Proteini za podmlađivanje mozga

poruka: 20
|
čitano: 4.041
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Proteini za podmlađivanje mozga".
10 godina

Ima mnogo teorija o uzrocima Alzheimerove bolesti. Jedna kaže da je za sve kriv bakar, koji truje mozak, a razlog zašto je danas više bolesnih od te bolesti nego prije nalazi se u činjenici da pijemo vodu iz pipe, koja sadrži bakar. Opet se stvar vraća na isto, jer je bakar (kao i željezo) esencijalni element, no ako ga ima previše onda postaje štetan. 

0 0 hvala 1
16 godina
Re: Proteini za podmlađivanje mozga
Teorija ? Mislio si valjda hipoteza ?
15 godina

To ja već govorim svima 15 godina! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Jedite orahe. Upišite još jedan fakultet u drugoj polovici vašeg života.

Mac
Moj PC  
1 0 hvala 0
19 mjeseci
PzKpfw kaže...

Jedite orahe. Upišite još jedan fakultet u drugoj polovici vašeg života.

I manje čitati tvoje komentare  

11 godina

@Sequel

Da. Za dobar život, važne su i studentice. Lakše se studira uz njih.

Mac
3 godine
Ja vidim Bill Gatesa da je i sad pametan, kao i ovog što je pomogao sa AI, ali eto možda je manje pametan kad se poredi sam sa sobom.

0 0 hvala 0
10 godina
danen kaže...

Ima mnogo teorija o uzrocima Alzheimerove bolesti. Jedna kaže da je za sve kriv bakar, koji truje mozak, a razlog zašto je danas više bolesnih od te bolesti nego prije nalazi se u činjenici da pijemo vodu iz pipe, koja sadrži bakar. Opet se stvar vraća na isto, jer je bakar (kao i željezo) esencijalni element, no ako ga ima previše onda postaje štetan. 

Zar se ne napravi kamenac po cijevi pa dosta brzo nakon puštanja sistema u pogon voda nit ne putuje više po bakru ?

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
17 godina
moderator
danen kaže...

Koliko nas je stvarno izloženo prevelikoj količini bakra kroz vodu iz pipe, mjeri li to itko? Postoje i suplementi s bakrom, vidim da neki ljudi namjerno piju vodu iz bakrenih čaša ili je drže u bakrenim posudama.

Doc je u članku spomenuo beta-amiloid i tau protein. Ono što nije istaknuo je da su to misfolded proteini (ne znam koji je hrvatski izraz - pogrešno presavinuti proteini? vidim u jednom članku da piše "nefunkcionalni proteini"). Koliko vidim, proteini se mogu pogrešno presavijati uslijed mutacija, kemijskih modifikacija (oksidativnog stresa, glikacije - znači, šećer), stresa iz okoliša i neefikasnost sustava za čišćenje, odnosno premalo autofagije.

I sad - s jedne strane šećer/škrob/kruh/krumpir/tjestenina, kojeg ljudi uživaju neumjereno, a s druge strane premalo autofagije (koja je izraženija na postu ili režimima prehrane koji imitiraju post) - ljudi danas jedu po cijele dane, stalno neki snackovi (kažu da treba pet+ obroka dnevno imati, ne?), prekomjerne su težine ili su pretili, te se ne kreću. I onda još postoji studija koja kaže da ketoni pomažu uklanjanju pogrešno savijenih proteina (kod miševa, doduše). Piše i ovdje:

Klinička istraživanja pokazala su da ketogena dijeta može povoljno utjecati na rizične čimbenike, mehanizme nastanka i daljnjeg napredovanja Alzheimerove bolesti što dovodi do poboljšanja simptoma (15).Šećerna bolest tip 2, kardiovaskularne bolesti i pretilost važni su čimbenici rizika za razvoj demencije u starijoj životnoj dobi (2). Smanjenje tjelesne mase uzrokovano prelaskom na ketogenu dijetu pomaže kod smanjenja simptoma ovih bolesti smanjujući tako rizik od razvitka demencija, uključujući Alzheimerovu bolest i blagi kognitivni poremećaj (2). Također, poremećaji spavanja odgovorni su za 15% populacijskog rizika za razvitak Alzheimerove bolesti, a prehrana bogata ugljikohidratima i procesiranim namirnicama povezana je sa smanjenom kvalitetom sna (14).

Narušena razgradnja glukoze u mozgu se smatra jednim od prvih znakova Alzheimerove bolesti, što otvara mogućnost rane intervencije putem promjene vrste prehrane (2)...

Tu se stvari pašu. Znači, keto dijeta, odnosno ketoni, prema svemu sudeći pomažu kod Alzheimorove bolesti, između ostalog, keto dijeta kroz autofagiju uklanja pogrešno presavinute proteine, a povećano stvaranje takvih proteina uzrokuje ono što je inače kontra keto dijete i što su moderne "navike", kako prehrambene, tako i životne, a ketoni daju energiju mozgu i kad je prisutna inzulinska rezistencija. Uzrok nam je pred nosom. Pa Alzheimerova bolest se sve češće naziva dijabetes tipa 3! A zna se opisati i kao dijabetes tipa 2 koji pogađa mozak.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2025 22:16 (mbaksa).
10 mjeseci
Jedino bih savjetovao kod keto prehrane , tj. puno masnog mesa (svinjetina ,junetina), jaja, životinjskih masnoća i slanine, mliječne masti i tvrdog sira, samo što češći pregled kolesterola u krvi.
S takvom prehranom vrlo lako se podigne masnoća u krvi te može doći do velikih problema.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
12 godina
mbaksa kaže...

I sad - s jedne strane šećer/škrob/kruh/krumpir/tjestenina, kojeg ljudi uživaju neumjereno, a s druge strane premalo autofagije (koja je izraženija na postu ili režimima prehrane koji imitiraju post) - ljudi danas jedu po cijele dane, stalno neki snackovi (kažu da treba pet+ obroka dnevno imati, ne?), prekomjerne su težine ili su pretili, te se ne kreću. 

što je recimo s ljudima koji smanje unos šećera/škroba/kruha itd.

primjerice, šećer ne konzumiram već godinama skoro ništa, ne jedem slatko skoro nikako (osim u kavi u koju dnevno stavim žlicu šećera), tjesteninu i krumpir vrlo rijetko, a kruh sam zadnjih mjeseci smanjio sa recimo pola kruha dnevno na šnitu ili dvije

ali zato pojedem više mesa, svježeg sira, povrća itd., recimo za primjer, nekad bi pojeo dva tanjura graha ili poriluka ili bilo kojeg variva uz 6-8 šnita kruha, danas pojedem tanjur variva više, ali sve skupa uz jednu ili pola šnite kruha - koliko je to plus i minus, odnosno je li dovoljno da se smanji rizik od dijabetesa, pretilosti, tlaka, rizika od alzheimera itd., ofkors uz povećanje kretanja i vježbanja

jel baš nužno preći na čisti keto ili već ovim smanjenjem unosa ugljikohidrata i povećanjem aktivnosti činim dovoljno, post mi je odbojan... 

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2025 9:16 (picajzla0707).
17 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
Jedino bih savjetovao kod keto prehrane , tj. puno masnog mesa (svinjetina ,junetina), jaja, životinjskih masnoća i slanine, mliječne masti i tvrdog sira, samo što češći pregled kolesterola u krvi.
S takvom prehranom vrlo lako se podigne masnoća u krvi te može doći do velikih problema.

Stvar s kolesterolom je komplicirana. Kolesterol je loš prediktor bolesti, a na njemu se inzistira zato jer postoje uspješni lijekovi koji ga snižavaju. Pazi - ti lijekovi (statini) su uspješni u snižavanju kolesterola, a time i brojke na nalazu, ali mogu izazvati manje ili više ozbiljne kratkoročne i dugoročne posljedice, a njihova učinkovitost u prevenciji bolesti je vrlo ograničena i vrlo upitna. Eventualno ima smisla da ih uzimaju ljudi koji su već stradali recimo od srčanog udara. A i to je upitno, s obzirom na nuspojave.

Uzmi u obzir da su ti lijekovi jako profitabilni za farmaceutsku industriju (i valjda doktore u SAD-u), da su u više navrata snižavali prag i "korigirali" protokole liječenja kako bi imali razloga propisati ih sve većem i većem postotku stanovništa.

Posebno bezobrazno je usredotočavanje na LDL kad su dijabetes i trigliceridi (pogotovo visoki triglicerididi i niski HDL) daleko bolji pokazatelji potencijalnih kroničnih krvožilnih oboljenja. A povišene trigliceride dobivaš od šećera i škroba, a ne od masnoća. Također, posebno je bezobrazno što se kod nas tipično samo mjeri LDL C, a ne i VLDL ili da se LDL raščlani, da znamo koliko imamo sdLDL-a, jer ti možeš imati istu vrijednost LDL C, a da imaš drastično različit rizik zbog različitog profila/veličina/gustoća LDL čestica.

Imaš i još jednu stvar, a to su lean mass hyperresponderi - posebni fenotip, kod kojeg ljudima prelaskom na keto dijetu kolesterol drastično skoči, ali to ne znači nužno da će oni imati negativne posljedice zbog toga. I onda ako se takva osoba ide liječiti statinima, zapravo se tim lijekovima ozljeđuje, uništava si zdravlje, samo da LDL C brojka na papiru bude u granicama koje se stalno pomiču (snižavaju).

Uglavnom, ljudi u SAD-u sve ćešće odbijaju statine i ignoriraju kolesterol jer im je postalo jasno da su izmanipulirani. Ne kažem da je kolesterol nebitan, nego kažem da se njegova važnost drastično preuveličava, a ignoriraju se drugi daleko važniji faktori, za koje se ne mogu propisati lijekovi, nego se u osnovi samo može "propisati" promjena životnog stila i prehrane.

17 godina
moderator
picajzla0707 kaže...
što je recimo s ljudima koji smanje unos šećera/škroba/kruha itd.

primjerice, šećer ne konzumiram već godinama skoro ništa, ne jedem slatko skoro nikako (osim u kavi u koju dnevno stavim žlicu šećera), tjesteninu i krumpir vrlo rijetko, a kruh sam zadnjih mjeseci smanjio sa recimo pola kruha dnevno na šnitu ili dvije

ali zato pojedem više mesa, svježeg sira, povrća itd., recimo za primjer, nekad bi pojeo dva tanjura graha ili poriluka ili bilo kojeg variva uz 6-8 šnita kruha, danas pojedem tanjur variva više, ali sve skupa uz jednu ili pola šnite kruha - koliko je to plus i minus, odnosno je li dovoljno da se smanji rizik od dijabetesa, pretilosti, tlaka, rizika od alzheimera itd., ofkors uz povećanje kretanja i vježbanja

jel baš nužno preći na čisti keto ili već ovim smanjenjem unosa ugljikohidrata i povećanjem aktivnosti činim dovoljno, post mi je odbojan... 

Nitko ti sa sigurnošću ne može reći koliko je dovoljno smanjiti šećer/škrob u tvom slučaju. Ključno je upravo to - u tvom slučaju. Jesi vadio inzulin? Ako nisi, zašto nisi, i kako očekuješ da će ti itko reći koliki ti je rizik od dijabetesa, ako ne znaš koliku razinu ključnog hormona imaš?! Već tu staje bilo kakvo daljnje razglabanje, jer tebi glukoza u krvi u ovom trenutku može biti optimalna, ali razlog tome može biti povećana proizvodnja inzulina - znači, tebi se može činiti da zdrav, a ti si zapravo na putu prema dijabetesu!

Ako su ti i inzulin i glukoza u krvi optimalni, i ti se dobro osjećaš i nemaš zdravstvenih problema, nemaš višak masnoga tkiva, vitalan si i imaš dovoljno energije, ne može ti nitko reći da bi trebao prijeći na keto dijetu. Iako je moguće da bi i u tom slučaju na keto dijeti imao neke benefite koje ni ne očekuješ.

4 godine

Prelaskom na keto prehranu (neki to lijepo zovu dijetom-žderanje previše mesa), svi vi bi trebali svake godine ići na kolonoskopiju da se utvrdi koliko imate polipa u/na debelom crijevu, nedajbog rakonju.

Statini su otkad postoje više smanjili smrtnost, nego što su izazvali štete, a to je dokazano.

Krive su farmaceutske kompanije, ma da ?!

Trebali bi svi na keto žderanje, rokanje mesom do ketozne ekstaze, dijabetičari izbaciti sve lijekove, jer je eto "keto", postao new age lijek za sve bolesti.

合気道 五段 Me, myself and I ...Radosław Tomasz Sikorski TOP 1 politike EU..
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
mbaksa kaže...

Nitko ti sa sigurnošću ne može reći koliko je dovoljno smanjiti šećer/škrob u tvom slučaju. Ključno je upravo to - u tvom slučaju. Jesi vadio inzulin? Ako nisi, zašto nisi, i kako očekuješ da će ti itko reći koliki ti je rizik od dijabetesa, ako ne znaš koliku razinu ključnog hormona imaš?! Već tu staje bilo kakvo daljnje razglabanje, jer tebi glukoza u krvi u ovom trenutku može biti optimalna, ali razlog tome može biti povećana proizvodnja inzulina - znači, tebi se može činiti da zdrav, a ti si zapravo na putu prema dijabetesu!

Ako su ti i inzulin i glukoza u krvi optimalni, i ti se dobro osjećaš i nemaš zdravstvenih problema, nemaš višak masnoga tkiva, vitalan si i imaš dovoljno energije, ne može ti nitko reći da bi trebao prijeći na keto dijetu. Iako je moguće da bi i u tom slučaju na keto dijeti imao neke benefite koje ni ne očekuješ.

uh, nemam pojma, svakih dvije godine idem na liječnički pregled za vatrogasca (dvd) i kažu mi da je sve ok

bio sam nedavno i na sistematskom preko ministarstva branitelja i također je bilo sve ok, dodatno sam obavio i pregled želudca i tankog crijeva, kao i onaj drugi straga, također sve ok, ne znam jesu li mi mjerili inzulin i glukozu kod tih pregleda

imam nešto viška masnog tkiva, imam 100 ili 105 kila na dva metra visine, manju škembu i tako to

čisto sam smanjio unos ugljikohidrata da smanjim mogućnost debljanja i rizik od dijabetesa sad kad sam prešao pet banki

17 godina
moderator
picajzla0707 kaže...
mbaksa kaže...

uh, nemam pojma, svakih dvije godine idem na liječnički pregled za vatrogasca (dvd) i kažu mi da je sve ok

bio sam nedavno i na sistematskom preko ministarstva branitelja i također je bilo sve ok, dodatno sam obavio i pregled želudca i tankog crijeva, kao i onaj drugi straga, također sve ok, ne znam jesu li mi mjerili inzulin i glukozu kod tih pregleda

Glukozu ti valjda jesu mjerili, ali inzulin gotovo sigurno nisu. Ulogiraj se na portal zdravlja na e-građani - unutra bi si trebao naći svoje laboratorijske nalaze.

"Sve OK" ne znači da je optimalno ili da ne ideš u krivom smjeru.

Bez nalaza inzulina ti ne znaš u kakvome točno si stanju - ti možeš biti na putu za dijabetes i to možeš saznati već sada, ako je tako, na temelju nalaza inzulina. Ako jesi na tom putu, bez nalaza inzulina ti to nećeš znati možda još pet, deset, petnaest godina - kad ti rutinski testovi pokažu povišenu glukozu. No, kad je ti glukoza u krvi povišena, znači da si za*ebo stvar - znači da ti je tijelo već u takvom stanju da ti gušterača više ne može proizvoditi dovoljno inzulina da šećer snizi na prihvatljivu razinu, a kamoli na optimalnu.

To što se inzulin ne vadi rutinski, kao što se vadi glukoza, ti je jasan pokazatelj da naš zdravstveni sustav nije okrenut prevenciji bolesti. Također nije okrenu ni liječenju bolesti, nego je okrenut "menadžiranju bolesti" - da te se ne izliječi, da ostaneš kronično bolestan, ali ne toliko bolestan da umreš prerano.

Sad ti vidi - želiš li ti prevenirati kronične bolesti ili ćeš, isto kao i naš zdravstveni sustav, čekati dok ne oboliš pa onda nešto poduzimati. Ako želiš prevenirati kronične bolesti, moraš znati koliki ti je inzulin, glukoza, trigliceridi, jetrene probe, kolesterol, kreatinin, testosteron.

picajzla0707 kaže...
imam nešto viška masnog tkiva, imam 100 ili 105 kila na dva metra visine, manju škembu i tako to

čisto sam smanjio unos ugljikohidrata da smanjim mogućnost debljanja i rizik od dijabetesa sad kad sam prešao pet banki 

Na temelju visine i kilaže, u relativno dobrom stanju si (boljem od većine ljudi). Ali škemba može biti pokazatelj da ti metabolizam ne radi optimalno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2025 22:00 (mbaksa).
17 godina
moderator
Zaporožac kaže...

Prelaskom na keto prehranu (neki to lijepo zovu dijetom-žderanje previše mesa), svi vi bi trebali svake godine ići na kolonoskopiju da se utvrdi koliko imate polipa u/na debelom crijevu, nedajbog rakonju.

Statini su otkad postoje više smanjili smrtnost, nego što su izazvali štete, a to je dokazano.

Krive su farmaceutske kompanije, ma da ?!

Trebali bi svi na keto žderanje, rokanje mesom do ketozne ekstaze, dijabetičari izbaciti sve lijekove, jer je eto "keto", postao new age lijek za sve bolesti.

Ponavljaš propagandu i taktiku zastrašivanja onih koji su doveli čovječanstvu u katastrofalno zdravstveno stanje!

Imputacija ti je totalno kriva. Nije keto/karnivor lijek za ništa (iako se tako može činiti).

Takva prehrana omogućava tijelu da se oslobodi konstantnog napada glukozom. Šećer (a u to spada i škrob i sve što sadrži šećer ili škrob) loše djeluje na naše tijelo iznutra, uzrokuje upale, postaruje tijelo kroz glikaciju. I onda daš tijelu priliku da se oporavi, jer većina ljudi ima određeni stupanj inzulinske rezistencije. To ujedno pozitivno djeluje i na mozak, jer mozak za energiju može koristiti i ketone pa onda čak i kad je i mozak rezistentan na inzulin, ako prijeđeš na keto prehranu, konačno može početi normalno raditi, jer će imati dovoljno energije, unatoč tome što se još nisi riješio inzulinske rezistencije. Na keto dijeti ljudi obično izbace rafinirana biljna ulja, koja su bogata fitokolesterolom, koji mogu poremetiti proizvodnju hormona i vitamin D (jer izgledaju kao kolesterol, ali ih tijelo ne može koristiti za procese za koje mu treba kolesterol), a i Omega-6 u tijelu lako oksidira (pa se smanjuje oksidativni stres) i poboljšava se omjer Omege-6:Omege-3 u tijelu (jer ljudi danas konzumiraju daleko previše Omege-6 i to dovodi do drugačijih karateristika staničnih membrana, a i može uzrokovati probleme s kožom).

Pa se tu smanjuje i problem žitarica (gluten je lektin i može negativno utjecati na crijeva i pogoršati autoimune bolesti, a vlakna također mogu oštećivati crijeva). Takva prehrana ujedno tijelu pruža optimalnu količinu proteina, vitamina (pogotovo onih topivih u mastima) i minerala, pogotovo ako osoba smanji unos povrća bogatog antinutrijentima.

Iliti keto, a pogotovo karnivor dijetom, iz prehrane izbacuješ niz stvari koje ti mogu ozbiljno naštetiti, poboljšavaš apsorpciju minerala i vitamina te unosiš optimalnu količinu proteina. Poboljšanje zdravlja je očekivan ishod toga! Činjenica da sve više ljudi zbog zdrastvenih razloga (!) prelazi ne samo na keto, nego na karnivor dijetu, i otvoreno vele da se više ne vraćaju na staro, trebala bi ti dovoljno govoriti o cijeloj situaciji.  Nema više natrag! Ljudi su na svojoj koži iskusili značajno poboljšanje zdravlja - zato i ostaju na keto, a zapravo još više na karnivor dijeti. I to je ujedno dovelo do toga da ti ljudi više ne vjeruju liječničkoj struci, ne vjeruju tzv. znanstvenim istraživanjima (koja su zapravo pseudoznanstvena - korumpirana), ne vjeruju institucijama. Jer su im svi oni govorilo jedno, oni su to slijedili koliko su mogli i onda oboljeli. Onda su krenuli totalno kontra toga i - ozdravili! Ono, tko tu koga?! I gotovo je - povjerenje je nepovratno izgubljeno. Broj ljudi kod kojih se to dogodilo povećava se iz dana u dan i s vremenom će se stvoriti kritična masa.

10 mjeseci
@mbaksa složio bih se s tvojim odgovorim meni ali dok se radi o ljudima s kolesterolom u nešto povišenim razinama te bi trebalo češće provjeravati krv.
No napisat ću osobni primjer i radi toga sam i stavio komentar da se što češće provjerava kolesterol na keto dijeti.

Možda si me zapamtio već smo ljudikali. Znači zagriženi rekreativac, polumaratonac, neumoljivi biciklist , teretana , BMI savršen , oko 12 do 15% masti na tijelu, prehrana funkcionalna sportska. Top životna forma. Izbjegavam junk hranu te ju rijetko jedem, bjelančevine uzimam od 1,5 do 2g po kg težine, voće i povrće jako puno, tek kocka tamne čokolade i poneki kolač. Kruh minimalno te većinom integralno ili polubijeli, raženi i sl. Te nemam poroka.
Zadnji nalaz kompletne analize krvi sve savršeno osim katastrofalnog iznosa lošeg kolesterola 8,9.

Sad moguće da je kod mene genetička predispozicija za masnoću u krvi ali svakako bih preporučio svima koji kao i ja gađaju dovoljan unos proteina , znači krkanje jaja, meso, mlijeko, sir.
Te kao što je kolega napisao i kolonoskopija ili barem analiza stolice češće jer ipak se radi o abnormalnom konzumiranju mesa, te što je još gore prerađenog mesa punog nitrata.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 0:14 (Sirotanovic).
17 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
@mbaksa složio bih se s tvojim odgovorim meni ali dok se radi o ljudima s kolesterolom u nešto povišenim razinama te bi trebalo češće provjeravati krv.
No napisat ću osobni primjer i radi toga sam i stavio komentar da se što češće provjerava kolesterol na keto dijeti.

Možda si me zapamtio već smo ljudikali. Znači zagriženi rekreativac, polumaratonac, neumoljivi biciklist , teretana , BMI savršen , oko 12 do 15% masti na tijelu, prehrana funkcionalna sportska. Top životna forma. Izbjegavam junk hranu te ju rijetko jedem, bjelančevine uzimam od 1,5 do 2g po kg težine, voće i povrće jako puno, tek kocka tamne čokolade i poneki kolač. Kruh minimalno te većinom integralno ili polubijeli, raženi i sl. Te nemam poroka.
Zadnji nalaz kompletne analize krvi sve savršeno osim katastrofalnog iznosa lošeg kolesterola 8,9.

Sjećam te se, samo sam zaboravio detalje o tvojoj situaciji. Istraži lean mass hyperresponder. Lako moguće je da spadaš u taj fenotip, odnosno da si iznimka od sveopćeg pučanstva, a isto može biti da je nešto drugo kod tebe u pitanju. Uglavnom, ne temelju tvog slučaja ne treba dizati paniku.

Ne da mi se provjeravati, pretpostavit ću da je tako kako ChatGPT kaže:

1. Većina ljudi na keto dijeti

LDL: ne mijenja se značajno ili se poveća umjereno (npr. +0,5 do +1,0 mmol/L)

HDL: raste (često +0,2 do +0,5 mmol/L)

Trigliceridi: padaju (često na <1,5 mmol/L, a kod mnogih <1,0 mmol/L)

2. Manji dio ljudi – tzv. Hyper-responders

LDL: može skočiti znatno, tipično u raspon 5–7 mmol/L

Obično prate isti obrazac: visok HDL i niski trigliceridi.

3. Najizraženiji – Lean Mass Hyper-responders (LMHR)

LDL: često 7–13 mmol/L (značajno više nego prosjek)

HDL: ≥2 mmol/L

Trigliceridi: <1 mmol/L

👉 Dakle, tipičan LDL na keto dijeti za većinu ljudi ostaje u “normalnom” rasponu (3–5 mmol/L), ali kod manjeg broja može skočiti vrlo visoko, što dovodi do profila poput LMHR.

EDIT - Ken Berry baš objavio ovo:

Dr. Ken Berry explains why high cholesterol on a ketogenic diet is usually not a concern:
Cholesterol itself is not harmful: High total or LDL cholesterol does not necessarily increase heart attack or stroke risk.
Cholesterol is vital: It is essential for cell membranes, brain, nerves, and hormone production.
Focus on real risk factors instead:
- Waist-to-height ratio: Above 0.5 increases heart disease risk.
- Fasting triglycerides: High levels raise heart attack/stroke risk; sugar and carbs—not fat—drive them.
- Fasting insulin & HbA1c: Even slight elevations increase cardiovascular risk.
- Inflammation markers: CRP, ESR, ferritin, C-peptide; high levels indicate higher risk.
Stop worrying about cholesterol: Focus on reducing insulin resistance, inflammation, and excess abdominal fat for heart health.

Sirotanovic kaže...
Te kao što je kolega napisao i kolonoskopija ili barem analiza stolice češće jer ipak se radi o abnormalnom konzumiranju mesa, te što je još gore prerađenog mesa punog nitrata.

Kako to misliš da se kod keto dijete radi o abnormalnom konzumiranju mesa? Što misliš da su naši preci tamo od prije 20 ili 100.000 godina jeli kruh, tjesteninu, biljno ulje, kekse, šećer, brokulu, krumpir? Da su jeli "boje"? Šareno povrće?  Abnormalno za čovjeka je ono što se danas smatra "normalnom" prehranom, uključujući i mediteransku prehranu. Kužiš stvar? Normalizirali smo za čovjeka apsolutno neprirodnu prehranu, a prirodnu prehranu proglašavamo "abnormalnom"! I onda se čudimo dijabetesima, alzheimerima, artritisima, a kao jedemo "normalno". Ne jedemo normalno. Ono što se danas smatra normalnom prehranom je apsolutno nenormalna i neprirodna prehrana za ljudsku životinju. Mi možemo jako dugo preživjeti na takvoj prehrani, ali dugoročno gledano to za sobom povlači negativne zdravstvene posljedice.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 4:23 (mbaksa).
14 godina

Low-carb je definitivno pravi put a keto/carnivore ima smisla čitajući komentare na društvenim mrežama/Youtube. Ono što me iznenađuje jest kako neki ljudi i dalje vjeruju da to nije dobro, iako postoje trilijuni komentara i svjedočanstava na YouTubeu gdje ljudi kažu da im je sve bolje i bolje na low-carb prehrani.

Evo jednog komentara što se tiče ugljikohidrata.

"My dad has been diagnosed with dementia. I cleaned up his diet and he actually seems to be not only stabilizing but improving with his memory. Its obvious to others that my old dad is back with us. I increased his proteins, red meats and cut way down on his carbs and sugars. He was diagnosed years ago. He's turning 90 years old next month!" Kažu da je Alzheimer diabetes type III.

Kad smo već kod raka, i ovisno i o tipu raka izgleda da ima dva izvora "hrane" za rast, glutamin (kojeg ima puno u mesu) i šećere/ugljikohidrate. Šećeri i ugljikohidrati su jasni jer stanice raka vole glukozu, a s glutaminom je stvar kompliciranija jer je aminokiselina prisutna u skoro svim proteinima, pa se rak može "prebacivati" između te dvije hrane ovisno o uvjetima u tijelu. Naravno, geni također imaju veliku ulogu u "dobivanju raka", pa sve to treba "izvagati" i pronaći neki balans u prehrani. Nažalost Steve Jobs je odabrao skroz krivu dijetu za liječenje svog raka gušterače. Frutarijanska dijeta iliti dijeta gdje se jede samo voće.

Nekako me u zadnje vrijeme zaintrigirao i Davida Sinclair, znanstvenik sa zanimljivim intervjuima koji istražuje kako stanice stare i što im pomaže da ostanu zdrave. Njegova prehrana je uglavnom plant based, puno povrća, malo voća s niskim šećerom. Izbjegava šećer i procesiranu hranu, što pomaže držati stabilan šećer u krvi i smanjiti upale. Ugljikohidrati su ograničeni, što je dobro jer previše šećera može hraniti stanice raka i opterećivati stanice. Proteini su umjereni, ne previše, jer previše proteina, posebno nekih aminokiselina poput glutamina, može potaknuti stanice na brži rast i starenje, a glutamin je i "hrana" koju rak voli. Mliječni proizvodi su po njegovoj prehrani ograničeni, neki sir i jogurt u malim količinama su okej, ali previše mliječnih proizvoda može opteretiti tijelo i izazvati upale. 1L mlijeka 50g šečera. U prehranu uključuje i zdrave masti poput maslinovog ulja, orašastih plodova, sjemenki, masti ribe, koje pomažu staničnim membranama i smanjuju upale.

Uz to prakticira povremeni post, fasting, što omogućuje stanicama da očiste oštećene dijelove i aktivira gene dugovječnosti zvane sirtuini. On istražuje kako stanice stare, svaka stanica kad se kopira gubi dio svoje "mladosti" i skuplja oštećenja u DNA i drugim staničnim dijelovima. Radi na tome da pronađe načine kako "popraviti" stanice i održati ih mladima. Uzima i suplemente poput resveratrola i NMN-a kako bi stanice popravile DNA i ostale u top formi.

Nekako mi je njegova dijeta najlogičnija prema njegovim istraživanjima, ali znamo da svaki čovjek drugačije reagira na navedeno, samo primjer, od moje bivše djed, doživio je 96 godina, bio je glavni mesar u selu i najeo se i svinjetine i govedine/junetine i sa roštilja i na svakakve načine i eto doživio te godine. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:01 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice