Fenomenalno! Moram priznati da prvi put čujem za tu, pentadekanoičnu kiseinu (C15:0). Ona je neobična zato što je 1. nezasićena kiselina, a pomaže srcu i 2. što ima neaparan broj ugljikovih atoma (15), doksve druge masne kiseline imaju paran broj ugljikovih atoma (tako mora biti zbog biosinteze), poput najbližjoj joj palminitskoj (C16:0) kiselini. Čitao sam o dobrim učincima maslaca, no mislilo se da je to zbog maslačne kiseline. Najbolja kombinacija: maslac s maslinovim uljem. Na toj kombinaciji ispeći jaje prava je slast, a maslac ima još jednu prednost jer ne daje - zbog sadržaja vode - da se ulje previše zagrije.
Masnoćom protiv starenja: maslac kao rješenje prob
- poruka: 47
- |
- čitano: 12.548
- |
- moderatori:
vincimus

Riječ je očito o jednom i drugom jer maslac je smjesa (emulzija) mliječne masti (masla), dok mliječni protein služi kao emulgator. Ostalo je voda, točnje fiziološka otopina (voda + sol). Maslo se priprema tako da se maslac rastali i grie. Pri tome dolazi do koagulacije proteina i ispravanja vode.
Sto se u ovom slucaju misli pod punomasno mlijeko.
Iznad koliko posto m.m, je to, jer na internetu nalazim razne brojeve?
Jer kod nas je npr prije bilo standarno 3.2 ili 3.5% mlijeko, a sad je uglavnom 2.8
Sto se u ovom slucaju misli pod punomasno mlijeko.
Iznad koliko posto m.m, je to, jer na internetu nalazim razne brojeve?
Jer kod nas je npr prije bilo standarno 3.2 ili 3.5% mlijeko, a sad je uglavnom 2.8
Punomasno mlijeko ima 3,5%MM masti naviše. Mada je to sve doslovno bijela voda u usporedbi sa mlijekom koje sam ja nekada pio kao klinac sa sela od domaćih krava. Sumnjam da ima i tih 3,5% MM ovo što kupuješ u supermarketu.
Sadržaj masti u mlijeku varira, ovisno o ispaši. To što je nekoć mlijeko ("sa sela") bilo masnije, proizlazi iz jednostavne činjenice da je u seoskom, neobrađenom mlijeku mast vidljivija. Prije pakiranja mlijeko se u mljekari podvrgava homogenzaji (mućkanju) kako bi se mast raspršila u što manje čestice da se spriječi njezino odvajanje od ostatka mlijeka, što se redovito događa na selu.
Danas domaće kravlje mlijeko nebi pilo 80% mljekoljubaca uključujući i mene koji sam odrastao na njemu, jednostavno smo se navikli na ovu vodu.....mada je kod nas u Hr. još mlijeko i dobro naspram šta se pije u ostatku svijeta i šta prodaju pod "mlijeko"
Danas domaće kravlje mlijeko nebi pilo 80% mljekoljubaca uključujući i mene koji sam odrastao na njemu, jednostavno smo se navikli na ovu vodu.....mada je kod nas u Hr. još mlijeko i dobro naspram šta se pije u ostatku svijeta i šta prodaju pod "mlijeko"
Haha. Ma što se kod nas sve prodaje? Meso primjerice koje više nije za prodaju u Njemačkoj jer je prestaro dolazi kod nas u supermarkete.
A doma napraviti jogurt od pravog kravljeg mljeka, pa to je kremasto, slatko, nema one izrazene kiseline kao kupovni, kao da puding jedem :)
A doma napraviti jogurt od pravog kravljeg mljeka, pa to je kremasto, slatko, nema one izrazene kiseline kao kupovni, kao da puding jedem :)
Domaći sir i kajmak.. Uh, da ga prodaju u trgovinama i po 10 puta većoj cijeni vrijedilo bi, jednostavno neusporedivo sa ovim bućkurišima na tržištu.
.. 'nekad i sad...' ...
(storrytelermod, voice, ritam rečenica..) :)
-eh, da, .. nekad je sve bilo bolje!
-mlijeko? ovo danas je vodica, ono nekad, 'pravo', je bilo .. ko nutella, mogo si ga mazat na kruh .. moralo se dodavati vode da bi bilo pitko-tekuće :)) ...
-za sendvič umjesto današnje majoneze se direktno muzlo na kruh, naravno bijeli, bez crnih dodataka i ljuskica ..
-enšiting mod off.. :))
.. i tu je priči kraj :)
Sadržaj masti u mlijeku varira, ovisno o ispaši. To što je nekoć mlijeko ("sa sela") bilo masnije, proizlazi iz jednostavne činjenice da je u seoskom, neobrađenom mlijeku mast vidljivija. Prije pakiranja mlijeko se u mljekari podvrgava homogenzaji (mućkanju) kako bi se mast raspršila u što manje čestice da se spriječi njezino odvajanje od ostatka mlijeka, što se redovito događa na selu.
mislim da nije sve samo u obradi mljekare, nego i porijeklu mlijeka, nije isto kad je krava cijelo vrijeme zarobljena u svoj boks i krkana antibioticima i ko zna čime, plus to što tamo jede, u odnosu na ono što slobodna krava pase na planini bez ikakvog zagađenja i sl.
Najbolja kombinacija: maslac s maslinovim uljem. Na toj kombinaciji ispeći jaje prava je slast
ja u zadnje vrijeme pečem kokice na maslinovom ulju sa malo maslaca - odlične su.
Kolesterol mi se vratio u normalu, kad sam bio na bolničkoj dijeti, bez suvišnih masnoća.
Nisam još čuo da je bilo koji liječni specijalist odredio ljudima s povišenim kolesterolom,.. masti, maslac i sl. što se ovdje redovito uzdiže kao vrhunaravna hrana.
Haha. Ma što se kod nas sve prodaje? Meso primjerice koje više nije za prodaju u Njemačkoj jer je prestaro dolazi kod nas u supermarkete.
Ozbiljno?? Toga ima?? Mi možeš molim te reći koje je to meso bilo i koji supermarket da to izbjegavam?
Ozbiljno?? Toga ima?? Mi možeš molim te reći koje je to meso bilo i koji supermarket da to izbjegavam?
Kod nas se uvozi prastaro meso koje je bilo dugo smrznuto i onda se prodaje kao "svježe meso provjerene kvalitete." Link Za mlijeko sam isto čuo priče svakakve. Jedino što je provjerene kvalitete je ono što doma sami posadite i odhranite.
Hrvatska uvozi 60% mlijeka. Toliko o kvalitetu mlijeka koji se pije u Hrvatskoj.
Kolesterol mi se vratio u normalu, kad sam bio na bolničkoj dijeti, bez suvišnih masnoća.
Nisam još čuo da je bilo koji liječni specijalist odredio ljudima s povišenim kolesterolom,.. masti, maslac i sl. što se ovdje redovito uzdiže kao vrhunaravna hrana.
Zato jer si ti daleko od doktora, liječničkog specijalista ili nutritionista, ništa čudno, razumljivo je da se tvoje neznanje temelji na zastarjelim istraživanjima, od kojih su neka bila financirana od strane industrije šećera. Kad si ti bio na bolničkoj dijeti nisi ti jeo kolaće, šečere itd. Ugljikohidrati su problem ne masnoče. Šečer inflejma krvne žile, i zbog toga skoči kolesterol koji "popravlja" krvne žile. Šečeri = Kolesterol. Kolesterol je ovdje samo "vatrogasac".
U vezi teme - 1L mlijeka - 50g šečera, izvrsno za začepljenje vena u kombinaciji sa 2,8% m.m i proteinima. Čokoladno mlijeko1L -100g šečera. Masnoće su opasne samo u kombinaciji sa šečerima, musli, sladoled, krafne.
.. 'nekad i sad...' ...
(storrytelermod, voice, ritam rečenica..) :)
-eh, da, .. nekad je sve bilo bolje!
-mlijeko? ovo danas je vodica, ono nekad, 'pravo', je bilo .. ko nutella, mogo si ga mazat na kruh .. moralo se dodavati vode da bi bilo pitko-tekuće :)) ...
-za sendvič umjesto današnje majoneze se direktno muzlo na kruh, naravno bijeli, bez crnih dodataka i ljuskica ..
-enšiting mod off.. :))
.. i tu je priči kraj :)
pa svjeze mlijeko ima od 6% navise masnoca. ovisi o prehrani krave. normalno da je okus drugaciji od kupovnog.
Sve što si napisao je 110% točno i već duži niz godina primjenjivo u praksi.
Osim po službenim hodnicima ordinacija. Doktor sve ovo zna, no postupa po pravilima struke iz 1980te.
Ako imaš sreće, offrecord ti saopći zbilju.
Šećer = kolesterol.
Maslo je superzdravo i poželjno ga je što više jesti.
Jetra se dnevno izbori sa 14 grama rafiniranog šećera... za sve ostalo vam kaže.. "Nezahvalni korisniče, nakon ovih 14 grama sve ostalo ti šibam kroz loši kolesterol u vene".
Hrvatska uvozi 60% mlijeka. Toliko o kvalitetu mlijeka koji se pije u Hrvatskoj.
nažalost točno, ali isto tako nažalost, najkvalitetnije je "Land" mlijeko iz "Eurospina" koje se uvozi iz Austrije...
ja kao lokal patriot prije svega sam kupovao Vindijino, a ne kvazi hrvatsko iz Imleka - koji uvozi mlijeko iz Republike Srpske...
ali natočite u čašu "Land" mlijeko od 3.5% (ružičasto pakiranje) i Vindijino - Landovo je žućkasto tj. spram njega je Vindijino plavkasto...
prije sam nastojao kupovatii mlijeko iz mlijekomata lokalnih OPGova, ali su u manje od godinu dana nestali....
Doture,
jel postoji neka studija na ljudima koja je potvrdila ove benefite?
Autor članka besciljno luta od dupina, preko trans masti, do romantiziranja maslaca i prehrambenih navika naših predaka, sve uz negiranje osnovnih znanstvenih činjenica o pozitivnom utjecaju smanjenja unosa zasićenih masnih kiselina na zdravlje.
I nakon svih tih digresija, u tekstu se ne nalazi niti jedan konkretan dokaz, niti jedna relevantna studija koja bi potvrdila glavnu tezu da konzumacija maslaca produljuje život.
Za razliku od toga, imamo desetljeća istraživanja, uključujući i nedavnu studiju s Harvarda, koja pokazuju povezanost konzumacije maslaca sa većim rizikom od raka i kardiovaskularnih bolesti, većih ukupnim rizikom od preuranjene smrti, te korist zamjene maslaca sa biljnim uljima:
https://news.harvard.edu/gazette/story/2025/03/a-dietary-swap-that-could-lengthen-your-life/
Za razliku od toga, imamo desetljeća istraživanja, uključujući i nedavnu studiju s Harvarda, koja pokazuju povezanost konzumacije maslaca sa većim rizikom od raka i kardiovaskularnih bolesti, većih ukupnim rizikom od preuranjene smrti, te korist zamjene maslaca sa biljnim uljima:
https://news.harvard.edu/gazette/story/2025/03/a-dietary-swap-that-could-lengthen-your-life/
Ni Harvard više nije ono što je nekad bio (ako ikad i jest). Ta studija niti govori ono u tom članku što piše da govori, niti govori ono što ti misliš da govori. Prvo, to je observacijska studija temeljena na upitnicima o hrani koje su sudionici studije ispunjavali svake četiri godine (podaci zapravo nisu novi - oni su prikupljani od sredine 80-ih do 2018. - ova studija je samo novo statističko "masiranje" tih podataka), kad se moraju sjetiti koliko često su čega u prosjeku jeli u zadnjih četiri godine.
Ne samo da je to vrlo neprecizno (ovisi o sjećanju i osobnim procjenama svakog pojedinog sudionika), nego takva studija ni ne može ustvrditi uzročno-posljedičnu vezu. Ona može samo utvrditi prividnu povezanost jednoga s drugim. Kaže podnaslov članka "Study finds replacing butter with plant-based oils cuts premature death risk by 17 percent" - to je doslovce laž! Niti ta studija pokazuje (niti može pokazati) uzročno-posljedičnu vezu, niti je u toj studiji išta bilo zamijenjeno (to nije empirijska studija, ili RCT, pa da su maslac zamijenili uljem pa onda vidjeli što se događa), a i ovih 17% - je što? Relativno smanjenje rizika (kad bi uzročno-posljedična veza bila stvarna, što se ovom studijom ne dokazuje!), ne apsolutno.
Dr. Ken Berry u ovom videu objašnjava koji su sve problemi s tom studijom:
Dr. Bret Scher analizira tablicu s brojkama iz te studije i uočava da oni koji su jeli najviše maslaca, ujedno su jeli 400 kalorija više od grupe koja je jela najmanje maslaca, manje su vježbali, više su pušili, pili su više alkohola, uzimali su manje multivitamina - ali maslac! Maslac je za sve kriv! Čisti primjer (un)healthy user biasa, kojeg u studiji nisu uklonili.
Ta studija niti govori ono u tom članku što piše da govori, niti govori ono što ti misliš da govori.
Zato ja stalno skrećem pozornost da je vrag ponekad u detalju. Svojedobno sam dao primjer jednog istraživanja kako isti rezultat po jednom pitanju može biti savršen, a po drugom pitanju skroz nesavršen.
1. Istraživanje se provodi u Hrvatskoj da se vidi veličina stopala odraslog muškarca u odnosu na druge zemlje EU, uz standardno mjerenje stopala od strane istraživača. I ispadne da je prosječna veličina stopala br. 42, što spada u savršeni prosjek muškaraca u EU.
2. Isto istraživanje je mjerilo veličinu oba stopala i ispalo je da je stopalo dominantne noge, obično desne, za gotovo pola broja veće od nedominantne noge. Rezultat se može itekako tumačiti kao nesavršenost veličine stopala.
Isto tako ti anketne agencije prešute da možeš utjecati na rezultat telefonske ankete prema vremenu kada se anketa vrti, od 9 do 15 h na privatne telefone javljat će se uglavnom penzioneri i nezaposlene osobe, iza 17 h veća je mogućnost da će se javiti netko tko se baš vratio s posla. Sad u ovisnosti kakve rezultate netko očekuje, naravno da se može već i time utjecati na odgovore na anketna pitanja jer je moguće da će drugačiji odgovor dati osoba koja je u aktivnom radnom odnosu od osobe koja nije.
*** Vražja disekslija, opet brkam redoslijed slova u riječima...
...
Isto tako ti anketne agencije prešute da možeš utjecati na rezultat telefonske ankete prema vremenu kada se anketa vrti, od 9 do 15 h na privatne telefone javljat će se uglavnom penzioneri i nezaposlene osobe, iza 17 h veća je mogućnost da će se javiti netko tko se baš vratio s posla. Sad u ovisnosti kakve rezultate netko očekuje, naravno da se može već i time utjecati na odgovore na anketna pitanja jer je moguće da će drugačiji odgovor dati osoba koja je u aktivnom radnom odnosu od osobe koja nije.
Rekao Mark Twain da postoje tri vrste laži: laži, proklete laži i statistika.. U svojim mlađim danima to nisam uzimao za ozbiljno. Danas vidim da je bio u pravu, i daleko ispred svog vremena. Danas čovjek mora biti jako dobro upućen u logičke pogreške, metode manipulacije, biaseve, jer će mu se u suprotnom neistinite stvari prodati pod istinite. Još kad tome pridodaš stvari na koje je upozoravao George Orwell...
Opasno je kad netko istraživanje započne sa zaključkom i onda pokušava napraviti sve što je potrebno (ma koliko god bilo pogrešno) da bi "dokazao" unaprijed definirani zaključak (kao što je to u ovom slučaju da maslac uzrokuje rak ili kardiovaskularne probleme). To nije znanstveno istraživanje. To nije znanost. To je korupcija.
pa svjeze mlijeko ima od 6% navise masnoca. ovisi o prehrani krave. normalno da je okus drugaciji od kupovnog.
Samo da ovo ispravim. Svježe kravlje mlijeko ima od oko 3,5 do oko 5,5 posto masti.
Ako mlijeko ima iznad 5,5% znači da nije bio ispravno uzet uzorak mlijeka. Mora se promiješati.
Prosjek u HR je oko 4%.
Jetra se dnevno izbori sa 14 grama rafiniranog šećera... za sve ostalo vam kaže.. "Nezahvalni korisniče, nakon ovih 14 grama sve ostalo ti šibam kroz loši kolesterol u vene".
Nije točno.
Ljudi, ne brinite previše za jetru.
Čuvajte bubrege. Kad krene propadanje bubrega, nezaustavljivo je.
Pitajte bubrege što misle o "prekomjernim" mastima, a u masti spada i koncentrirani maslac zvan maslo.
U maslu na 100g ima 99,5 "čiste" masti, a skoro ništa mliječnih proteina koji se proizvodnjom iz maslaca uništavaju.
Najveći pobornici tih ishrana s puno masnoća su nekadašnje debeljuce, koji se ne mogu iskontrolirati i jesti umjereno "sve", već, ajmo se 6 sati zatrpati mesinom i masti, pa ćemo onda 18 sati postiti.
Bitno je da nisu zakinuti za svoje prežderavanje, Bog im pomogao :P
U vezi teme - 1L mlijeka - 50g šečera, izvrsno za začepljenje vena u kombinaciji sa 2,8% m.m i proteinima. Čokoladno mlijeko1L -100g šečera. Masnoće su opasne samo u kombinaciji sa šečerima, musli, sladoled, krafne.
Nauči razliku između laktoze i dodanog šećera prije nego što počneš dijeliti savjete.
najkvalitetnije je "Land" mlijeko iz "Eurospina" koje se uvozi iz Austrije...
Odakle ti informacija da se uvozi iz Austrije?