Osobno bi prije uzeo RX 6800 nego 4060/ti ali bi stoga prije uzeo 4070 nego rx 6800.
Vodič za odabir grafičke kartice
- poruka: 41.302
- |
- čitano: 6.009.242
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja bi prije uezeo RX7800XT/7900GRE nego RTX4070
Mislio je na Super verziju, no na kraju bi dosli da je najbolje odma uzeti rtx 4090 na 24 rate s obzirom da si s tom karticom miran za sljedecih 5 godina pa onda ostale tri nisi duzan nikome nista!
Sama pomisao da otplačuješ grafičku karticu tjera te po uputnicu za ludaru
Ma vrijedi i za super i za običnu TI, osobno kada bi uzimao zelene ništa ispod RTX4070Ti Super nebi gledao
Neznam u kojim je igrama 7900xt toliko bolja od 4070TI sa DLSS-om FG i RT (koji je nikakav na AMD-u). Da, ima i AMD FSR ali DLSS je opcija su skoro svim igrama dok FSR u rijetkim - plus to da ako nije najbijanje igara jedina stvar koja radiš (velikoj večini ne)onda tu CUDA debelo odnese vodu na zelenu stranu. Iskreno ja ne vidim niti jednu prednost iti jedne AMD kartice u usporedbi sa Nvidijom istog nivoa, osim ako ih nađeš po stvarno dobroj cijeni.
Npr ista cijena za AMD i Nvidia karticu, Nvidia ima bolji RT, AMD ima bolju Rasteriziranu.
Ja idem na AMD bez ikakvog razmišljanja. Netko će uzeti zelene jer im odgovara ostatak feature seta. Meni je RT gimmick i prodajna šema zelenih da plasiraju novi proizvod koji nitko nije tražio.
Tldr prednost AMD kartice u usporedbi s Nvidijom je viši fps sa RT OFF za istu lovu. Bilo novo bilo rabljeno. Nedavno sam uzimao rx 6800 koja je cjenovno bila kao 4060ti, a demolira ju u rasterizaciji.
Rx 7800XT je jeftinija od 4070, a jača je u rasterizaciji i ima više vrama. Meni dosta, drugima nije. Čar izbora
Samo u računicu jos ubaci to kad ces prodavati tu Rx-icu da ces za nju dobiti kikiriki za razliku od trenutno najprodavanijeg gpu-a na trzistu rtx 4060/ti. Tako da si odma u startu demolirao sam sebe ali to su čari izbora
Da tako razmišljam, nikad ne bih koristio ništa osim iPhonea. Čari izbora
mislioc ona tabla mi kite znači kad je na njoj 6800 na razini 3070, a doslovno sam se komp do kompa uvjerio da to tome nije slučaj. Smiješno je koliko je pogrešno. Na 1440p dobijem ili korak lufta na postavkama sa 6800 ili 20ak fpsa više.
Monster Hunter World sam najviše igrao (7 godina stara igra?) i 3070 dippa na 1440p primjetno dok je 6800 bila ko maslo. (High texture pack i max postavke)
Pricao sam o 4070 obicnoj e sada uz 7800XT je poprilicno tezak izbor ali kada se uzme u obzir da 4070 u 500e rangu imas samo KFA2 onda je bolje 7800XT uzet za 515e.A ako bi trazio grafu za 650e uzeo bi 4070 super.
4070ti super kosta 800e..Na kraju za sto manje para a da se igra je najbolje 6800/7700XT
Ma neka, preference su preference, i naravno da je u hi endu Nvidia neupitni kralj, ali ove smijurije gdje neka tamo stranica stavi da je 6800 jedva bolja od 3070 a svojim očima gledam kako je to totalna besmislica...
Još fali da krenemo gpuuserbenchmark rezulate postati...
Ma neka, preference su preference, i naravno da je u hi endu Nvidia neupitni kralj, ali ove smijurije gdje neka tamo stranica stavi da je 6800 ista ko 3070 a svojim očima gledam kako je to totalna besmislica...
Još fali da krenemo gpuuserbenchmark rezulate postati...
Pokazao je stevo davnih dana gdje je RX6800 a gdje RTX3070 što se modernijih naslova tiče, nema se tu šta više raspravljati
A i ove priče kako AMD brzo gubi na cijeni i teško se prodaje isto možete objesiti mačku o rep.
R5 3600 se prodao nakon 2 dana što je stajao na oglasniku, jučer sam 2 sata nakon postavljanja oglasa prodao RX6700 sa još godinu dana jamstva za 250€ s tim da je čovjek došao po nju kod mene doma, nabavio ju prije 2 godine za 350€.
Jedino sada ne znam dali da odmah uzimam RX7800XT/7900GRE ili da čekam početak iduće godine da vidimo šta će sve izaći
Mislio je na Super verziju, no na kraju bi dosli da je najbolje odma uzeti rtx 4090 na 24 rate s obzirom da si s tom karticom miran za sljedecih 5 godina pa onda ostale tri nisi duzan nikome nista!
Sećam se da su tako govorili i za 3090 (Ti), koja tek dve godine više nije najnovija i najjača kartica. BTW, drugi screenshot su rezultati sa upscalingom.
Sećam se da su tako govorili i za 3090 (Ti), koja tek dve godine više nije najnovija i najjača kartica. BTW, drugi screenshot su rezultati sa upscalingom.
Neznam tko je sto govorio no to nema veze s ovim slucajem kod 4xxx serije gdje je 4090 u 4k jaca za sumanutih 30% u prosjeku od sljedece najace(ima igara gdje je to i 60%), to se bas ne stize za 2 godine niti je ikad u gpu svijetu bila tolika razlika.
4090 je preimpresivna kartica u svakom pogledu!
Inace izasla je sad davne 2022 godine neznam jesi zaboravio
nebi ja baš pljuvao 2.200e za rtx4090 na kraju 2024. pred izlazak novih kartica, ako dolazeca rtx5080 bude na razini rtx4090 ili barem jako blizu a cijenom bude bila bliže rtx4080 nego rtx4090 lupao bi se zaštitnom cipelom u glavu
Neznam tko je sto govorio no to nema veze s ovim slucajem kod 4xxx serije gdje je 4090 u 4k jaca za sumanutih 30% u prosjeku od sljedece najace(ima igara gdje je to i 60%), to se bas ne stize za 2 godine niti je ikad u gpu svijetu bila tolika razlika.
4090 je preimpresivna kartica u svakom pogledu!
Inace izasla je sad davne 2022 godine neznam jesi zaboravio
Jedino sumanuto je da je samo 30% jača za duplo veću cijenu
Teško da budu takav eksperiment ponavljali u sljedećoj generaciji (mislim 100%+ cijena u odnosu na 4090 za +30% perf, a i tehnički skoro neizvedivo dok se ne uvede novi ATX standard, premda sumnjam da išta bude od toga jer većina ljudi ima jednu fazu i 10A limit po utičnici, osim namjenskih).
U osnovi, 4080 serija je zakon, 4090 je totalno besmislena, tek tolko da je preserava malo.
nebi ja baš pljuvao 2.200e za rtx4090 na kraju 2024. pred izlazak novih kartica, ako dolazeca rtx5080 bude na razini rtx4090 ili barem jako blizu a cijenom bude bila bliže rtx4080 nego rtx4090 lupao bi se zaštitnom cipelom u glavu
Ne bude.
Mislim, performansama bude blizu (jer je i sad jako mala razlika između 4080 i 4090) a nema nikakvog tehnološkog napretka koji bi dao bolji omjer $/perf.
U osnovi, 5090 bude 10% jača od 4090 za 15% više love, a 5080 bude isto tak u odnosu na 4080.
Znači na pola puta, ali se bude izbjeglo skakanje u cijenovni rang 90 serije.
Da se ponovim i ovde pošto sam shvatio da je Intel GPU tema već godinu dana neaktivna:
Battlemage hype je upravo dodatno splasnuo. Najava performansi "bliskih 4060 Ti" se pretvorila u "10% brže od 4060 @1440p", i to zahvaljujući većim razlikama u scenarijima gde 8GB nije dovoljno. U odnosu na prethodnu generaciju, tj 770, obećava se 24% prosečnog povećanja performansi, a u odnosu na AMD superiornost u raytracingu. Intel Arc 580 12GB je najavljen po ceni od $250. Jači modeli nisu najavljeni, samo slabiji 570.
Opširnije:
Katastrofa, praktički al pari 4060 (jedino brža u RT) za 100$ više...
To tek nitko ne bude kupio.
Trebalo bi da u teoriji bude $50 manje. Ako su driveri zreli, s obzirom na to da Nvidia verovatno neće odmah osvežavati donji deo ponude, možda ima smisla, ali nije nešto oko čega bismo bili uzbuđeni.
Jedina svetla tačka mi je tih +24% u odnosu na 770 uz mnogo manje Xe coreova, 20 umesto 32. Ako je to tačno, onda bi neki potencijalni GPU ove generacije sa 32 ili 40 coreova mogao da ponudi solidne performanse, ali za sada nema najave nečeg takvog.
Šta se sekirate bzze, uzmeš rtx 5090 sad kada izađe na jedno 96 rata i miran si
Katastrofa, praktički al pari 4060 (jedino brža u RT) za 100$ više...
To tek nitko ne bude kupio.
Di ima 4060 za 150$?
Trebalo bi da u teoriji bude $50 manje. Ako su driveri zreli, s obzirom na to da Nvidia verovatno neće odmah osvežavati donji deo ponude, možda ima smisla, ali nije nešto oko čega bismo bili uzbuđeni.
Jedina svetla tačka mi je tih +24% u odnosu na 770 uz mnogo manje Xe coreova, 20 umesto 32. Ako je to tačno, onda bi neki potencijalni GPU ove generacije sa 32 ili 40 coreova mogao da ponudi solidne performanse, ali za sada nema najave nečeg takvog.
Točno to, u teoriji (i u SAD-u u Microcentru ponekad).
Po dosadašnjem trendu (Intel grafe, u Hrvatskoj mislim) početna cijena 399 eura.
Odnosno vjerovatno 389.99 (psihološki učinak, ljudi ubijaju za tih par posto).
A sad, baš da bude netko uzimao za tolko para grafu samo zbog RT gaminga na 720/1080p i ne znam baš (jer tko želi RT ionak ide na visoku klasu grafe, 1000+ eura).
Totalno fulana taktika, premda bar idu u dobrom smjeru (do 2024. su se grafe cijenile samo po hashrateu, od 2024. nadalje samo po RT performansama).
Di ima 4060 za 150$?
250 x 1.25 ti je već 313, a di je još ostalo...
Di ima 4060 za 150$?
250 x 1.25 ti je već 313, a di je još ostalo...
nisam bas siguran u to...vidjeti cemo kroz 10ak dana
100%
Početna cijena bude 389.99, a tu i tamo budu akcije za 369.99.
/s
A sad, baš da bude netko uzimao za tolko para grafu samo zbog RT gaminga na 720/1080p i ne znam baš (jer tko želi RT ionak ide na visoku klasu grafe, 1000+ eura).
Pa RT sa može i u srednjoj klasi, rtx 4070/TI/S, po meni jedina kartica iz nv srednje klase 4070ti s koju bih kupio da joj nisu nabili cijenu za 150-200€ previsoku dođe ispod 1000€.
Da, i ?
Samo mijena stalna jest. Kad bih čekao sljedeću najbržu, onaj tko ima novaca ne bi nikada kupio novu grafičku.
RTX 3090 TI je izašla 27. siječnja 2022 (prije skoro dvije i pol godine) i tada je bila najjača grafička kartica na tržištu.
Tko ju je onda kupio na npr. 36 rata (nije imao keš lovu) i danas ima jednu od najbržih kartica i sve može igrati u ponajvišim rezolucijama, a kakve igre izlaze za PC, moći će i za dvije-tri godine (ako je igrao na Epic, igrat će na high, ili će već prodati karticu)
Poenta je da je stav "i miran si 5 godina" možda preoptimističan sada, kao što je bio i kod prethodne generacije (3090 Ti je izašao pre samo dve i po godine, 3090 pre 4, pa ako ga je neko kupio prvog dana, ajde, dovoljno blizu).
Ako neko ima pare i hoće da ih potroši, to je ok. Ako neko ima pare i spreman je da ih potroši jer "zna da će biti miran 5 godina", pa, ne zna.
EDIT: Jesi li uopšte pogledao performanse koje sam okačio? Te kartice su, kao što kažeš, kupovane za najviše rezolucije, tj 4k. Tri ovogodišnja naslova u kojima grcaju na 30 fps i manje, u jednom slučaju čak i sa upscalingom (3090 Ti, DLSS Quality, 26 fps prosek, ne 1% low). Da, daju se tu poštimati grafičke postavke, no ljudi su govorili "Dam brdo para, al' bar sam miran 5 godina!", a ne "Dam brdo para, pa ću već poštimati postavke!"
Teško da postoji kartica s kojom si "miran 5 godina" kad je u pitanju 4k
Upravo tako. A sa druge strane, kupuje li se 4090 za 1440p?!
Problem je u tim neoptimiziranim igrama, ne u ponajbržim grafičkim karticama.
Developerima su bitni PS5, XBOxovi itd, a nama stigne neoptimizirano smeće na PC, koje nije rađeno za PC, kao što su se nekada igre radile.
Kad je izašao Far Cry 1 mogao si ga igrati s prosječnom karticom današnjeg ekvivalenta rtx 3050 od 180 € na high 1080p bez AA i nekih sitnih trilinear kerefeka, a igra je izgledala prelijepo.
tu ubrajam i razne COD verzije, DOOM3, Half-Life 2, Max Payne 1,2 itd dok se nije pojavio PS3, nije ga se moglo čipirati kao PS2 , te su developeri zbog masovnog krekiranja pc igara prešli na konzole.
Zbog dvije grafički prezahtjevne igre Alan Wake 2 i novi Cyberpunk 2077 koji napate i RTX 4090 i najbrže procesore, sigurno neću kupiti RTx 4090
Ako mi se bude dalo, odigrat ću ih za pet godina.
Znate li koju super napravljenu Pc igru, a da je loše portana na PS5 npr ?!