A najbolja od svih - Turska?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Turska kava nije analizirana, a vjerujem da znam i zašto. Blo da se kuha ukuhavanjem ili nadolijevanjem (vode), kava se izlaže djelovanju topline i vodene pare. Pri nadolijevanju dolazi do subilimacije, a pri ukuhavanju do destilacije vodenom parom. Poznato je da zato dolazi do gubitka kofeina, a vjerojatno i polifenola. Oba procesa (sublimacija i destilacija) su vrlo ovisna o temperaturi i trajanju, pa ih je vrlo teško reproducirati. To bi značilo da zdravstveni učinci turske kave ovise o načinu kuhanja, konkretno o navikama svakoga kuhara. Inače, turska kava kod nas je "turska", u Srbiji je "domaća", a u Grčkoj "grčka".
A najbolja od svih - Turska?
Na zapadu se uglavnom pije "filteruša". Kada sam pitao zašto, rečeno mi je da im smetaju zrnca? Nije mi bilo jasno dok nisam kupio jednu od njihovih "mljevenih" kava i vidio da je stvarno tako. Ali to ovisi o kavi koja se tamo kupuje: npr Krönung gold (mljevena 500g, ne istant) i Dallmayr su OK.
A sto na sve to kaze Bugov strucnjak za kavu, Šuštić?
Btw Davore, dugo nisi napisao tekst vezan za kavu, nacinima pripreme, mlincima i aparatima. Moze neki update?
Rečeno je da espresso ima najveću jediničnu koncentraciju, ali ostali napitci veću ukupnu.
Ok, pa popijem nekoliko espressa onda , možda lakse nego se tocit velikim količinama ostalih napitaka.
Ali nigdje ne piše recept za ostale napitke, kako su ih pravili, koji su omjeri.
Pa kad si pravim latte, samo u espresso dodam mlijeko/pjenicu, znači kave je isto.
Drugo, nigdje se ne spominje da mlijeko utječe negativno na apsorpciju, pa je preporučljivo pit čistu kavu kako bi se maksimizirali brnefiti.
A sto na sve to kaze Bugov strucnjak za kavu, Šuštić?
Btw Davore, dugo nisi napisao tekst vezan za kavu, nacinima pripreme, mlincima i aparatima. Moze neki update?
Sve sto mozes zamisliti vec su istrazila dva autoriteta na podrucju kave, samo odi na youtube i pogledaj kanake od Lance Hedricka i James Hoffmanna.
Od opreme za pripremu, do same pripreme do najmanjih detalja
Ma znam, pratim neke od kavopija na YT.
No, i dalje mi je ponekad draze procitati tekst o npr. kavi iz vizure nekoga tko nema veze sa kavom, ugostiteljstvom, proizvodacima kave ili opreme te nije sponzoriran od istih. Dakle, tekst jednog "obicnog" entuzijasta, uzivatelja tog toplog napitka.
Dakle — iako bih volio reći da je šalica kave jutarnji RCT u tekućem stanju, istina je ponešto prizemnija. Većina podataka o „ljekovitosti“ kave dolazi iz epidemioloških studija koje promatraju obrasce ponašanja, a ne eksperimentalnih RCT-ova. Ljudi koji piju kavu često su i oni koji imaju nešto zdraviji stil života, bolji socio-ekonomski status, manje puše itd. Dakle, ono što znamo je: pijenje kave je povezano s nekim pozitivnim ishodima, ali ne možemo sa sigurnošću reći da je kava uzrok.
S druge strane, postoje RCT-ovi koji proučavaju kratkoročne učinke kofeina na pažnju, metabolizam ili krvni tlak, ali oni nisu dokaz da će te espresso spasiti od infarkta ili Alzheimerove bolesti.
U „Kemičaru u kući“ kavi je posvećena pažnja kao napitku složenog kemijskog sastava i kulturne vrijednosti, ali ne kao nadomjesku za zdrav način života. Dakle, da, uživaj u kavi — ali nemoj očekivati da će ti produljiti život. Ako i hoće, to će biti zato što si sretan dok je piješ.
U praksi (kafiću) mlinac baca u prosjeku 7 grama, ali malo tko za Americano štanca dva puta. Uglavnom se samo jaaaaako produži.
Također ni Macchiato ni Kappuccino se ne rade s većom gramažom kave, nego se samo dorađuju s mlijekom.
Što uistinu autor nije baš objasnio kao što ste primjetili.
Da odgovorim. Dokaza o blagotvornom djelovanju kofeina i polifenola ima na pretek. Za kofenin se čak zna molekulski (kemijski) mahanizam na koji sprječava (olakšava) Alzheimerovu bolest. Zna se i za polifenole kako i koliko uklanjaju slobodne radikale, a za slobodne radikale se zna kako i na što djeluju. Ima o tome na stotine i tisuće znanstvenih radova, pa je nemoguće sve to obuhvatiti u jednom članku, a ponajmanje u jednom odgovoru na pitanja znatiželjnih i skeptičnih čitatelja. Znanstveni rad na kojem se moj članak temelji bavi se samo kemijskom analizom, a ona pokazuje - vidi se iz grafova - vrlo velike varijacije u sadržaju kofeina i polifenola u kavinim napicima. No ako se kava redovito pije, razlike će (zbog statistike) biti sve veće izmađu onih koji piju jedan ili drugi kavin napitak. Stoga od tog istraživanja kavopije mogu imati koristi.
A nisu Moku stavile? Kilavo testiranje.