Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.846
|
čitano: 6.923.306
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
mrsmith kaže...
mrki_tua kaže...

Ne bi se baš složio, tj. djelomično bi kad je u pitanju 4 ili 8gb, ali kad je na vagi 3 ili 4 gb, onda je uvijek bolje ići na 4gb, pogotovo za 1440p ili eventualno neke buduće naslove. Rekao bi da je 1060 3gb najveći kiks i promašaj jer u tom rangu bolje je kupiti rx480/rx580...

Ni RX480/580 a bogme ni 1060 neće nikada iskoristiti tih 6/8GB jer su debelo slabe za sve što toliko VRAMa zauzme... tako da nema smisla to što pričaš. Još uvijek se sasvim lijepo može igrati u 1080p/1440p sa 3gb grafom.. te je ista daleko od promašaja.

Kako nema, a šta je s teksturama? One jedu puno vrama kada su postavke na high+

Festina lente
11 godina
neaktivan
ibme74 kaže...
mrki_tua kaže...

Ne bi se baš složio, tj. djelomično bi kad je u pitanju 4 ili 8gb, ali kad je na vagi 3 ili 4 gb, onda je uvijek bolje ići na 4gb, pogotovo za 1440p ili eventualno neke buduće naslove. Rekao bi da je 1060 3gb najveći kiks i promašaj jer u tom rangu bolje je kupiti rx480/rx580...

Kao prvo gtx1060 3gb je zadnjih vise od godinu dana osjetno i to OSJETNO jeftinija od rx570/580 i kad uzmes u obzir da su to sve kartice u sitom rangu performans zapitas se zasto bi platio vise.

I dan danas je nekih 400-500kn razlike izmedju gtx1060 3gb i rx580 4gb.

zbog?

Možda je bila poželjnija za rudarenje...

Festina lente
12 godina

Pitao sam zbog cega je kiks.

U kojoj to igri trebas vise od 3gb na high+? Ja u ni jos jednoj nisam smanjivao postavke zbog vram-a nego iskljucivo zbog fps-a.

11 godina
neaktivan
ibme74 kaže...

Pitao sam zbog cega je kiks.

U kojoj to igri trebas vise od 3gb na high+? Ja u ni jos jednoj nisam smanjivao postavke zbog vram-a nego iskljucivo zbog fps-a.

Ako se može naći za 200kn razlike, a može, onda bi išao na više memorije. Meni je dosta i 2gb, ali ako netko kupuje, neka se protegne na više.

Evo par igrica, izgleda mi na nekima da jede cijelih 3gb vrama:

Festina lente
12 godina

3gb je sasvim dovoljno za 1080p

Gdje to ima gtx1060 6gb za 200kn vise nego sto 3gb kosta?

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 13:43 (ibme74).
11 godina
neaktivan
Vodič za odabir grafičke kartice

https://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/zotac-geforce-gtx-1060-6-gb-oglas-25516272

Ne mora nužno biti 1060, može i rx koja je blizu 1060 po performansama (4gb).

Festina lente
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 13:44 (mrki_tua).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mrki_tua kaže...

Dok ti postaviš detalje i rezoluciju na High/Ultra+ gdje bi teksture onda i pojele tih 3-4GB VRAM-a više nećeš imati zadovoljavajući performanse s karticom tog ranga (čitaj fps).... Osim ako te 20-30 frejmova u sekundi ne zadovoljava onda je to druga priča. Uglavnom, poanta priče bi bila da je količina rama na tim karticama proporcionalna snazi istih, sve preko 3-4GB na GTX1060 i nema baš nekog smisla što se tiče igara - eventualno za druge svrhe, zato su i bile toliko popularne za mining.

It is always darkest just before the dawn.
12 godina

Pa kakvo ti je mjerilo oglasnik? Imas na njima malo malo 3gb verzije po 1.300kn, to je opet 400-450kn razlike.

RX-ice su opet isto opet osjetno skuplje sa 1gb vrama razlike

11 godina
neaktivan
mrsmith kaže...
mrki_tua kaže...

Dok ti postaviš detalje i rezoluciju na High/Ultra+ gdje bi teksture onda i pojele tih 3-4GB VRAM-a više nećeš imati zadovoljavajući performanse s karticom tog ranga (čitaj fps).... Osim ako te 20-30 frejmova u sekundi ne zadovoljava onda je to druga priča. Uglavnom, poanta priče bi bila da je količina rama na tim karticama proporcionalna snazi istih, sve preko 3-4GB na GTX1060 i nema baš nekog smisla što se tiče igara - eventualno za druge svrhe, zato su i bile toliko popularne za mining.

Na onom videu primjeri igara su oko 60-80 fps, to je ok z a60Hz monitor, na WoT ne mjerim koliko vrama mi guta, ali danas, sutr ćću bacit test, možda i napravim video za youtube :-)

Festina lente
12 godina
mrsmith kaže...
mrki_tua kaže...

Pogledaj video koji sam stavio gore. GTA V sam nafrljio detalje do mjere da "zahtjevaju" 3.8GB VRAM-a ali i dalje radi bez problema i ne ide preko 2.8-2.9GB.

Problem je upravo to sto si i sam rekao - FPS. Vecinu vremena je dobar ali cim dodes u prirodu gdje je ona GTA-ova famozna "trava" dropa do ~30fps-a.

Ista stvar mi je bila i sa zadnjim Batmanom, max out postavke, zahtjev 3.9GB na kraju ni blizu toliko.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 23:07 (ibme74).
11 godina
neaktivan
ibme74 kaže...

Pa kakvo ti je mjerilo oglasnik? Imas na njima malo malo 3gb verzije po 1.300kn, to je opet 400-450kn razlike.

RX-ice su opet isto opet osjetno skuplje sa 1gb vrama razlike

Dosta ljudi tu kupuje, pogledaj koliko kartica ima, mislim da je isto precijenjen model od 3gb i od 6, dakle razlika između njih ostaje ista (neka logika). Da se razumimo, meni ni iu džepa ni u džep, samo komentiram, ja bi najsretniji bija da je dostatan 1gb.

Edit:

ako se za par stotina kuna može dobiti u prosjeku cca. 5 fps, ja bi to ipak izabrao i preporučio.

Festina lente
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 13:54 (mrki_tua).
15 godina
Koliko bi mogao dici svoju 1060 do 2000mhz?
15 godina
protjeran
galinjo24 kaže...

Ovisi na kojem taktu radi, ako radi npr. na 1650mhz onda ju mozes podic 350mhz do 2000mhz. Ako radi na 1700mhz onda 300mhz. Ako radi na 1750mhz onda 250mhz, ako radi na 1800mhz onda 200mhz 

16 godina
mrki_tua kaže...

Dosta ljudi tu kupuje, pogledaj koliko kartica ima, mislim da je isto precijenjen model od 3gb i od 6, dakle razlika između njih ostaje ista (neka logika). Da se razumimo, meni ni iu džepa ni u džep, samo komentiram, ja bi najsretniji bija da je dostatan 1gb.

Edit:

ako se za par stotina kuna može dobiti u prosjeku cca. 5 fps, ja bi to ipak izabrao i preporučio.

Razlika u fps na ovom videu proizlazi iz činjenice da 3GB model ima manji broj jezgri - zbog čega je naravno i nešto sporiji. Da je jedina razlika količina memorije, razlika u fps bi bila puno manja - tj. ako bi je uopće i bilo. Nvidia je mučki odigrala taj dio s GTX1060 karticama, što jest jest.

It is always darkest just before the dawn.
13 godina
neaktivan
mrsmith kaže...
mrki_tua kaže...

Ni RX480/580 a bogme ni 1060 neće nikada iskoristiti tih 6/8GB jer su debelo slabe za sve što toliko VRAMa zauzme... tako da nema smisla to što pričaš. Još uvijek se sasvim lijepo može igrati u 1080p/1440p sa 3gb grafom.. te je ista daleko od promašaja.

Iskoristice 4 bez problema i tu sva tvoja izjava pada u vodu i 1060 3gb postaje ono sto je i bila i prije - osakacena 1060 - koja u sustini NIJE 1060 jer je slabija, zar ne?

P.S. 1060 i sa 3gb je dobra kartica, ali treba biti realan ovo je vec sredina 2018 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 15:25 (chaselol).
12 godina
galinjo24 kaže...

Skini si neki program za testiranje tipa superposition, odvrti ga vidi temperature i rezultate, zatim si instaliraj msi afterburner, gurni power limit i temperature limit do kraja i onda dizi core clock malonpo malo (za 50 recimo) i nakon svakog dizamja stosni na apply i odvrti test u superposition. Kada dodes do limita test ce ti izbacivati artifekte ili ce se srusiti. Kada se to dogodi vracaj pomalo nazad (za 10) dok ne bude stabilno tokom testiranja. Zatim uradi isto sa memorijom. Kada si sve nastimas spremi profil i to je to.

12 godina
chaselol kaže...

Iskoristice 4 bez problema i tu sva tvoja izjava pada u vodu i 1060 3gb postaje ono sto je i bila i prije - osakacena 1060 - koja u sustini NIJE 1060 jer je slabija, zar ne?

Deja vu.

Kao da smo vec vodilo ovi raspravu i koliko se sjecam nisi bio u pravu i to ti je dokazano ali i dalje vidim drmas po svom.

Baci oko na ovo ;)

Bas obratno, gtx1060 3gb nije osakacena nego je 6gb precejenjena jer placas 500kn vise za par fps-a vise i jos duplo ram-a kojeg na 1080p ne trebas

EDIT:

Sto je najjace 1060 6gb nije nista puno bolja ni na 1440p, covjek bi ocekivao da ce ju barem tu šit zbog vise video rama kad ono ćorak. Pa ti daj 500kn vise za 6GB 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 15:43 (ibme74).
11 godina
neaktivan

@ibme, nemoj pričat o 500 kn jer sumnjam da će danas netko kupovati novu 1060.

Festina lente
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Pa ista stvar je i sa rabljenim, 3gb 1.300kn a 6gb od 1.700-1.750kn, opet 400-450kn.

13 godina
neaktivan
ibme74 kaže...
chaselol kaže...

Deja vu.

Kao da smo vec vodilo ovi raspravu i koliko se sjecam nisi bio u pravu i to ti je dokazano ali i dalje vidim drmas po svom.

Baci oko na ovo ;)

Bas obratno, gtx1060 3gb nije osakacena nego je 6gb precejenjena jer placas 500kn vise za par fps-a vise i jos duplo ram-a kojeg na 1080p ne trebas

EDIT:

Sto je najjace 1060 6gb nije nista puno bolja ni na 1440p, covjek bi ocekivao da ce ju barem tu šit zbog vise video rama kad ono ćorak. Pa ti daj 500kn vise za 6GB 

Nikakav Deja vu, odvriti Tomb Raider benchmark i pogledaj kad ti fps dropne na 30 jer imas 3gb vram-a.

Ista stvar se vidi u igrama koje nisi naveo - Assassins Creed, Doom, Witcher 3 

On bi tu doplatio i za dual vent grafu izmedju ostalog, po meni se isplati pogotovo jer ta 580 ima garanciju sigurno preko godinu dana jos a ta 1060 3gb nema ili ima jos par mjeseci.

12 godina

Reci koji tomb raider hoces, imam vec ovaj bench ali je su postavke vise namjestane za 60fps-a. Vrtio sam ga i na max postavkama ali nisam zadovoljan FPS-om. Kad dodem kucin odvrtim i to na kakvim hoces postavkama

Koji Assasin Creed?

Evo imas ovdje Witcher 3 na max postavkama, krece negdje na 18min (ne znam odakle ti on na listi, to je valjda jedna od naj NEzahtjevniji igara po pitanje VRAM usagea )

Moze pricati tko sto zeli ali gtx1060 3gb je po trenutnim cijenama best bang for buck.

Ako gledamo verzije sa 2 venta i 3 god garancije:

GTX1060 3GB 1.940kn

RX570 4GB 2.336kn

Rx580 4gb 2.499kn

GTX 1060 6GB 2.679kn

E sad ti kupi sta hoces a sa svakom ces imati vise manji isti fps na istim postavkama

EDIT: btw tako si pricao i za RE7 i kako 3gb verzija toliko štuca zbog "manjka vrama" da i 1050ti daje bolje rezultate pa sam ti dokazao suprotno, toliko štuca da konstantno imas 80+ fps-a 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 16:53 (ibme74).
11 godina
neaktivan

Kako mogu izmjerit vram tj. koliko ga koristim? U GPU-Z vidim iskoristivost memorije, nije mi jasno, prosjek je oko 3,8GB, a maksimalna potrošnja 4,8 gb....

Festina lente
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Pa skini msi afterburner + riva tuner, u postavkama imas izmedju ostaloga i opciju da gledas VRAM usage dok igras

11 godina
neaktivan

Kasnije ću provat, GPU-Z mi je sumnjiv.

Festina lente
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 21:11 (mrki_tua).
15 godina
neaktivan
mrki_tua kaže...

MSI pokazuje kao i GPU-Z, nije mi jasno kako pokaže preko 4GB, a kartica je od 4GB?!

Možda ima i koristi shared memory. Primjer ova grafička na laptopu koja je 2GB

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 21:31 (Haker_x).
11 godina
neaktivan
Haker_x kaže...
mrki_tua kaže...

MSI pokazuje kao i GPU-Z, nije mi jasno kako pokaže preko 4GB, a kartica je od 4GB?!

Možda ima i koristi shared memory. Primjer ova grafička na laptopu koja je 2GB

Hm imalo bi logike da mi procesor ima kakvu grafiku, ali je ryzen 1600x,nema ništa, ma nešto sam prčkao, provat ću opet sa msi afterburnerom.

Festina lente
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2018 21:35 (mrki_tua).
15 godina
neaktivan

Zar nebi trebalo da uzima od RAM-a ? Integrisana grafička u procesoru uzima memoriju od RAM-a.

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
13 godina
neaktivan
ibme74 kaže...

Reci koji tomb raider hoces, imam vec ovaj bench ali je su postavke vise namjestane za 60fps-a. Vrtio sam ga i na max postavkama ali nisam zadovoljan FPS-om. Kad dodem kucin odvrtim i to na kakvim hoces postavkama

Koji Assasin Creed?

Evo imas ovdje Witcher 3 na max postavkama, krece negdje na 18min (ne znam odakle ti on na listi, to je valjda jedna od naj NEzahtjevniji igara po pitanje VRAM usagea )

Moze pricati tko sto zeli ali gtx1060 3gb je po trenutnim cijenama best bang for buck.

Ako gledamo verzije sa 2 venta i 3 god garancije:

GTX1060 3GB 1.940kn

RX570 4GB 2.336kn

Rx580 4gb 2.499kn

GTX 1060 6GB 2.679kn

E sad ti kupi sta hoces a sa svakom ces imati vise manji isti fps na istim postavkama

EDIT: btw tako si pricao i za RE7 i kako 3gb verzija toliko štuca zbog "manjka vrama" da i 1050ti daje bolje rezultate pa sam ti dokazao suprotno, toliko štuca da konstantno imas 80+ fps-a 

Aj nemoj te video recenzije sa 20 pregleda molim te, ja znam da ti branis svoju 1060 3gb karticu, ali pretjerujes.

Evo ti ta 3gb kako se nose sa 6gb kad sve zakucas na 1080p

I da ide ispod 30fpsa, please stop 

11 godina
neaktivan

Evo ga napokon, ja sam falija izbrat, dakle ispada da u Gpu-Z gleda korištenje RAM memorije, a ne VRAM, to je razlika, dakle nakon 5 minuta igranja brojke su ovakve (WoT, 1440p, skoro sve na ultra, samo AA smanjen niže):

Festina lente
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
mrki_tua kaže...

Evo ga napokon, ja sam falija izbrat, dakle ispada da u Gpu-Z gleda korištenje RAM memorije, a ne VRAM, to je razlika, dakle nakon 5 minuta igranja brojke su ovakve (WoT, 1440p, skoro sve na ultra, samo AA smanjen niže):

ima jedan problemčić kod gledanja koliko ti vrama treba za pojedinu igru

a to je da igra koristi više vrama ukoliko grafa ima viška jednostavno zato jer može, što pak ne pokazuje nužno da toliko zapravo i treba

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice