mogli su pitati. u nas je na "samonaplatnima" često više "pomoćnika" nego na ostalim običnim blagajnama zajedno. decathlon je to dobro riješio (kompromisom i boljom tehnologijom) ali jedna kokoš ne čini kokošinjac i pametan uči na tuđim a budala na svojim iskustvima.
Amazon napušta "revolucionarnu" ideju trgovine bez
- poruka: 11
- |
- čitano: 7.079
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Decathlon i slične trgovine to mogu jer imaju skuplje artikle a sta misliš koliko bi prehrana poskupjela da na svako mlijeko ili vanilin šečer dodaš RFID čip?
Tekst baš i nije posve točan. Samo suspektne kupnje idu na ljudsku provjeru. Ako sustav ne prepozna jer je kupac to jako čudno uzeo da ga kamere nisu vidjele ili je pokušao prekriti proizvod i staviti ga u džep i sl.
ne radi li na sličnu foru onaj Konzum u centru Zg-a? Jel kupuje tko tamo uopće?
Lijepo je čuti da ljudi još uvijek pobjeđuju strojeve.
Još bolje poneki veći Sainsbury's. 20-tak samoposlužnih blagajni, jedan pomoćnik i jedan zaštitar koji gleda kamere.
Decathlon i slične trgovine to mogu jer imaju skuplje artikle a sta misliš koliko bi prehrana poskupjela da na svako mlijeko ili vanilin šečer dodaš RFID čip?
ma nije samo to. imaju oni i jeftilena ("na kile") a ona "rupa" na blagajni sve (i izmiješano i nabacano i bla) prepoznaje jednako (vrstu, količinu, bla). sam hitiš unutra i odmah gotovo. i - začudo - točno odmjereno. ali nije samo to. u ostalim dućanima možeš birati (izbjegavam "samoposlužne" k'o vrag tamjan - interakcije na običnim blagajnama znaju biti dobra zajebancija) a u decathlonu ne. zapravo su to "poslužne" blagajne s blagajnicima. kao što sam prije napisao, kompromis.
gledajući malo supermarkete, kasa je najviše rutinski posao posao u cijeloj trgovini.
i tamo radi svega 1 do 2 osobe i čine manji broj zaposlenika. fiksacija na automatiziranu kasu, je ok ali vjerojatno nije veći dio poslovanja supermarketa.
a gdje su tu oni što slažu artikle, nabavljaju, kuhaju, zaštitari, čistači , skladištari , , oni koji pomažu kupcima?
I sviđaju mi se u Sparu one samouslužne blagajne, kao i u McDonald'su. Malo je na početku komplicirano ali kad pohvataš bolje i brže nego da čekam u redu na blagajni.