. Sol je začin. I ništa drugo. Nikakav cvijet soli ne može značajno popraviti okus jelima. A što se branicima tiče - apsolutno ne osjetim razliku između slobodno ulovljenih i uzgojenih. Ali ako ćemo mikrobiološki uspoređivati - uzgojeni su kvalitetniji. Kao i ono preseravanje sa vinima - aroma jorgovana - aroma tulipana. Moš mislit. Nemaju baš svi tako osjetljive okusne pupoljke. U biti rijetko ko ima da može primijetiti takve nijanse okusa.
U pravu si Brancin nije isti iz uzgoja i divlji. Divlji ima više žive u sebi.
Soli ima ispod mora! Ispod Visa se nalaze ležišta soli koja dižu njegove stijene.
Postoji li neki izvor za tu tvrdnju ili je to rekla kazala
Jedino sto je za sol bitno je da nije rafinirana i da ima nadodanog joda u sebi zbog stitnjace. Sve ostalo je prodavanje muda pod bubrege.
Krupna ili sitna paska morska sol jodirana je najbolji izbor...
Što ne valja s rafiniranom soli? Njome bi solio manje jer je slanija.
Obicna rafinirana u procesu rafiniranja gubi minerale koji su izuzetno bitni.
Zbog toga je recimo cvijet soli izuzetno cijenjen jer je zapravo po sastavu nesto zdravija vrsta soli, ali i skuplja od drugih.
Dečki, vi ste gadno zastranili...
... od zdravstvenog problema na gurmanluk i krkanluk.
Želio sam samo naglasiti da su riblji fond kao i morska voda Jadrana prepuni mikroplastike.
Tog plastičnog smeća nema u kamenoj soli (Tuzla, Himalaja ... ) i točka.
Ovo što ću citirati napisali su ljudi splitskog instituta, prije 10 god.
Probajte samo zamisliti po kojoj krivulji se popela kocentracija mikroplastike u ovih 10 god.
" Prema količini i zastupljenosti plastičnog otpada, Jadransko more je najonečišćenije u Europi
nakon sjeveroistočnog dijela Sredozemnog i Keltskog mora.
Istraživanja su pokazala da su u sjevernom Jadranu (Tršćanski zaljev) detektirane izrazito visoke
koncentracije mikroplastike. "
Ovo je bio citat točke "3. Zaključak" ... stranica 308,
a iz https://hrcak.srce.hr/file/345678 stranica 308 ... istraživanje u Južnom Jadranu rađeno je 2013.