Čitati ili slušati?

poruka: 35
|
čitano: 4.204
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Čitati ili slušati?".
17 godina
Re: Čitati ili slušati?
Napon kaže...

Ges kaže...

previše gledaš amerike. Nikad se nisam osjetio nesigurno u Hrvatskoj. Seđimurci u grupi mi nisu baš ugodni za vidjet ali mislim da se trenutno još uvijek oni boje nas više nego mi njih

Došla je Amerika i kod nas, a svakim danom samo raste. A došli su i jug i istok, ponajprije islamisti. Već podosta žena izjavljuje da se ne osjećaju sigurno. Mi - ljudi, imamo naviku mislit da se neko zlo neće baš nama dogodit, recimo pri brzoj ili alkoholiziranoj vožnji, ali nekome se mora dogodit. Kaže stara mudrost: više vrijedi gram prevencije od kila lijeka

s tim stavom me podsjećaš na jednog poznanika iz mladosti koji je radi "osobne zaštite" u autu ispod sica držao baseball palicu i objašnjavao nam da "nikad ne znaš na kakvu budalu možeš naletit", i nikako nije htio prihvatiti da je upravo on ta budala na koju će neki nesretnik naletit

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2025 8:21 (Ges).
9 godina
Čitati ili slušati?

Ja čitam pomalo, na tenane, ali bome se naučim binge gledajući micro learning reelse.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
trolaslavonska kaže...
Postoje i drugi nacini da covjek dodje do znanja kazes. U ovom clanku je navedeno da si ti autor: https://www.bug.hr/komentar/appleovi-novi-punjaci-mobitela-su-izvan-standarda-ali-ima-to-i-svoju-dobru-53772

Taj je tekst nakrcan cinjenicama. Do njih si dosao gledajuci YT videe?

Znači, taj članak je kombinacija dugogodišnjeg iskustva i eksperimentiranja s elektronikom i punjačima. Izvor činjenica su dijelovi službene dokumentacije, dijelovi online članaka, stranice sa specifikacijama uređaja, tekst koji piše na samim punjačima - to je što se tiče samih podataka, tvrdnji. Drugi dio su eksperimenti s mobitelima, USB testerima, elektroničkim opterećenjima, multimetrom, osciloskopom. Možda izvor nisu videi s YouTubea u ovom slučaju, ali isto tako izvor tih činjenica nisu plahte teksta, znači da bih sjeo, otvorio knjigu i čitao.

trolaslavonska kaže...
Sto mislis, kako je citati ovako zgusnut clanak nekome tko ima ADHD? Ili je mozda bolje poslusati takav clanak. I imati u glavi cinjenicu da "28, 36 i 48 V. AVS u toj specifikaciji pokriva raspon od 15 V do tipično maksimalnog napona koji može isporučiti konkretni punjač", jer ces se na to mozda kasnije referirati.

Ha čuj, mogao se iz toga napraviti i dobar video na YouTubeu - kad bih se poslije referirao na te druge napone, onda bih ih sve i prikazao na ekranu. Stvar je u tome što na izradu kvalitetnih videa čak i ako prezentiraš iste činjenice odlazi višestruko više vremena. Eto, mogu se samo nadati da će i ADHD-ovci uspjeti bar nešto pohvatati, pogotovo ako više puta pročitaju članak. Ili odslušaju - vidim da gore ima čitanje članka, pa ga mogu odslušati jednom, na što će im otići deset minuta.

trolaslavonska kaže...
Za nekoga tko ima ADHD i navodno se na svojoj kozi osvjedocio koliko je tesko pratiti tekst, pises prilicno nemilosrdne clanke (za taj dio populacije) :)

Na svojoj koži osjetio sam koliko je teško čitati knjige, ne nužno i to da mi je teško pratiti zaokružene članke od kojih 11 tisuća znakova.  Ovisi koliko mi je materija zanimljiva, kako je tekst pisan, da li mi izaziva dopaminske šuteve.

Inače, dobar dio, ako ne i većina ADHD-ovca doživljava hiperfokus. Iliti mogu duboko uroniti u ono čime se trenutno bave (uključujući i čitanje članaka) - to nekad ide do te razine da izvana skoro da može djelovati kao supermoć!  Ono što većina ljudi ne zna je da ADHD ne predstavlja generalnu nemogućnost usredotočavanja, ne predstavlja generalni nedostastak pažnje (iako se to možda tako može činiti "izvana"). ADHD je zapravo loš naziv za to stanje ili neurotip. Stvar je u tome da se, s jedne strane, ADHD-ovci često ne mogu usredočiti na ono što bi u danom trenutku trebali, a s druge strane, kad ih nešto zaintrigira, onda se od toga ne mogu odlijepiti i u to urone toliko duboko da je u tom trenutku to jedina stvar koja za njih postoji - to je taj hiperfokus. E sad, glavni problem je u tome što hiperfokus nije pod voljom ADHD-ovaca! Znači, nije da osoba s ADHD-om može ciljano ući u stanje hiperfokusa. Nego jednostavno živiš svoj život i onda kad zapadneš u hiperfokus, pokušaš ga maksimalno iskoristiti. A i možeš si povećati šansu da zapadneš u hiperfokus na različite metode. Recimo - 5 do 12 je super metoda za ulazak u hiperfokus!  Jako loša metoda, koja uzrokuje probleme i tebi i ljudima s kojima surađuješ, ali... Što je tu je.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2025 9:24 (mbaksa).
6 tjedana
Sirotanovic kaže...
Čitam ležeći zato što imam ozljedu C kralježnice i knjiga mi teška i nepraktična za držati i listati. 

Možda bi ti ovo dobro došlo - meni je odlično za veće i teže knjige: Bamboo book stand

Ges kaže...

s tim stavom me podsjećaš na jednog poznanika iz mladosti koji je radi "osobne zaštite" u autu ispod sica držao baseball palicu i objašnjavao nam da "nikad ne znaš na kakvu budalu možeš naletit", i nikako nije htio prihvatiti da je upravo on ta budala na koju će neki nesretnik naletit

To uopće nije primjer onoga o čemu sam ti pisa, jer se je moj savjet odnosio samo na svjesnost okoline i preglednost situacije. A s druge strane, ako bi baš mora, taj tvoj bi moga koristit tu palicu samo u svrhu blefiranja - za pokušaj zastrašivanja napadača, šta bi bilo prilično učinkovito sredstvo odbijanja. Ili u najgorem slučaju - ako bi situacija bila bezizlazna, a život ugrožen, dovoljno bi bilo da cilja noge. Ipak, bolje je imat bear-spray, samo treba pazit na smjer vjetra i na rok trajanja. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2025 11:38 (Napon).
10 mjeseci
Hvala, no ne mogu dugo držati glavu prema dolje , stvara mi strašan pritisak u vratu gdje su mi diskovi iskočili. Takav držač knjige bih mogao koristiti tek kad bi stol bio u razini glave.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice