Mogućnost zapošljavanja u IT sektoru

poruka: 8
|
čitano: 3.256
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Mogućnost zapošljavanja?

Slijedeće godine bi trebao krenuti na neki informatički fakultet, i danas mi palo na pamet da malo pogledam po internetu kakva je ponuda poslova u tom sektoru. Odem prvo na stranicu HZZ-a. I ne mogu vjerovati!

U cijeloj Hrvatskoj, otvoreno je samo 11 natječaja za posao, od čega jedan jedini u mom gradu (Zadar). Je li ovo normalno, ili što? Svake godine na stotine studenata završi fakultet, a otvorena su mjesta za njih 11!

Ovo me potreslo... Ako je istina, stvarno mislim da nema smisla studirati nešto 5 godina, kad su šanse za zapošljavanje ovakve...

Da ne duljim, evo pitanja: je li ova brojka realna? Kakvo je stvarno stanje u državi? Hoće li se popraviti u bližoj budućnosti?

0 0 hvala 0
17 godina

Stanje je nažalost tako, jadno...

Ali hoće li se to popraviti? Ljudi (čitaj vlada, razni stručnjaci i tako) kažu da hoće i da će se opet povećati potražnja za radnom snagom, a samim time i informatičarima. Pogotovo ako uđemo u EU, mislim da će onda biti lakše i otići van RH raditi.

Moj savjet - studiraj ono što želiš, što te zanima, posao ćeš već naći. Za 5 god (ako budeš u roku sve dao) nas možda ni ne bude (Maye tako kažu {#}) tako da...

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Mogućnost zapošljavanja u IT sektoru
Pero Dinamit kaže...

(Maye tako kažu {#})

Maje su također žrtvovale ljude u svojoj zajednici, a oni koji su bile žrtve su bili sretni jer su žrtve...

Na temu:

Slažem se!

Za 5 godina nadam se da nećemo uć u Europsku uniju bude sigurno posla pa zato bez brige...

Radi ono što voliš... Nadam se da ću ja opće moć studirat kad moje vrijeme dođe...

Ja sam toliko zakon da mi potpis opće ne treba. I ako komentirate moj potpis (kojeg nemam) bacit ću nuklearku na Vas bez da je aktiviram!
16 godina
neaktivan

Kriza i te stvari, to razumijem. Ali da se u cijeloj državi traži samo 11 informatičara... ne znam, teško mi je uopće povjerovati.

Ma stvar je u tome što se cijeli život vrtim oko računala, da mi je informatika takoreći 'defaultni' izbor. Nisam nikad ni razmišljao o tome, ali kad vidim ovakve stvari dođe mi da dobro preispitam svoje odluke.

17 godina

Nije 11, ima ih više. Pogledaj na moj-posao pa ćeš vidjeti da ima više... 178 trenutno uključujući i one oglase izvan RH, ali njih nema toliko.

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
betmen kaže...

Kriza i te stvari, to razumijem. Ali da se u cijeloj državi traži samo 11 informatičara... ne znam, teško mi je uopće povjerovati.

Prvo, najveći dio i poduzeća i informatičara ne traže i ne daju poslove tako. S druge pak strane, jest recesija, mnoge firme su u krizi i smanjuju troškove (dijelom i otpuštaju ljude), no nije tako crno kako ti misliš. {#}

17 godina
neaktivan
RE: Mogućnost zapošljavanja?
betmen kaže...

Slijedeće godine bi trebao krenuti na neki informatički fakultet, i danas mi palo na pamet da malo pogledam po internetu kakva je ponuda poslova u tom sektoru. Odem prvo na stranicu HZZ-a. I ne mogu vjerovati!

U cijeloj Hrvatskoj, otvoreno je samo 11 natječaja za posao, od čega jedan jedini u mom gradu (Zadar). Je li ovo normalno, ili što? Svake godine na stotine studenata završi fakultet, a otvorena su mjesta za njih 11!

Ovo me potreslo... Ako je istina, stvarno mislim da nema smisla studirati nešto 5 godina, kad su šanse za zapošljavanje ovakve...

Da ne duljim, evo pitanja: je li ova brojka realna? Kakvo je stvarno stanje u državi? Hoće li se popraviti u bližoj budućnosti?

Potražnja je slaba. Sudeći po portalima i kuloarima, te pričama mladih diplomanata, godišnje se zaposli 2-3 i to znaju unaprijed gdje će (najčešće). Natječaja se otvori 0 ili nekoliko (ne računam Zagreb s cca. 20-30, koji je i 25% populacije, te 90% gospodarstva). Od tih natječaja, cca 50% je jalovo, odnosno loše (često 1-man) firme koje te nemaju namjeru nikada platiti ili će s plaćanjem imati problema jer su i sami u lošoj situaciji pa traže (svježu) jeftinu radnu snagu da ih izvuče iz problema, 15% je stranih podružnica što je dobro, a 10% onih koje žive na račun države koja je pred bankrotom. Skorim propadanjem (o tome se "u podzemlju" priča već neko vrijeme s obzirom na padanje Ericssonovih podružnica u svijetu poput domina) Ericssona NT na tržištu će se navodno pojaviti nekih 200-300+ IT-ovaca viška s istom ili manjom ponudom raspoloživih poslova. Ako Siemens opet krene otpuštati, računaj i na više, tako da ćeš u budućnosti imati drastično jaču konkurenciju.

U Zadru ćeš teško ili nikako naći posao, a sigurno ćeš čekati neko vrijeme. Trenutno je u Hrvatskoj najpametnije ići za konobara, čistaćicu ili čobana (pastira), jer se trenutno traži nekoliko (ljeti i više) stotina ugostitelja i nekih 150,000 pastira.

Malo kroz šalu, ali većinom kroz stvarno mišljenje - ozbiljan savjet: ako si IT struke ili ako nisi, završi faks, položi koji tečaj u Algebre (:)) i savjetujem ti da napustiš Hrvatsku prvom prilikom.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.2.2011 9:35 (naxeem).
16 godina
neaktivan

Uf, kakav rollercoaster... Prvo mi Pero kaže da nije sve baš tako crno i da bi se moglo popraviti, a onda ovakav Naxeemov post... Depresiva, prijatelji, depresiva.

Definitivno ću preispitati svoje odluke.

Još samo anketa:

Od ove dvije, kojoj skupini pripadate?

12 U IT-u sam, zaposlen
3 U IT-u sam, nezaposlen

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice