Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.819
|
čitano: 6.899.668
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
war3_tft kaže...
U 5 (6 ako racunamo i doom) je stavio postavke koje traze preko 2gb vrama pa opet razlike nije bilo, ne razumijem zasto tu cinjenicu svaki put ignoriras.

Te igre sto se vrte na 30fps samo idu u prilog modelu sa od 2gb, jer to znaci da se postavke medu kojima su i teksture ionako moraju smanjiti da bi se dobio normalan fps.

Ta slika je zesca smijurija, genijalac koji je radio test je stavio fanove razlicitih velicina na isti rpm i prema tome donio zakljucak, toliko o kvaliteti te recenzije...

sorry, ali ja nisam nigdje vidio niti čuo (možda je kriv i njegov pidgin english) da je pazio da postavke igri prelaze potražnju od 2gb

gta 5 pokazuje da nije pazio na to, jer bar u toj igri ima jasan pokazatelj koliko vrama se traži

dakle gta 5 bi mu sigurno radio stutter da je stavio postavke kako spada

doom mu ima duplo slabiji rezultat

shadow of mordor pokazuje u dva slučaja razliku od 34,4%

ja nisam rekao da će na svakoj igri biti razlike, ali razlike itekako ima

ona slika je s testa koji smo već raspravljali, nema tu nikakve smijurije - msi na 1500rpm hladi puno bolje od gtr na 1500rpm - što je i neka granica do koje su grafe tihe

na max rpm msi hladi čip na 42 stupnja gtr ne uspijeva spustiti ispod 58 stupnjeva, i uz to msi na max radi na 2500rpm, a gtr na 3.900 

i nije "genijalac" kriv što neki proizvođač nije stavio veće ventove, tko im brani da stave veće ventove i dobiju grafu koja je hladnija na nižim okretajima

ali sve smo to već raspravili, čemu sad opet, pogotovo jer sam prvi na 5xx temi upozorio da je msi zajebao i još sam našao prva tri testa koji su to pokazivali - dakle nisam neki msi fanboj pa da mi sad to nabijaš na nos

13 godina
protjeran
Nemam vise snage ni volje, al volio bi stvarno vidjeti taj gta 5 na very high na rx 460 2gb i 4gb. :D
12 godina
war3_tft kaže...
Nemam vise snage ni volje, al volio bi stvarno vidjeti taj gta 5 na very high na rx 460 2gb i 4gb. :D

ja bih isto to volio vidjeti, jbga kad nemamo te grafe pri ruci

no ako moja 1050ti bez problema radi na minimum 45 fpsa i to vrlo rijetko pada toliko na v-high, a najčešće radi na preko 50, onda 460 4gb nikakvog problema ne bi imala držati to na minimum 40fps, prosjek bar 50-55, što je za gta5 sasvim igrivi fps

isto tako sam siguran da bi 460 2gb nakon otprilike sat vremena igranja počela sa stutteringom zbog manjka vrama - nije to samo meni bilo, imaš o tome također rasprava na ovom i drugim forumima gdje su ljudi koristili ignore vram limit i susretali se s istim problemom

a to pitanje potrošnje vrama je meni bilo jako zanimljivo, pa smo i na forumu raspravljali o tome više puta, bili su i testovi techpowerup ili digital foundry gdje najprije isprobaju potrošnju vrama neke igre sa titanom 12gb pa onda isprobavaju na grafama s manje vrama

jedan od zaključaka je bio kako čak niti igre koje na titanu rade preko neke granice rade sasvim dobro i na grafama koje su vramom ispod te granice, jednostavno jer se igra "pruži" više po vramu ako ga ima viška a opet dobro radi i s manje vrama - sve do jedne granice kad mora posegnuti za sistemskim ramom i tada nastaje stuttering

tako da je vrlo teško najprije odrediti koliko koja igra i na kojim postavkama uopće traži vrama, a kamo li da bi to lik na ofrlje tek-da-odradi video testu utvrdio, gdje uopće nije pratio potrošnju vrama, pa čak niti na gta 5 koji ima ugrađeni "mjerač" to nije iskoristio za test

bar je tu mogao reći - evo, ovdje znamo da gta na very high traži 3gb, pa da vidimo razliku, ali ne - umjesto toga stavio je test na high koji treba 2gb i naravno da nema razlike, jebemti takav test

12 godina
picajzla0707 kaže...
war3_tft kaže...

ja bih isto to volio vidjeti, jbga kad nemamo te grafe pri ruci

no ako moja 1050ti bez problema radi na minimum 45 fpsa i to vrlo rijetko pada toliko na v-high, a najčešće radi na preko 50, onda 460 4gb nikakvog problema ne bi imala držati to na minimum 40fps, prosjek bar 50-55, što je za gta5 sasvim igrivi fps

isto tako sam siguran da bi 460 2gb nakon otprilike sat vremena igranja počela sa stutteringom zbog manjka vrama - nije to samo meni bilo, imaš o tome također rasprava na ovom i drugim forumima gdje su ljudi koristili ignore vram limit i susretali se s istim problemom

a to pitanje potrošnje vrama je meni bilo jako zanimljivo, pa smo i na forumu raspravljali o tome više puta, bili su i testovi techpowerup ili digital foundry gdje najprije isprobaju potrošnju vrama neke igre sa titanom 12gb pa onda isprobavaju na grafama s manje vrama

jedan od zaključaka je bio kako čak niti igre koje na titanu rade preko neke granice rade sasvim dobro i na grafama koje su vramom ispod te granice, jednostavno jer se igra "pruži" više po vramu ako ga ima viška a opet dobro radi i s manje vrama - sve do jedne granice kad mora posegnuti za sistemskim ramom i tada nastaje stuttering

tako da je vrlo teško najprije odrediti koliko koja igra i na kojim postavkama uopće traži vrama, a kamo li da bi to lik na ofrlje tek-da-odradi video testu utvrdio, gdje uopće nije pratio potrošnju vrama, pa čak niti na gta 5 koji ima ugrađeni "mjerač" to nije iskoristio za test

bar je tu mogao reći - evo, ovdje znamo da gta na very high traži 3gb, pa da vidimo razliku, ali ne - umjesto toga stavio je test na high koji treba 2gb i naravno da nema razlike, jebemti takav test

jel mi mozes reci kakve postavke ti imas u GTA 5 ? Meni je pod ''graphic'' sve stavljeno na very high/ultra osim MSAA koji je iskljucen, ono pod ''advanced''(i jel treba sta ukljucit pod advanced) mi je sve off, i opet ide preko 65fps-a, evo 

Battleog - 191silvinjo
16 godina

Kao prvo zahvaljujem svima na pomoći. Gledao sam i ja te you tube filmiće i ima tu svega i svačega pa bih molio komentar ovih dva dolje na koje sam naletio.

Na prvome je usporedba RX 460 sa 2 i 4 gb a na drugom usporedba rx 460 4 gb i 1050 Ti

I ako može pojašnjenje ove dolje slikice.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.6.2017 19:08 (mrgud1).
12 godina
mrgud1 kaže...

Kao prvo zahvaljujem svima na pomoći. Gledao sam i ja te you tube filmiće i ima tu svega i svačega pa bih molio komentar ovih dva dolje na koje sam naletio.

Na prvome je usporedba RX 460 sa 2 i 4 gb a na drugom usporedba rx 460 4 gb i 1050 Ti

12 godina
hahhaajaads kaže...

jel mi mozes reci kakve postavke ti imas u GTA 5 ? Meni je pod ''graphic'' sve stavljeno na very high/ultra osim MSAA koji je iskljucen, ono pod ''advanced''(i jel treba sta ukljucit pod advanced) mi je sve off, i opet ide preko 65fps-a, evo 

nešto ti nije uključeno, tebi traži 2.389 vrama, meni to ide na skoro 3gige

evo ti dolje screenshoti svih postavki

također, testiraj to u gradu gdje ima ljudova i prometa, ovako je i normalno da ti je fps relativno visok

meni također fps bude oko 60, često i preko 70, no nekad se vrti ispod 60, pa čak na trenutke i ispod 50 - tih 50 i nešto sam vidio na trenutke i kod tebe

ali stavi postavke ovako kao i ja pa probaj

12 godina
mrgud1 kaže...

uh, nakon ovolike rasprave opet pitaš isto

stvar je jednostavna, na igrama gdje će postavke tražiti preko 2gb imat ćeš problema sa 460 2gb 

osobno ti mogu potvrditi da je to gta5 s very high postavkama, sa high postavkama tih problema vjerojatno neće biti

jel ima još igara i koliko, osim doom koji je također jedna od njih, teško je reći

kolege lijepe videiće koji malo govore o tome, jer se stavljaju random auto postavke, videići prikazuju par minuta igre dok se vram ne stigne zapuniti preko 2gb i onda najčešće nema razlike, itd.

moj savjet je - ako ti je razlika 460 2gb vs 4gb do 150 kuna, idi na 4gb

više od toga se ne isplati dati, jer vrlo vjerojatno nema puno igara koje 460 može tjerati na postavkama koje traže preko 2gb, a one koje može lako smanjiš malo detalje

ja sam se osobno ispekao sa gtx 570 i njezinih bijednih 1,28 gb vrama i da je kojom srećom ta grafa imala bar 2gb bila bi mi puno bolja, u dosta igara

zato možda i više pizdim oko toga, jer manjak vrama i veseli stuttering mi se itekako upekao u pamćenje

12 godina
picajzla0707 kaže...
hahhaajaads kaže...

nešto ti nije uključeno, tebi traži 2.389 vrama, meni to ide na skoro 3gige

evo ti dolje screenshoti svih postavki

također, testiraj to u gradu gdje ima ljudova i prometa, ovako je i normalno da ti je fps relativno visok

meni također fps bude oko 60, često i preko 70, no nekad se vrti ispod 60, pa čak na trenutke i ispod 50 - tih 50 i nešto sam vidio na trenutke i kod tebe

ali stavi postavke ovako kao i ja pa probaj

da, ja nemam ovaj advenced settings gdje ima kao i long shadowsa, mislio sam da se samo testira onaj prvi graphic menu, trenutno nemam skinut gta, pa cu nekom drugom prilikom to probat, radio sam video na otvorenom polju zbog same vegetacije

Battleog - 191silvinjo
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.6.2017 20:21 (hahhaajaads).
16 godina

Samo sam tražio komentar na ova dva videa...

Ja se iskreno ne razumijem baš previše u hardware  pa zato i pitam ovdje vas koji se u to razumijete.

Ako niste gledali, po onom prvome videu kartica od 4 GB  daje više od 10 do čak 30% više od kartice sa 2 GB. U nekima drugima nema razlike ili je razlika svega par FPS.

U drugome je 1050 Ti nekih 5 do 10% jača od RX 460 sa 4 GB dok je kod nekih drugih videa razlika  25 - 30% što nije malo.

Za 10% veće perfomanse platiti 25% više se ne isplati, ali se isplati ako je ta kartica stvarno jača tih 25 do 30%.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.6.2017 22:32 (mrgud1).
12 godina
Neke igre vise odgovaraju nvidiji, neke amd-u, nema tu pravila- samo prosjek
12 godina
mrgud1 kaže...

Ja se iskreno ne razumijem baš previše u hardware  pa zato i pitam ovdje vas koji se u to razumijete.

Ako niste gledali, po onom prvome videu kartica od 4 GB  daje više od 10 do čak 30 FPS više od kartice sa 2 GB. U nekima drugima nema razlike ili je razlika svega par FPS.

U drugome je 1050 Ti nekih 5 do 10% jača od RX 460 sa 4 GB dok je kod nekih drugih videa razlika  25 - 30% što nije malo.

Za 10% veće perfomanse platiti 25% više se ne isplati, ali se isplati ako je ta kartica stvarno jača tih 25 do 30%.

Nema teortske sanse da kartice sa 4GB VRAM-a daje 30FPS-a vise nego ista ta kartica sa 2GB RAM-a.

16 godina
ibme74 kaže...
mrgud1 kaže...

Ako niste gledali, po onom prvome videu kartica od 4 GB  daje više od 10 do čak 30 FPS više od kartice sa 2 GB. U nekima drugima nema razlike ili je razlika svega par FPS.

Nema teortske sanse da kartice sa 4GB VRAM-a daje 30FPS-a vise nego ista ta kartica sa 2GB RAM-a.

Ispravljeno, trebalo je biti 10 do 30%.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.6.2017 22:34 (mrgud1).
8 godina
protjeran
Vodič za odabir grafičke kartice
Jes ti kupio šta od svih tih prijedloga ?

1 0 hvala 0
16 godina
sh92 kaže...
Jes ti kupio šta od svih tih prijedloga ?

Dragi kolega, evo radim na tome i ti ćeš prvi znati kad budem kupio

9 godina
=xfact= kaže...
Stjepanj kaže...
Ako nemaju identicnu mozes traziti novac nazad, nema to sta oni tebi nude!lp

ja sam prestao kupovati kod njih nakon natezanja oko grafe i pregrijavanja i garancije.. ja osobno nikad vise kod njih nesto skuplje uzimati.

evo i donekle da se nadovezem na ovo a i usput da javim što su mi odgovorili sa zadnjim mailom na to koliko ce trajat ta reklamacija i  da li mogu nadoplatit za jacu verziju grafe .

glasi ovako ":nažalost zamjena u ovom trenutku nije moguća, jer se te kartice u 90% slučajeva repariraju u tvornici te vračaju kao takve ; Reklamacija moze biti do 20 dana a često i preko toga.......... pa et..pretpostavljam da niš od moje nadoplate za 1070tku plus to što sam još očito min 2 tjedna bez kompa (sad ovaj ponedjeljak će bit 2 tjedna od kada sam ju predao)

Bolje dvaput tri odjednom nego ni jednom jednu dvaput
13 godina
neaktivan

ja sam se natezao sa njima 2 mj oko graficke,, nikad vise. nemam ja za to vremena ni zivaca imam i vaznijih stvari u zivotu. nadam se da ces rjesit nesto.. ja odsad uzimam ili links ili futura it koja mi se pokazala odlicnom.. 

xfact
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
sseennoonn kaže...
=xfact= kaže...
Stjepanj kaže...
Ako nemaju identicnu mozes traziti novac nazad, nema to sta oni tebi nude!lp

ja sam prestao kupovati kod njih nakon natezanja oko grafe i pregrijavanja i garancije.. ja osobno nikad vise kod njih nesto skuplje uzimati.

evo i donekle da se nadovezem na ovo a i usput da javim što su mi odgovorili sa zadnjim mailom na to koliko ce trajat ta reklamacija i  da li mogu nadoplatit za jacu verziju grafe .

glasi ovako ":nažalost zamjena u ovom trenutku nije moguća, jer se te kartice u 90% slučajeva repariraju u tvornici te vračaju kao takve ; Reklamacija moze biti do 20 dana a često i preko toga.......... pa et..pretpostavljam da niš od moje nadoplate za 1070tku plus to što sam još očito min 2 tjedna bez kompa (sad ovaj ponedjeljak će bit 2 tjedna od kada sam ju predao)

Moras im napisemeno sastaviti da im dajes neki razuman rok da ti poprave karticu ili da dobijes zamjensku, jer ovako te mogu zavlaciti koliko god zele. Dok imas papir na kojem si napisao neki razuman rok onda ih mozes naganjati i sa inspekcijom rada, pogledaj si malo prava potrosaca

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
12 godina
sseennoonn kaže...

Ostaje ti samo da sačekaš da prođe barem 30 dana (ne radnih, nego 30 sa vikendima i praznicima) otkako su zaprimila grafu od tebe, ako u tom roku ne dobiješ grafu/lovu niti ikakvu informaciju kada će se to dogoditi sastavim mail u kojem im govoriš kako smatraš da je prošao razumni rok (razumni rok je inače 30-45 dana) te kako želiš da ti se raskinu ugovor (tj vrate novce), što se i navodi u čl. 411. Zakona o obveznim odnosima po kojem, "ako kupac ne dobije zahtijevano ispunjenje ugovora u razumnom roku, zadržava pravo raskinuti ugovor ili sniziti cijenu" ili da ti ponudite zamjensku grafičku karticu koja je u rangu te koja je krepala.
Također navedi da sukladno čl. 10. st. 5. Zakona o zaštiti potrošača, očekuješ njihov odgovor u roku od 15 dana, te da imš pravo, ukoliko ne odgovore ili ne uvažite tvoj zahtjev za povratom novca (ili ne ponude adekvatnu zamjenu), možeš izvršiti prijavu tržišnoj inspekciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koja će izvršiti nadzor nad njihovim poslovanjem. Kazne za kršenje odredbi Zakona o obveznim odnosima iznosi od 10.000,00 do 100.000,00 kuna, sukladno čl. 138. st. 1. Zakona o zaštiti potrošača. 

9 godina

a pričekat ću nema mi druge.Samo sam se iznenadio jer mi je nekoliko ljudi reklo pa čak i jedan frend koji je radio u Msanu da nisu ništa slagali nego na "otpis" i dobila se druga ilti nisu se popravljale ..Al ocito su danas druga vremena. Dat ću im još 2 tjedna što će onda biti 20 radnih dana ilti  28 dana pa ako ne dobijem nikakav odgovor o tome budem neki mail sklopio o potrazivanju 

13 godina
neaktivan
Imam slicnu pricu s adm-om samo sto je u mom slucaju rijec o napajanju.
Ugl. Ako ikako mozes, reklamiraj direktno dobavljacu ili jos bolje proizvodjacu.. od ovih nesposobnih s jordanovca nemoj nista ocekivati.
sloven sam, belac, slobodni strelac. za svaki slucaj, jos uvek samo svoj.
12 godina
b4rt!mej kaže...
Ugl. Ako ikako mozes, reklamiraj direktno dobavljacu ili jos bolje proizvodjacu.. od ovih nesposobnih s jordanovca nemoj nista ocekivati.

btw kakav je instar s reklamacijama?

razorblade
12 godina
mariolla79 kaže...
b4rt!mej kaže...

btw kakav je instar s reklamacijama?

Imaš temu pa prolistaj klik

13 godina
protjeran
sseennoonn kaže...pa et..pretpostavljam da niš od moje nadoplate za 1070tku plus to što sam još očito min 2 tjedna bez kompa (sad ovaj ponedjeljak će bit 2 tojedna od kada sam ju predao)

Kolega javi se sutra popodne pa da se dogovorimo da ti posudim jednu viška grafu, nije nešto ali ćeš opet na njoj moći sve raditi, da nisi totalno bez kompa...:) 

Rado bi pomogao ako mogu...

TL-za zahvalu klikni hvala // WoT nick: tomo53nja
12 godina

Koliko vidim pod "Moj PC" kolega ima I5 6600K tako da moze koristiti racunalo na integriranoj grafici. Mozda je rekao da je bez racunala u smislu da ne moze igrati igrice 

Ali u svakom slucaju TU za tebe kolega 

16 godina

Gledam ponudu grafičkih u nas i što se događa kada nema više RX 470 i 80? Nema niti 570/80 koje su novije (iako rebrand više).

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
b4rt!mej kaže...

Po njihovom servis gdje je grafa otisla je negdjr u njemackoj tak da nemam pojma kakva je to brija.

Tomo53nja 

Kolega javi se sutra popodne pa da se dogovorimo da ti posudim jednu viška grafu, nije nešto ali ćeš opet na njoj moći sve raditi, da nisi totalno bez kompa...:) 

Rado bi pomogao ako mogu...

Hvala puno na ponudi, a nisam.totalno bez kompa al da ne mogu igrat igre  i ne mogu spojit TV uz monitor za gledat filmove itd posto na maticnoj iam samo displayport  i hdmi pa mi se ne da kupovat 5m kabla opet samo da bi spojio tv u tom periodu (postojeci je DVI)  a sa druge strane ovaj tjedan  nemam vremena za upalit komp (radim za starce kojih nema doma) pa sam od jutra cca 9h na poslu do 21

9 godina
Izzy kaže...

Gledam ponudu grafičkih u nas i što se događa kada nema više RX 470 i 80? Nema niti 570/80 koje su novije (iako rebrand više).

I da to ti je vrlo vjerovatno zbog  bitcoin minera 

16 godina

Što je to opet postalo popularno? Pa što je s onim da je sve teže i sporije skupljati bitcoine kako vrijeme prolazi i kao prije 3-4 godine je to imalo smisla jer je išlo brže?

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.6.2017 15:19 (Izzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

imam freesync monitor, i ako uzmem nvidia grafu da li ce se viditi razlika zbog tog synca ili bolje da uzmem amd? 580 model kojeg je danas tesko naci ili 1060? ili cekati da izadje vega, jer mi nije hitno

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice