eBay - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 14.403
|
čitano: 5.399.531
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: eBay - pitanja i odgovori
sk0ls kaže...

znam da nema veze s ebayom al mi treba hitan odgovor:

kupio sam ovo na amazonu pošto sam imao gift card

http://www.amazon.ca/gp/product/B002ZJPYHS/ref=oh_details_o00_s00_i00

ovo je s kanadskog amazona, ne šalju igru u hrvatsku pa sam stavio nekakvu bezveznu adresu s fakenamegeneratora, dali budem dobio na email serial number?

Pod "Media" ti piše DVD-ROM. Ne znam zašto bi ti serijski broj slali e-mailom - pa valjda se nalazi uz fizički medij (koji je sad otišao u Nigdjezemsku). Da je to download, a ne fizički medij, onda bi valjda serijski broj dobio putem e-maila.

13 godina
SHELBY_09 kaže...

Uopće seller ne šalje u hrvatsku, a i sigurno ne želiš kupiti pokvarenu grafičku . Ustvari možda i želiš ,al sve jedno ne salje kod nas...

Lol nisam to ni primjetio, hvala.

14 godina
neaktivan
eBay - pitanja i odgovori

LP, 

danas me nesto vuklo na ebay i naisao na akciju dana KLIK.

Moze li mi netko reci dali se to isplati, ako da ja bih narucio 10 komada pa prodavao ovdje u HR po 50 kn( dali je to uopce legalno?)

I dali bih  morao platiti carinu/PDV i ostala famozna placanja?

Ako je preprodavanje ilegalno molim nekoga da mi to kaze jer nebih htio raditi nesto takvo! 

LP

ako sam ti pomogao slobodno stisni tipku HVALA ili TU ispod :)) mail: anto.grgic2@gmail.com ili grgaveliki7@gmail.com
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Grga123 kaže...

LP, 

Moze li mi netko reci dali se to isplati, ako da ja bih narucio 10 komada pa prodavao ovdje u HR po 50 kn( dali je to uopce legalno?)

Ako je preprodavanje ilegalno molim nekoga da mi to kaze jer nebih htio raditi nesto takvo! 

LP

šalju samo u US

Music and nothing else metters
17 godina
moderator
Grga123 kaže...

LP, 

Kao prvo, to se uopće ne dostavlja u Hrvatsku.

Kad bi se dostavljalo, ako ti carina to zaustavi morat ćeš im objašnjavati da je to za osobnu uporabu. Imaš li registriranu firmu ili obrt za prodaju pa da to prodaješ u Hrvatskoj?

Grga123 kaže...

Granica za neplaćanje carinskog duga za povremene pošiljke nekomercijalne naravi je 160 kuna.http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx

14 godina
neaktivan

nisam gledao da ne salju za HR {#}

Nemam obrt, al bi prodavao preko njuskala

Moja greska nisam gledao!

Hvala!

ako sam ti pomogao slobodno stisni tipku HVALA ili TU ispod :)) mail: anto.grgic2@gmail.com ili grgaveliki7@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 13:24 (Grga123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Grga123 kaže...

Nemam obrt, al bi prodavao preko njuskala

Prodavao bi bez plaćanja poreza i doprinosa. Prodavao bi na crno. Znači, djelovao bi ilegalno.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Morat ćeš me prosvijetliti. Što konkretno smatraš pod ebay karticom? Ne znam što piše u zakonu (nisam pravnik) i ne da mi se sad ići to tražiti, ali sam prilično siguran da si s tim u najmanju ruku u prekršaju, jer je to kao da si uzeo (ukrao?) tuđi identitet. Sad spada li to u prekršaj ili kazneno djelo, ne znam - ne bih se iznenadio da spada i u kazneno djelo, jer ako nisi opunomoćenik, onda bi to pred zakonom moglo biti isto kao da si uzeo karticu stranca i koristio je za kupovinu (dakle, u tom kontekstu, krađu). Ne kažem ja sad da će ti policija navaliti na vrata ili ne znam što - samo budi svjestan što su kartice, tj. bankovni računi - oni nisu vlasništvo onoga tko karticu drži u rukama, nego su vlasništvo onoga na čije ime je račun otvoren (i shodno tome kartica). Pa ako imaš mogućnost, nek tebi izdaju tvoju karticu pa bude sve po zakonu.

Ma to je zapravo MasterCard Electronic use only kartica, tako ju je ona zvala (ebay) dok nije otišla u banku pitat kako i šta. Što se tiče na moje ime, kaže da joj je ona tamo gospođa što radi rekla da je nemoguće zato što sam maloljetan. No otići će u ponedjeljak u banku raspitat se još {#}

17 godina
moderator
marin4561 kaže...
Ma to je zapravo MasterCard Electronic use only kartica, tako ju je ona zvala (ebay) dok nije otišla u banku pitat kako i šta. Što se tiče na moje ime, kaže da joj je ona tamo gospođa što radi rekla da je nemoguće zato što sam maloljetan. No otići će u ponedjeljak u banku raspitat se još {#}

A gle. U globalu ti možeš šopingirati na eBayu i onda samo dati svojoj mami da ona plati račun putem PayPala. Tako tebi ne treba tvoja kartica ni nisi u prekršaju, jer se ne služiš ti njome, nego tvoja mama, koja je ujedno i vlasnik kartice.

14 godina
neaktivan

kupio bi ovo na engleskom amazonu: http://www.amazon.co.uk/Kingston-DataTraveler-101-16GB-Drive/dp/B003MWJKVI/ref=lh_ni_t

zanima me dali bi išla carina na to i dali uopče šalju u hrvatsku jer nigdje ne piše

0 0 hvala 0
13 godina

Pozdrav svima

Ovako 6.6.2012. sam naručio majicu preko eBay-a i jučer mi je prodavač rekao da je više nemaju i ponudio mi je zamjenu ili refun (povrat novca) i ja sam prihvatio povrat novca međutim prodavač mi se još nije javio niti sam dobio povrat novca tako da me sada zanima kada ću i hoću li dobit povrat novca kroz sljedaćih par dana jer mi stvarno treba to kraja mjeseca.

P.S. Ako dobijem povrat novca hoću li dobiti neku podvrdu kao E-mail ili tako nešto?

Svaki komentar je dobrodošao

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Jurassic Park kaže...

Pozdrav svima

Ovako 6.6.2012. sam naručio majicu preko eBay-a i jučer mi je prodavač rekao da je više nemaju i ponudio mi je zamjenu ili refun (povrat novca) i ja sam prihvatio povrat novca međutim prodavač mi se još nije javio niti sam dobio povrat novca tako da me sada zanima kada ću i hoću li dobit povrat novca kroz sljedaćih par dana jer mi stvarno treba to kraja mjeseca.

P.S. Ako dobijem povrat novca hoću li dobiti neku podvrdu kao E-mail ili tako nešto?

Svaki komentar je dobrodošao

Pričekaj dan-dva, pa ako nema refunda pošalji mu ponovo poruku.
Dobit ćeš mail kada napravi refund. 

13 godina

Hvala na brzom i točnom odgovoru. {#}

14 godina
neaktivan

Amazon tema na forumu je mrtva pa pitam ovdje, kupio bi ovu knjigu na amazonu: http://www.amazon.com/Adobe-Photoshop-CS5-Classroom-Book/dp/0321701763/ref=tmm_pap_title_popover?ie=UTF8&qid=1339259712&sr=1-1

dal je šalju u Hrvatsku? dali bi morao platiti carinu i poštarinu (novi sam na amazonu i ne snalazim se baš)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
sk0ls kaže...

Amazon tema na forumu je mrtva pa pitam ovdje, kupio bi ovu knjigu na amazonu: http://www.amazon.com/Adobe-Photoshop-CS5-Classroom-Book/dp/0321701763/ref=tmm_pap_title_popover?ie=UTF8&qid=1339259712&sr=1-1

dal je šalju u Hrvatsku? dali bi morao platiti carinu i poštarinu (novi sam na amazonu i ne snalazim se baš)

na knjige se ne plaća carina ni pdv!A neznam dali šalje.

17 godina
pas101 kaže...
sk0ls kaže...

na knjige se ne plaća carina ni pdv!A neznam dali šalje.

pdv da, carina ne

14 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Nedavno si uputio slično pitanje. Možeš nabrajati tako kamere do sutra, no nitko ti ne može odgovoriti na to pitanje. Biraš neke lijeve kineske kamere, za koje se ne bih iznenadio da su sve iznutra jednake ili vrlo slične. Kamere na koje si dao linkovi su takoreći igračke, nemaju čak ni optički zum.

17 godina
neaktivan

Ok, nije striktno vezano uz eBay, ali je problematika ista.

Naručio bih par stvari s ove stranice (nije reklama). Radi se od zvučnoj opremi. Kolika su davanja na carini kad taj paket dođe kod nas (vrijednost je preko 450$)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
AlienWare1 kaže...

Ok, nije striktno vezano uz eBay, ali je problematika ista.

Naručio bih par stvari s ove stranice (nije reklama). Radi se od zvučnoj opremi. Kolika su davanja na carini kad taj paket dođe kod nas (vrijednost je preko 450$)?

Po stoti put: http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx

Znači PDV + eventualno carina (pogledaj si u koju kategoriju to spada - moguće da na to ni nema carine). Plus 10 kuna pismo koje ti dođe doma + 10 kuna za carinjenje jednog paketa. Ako sadržaj paketa nije za osobnu uporabu (ili ih u to ne uspiješ uvjeriti), onda ti  paket mora na špediciju pa će ispasti koja stotka na sam postupak špedicije.

17 godina
neaktivan

Evo, otišao post u arhivu da ne bude "nisam znao" ponovo. Hvala na odgovoru.

Mislim da će sve proći uredu.

17 godina

Malo prije me zove prijateljica i kaže da joj je na mail došla poruka od DHL-a da mora platiti preko 500 kn za item (haljinu) vrijednosti 108$+30$ shippinga.! E sad kako ni ja nisam baš na ti s tim špediterima, molim vas za pomoć. Više ću detalja znati sutra kad pogledam što stoji u privitku koji su joj poslali...

Ono što znam je da je pod shippingom za taj item (došao iz Hong Konga) stajalo samo 'Standard Int'l Shipping'! Kako je ona mogla znati da će joj pošiljku preuzeti DHL? Zar ne bi trebala ta opcija biti navedena pod Shipping informacijama u opisu samog itema? I može li ona njih sad nekako od***ati?

Ako netko zna gdje ima za uzeti podlogu CoolerMaster Dual-sided, nek javi na PP. Hvala!
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 22:11 (bjede).
17 godina
moderator
bjede kaže...

Malo prije me zove prijateljica i kaže da joj je na mail došla poruka od DHL-a da mora platiti preko 500 kn za item (haljinu) vrijednosti 108$+30$ shippinga.!

Niš' čudnoga. Carina i PDV za spomenutu haljinu iznose oko 350 kuna. A sad 150 ili koliko već kuna razlike su troškovi špedicije (+ eventualni drugi troškovi poput ležarine i tko zna čega sve ne). Dakle, ona u tih preko 500 kuna plaća i carinu/PDV.

bjede kaže...
Ono što znam je da je pod shippingom za taj item (došao iz Hong Konga) stajalo samo 'Standard Int'l Shipping'! Kako je ona mogla znati da će joj pošiljku preuzeti DHL? Zar ne bi trebala ta opcija biti navedena pod Shipping informacijama u opisu samog itema? I može li ona njih sad nekako od***ati?

Mi ne znamo što je stajalo ni što je ona u stvari i naručila. Tako da ako su joj poslali načinom na koji nije pristala, odnosno koji nije odabrala, to je između nje i prodavača.

17 godina
mbaksa kaže...

Niš' čudnoga. Carina i PDV za spomenutu haljinu iznose oko 350 kuna. A sad 150 ili koliko već kuna razlike su troškovi špedicije (+ eventualni drugi troškovi poput ležarine i tko zna čega sve ne). Dakle, ona u tih preko 500 kuna plaća i carinu/PDV.

Izgleda da se ti i ja opet ne razumijemo! {#} Jasno mi je da je 350 kuna carina i s tim bi bilo sve ok, ali kako za gospu blaženu mogu naplatiti špediciju za predmet vrijednosti 800 kn ako u opisu shippinga na ebay stranici proizvoda stoji STANDARD INT'L SHIPPING? Vidiš da sam to gore napisao.

mbaksa kaže...
Mi ne znamo što je stajalo ni što je ona u stvari i naručila. Tako da ako su joj poslali načinom na koji nije pristala, odnosno koji nije odabrala, to je između nje i prodavača.

Ali ja ZNAM što je stajalo! Ne čitaš... {#} Stajalo je STANDARD INT'L SHIPPING! Kažem, sutra ću znat više, ali nikakav DHL nije spomenut!

Ako netko zna gdje ima za uzeti podlogu CoolerMaster Dual-sided, nek javi na PP. Hvala!
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 23:32 (bjede).
15 godina
neaktivan

Zna biti ponuđeno više opcija za slanje, možda je ona slučajno promjenila. U purchace history možda piše nešto

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 23:44 (bradonja_85).
17 godina
moderator
bjede kaže...
Ali ja ZNAM što je stajalo! Ne čitaš... {#} Stajalo je STANDARD INT'L SHIPPING! Kažem, sutra ću znat više, ali nikakav DHL nije spomenut!

Izgleda da se ti i ja opet ne razumijemo. Ne verujem dok ne vidim "sopstvenim očima". {#} Drugim riječima - gdje je link na artikl? Što sve piše kod opisa samog artikla, kakvi su uvjeti kupovine?

Na kraju krajeva, nepotrebno se javljate ovdje na forum - mi ne možemo ništa - ni učiniti ni savjetovati. Problem mora riješiti tvoja prijateljica s prodavačem. Ne znam zapravo što tu uopće ima za rješavati - ako ne plati špediciju roba će biti vraćena i upitno je hoće li joj vratiti iznos dostave (a nekako sumnjam da će joj ponovno to slati, a ako joj pošalju, vjerojatno će ponovno morati platiti dostavu). A ako će ponovno kupovati tu haljinu ili kod tog prodavača ili kod nekog drugog, onda je već spušila troškove špedicije (u obliku nevraćenog iznosa dostave). Stoga mislim da joj je najpametnije platiti pa neka se onda žali prodavaču. Iovako ionako kupuje robu za 1.200 kuna i da sad zbog 150 kuna ostane bez nje? Jel joj se isplati igrati se s tim? Da, možda će joj sva lova biti vraćena ako se žali eBayu, možda neće, uglavnom ostaje bez haljine i vremena.

Jedino što je upitno - ako to netko zna - može li carina samoinicijativno robu poslanu običnom poštom preusmjeriti nekom špediteru.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.6.2012 0:00 (mbaksa).
17 godina
mbaksa kaže...

Izgleda da se ti i ja opet ne razumijemo. Ne verujem dok ne vidim "sopstvenim očima". {#} Drugim riječima - gdje je link na artikl? Što sve piše kod opisa samog artikla, kakvi su uvjeti kupovine?

A nisam ni ja opet toliki tudum pa da to ne vidim, ali kad već ne vjeruješ, evo:

http://www.ebay.com/itm/270972627171?var=570084752426&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

(u međuvremenu je poskupila)

mbaksa kaže...

Na kraju krajeva, nepotrebno se javljate ovdje na forum - mi ne možemo ništa - ni učiniti ni savjetovati.

...

Jedino što je upitno - ako to netko zna - može li carina samoinicijativno robu poslanu običnom poštom preusmjeriti nekom špediteru.

Mislim da svatko može savjetovati, pa zašto inače sve ovo pišemo? :)

Nego, ključna je ova tvoja zadnja rečenica. Odgovor je - ne može i ne smije! Koliko sam u ovo kratko vremena uspio izguglati, roba vrijednosti ispod 5.000 kn koju naručuje fizička osoba za osobne potrebe oslobođena je redovne carinske procedure i zato nikako ne smije biti naplaćena špedicija! Takva roba ide u skraćeni carinski postupak. I zato mislim da je ovdje riječ o kršenju zakona.

Također, kupac može odbiti ponudu špediterske tvrtke i osobno doći na carinu i predignuti robu. Pritom će, naravno, platiti carinu za tu robu+PDV na tu vrijednost, ali neće davati ovim gulikožama dodatnu lovu.

Neka me netko demantira ako nisam u pravu. Sutra ću još sve ispitati...

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.6.2012 0:46 (bjede).
17 godina
moderator
bjede kaže...
Nego, ključna je ova tvoja zadnja rečenica. Odgovor je - ne može i ne smije! Koliko sam u ovo kratko vremena uspio izguglati, roba vrijednosti ispod 5.000 kn koju naručuje fizička osoba za osobne potrebe oslobođena je redovne carinske procedure i zato nikako ne smije biti naplaćena špedicija! Takva roba ide u skraćeni carinski postupak. I zato mislim da je ovdje riječ o kršenju zakona.

Dok ne znate ključnu stvar, ne možemo o ničemu konkretnome raspravljati. Kontaktirajte prodavača - ako je on poslao DHL-om (ili nekom drugom dostavnom službom), a ne običnom poštom (možda ima neka caka vezana uz težinu ili dimenzije paketa - drugim riječima, možda je u Hrvatsku jedino dostavnom službom i mogao poslati ili štoveć), onda nemate osnove za prigovor carini. Sad, možete li odbiti špediciju DHL-a pošto za špediciju realno gledajući nema razloga, nemam pojma.

Ako je carina to proslijedila špediteru iako je paket poslan običnom poštom tek onda se imate pravo žaliti carini. Mada ne znam zašto bi to carina sama činila - prvo je doma valjda trebala dobiti poziv za carinjenje pa tek onda, ako zaista treba JCD, propustiti paket na špediciju. Upravo to što doma nije dobila papir od carine za carinjenje (ili možda nije bila doma kad je došao? to pisamce treba platiti desetak kuna) nekako više ide na to da je paket poslan dostavnom službom.

Uglavnom, dok ne znamo osnovne činjenice, ovo nije neka produktivna rasprava. Ne kužim kog vraga već nije nazvala carinu i/ili DHL, dakle upravo one s kojima će i imati posla, i informirala se. Mogla je nazvati carinu pa bi joj rekli kak stoji situacija, a ne da mi sad tu bezveze nabadamo što je, a što nije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.6.2012 1:50 (mbaksa).
17 godina
neaktivan

Mbaksa ti dobro kaže, ne možemo ti ovdje ništa konkretno savjetovati osim da kontaktiraš prodavača i carinski ured pa s njima riješiš ono što treba riješiti. Mi ovdje ne možemo znati okolnosti, a na kraju krajeva ovdje gubiš vrijeme obzirom da si do sad već mogao dobiti odgovor od prodavača ili tete s carine.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR

0 0 hvala 0
17 godina

Ma je, u pravu ste. A nije zvala jer se ona ništa u to ne razumije, prvo je to meni sinoć javila. Javit ću kad budem konkretno znao o čemu je riječ. Hvala za sada.

EDIT: Nažalost, u opisu itema bilo je navedeno da je carrier DHL, što ona nije pročitala. Jbg, znat će za drugi put.

Mislim da nema smisla da ona sad odbije DHL pa da uzme nekog drugog špeditera, teško da će proć ispod tih 150 kn za špediciju.

I ima li uopće pravo na to kad je u opisu predmeta navedeno da dostavu vrši špediterska tvrtka?

EDIT 2: Samo mi nije jasno što je uključeno u ovih 30 dolara shippinga kad te DHL kasnije opet odere za još 30? {#}
I onda te item od 106 dolara na kraju s carinom dođe 200! To je stvarno nevjerojatno...

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 11:35 (bjede).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice