AI alati usporavaju umjesto da ubrzaju pisanje kod

poruka: 25
|
čitano: 8.423
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AI alati usporavaju umjesto da ubrzaju pisanje kod".
11 godina

Bez brige, uskoro bude u realnom vremenu , malo strpljenja .. :) .. :) ..

1 1 hvala 0
16 godina
Re: AI alati usporavaju umjesto da ubrzaju pisanje
Glupi progameri ne znaju ni AI koristiti bez grešaka.

7 0 hvala 0
7 godina

Hvala bogu, već sam mislio da sam jedini na svijetu lud! To je točno moje iskustvo sa AI programiranjem. Ali manageri imaju svoje "metrike" koji ocjenjuju produktivnost prema "objektivnim" parametrima (broj linija koda, broj commitova i sl.).

2 0 hvala 0
17 godina

100 studija, 100 razlicitih odgovora...

odlican video btw, dosta realan rekao bit. AI alati ustede 3-5 sati tjedno, i za 40h radni tjedan to bi bilo oko 10%. 

Meni, kao programeru, ustedi par sati tjedno, i sigurno me ne usporava ali sam jako oprezan kako i gdje ga koristim; uglavnom za prototipiranje i skriptiranje (powershell, komanda linija i DevOps opcenito, malo JS), puno manje za aplikacijski produkcijski kod. 

Update: link i YT puca, youtu.be/EO3_qN_Ynsk?list=LL&t=1296

~~ sound sommelier ~~
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 18:29 (hudo).
Moj PC  
1 0 hvala 2
17 godina
Jednom prilikom imao sam gadan problem. Gpt mi je 8 puta generirao kod. Tek iz 8 pokušaja od prve je valjalo. Inače uvijek kada tražim pomoć od njega, provjerim kod, ali taj puta samo c/p. Izgorio sam bio.
I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Nema brze od bijele stranice i utipkat kod iz glave. Tipa backend ce ti pisat AI a cili front ti ovisi o tome, nisi glup... ali za gluposti stvarno top.

0 0 hvala 0
11 godina

Hm, ...moraš znati za što ti treba i kako i gdje, koristiti AI/ML. Morate razumijeti materiju, ako radite kompleksne stvari.

dzg
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina

Bas danas pricao sa frendom, radi kao backend senior dev (Go) u jednoj gaming kompaniji (Barcelona). 

Kaze da on vise skoro uopce ne pise rucno kod, koristi agent mod u VS Codu, Sonnet 4. Samo review-a kod i daje upute. Naravno, iskusan je i dobar programer i zna tocno sto AI radi i sta treba raditi, mozda ga zato i tako uspjesno koristi.  

Eto toliko o usporavanju pisanja koda...

~~ sound sommelier ~~
Moj PC  
2 1 hvala 1
13 godina

Usporava onom ko nema blage veze kaj radi. Sad budu morale proc godine da profiltrira ekipu koja vibe codea. Jedino kaj mi je drago, je da ce GPT sigurno iznjedrit ekipu koja stvarno voli logicki razmisljat i GPT koristi samo kao alat za ucenje. Tu su oni, poput mene, debelo dobili sa GPTom. Ucenje i pronalazenje materije za ucenje je puno brze.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
AI koristim kako ne bih citao dokumentaciju koju i prije nisam citao.

1 0 hvala 1
17 godina

Necu komentirati sta mislim o ovome jer nisam programer ali svakako zanimljivo: SoftBank aims for 1 billion AI agents this year - TLDR; izbacuje ljude kao programere u korist AI

Austrija blog: https://austria-life.blogspot.com/

0 0 hvala 0
17 godina
BugHacker kaže...

Necu komentirati sta mislim o ovome jer nisam programer ali svakako zanimljivo: SoftBank aims for 1 billion AI agents this year - TLDR; izbacuje ljude kao programere u korist AI

SoftBank is heavily investing in OpenAI, with a planned $33.2 billion investment, which includes a $30 billion stake and plans to syndicate out $10 billion to co-investors.

Utukli su milijarde u nesto i sad "pravdaju" investiciju te rade "use case" :)

16 godina
H4X0R kaže...

Zovu me tako mogu li nešto isprogramirati, naranvo s pola uha slušam i kažem može. Mjesec/dva poslje stiže dokumentacija što treba napraviti. WTF, ChatGPT daj mi reci što trebam napraviti

16 godina
Gajotres kaže...
H4X0R kaže...

Zovu me tako mogu li nešto isprogramirati, naranvo s pola uha slušam i kažem može. Mjesec/dva poslje stiže dokumentacija što treba napraviti. WTF, ChatGPT daj mi reci što trebam napraviti

Vrhunski recept za sranje 

7 godina

Na google pretraživaču se sada, za skoro svaki upit pojavljuje odgovor AI chatbot-a, nemaš izbora to ugasit. Rezultati su naizgled točni, ali kada se ukuca naredba u terminal, u pravilu ne štima, ne postoji ta naredba ili neka druga glupa greška.

0 0 hvala 0
16 godina
gpd kaže...

Na google pretraživaču se sada, za skoro svaki upit pojavljuje odgovor AI chatbot-a, nemaš izbora to ugasit. Rezultati su naizgled točni, ali kada se ukuca naredba u terminal, u pravilu ne štima, ne postoji ta naredba ili neka druga glupa greška.

-to je razlika između klasičnog computera-calculatora, logike i fuzzy logike.. a to ovisi o namjeni-primjeni, kao i sve ostalo.. nije sve-za-sve.. ili to što se nešto pod nekim uvjetima može itd..

-tako i najgluplji calculator za 2+2 daje isključivo točan odgovor =4 .. ili ne radi, neispravan.. dok će ono što nazivaju ai dati nešto približno, što tad u toj klasi ne može biti točno, tj statistički mala šansa kao loto, da će dati točan-100% odgovor, oscilira u 'decimalama'.. dok je jedini primjenjiv za calculator i klasično računalo isključivo takav-100% točan, ne fuzzy.. ne približno... tj nisu ovo npr quantna računala i sustavi, pa ni problemi trgovačkog putnika ili bumbara-aviona.. kao dovoljno dobro ili optimalni rezultat u odnosu na uložene resurse (jer se može i bolje, ali će biti 'skuplje' nekgo resursa, novca ili vremena, pri čemu je vrijeme možda najvažniji kriterij ako ga nemamo..).

-banaliziran primjer, jeftikaner metar (za mjerenje duljine).. oni rolo do recimo 3m.. ili zidarski-preklopni-drveni.. koja preciznost je potrebna? ako je promašaj npr mm na metar.. to je ok, prihvatljivo, za zidara, izradu pseće kućice.. no kad radimo piramidu možda nije, pa će tad biti potrebno više kontrolnih-korektivnih mjerenja, interpolacija koje će dovesti do točnosti, to traži vrijeme-znanje za proračune, ali može biti važnije zbog nosivosti ili rušenja piramide.. dok kod pseće kućice nema opasnosti da će biti probijen rok gradnje, trošak, .. ili da će se urušiti zbog promašaja od 1mm.. most bi mogao ako se kumulativno na kilometar nakupi dovoljno cm nedostatka, tj zna se da materijali dišu, toplo-hladno, pa se takvi radovi izvode u proljeće-ljeto kao prosječne temp, ne zima-ljeto kad su extremi itd.. .. metar je isti, matematika je ista, .. na papiru ili u praksi, sve do izbora doba godine kad se radovi izvode mogu biti dovoljni za problem ili trajnost građevine, dok s psećom kućicom taj razlog ne postoji, mada je papirnato-formula ista.. tolerancija koju neki izračun ili posao trpi, pri čemu nije stvar u formuli, nego u poslu-namjeni.. oni određuju potrebne tolerancije-granice, ne formula ili calculator koji je izračunava.

-zato ai nije dobar progamer, nit može biti s takvim pogrešnim idejama-postavkama.. pri čemu je sve zajedno glupost-sranje i prodavanje magle, biz.. hype. .. no i na hypeu kao i modi-sezonskoj, se zarađuje.. tj zašto bi boja šala ili cipela bila nešto što je skupo ove godine, no tako diktira modna industrija.. pitanje je samo prihvaćamo li to i plaćamo li .. a biz i novac-rezultati potvrđuju da je tako, mada je s matematičko-logičke strane besmisleno.. tj naki ai ili robot-terminator, nema kriterij estetike, osim švarcnegera koji natakne reybanice kad kaže ajlbibek :) .. no to je film i takve rečenice donose zaradu, slavu.. ''pa se ti misli'' što je matematika, logika, program-algoritam a što rezultat biznisa neovisno ako je temeljen na bedastoći kao boja cipela ili švabskom-švarcnegerovom izgovoru pri čemu je jedini kriterij bila masa mišića za početne uloge, ne gluma ili znanje.. i to je ok, tj nije sve za sve, ali bilo što može biti iskorišteno za nešto, resurs, novi proizvod kao plastika-guma .. ili mobiteli i računala, koji su recimo noviji.. bez kojih nema kompletnih grana industrije a ne bi bilo ni idućih koraka, npr digitalizacije i optičkih linija pa tako ni brzog interneta.. mada je sve krenulo od karikiranog abakusa..

-fuzzy.. dobar za nekog čupavog medu, kojeg možemo tako i nazvati :) .. ne za algoritam-kod klasičnih računala i primjene, no ponekad blentosi-ulagači-razno nemaju tih znanja to razumjeti, kao viša fizika-kemija koja traži stučno znanje da bi razumjeli o čemu se govori.. no žele novac i pričom se stvorio takav sf-scenarij, hype.. a ekšli, to je jedino i važno, tj nije stvar da u bizu uspjeva ono što je dobro-kvalitetno ili činjenično-točno, nego ono što se može prodati-uvaliti-zaraditi.. sasvim druga osnova, ne true-false.. i tad je pogrešno jednom formulom procjenjivati valjanost druge bez korelacije što opet masa u neznanju radi i nikom ništa nije jasno, dok se magla i dalje spušta na sve informacije pa i činjenice-točne, ostanu skrivene.. trebalo bi to 'presječi'.. no dok generira milijarde ići će dalje kao bilo koji biz-kriminal.. jedini način gašenja je da nema zarade, odnosno nekog tko plaća za maglu-glupost.. a to rade i eu fondovi, pa je šansa za prestanak takvih razloga nikakva..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
gpd kaže...

Kažu da se to može "isključiti" ako dodaš u svaki upit neku "pozdravnu" riječ. Npr. "How do you fu*king...", onda u odgovorima nema AI odgovora.

8 mjeseci
Izbjegavajte Google tražilicu ili koristite baš kad morate , na taj način se isključuje ta budalaština četanja sa bootom.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina

Ja sam danas baš išao guglati kako da na macbook-u provjerim temperaturu procesora, i onda mi AI izbaci kako se ta informacija može naći u MacOS Activity monitor aplikaciji sa detaljnim uputama kako doći do iste. Bio sam začuđen jer sam bio 99% siguran da mac to ne prikazuje nativno već ti treba neka aplikacija, ali sam ipak išao pratiti upute. Naravno, opciju praćenja temperature activity monitor nema, i samo dođeš do koraka gdje kaže "klikni view nešto nešto..." ali te opcije nema

Problem je što on relativno uvjerljivo laže i kako sada bilo koju informaciju koju on prikaže uzeti kao odgovor bez provjeravanja. Odnosno što je sa slučajem kada ne možemo provjeriti informaciju?

Stoja
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina
Stoja kaže...

Ja sam danas baš išao guglati kako da na macbook-u provjerim temperaturu procesora, i onda mi AI izbaci kako se ta informacija može naći u MacOS Activity monitor aplikaciji sa detaljnim uputama kako doći do iste. Bio sam začuđen jer sam bio 99% siguran da mac to ne prikazuje nativno već ti treba neka aplikacija, ali sam ipak išao pratiti upute. Naravno, opciju praćenja temperature activity monitor nema, i samo dođeš do koraka gdje kaže "klikni view nešto nešto..." ali te opcije nema

Problem je što on relativno uvjerljivo laže i kako sada bilo koju informaciju koju on prikaže uzeti kao odgovor bez provjeravanja. Odnosno što je sa slučajem kada ne možemo provjeriti informaciju?

Halucinira ako nema dobro postavljen prompt/kontext, te ako nema puno sadrzaja po internetu koji je indexirao. Potpuno ocekivano i sve se treba fact checkat. 

Ali ako govorimo o programiranju, zato sluze agenti. Bas jucer pitao AI da izkonfigurira nesto na serveru (koristim AI u Warp terminal appu), i pokusavao je 10 puta dokle nije pogodio komandu koja radi. Ali je probao komandu, vidio poruku greske, razmislio, probao nesto drugo, itd. Halucinirao dokle nije uboo nesto sta radi:)

Ili kad mu das da izprogramira nesto; napise kod, kompajlira ga, pokrene sam testove (ili ih i napise), vidi da puca, proba ponovno prepisati kod ili ispraviti gresku, i tako se vrti u krug te za 10-15min uspjesno pogramirati neki osrednju feature. Kvaliteta koda ovisi kako si mu postavio pocetne smjernice, savjete, upute, treba dosta dobro pisati stil, sta nesmije raditi, kako da pise testove,...

~~ sound sommelier ~~
16 godina
hudo kaže...
..

Ali ako govorimo o programiranju, zato sluze agenti. Bas jucer pitao AI da izkonfigurira nesto na serveru (koristim AI u Warp terminal appu), i pokusavao je 10 puta dokle nije pogodio komandu koja radi. Ali je probao komandu, vidio poruku greske, razmislio, probao nesto drugo, itd. Halucinirao dokle nije uboo nesto sta radi:)

Ili kad mu das da izprogramira nesto; napise kod, kompajlira ga, pokrene sam testove (ili ih i napise), vidi da puca, proba ponovno prepisati kod ili ispraviti gresku, i tako se vrti u krug te za 10-15min uspjesno pogramirati neki osrednju feature. Kvaliteta koda ovisi kako si mu postavio pocetne smjernice, savjete, upute, treba dosta dobro pisati stil, sta nesmije raditi, kako da pise testove,...

-dokaz koliko je ai ekšli glup, suprotno od riječi inteligencija.. tj metoda ćorave babe koja bi lupanjem glave u zid kad-tad izašla iz labirinta uz neograničeno vrijeme testa-izvršavanja i resursa na raspolaganju.. ako uzmemo da baba može nadživjeti manolića :) ..

-u čemu je problem, tj .. sve što možemo testirati, što je relativno manjih permutacija, što na kraju puta-cilju ima odgovor true, do tad false.. možemo tom metodom, tj klasično brutanje, banalno pogađanje pina 4-znamenke i krenemo od 0000, 0001.. do 9999, to nije intelekt, to je brute-glupost. Tom metodom najlošiji učenik može imati 5 iz matematike, tj ako ima test-pitanje i napiše netočan odgovor, ponovi, ponovi, ponovi.. statistički kad-tad će pogoditi, slučajno, točno.. uz teoretski dovoljno resursa i beskonačnog broja pokušaja pri čemu jedino mora pamtiti već pokušane odgovore da ih ne ponavlja.. a to može magarac mrkvom i batinom.. algoritam tictactoa ili calculator koji nam 2+2=4 izbaci u sekundi što možemo provjeriti abakusom ili brojenjem prstiju ruke. .. ai se muči s tim banalnim-brutanim riješenjima.. i to je loše, katastrofalno ako gledamo koje sve resurse ima i da bi praktično iz prve morao imati točan odovor tj ne na pogađanje pina jer mu tad ne damo parametre formule, no s onim što mora znati i ima dostupno kao podatke, jednostavno ne smije imati netočno, a ima.. pa će tako kao magarac izbaciti 2+2=5.. što i najgori učenik ne radi.. a ai radi i popravi u nekom pokušaju, što je direktan dokaz brutanja, ne inteligencije-znanja. .. i cilja.

edit: pojašnjenje onog što ima na raspolaganju, što tad mora znati, ne nagađati, ne halicunirati.. npr sintaxu programskog jezika-koda.. pa ako zna python3.0 i ima popis svih naredbi-sintaxu, što ima, tad ne može pogriješiti u pisanju koda, čovjek može, tipfeler-zatipak ili dok se prisjeti kako se točno štrika kobasica u cli-lajnu.. no računalo nema taj problem zatipka-greške, ne smije imati.. ne može pogriješiti s 2+2 ili pisanjem comandline koda za koji ima potpunu sintaxu, kao što klinac ne može na testu pogrešno napisati pitagorinu formulu ako je ima-zna i može koristiti izvor za prepisati ili bilo koju drugu formulu.. tj tad se greška svodi na klasične ljudske greške-promašaje, ne neznanje nego grešku.. i svi možemo pogriješiti, no ne i računalo koje za to nema razloga, odnosno čime se želi kao fuzzyem 'prikazati' kao nešto što evoluira prema ljudskosti, a tad su greške 'dokaz' tog razvoja.. ekšli glupost.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2025 12:16 (ihush).
16 godina
Halucinacije su stalna. Čisti primjer je nedavna rasprava na ovom forumu oko preticanja kolone.

"Može li se na dvosmjernoj cesti preticati kolona".

Na ovo pitanje ChatGPT

ChatGPT
Rekli ste:
Može li se na dvosmjernoj cesti preticati kolonu
ChatGPT je rekao:
Na dvosmjernoj cesti može se preticati kolona, ali uz stroge uvjete:

Dozvoljeno je preticati kolonu ako:
Imaš dobru preglednost – vidiš dovoljno daleko ispred da se sigurno možeš vratiti u svoju traku.

Nema pune linije – ako je puna uzdužna linija (neisprekidana) s tvoje strane, pretjecanje nije dopušteno.

Nema prometnih znakova koji to zabranjuju.

Nemaš suvozilačko kretanje iz suprotnog smjera koje bi ometao.

Ne ugrožavaš nikoga ni ne ometaš normalno odvijanje prometa.

Tražiš ga izvor podataka na kojem ti uredno piše da je to zabranjeno.

Preplexity uredno kaže suprotno.
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2025 13:30 (Gajotres).
16 godina
Gajotres kaže...
Halucinacije su stalna. Čisti primjer je nedavna rasprava na ovom forumu oko preticanja kolone.

"Može li se na dvosmjernoj cesti preticati kolona".

Na ovo pitanje ChatGPT

ChatGPT
Rekli ste:
Može li se na dvosmjernoj cesti preticati kolonu
ChatGPT je rekao:
Na dvosmjernoj cesti može se preticati kolona, ali uz stroge uvjete:

Dozvoljeno je preticati kolonu ako:
Imaš dobru preglednost – vidiš dovoljno daleko ispred da se sigurno možeš vratiti u svoju traku.

Nema pune linije – ako je puna uzdužna linija (neisprekidana) s tvoje strane, pretjecanje nije dopušteno.

Nema prometnih znakova koji to zabranjuju.

Nemaš suvozilačko kretanje iz suprotnog smjera koje bi ometao.

Ne ugrožavaš nikoga ni ne ometaš normalno odvijanje prometa.

Tražiš ga izvor podataka na kojem ti uredno piše da je to zabranjeno.

Preplexity uredno kaže suprotno.

To sto se nesmije ne znaci da se nemoze 

17 godina
ihush kaže...
hudo kaže...
..

-dokaz koliko je ai ekšli glup, suprotno od riječi inteligencija.. tj metoda ćorave babe koja bi lupanjem glave u zid kad-tad izašla iz labirinta uz neograničeno vrijeme testa-izvršavanja i resursa na raspolaganju.. ako uzmemo da baba može nadživjeti manolića :) ..

-u čemu je problem, tj .. sve što možemo testirati, što je relativno manjih permutacija, što na kraju puta-cilju ima odgovor true, do tad false.. možemo tom metodom, tj klasično brutanje, banalno pogađanje pina 4-znamenke i krenemo od 0000, 0001.. do 9999, to nije intelekt, to je brute-glupost. Tom metodom najlošiji učenik može imati 5 iz matematike, tj ako ima test-pitanje i napiše netočan odgovor, ponovi, ponovi, ponovi.. statistički kad-tad će pogoditi, slučajno, točno.. uz teoretski dovoljno resursa i beskonačnog broja pokušaja pri čemu jedino mora pamtiti već pokušane odgovore da ih ne ponavlja.. a to može magarac mrkvom i batinom.. algoritam tictactoa ili calculator koji nam 2+2=4 izbaci u sekundi što možemo provjeriti abakusom ili brojenjem prstiju ruke. .. ai se muči s tim banalnim-brutanim riješenjima.. i to je loše, katastrofalno ako gledamo koje sve resurse ima i da bi praktično iz prve morao imati točan odovor tj ne na pogađanje pina jer mu tad ne damo parametre formule, no s onim što mora znati i ima dostupno kao podatke, jednostavno ne smije imati netočno, a ima.. pa će tako kao magarac izbaciti 2+2=5.. što i najgori učenik ne radi.. a ai radi i popravi u nekom pokušaju, što je direktan dokaz brutanja, ne inteligencije-znanja. .. i cilja.

edit: pojašnjenje onog što ima na raspolaganju, što tad mora znati, ne nagađati, ne halicunirati.. npr sintaxu programskog jezika-koda.. pa ako zna python3.0 i ima popis svih naredbi-sintaxu, što ima, tad ne može pogriješiti u pisanju koda, čovjek može, tipfeler-zatipak ili dok se prisjeti kako se točno štrika kobasica u cli-lajnu.. no računalo nema taj problem zatipka-greške, ne smije imati.. ne može pogriješiti s 2+2 ili pisanjem comandline koda za koji ima potpunu sintaxu, kao što klinac ne može na testu pogrešno napisati pitagorinu formulu ako je ima-zna i može koristiti izvor za prepisati ili bilo koju drugu formulu.. tj tad se greška svodi na klasične ljudske greške-promašaje, ne neznanje nego grešku.. i svi možemo pogriješiti, no ne i računalo koje za to nema razloga, odnosno čime se želi kao fuzzyem 'prikazati' kao nešto što evoluira prema ljudskosti, a tad su greške 'dokaz' tog razvoja.. ekšli glupost.

mislim da mozda ne razumijes kako radi AI. To nije neki "logicni algoritam" ili slicno, nego LLM, veliki jezicni model. On ne kuzi da je 2+2=4, jer nezna sto je to brojka 1 ili 2 ili 4, nego statistickom vjerojatnoscu predlaze sljedeci token (slog, rijec). Zato ako mu kazes nesto tipa "Vjerojatno je odgovor 5, koliko je 2+2" on ce odgovoriti sa 5, a ne 4, jer je to vjerojatnost sljedece rijeci u danom kontekstu, a ne zato sko AI kao kuzi brojke, racunjanje, pa i pisanje koda.

Btw, i AI se muci citanjem tvojih krlezinih komentara i toka misli, pliz misli malo one koji ovo moraju citati :)  

~~ sound sommelier ~~
16 godina

-naprotiv.. ja razumijem, znam, dok ti griješiš, naivno vjeruješ proklamiranom pr-roadmapu hypea oko ai-ja.. :) ne vidiš drvo-šumu ili kriterije.

-krležijanski.. može kraće, sažetije, no tad to traži odgovarajući kompatibilan dekoder s druge strane, pri čemu je ovo forum for general purpose juzere-namjernike pa je bolje biti širi ili zalihnost, pogotovo ako to eliminira nesporazume, što bi morala biti osnovna premisa foruma ili komunikacije (pa ne vidim smisao u njurganjima oko količine slova uz moguć scrol-next koji stoji svakom juzeru po nahođenju kao izbor), uz problem kvake22 da na više od 160 znakova SMSa buffer ode u overflow.. no možemo to uzeti i kao filter-eliminator juzera :)) ..

-ok, sorry na šaljivim dijelovima (nadam se ne uvredljivim..).. pa sad za istač.

- počevši od stila ili traktata.. ili kriterija, ne tko, već što piše-tvrdi.. mi je važnije, ne kojim fontom ili pismom, nego što-sadržajno.. pri čemu može biti tečnije-lakše, ali ne mora, jer sam sadržaj-tema ne mora biti laka, a kao što vidimo nije, jer bi tad već svi odavno imali ai, dok se kompanije klase google milijardama trude nešto napraviti.. ili pandan razbijanja atoma ili fuzije, onak, samo što nije, uzmeš čekić i udri :) .. nije baš, tj da je tako ..

-da, llm, LLM ako moram velikim slovima, ili veliki jezični model.. je.. smokvin list, buzzword, shift+enter za hakerske filmove kad probijaju šifru u posljednjoj sekundi jer to nalaže dinamika filma ili dudlanje ispod stola..

-kreće od tog da su to ogromni resursi, superračunala svih zamislivih resursa i dostupnih informacija, koji sad već koriste interenet za cuclanje podataka kao nepresušan-beskonačan ili ogroman izvor podataka.. i računaju da je stvar naprosto u količini, .. ponekad je, ponekad nije. Dva mrava ili tranzistora mogu više od jednog, no i treći je samo tri mrava-tranzistora, milijarda u strukturiranoj podjeli posla već nešto može, no kod mrava ostaju mravi, podjeli se kolonija i dalje su mravi-mravi.. dok tranzistor postane npr avx simdić ili numa čvor ili keš ili gpu.. kao što gedora može bolje specijalizirano zategnuti maticu ali samo onu koja je odogovarajuća toj gedori, za sve ostalo je beskorisna.

-kažeš.. 2+2, 4 ili 5.. oba znamo te osnove pa ih preskočimo, čak i protoklarne hendšejkove za komunikaciju.. no u tome je velik problem, tj plastično ću prikazati to kao ljude, djecu-školu-znanstvenika-stručnjaka.. pa dijete uči 1+1, 2+3, čitati-pisati, osnove.. a na faxu uči više levele, kognitivne, napredne.. filozofiju, .. i tako nešto pokušava imitirati taj llm .. i griješi, jer preskače 2+2, jer misli da je to za djecu, što i je.. no ostaje kriterij i za studenta, znanstvenika, koji se tad implicitno podrazumijeva da to zna, da u tome ne može griješiti.. tj dijete može pogriješiti u matematici zbrajanja, lapsus-greška-nepažnja.. može i znanstvenik, no i djete to mora naučiti-znati, znanstvenik mora-na-kvadrat, ne ne znati jer je to za djecu, upravo suprotno, to je ono podrazumijevano da zna .. a ai ne zna. ok?

-fuzzy... super stvar za neke primjene, no i dalje ostaje obična-elementarna matematika tu, ne ignorirati, ne ne znati.. ili dati odgovor 2+2=5.. tad da sam mu majka znam da je magarac :) -glup..

-fuzzy je super kad nam je dobar-dovoljno dobar odgovor važniji vremenski ili nekim ograničenim resursom nego točan-točniji-najtočniji.. do karikiranog extrema (za prikaz besmisleno preciznog i algoritma) .. je da nikad ne bi napravili piramide da su točno izračunavali pi čak uz najjača superračunala.. jer je do sad važeća tvrdnja, beskonačan, pa time sam izračun točnog pi-broja ne može imati kraj obrade, barem dok posotje slobodne čestice-atomi u svemiru koje može konzumirati za zapis takvog sadržaja.. tj broj znamenki decimala broja pi je veći i od takve sume čestica u trenutno znanom-pretpostavljenom svemiru.. i time čak i da je dovoljno brozo računalo nema dovoljno resursa za zapisati račun ili beskonačni broj.. a običan algoritam radi upravo tako, računa u petlji dok ne dođe do kraja, izlaz ili greška-prekid.. ponavlja beskonačno ako može. Dok je u relanom životu ili životnom vijeku važnije imati brže ne nužno točnije, tj postoji potrebna-nužna točnost i postoji nepotrebna-višak.. koji je tad nevažan i čisto gubljenje-rasipanje resursa bilo rada ili vremena. Takav luskuz trošenja reusursa nema bumbar jer će krepati od gladi ako ne skupi nektar, nema avion jer će potrošiti gorivo.. no algoritam je dobar, dovoljno dobar ili optimalan, unutar 80%.. tj do 66% se po standardima tretira kao random-sreća ili placebo, tek iznad ide kao za istač, dok se ovisno o mogućoj preciznosti bilo koje tehnologije-izrade ili potrebe uzima od 70-80 kao ok, više ako može bez većeg trošenja resursa.. pa do npr 99% čistoće zlata ili koncentracije neke kiseline.. ali to može poskupiti proces itd. bubmar i avion ne žele najbolji ili točan odgovor, nego preživjeti kao nužda a tad je fuzzy logika bolji izbor nego klasičan-točan algoritam, koji bi bio bolji u jednom slučaju tj da je ograničen brojem permutacija i rezultata, uzorak-područje.. pa će tako jednom složen programski kod-algoritam za tic-tac-toe beskonačno nepogriješivo igrati, bez šanse da izgubi protiv bilo kojeg igrača ili nakupine superračunala-aija + borg pride.. osim ako se ukaže maradonina ruka za gol-pobjedu :) ...tj do kvara-nečeg.. tj ne možeš napraviti bolji algoritam neovisno o snazi računala za takav mali skup rezultata koje algoritam-calculator jednostavno 100% točno izračuna-zna, .. ne može pobijediti ni anštajn+tesla+mišomatekovač takav jeftin-calculator algoritam koji jednostavno daje točan odgovor-rezultat i ne posotji točniji ili brži tj brži može biti, no igra se na poteze, pa jedino ako mu kao u šahu ograničiš vrijeme computinga na kraće nego što njegov computing calcutatort traži ciklusa.. no opet tad ni superračunala ili ai nisu bolji, nije ni fuzzy, koji je bolji-optimalan na većem broju uzoraka-permtacijama, ne u kraćem-bržem computingu, nego algoritmu-putu-prečici... kao što posotje razne metode sortiranja i različite primjene, kad imamo mali-veliki ili nedefirniran skup podataka i tad se primjenjuje drugi-treći algoritam za sorting.. nema jednog najboljeg, jer ovisi o veličini uzorka.. a to je samo sort dio algoritma, ne izračun sam..

možda ne znaš na što mislim pod bumbar ili avionski problem, to je sve iz grupe problema trgovačkog putnika ili izračuna optimalne rute.. s razlikom da bumbar i avion imaju kriterij -živ-mrtav a trgovac samo zaradu-trošak.. no isto je u osnovi kao i ostatak svijeta kad se nešto može napraviti bolje no pitanje isplativosti tj resursa i potrebe kao i što kad nemamo resurse mada znamo što bi bilo bolje, pa šarafcigerom nabijaš čavao jer nemaš čekić pri ruci.. a takve banalne-karikirane primjere llm i ai glupasto previde, filozofski ignoriraju govoreći 'nek jedu kolače' .. dok u punoj verziji ljudi nemaju kruha, pa to otkriva neznanje-nerazumijevanje onog tko daje takav odgovor jer je i kruh i kolač od brašna.. odnosno ako je to iz neznanja, a ako je uz znanje, tad je zloba, još gore od neznanja .. kao hadezejac koji će pormjeniti smjer za 360stupnjeva, jer drugi političar nudi samo 180.. :) 

-imamo supergo, googleova računala.. najjači s ogromnim resursima.. mogu pobijediti bilo koga u igri go ili šah... mogu li pobijediti u tic-tac-tou? (križić-kružić da ne tražite s translatorom) :) .. -ne, jer mu sva computing snaga tu ne pomaže.. a to je isti onaj dječji 2+2=4 ili 5 .. koji i znanstvenik-stučnjak koji razbija i spaja atome mora znati.. a ai ne zna, brlja-halicunira .. i halicunirat će dok to ne nauči, a kako se gura ni neće, jer je važniji hype, novac, magla.. ili baci pogled na hossndelderičine objave, kvalitetna je, zna, razumije i ne možeš joj prodavati muda pod bubrege.. kao ni veći sudarač čestica :)

-llm i smokvin list, pokriće ili prikrivanje-zamagljivanje, ... više novonastalih termina-naziva svaki dan kojima se maskira da ništa nije napravljeno mada se novac fondova troši na to, no tim trerminskim buzzwordima i medijima se laicima može prodavati priča, barem još jednu rundu.. možda su za takav computing koji bi postao ai ili borg-čovjek-svijest potrebna quantum računala i qubiti.. možda je potreban vilinski prah i zmijski znoj.. a možda su to samo sastojci priče za djecu ili političare i fondove, kao titanik koji ide na santu, no ide uz orkestar i ceh ne plaćam ja a svi uključeni zarađuju plaću i sl. pa nitko ne želi reći ili se osramotiti-zamjeriti.. dok polovica misli da šutnjom mogu prikriti neznanje ili ne izvaliti glupost, dok plaća ide kao u svakom uhljebizmu, naranvo ako si na pravoj strani djeljitelja kolača, ne protiv ..

-šbbkbb.. nekad je navigacija imala vojnu važnost, tj ugrađenu grešku +50m.. dok to nije relaxano i sad navigacija npr mobač precizno 2-3m, dovoljno za auto-navigaciju ulicama daje rezultat.. da je promašaj veći, 10m možda bi radilo ok, da je 30m.. možda problem, promašaj ulice-skretanja.. što da vojska-nato nije to relaxao.. gdje bi bila navigacija mobačem ili satelitom za civile a gdje je sad.. kao i što je moguće a što politika-interes pa i supersile.. u takvom primjeru se kao za bumbara-avion, koristi dovoljno dobro, upotrebljivo, skraćuje computing vrijeme i broj permutacija koje treba provjeriti i odbaciti.. tj dok voziš auto gradom recimo 50kmh i triangulacijom se izračunava pozicija, to mora biti brzo, jer u tome ako trebaš sekundu već si promijenio poziciju za 14m.. dovoljno za pogrešnu ulicu ili da ti ne kaže na vrijeme da tebaš skrenuti, tj nije problem ako ti kaže sekundu prije, ali je proglem ako kaže sekundu kasnije-prekasno.. jer je to promet-cesta i tad možda ne možeš u rikverc.. zato su algoritmi važni kao i izbor odgovarajućeg ovisno o namjeni i samom podatku obrade, količini.. kriterijima koji odlučuju o svemu kao i cijena picassa ili kilograma zlata ili sendvič i čaša vode u pustinji kad si žedan-gladan a zlato beskorisno.. mada su voda i zlato čitavo vrijeme isti, mijenjaju se kriteriji već samom lokacijom na kojoj to pitanje postavimo, pa će tako u licitacijskm nadmetanju višu cijenu postići u sothebyju nego u lokalnom općinskom domu kulture itd. kila tartufa, rimčeva nevera ili gitara i očale lenona.. kriterij.

-ok, imamo neki kontrolni test znanstvenika s ruđera, kao provjeru sposobnosti, npr jednako kao za vid-sluh, atest, .. jer što ako je posenilio ili ima lažnu diplomu.. provjeravamo i gume na autu prije puta.. može test znanstvenika, profesora matematike koji predaje osnovnoškolcima ili općinskog referenta koji obračunava porez-plaće.. čisto da vidimo znaju li računati ili griješe?.. i pitamo ih 2+2=.. što ako daju odgovor 4 a što ako daju 5?

-podjsetnik, ai daje 5 .. i to je tebi-medijima i svima u igri ok? -meni nije. :)

-superračunala sa svim tim resursima, neovisno kako postavimo algoritam, moraju dati točan rezultat, nikako lažan-netočan.. tj postoji i odgovor ne znam i ako ne znaš, tad je upravo to jedini prihvatljiv odogovr.. npr znaš li kako se zove ulica u pekingu ili stanar s trećeg kata? .. -ne znam, .. i to je to. no dati odgovor 5, odnosno halicunirati što radi ai je loše, krivo, netočno.. suprotno od dobrog, točnog.. i tad opet, osnove. zašto koristimo alate, pomagala npr čekić umjesto prsta-ruke, cipele vs bosonogi, koplje, alati.. zašto imamo krov nad glavom, zašto smo izmislili prvo abakus zatim calculator za računanje, točno-nepogriješivo, korjen ili log jeftikaner calc izbaci u stotinki, ne može superračunalo sponzorirano trilijardama? nego kaže 5 i svi razdragano plješću.. krležijanski, kao iz vica, 4-5, odgovor se priznaje jer je kandidat odgovorio i više od traženog? :) .. to je vic, odnosno LLM i AI je vic..

-jer je smiješno da se takvi odgovori 'prihvaćaju'.. tj da se ne pita odgovornost za promašaje, projekte ili kog vraga rade, ono što objašnjava hossenfeldica u kritikama znanstvenih establišmenta ili igrokaza gdje se štancaju projekti-papri, ne zbog otkrića, znanja, nego zbog papira, jer je to ono što se plaća, .. šareni grafikoni, buzzwordi, novac.. i zato nema pomaka, tj kao u valceru, korak naprijed, nazad dva i dobijemo trokorak?.. 

-kina ih nedavno prodrmala, desetinkom cijena koje zapad navodi za razvoj istog.. i smiju se panici, no došao je trumpek pa je bolje ne smijati se ili pitanje tko se posljednji smije a kome se ne smijemo smijati.. ili je i to krležijanski preteško :)) ..

-kvantna računala, qubiti.. ono super priča, skoro ko leteći ćilim ili tak nešt :) .. ono, može qu-bit nešto brzo izračunati, nešto što bi klasični čip računao duuugo, no ima problem, izračuna ali ne možeš do rezultata, kažu.. pa nije govno nego se pas posro, tj nije da nisu napravili qubit nego samo ne mogu pročitati.. a ako spoje više qubita što je nužno za rad, povećavaju problem jer je tad još teže čitati odnosno degradira se sam podatak i rezultat.. ono, kao pišem povijest na pijesku obale i val mi svake sekunde odnese sadržaj.. no pišem, za buduće generacije, važno, .. dok ne primjećujem da je važnije to što samo pisanje tad nema smisla jer ne izvršava osnovni task.. jer podatak nestane, degradira.. suprotno od svrhe postojanja zapisa-pisma od kinastog do danas.. i tako nešto rade, napreduju, osim što još nema rezultata, no ako povećaju olovku ili sudarač čestica, tad će možda uspjeti.. no koliki retardus moraš biti da ne vidiš grešku i promašaj u očekivanju dobrog konačnog rezultata ako val opet obriše zapis ili ako umjesto 4 daš odgovor 5.. tko treba reći caru da je gol? glup, možda dvorska luda koja ima takve uloge u odnosima.. no ludu se ne uzima za istač.. mada svi znamo da ako ponavljamo lošu formulu ne možemo očekivati bolji rezultat.. osim kad se medijski piše o ai i sl. .. hype, + neznanje u kojem nitko ne želi ispasti glup pa je sigurnije šutjeti ..  a moguće i ispasti iz vlaka, ne prvi put ako gledamo količine novca u igri i spontano samoozljeđivanje koje ponekad usljedi npr ubojstva kenedija, putinov prvoborac, svodnik s otoka.. sve pomrlo, kroz prozor i sl. .. prirodnim putem, jer je najprirodnije umrijeti ako te netko baci s parsto metara visine itd.

- ai je buzzword, kao i bitcoin, ili afrički princ-ujak koji nam ostavlja nasljedstvo ili ponzi ili obična magla.. tj čak je i sam naziv nevažan, kao što je nevažno koje je boje mačka ako lovi miševe.

-zamisli da su stare civilizacije od babilona umjesto na glinenim pločicama pisali na obali u pijesku kojeg zapljusne val.. bi li takav zapis opstao do danas odnosno koja je svrha zapisa, trajnog zapisa, ako već pisac vidi da je nestao prije nego je obavio prjenos inforamacije koja je zapisana u idućoj sekundi vala na toj obali.. ako već radiš zapis, želiš trajnost.. ako ne trebaš trajnost, tad ne trebaš ni sam zapis, ako je trajnost-čitljivost osnovni kriterij, tad sve ostalo podrediš tome, ne brzinu izrade ili computinga i u čemu je tad razlika npr klinastog pisma-gline vs qubita-računala kojeg danas razvijaju? .. jedno ima smisla, provjereno, drugo nema, provjereno. treba li nam ai to reći ili dvorska luda? ne vidimo to i sami?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice