Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 6.716
|
čitano: 1.259.321
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
segregator kaže...
Damir22 kaže...
maks0806 kaže...

Eto kada su se ujedinili recenzenti i aktivno posrali zelene i crvene za muljanje javnosti 8gb karticama rezultiralo je katastrofalnom prodajom 8gb modela. Možda ipak nije sve besmisleno?

u pravu si, nije besmisleno. njima. nama je. meni je.

sto je ta ujedinjena fronta recenzenata konkretno postigla? katastrofalna prodaja 8gb modela po suludim cijenam u korist povecane prodaje 12 i 16gb modela po jos ludjim cijenama?

kako je to win situacija za prosjecnog korisnika? kako je to ista drugo osim navodjenja vode na mlin proizvodjacima da se kupuju skuplji modeli? 

da je to rezultiralo drasticnim pojeftinjenjima svih modela, ja bih priznao da taj sav rant ima smisla, ovako, sorry, to je sviranje kurtzu, od kojeg korist imaju samo ti "recenzenti" i posljedicno proizvodjaci kartica.

mozda neces vjerovati, cilj proizvodjaca nije da ima 98% udio u prodaji najjeftinijih entry modela i 2% u medium i high segmentu, vec obratno.

stvarno vjerujes da u nvidii i amd-u gorke suze liju jer je opala prodaja najjeftinijeg segmenta, a povecala se prodaja u ostalim? eno, mise placaju, samane zovu da se narod opameti i ponovo pocme kupovati najjeftinije modele :)

paranoja? mozda, ali jednostavno, kriticko razmisljanje jasno govori kome sve to ide na ruku a to nisu kupci, nismo ti, ja, on.....  

e sad, ako ti i dalje nije jasno da nisi nista profitirao od toga, i da je ovo sve pisanje uz vjetar koje ce posljedicno donjeti samo jos vise cijene kartica, ne zelite 8gb za 400e...nema problema, evo vam 16gb za 800e, nema jeftinije kartice..... e jbg onda....

Naravno da ima, 9070XT:

https://www.notebooksbilliger.de/xfx+radeon+rx+9070xt+quicksilver+gaming+16gb+white+881766

znaci, zelis reci, cijena te kartice je direktna posljedica gore navedenog? koliko je bila prije?

i iskazana cijena je s njemackim pdv od 19%, bez shippinga. dodaj razliku pdv, dodaj shipping, imas pravo, nije 800 nego 750e... nije kakica nego se netko pokakao....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.7.2025 19:59 (Damir22).
17 godina
Damir22 kaže...
segregator kaže...
Damir22 kaže...
maks0806 kaže...

Eto kada su se ujedinili recenzenti i aktivno posrali zelene i crvene za muljanje javnosti 8gb karticama rezultiralo je katastrofalnom prodajom 8gb modela. Možda ipak nije sve besmisleno?

u pravu si, nije besmisleno. njima. nama je. meni je.

sto je ta ujedinjena fronta recenzenata konkretno postigla? katastrofalna prodaja 8gb modela po suludim cijenam u korist povecane prodaje 12 i 16gb modela po jos ludjim cijenama?

kako je to win situacija za prosjecnog korisnika? kako je to ista drugo osim navodjenja vode na mlin proizvodjacima da se kupuju skuplji modeli? 

da je to rezultiralo drasticnim pojeftinjenjima svih modela, ja bih priznao da taj sav rant ima smisla, ovako, sorry, to je sviranje kurtzu, od kojeg korist imaju samo ti "recenzenti" i posljedicno proizvodjaci kartica.

mozda neces vjerovati, cilj proizvodjaca nije da ima 98% udio u prodaji najjeftinijih entry modela i 2% u medium i high segmentu, vec obratno.

stvarno vjerujes da u nvidii i amd-u gorke suze liju jer je opala prodaja najjeftinijeg segmenta, a povecala se prodaja u ostalim? eno, mise placaju, samane zovu da se narod opameti i ponovo pocme kupovati najjeftinije modele :)

paranoja? mozda, ali jednostavno, kriticko razmisljanje jasno govori kome sve to ide na ruku a to nisu kupci, nismo ti, ja, on.....  

e sad, ako ti i dalje nije jasno da nisi nista profitirao od toga, i da je ovo sve pisanje uz vjetar koje ce posljedicno donjeti samo jos vise cijene kartica, ne zelite 8gb za 400e...nema problema, evo vam 16gb za 800e, nema jeftinije kartice..... e jbg onda....

Naravno da ima, 9070XT:

https://www.notebooksbilliger.de/xfx+radeon+rx+9070xt+quicksilver+gaming+16gb+white+881766

znaci, zelis reci, cijena te kartice je direktna posljedica gore navedenog? koliko je bila prije?

i iskazana cijena je s njemackim pdv od 19%, bez shippinga. dodaj razliku pdv, dodaj shipping, imas pravo, nije 800 nego 750e... nije kakica nego se netko pokakao....

To što se ti ne znaš koristiti mailboxde.com i slične usluge nije za hvaliti se.
I zabole me čega je to posljedica, samo sam htio reći da lupetaš bez pokrića o cijenama kartica

U krajnjem slučaju, ima i drugih kartica za još puno manje novaca, a sa 16GB:

https://www.notebooksbilliger.de/xfx+speedster+swft+210+radeon+rx+7800+xt+core+edition+882610

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.7.2025 20:34 (segregator).
9 godina
Rasprava o grafičkim karticama

znaci zelio si reci da uopce nisi razumio sto sam napisao, a onda si isao dokazivati nesto sto ja nisam ni tvrdio....

zapamti post, pa cemo pricati kad izadju nove serije kartica, posto ce biti i sto ces dobiti za svoje novce..

.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.7.2025 20:39 (Damir22).
Moj PC  
0 3 hvala 0
17 godina
Damir22 kaže...

znaci zelio si reci da uopce nisi razumio sto sam napisao, a onda si isao dokazivati nesto sto ja nisam ni tvrdio....

zapamti post, pa cemo pricati kad izadju nove serije kartica, posto ce biti i sto ces dobiti za svoje novce..

.

"nema problema, evo vam 16gb za 800e, nema jeftinije kartice"

je prilično jednostavna tvrdnja, bez obzira što ti možda umišljaš da

je to neka duboka filozofija

16 godina

Obzirom koliko su plače otišle nikad mi hi end grafa nije bila dostupnija nego sad. Ali zato je život poskupio ohoho.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Tocno, u odnosu na rast cijene osnovnih zivotnih troskova - hrane, smjestaja, kafica/ restorana - grafe su jos smijesno jeftine, kao i dosta toga sto mi se nekad cinilo skupo a sad je kad usporedis s cijenama hrane jeftino :)

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
segregator kaže...
Damir22 kaže...

.

da, ako nisi shvatio kontekst, a nisi...

mislis stvarno da trziste i proizvodjaca zanima sto netko ranta o njegovom proizvodu, sto su se tamo neki jutuberi uzjebali i rade kontra efektat i prave reklamu za skuplje proizvode?

sorry, trziste funkcionira po jednostavnom principu - broj prodanog. 

A ovaj rant ce izazvati, ne trenutno, vec jednog dana tocno to sto sam napisao.

Ako trziste ne kupuje burek sa mrkvom, bez obzira sto kosta 50 centi, vec kupuje burek s mesom koji kosta 2 eura, proizvodjac ce jednostavno prestati nuditi burek s mrkvom.

Ali to ne znaci da ce sada burek s mesom kostati 50 centi, jer eto, mi bi tako voljeli.

Razumijes sad? Ako prodaja tih najjeftinijih 8gb modela opadne u dovoljnoj mjeri, proizvodjac ih nece ni nuditi, ni proizvoditi. To ne znaci da ce automatski visi tier s 12 ili 16gb sad odjednom magicno kostati koliko su kostale te najjefinije, naprotiv.

13 godina

Čovječe, komunikacijske vještine su ti na razini, te opet pričaš o nečem desetom i "kako to da te nismo razumijeli, odgovaraš bez da si razumio što sam napisao". I onda svisoka nekom da nije shvatio kontekst, a doslovno ga nema. Pa kako ti izvučeš 2 posta teksta koji si mislio pod jednostavnom rečenicom  evo vam 16gb za 800e

Na temelju toga ti puknemo link na 9060xt 16gb za ispod 400e i pobijemo te u korijenu ali ne, ti si mislio na sasvim jednu paralelnu popratnu sagu. 

I opet iznova zagovaraš stavove da rasprave i kritiziranja nemaju smisla na tehničkom forumu u temi rasprava o grafičkim karticama. 

Ti si taj koji ne shvaća širinu problema, da nije problem samo 8gb već i naziv modela koji je tu isključivo da zavara ljude. Kritika Nvidiji koja nije dala recenzentima drivere za kartice koji nisu htjeli recenzirati grafičke po njihovim uvjetima gdje se ne vidi pravo stanje proizvoda. To je sve glupo, o tome se ne treba pričati niti iznositi hrvatskoj javnosti. Tebi je neshvatljiva širina problema i nemaš što pametno dodati raspravi pa samo poklapaš svojim "mudrim" onelinerima, nazivaš sve besmislenim i onda KAKO ME NISTE SKUŽILI. Ajde više....

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2025 11:46 (maks0806).
Moj PC  
6 1 hvala 0
9 godina

"e sad, ako ti i dalje nije jasno da nisi nista profitirao od toga, i da je ovo sve pisanje uz vjetar koje ce posljedicno donjeti samo jos vise cijene kartica"

toliko tesko za shvatiti?

ako da, zaobidji me....molim te....blokiraj, ignoriraj, radi sta hoces, samo sjasi. molim lijepo!

ako ti nemas mentalni kapacitet da shvatis da ja ne govorim o trenutnom stanju, vec onome sto ce se vrlo brzo desiti, moje saucesce, najiskrenije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2025 11:53 (Damir22).
Moj PC  
0 1 hvala 0
6 godina
Damir22 kaže...
segregator kaže...
Damir22 kaže...

.

da, ako nisi shvatio kontekst, a nisi...

mislis stvarno da trziste i proizvodjaca zanima sto netko ranta o njegovom proizvodu, sto su se tamo neki jutuberi uzjebali i rade kontra efektat i prave reklamu za skuplje proizvode?

sorry, trziste funkcionira po jednostavnom principu - broj prodanog. 

A ovaj rant ce izazvati, ne trenutno, vec jednog dana tocno to sto sam napisao.

Ako trziste ne kupuje burek sa mrkvom, bez obzira sto kosta 50 centi, vec kupuje burek s mesom koji kosta 2 eura, proizvodjac ce jednostavno prestati nuditi burek s mrkvom.

Ali to ne znaci da ce sada burek s mesom kostati 50 centi, jer eto, mi bi tako voljeli.

Razumijes sad? Ako prodaja tih najjeftinijih 8gb modela opadne u dovoljnoj mjeri, proizvodjac ih nece ni nuditi, ni proizvoditi. To ne znaci da ce automatski visi tier s 12 ili 16gb sad odjednom magicno kostati koliko su kostale te najjefinije, naprotiv.

Mozda zato sto ne postoji?  ;)

9 godina

postoji.

mislis da zecevi jedu sa sirom? :)

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina

8gb kartice će potpuno prestati prodavati kad ih prestanu uvaljivati kroz OEM računala i kroz složence shopova od komponenta koje stoje na polici...tata kupi malome i sl.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Kaj smatraš high end grafom?

4 godine

Možemo mi tu raspravljat što je high end, 8gb VRAMA premalo i razno razne priče, ali realnost je takva da je većina "gamera" danas i dalje na rtx 3060.

Ako se ne varam, na steam survey-u veliki postotak ljudi koristi najviše upravo kartice takvog ranga.

To kaj tu nekome ništa ispod 5070ti ne valja i bacanje je novaca je potpuno nebitna stvar dok brojke govore svoje, pa u svijetu ima preko milijardu gamera i sad da oni prestanu proizvodit 8gb kartice zbog ograničenja VRAMA bi bila najveća glupost.

Full HD je i dalje najzastupljenija rezolucija u globalu i takve kartice na toj rezoluciji rade najnormalnije (bar bi trebale).

Moja 6600XT se još relativno OK drži na 2K (nisam prezahtjevan), smanjim detalje i 60 fpsa vise manje mogu imat u 95% naslova iako mi je svakako u planu ju umirovit i uzet slj. generaciju kada izadje xx70 serije za godinu dana.

U međuvremenu sam uzeo Switch2 da me drži do tada iako sam za slične pare mogao uzet 9070xt.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2025 14:09 (BioZZG).

7 0 hvala 1
16 godina
ZGamer kaže...

Kaj smatraš high end grafom?

5070ti pa nadalje, može i 9070xt jer su jake ko 7900xtx/rtx4080 šta je još uvijek high end

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2025 14:41 (dery).
5 dana
protjeran
BioZZG kaže...

Možemo mi tu raspravljat što je high end, 8gb VRAMA premalo i razno razne priče, ali realnost je takva da je većina "gamera" danas i dalje na rtx 3060.

Ako se ne varam, na steam survey-u veliki postotak ljudi koristi najviše upravo kartice takvog ranga.

To kaj tu nekome ništa ispod 5070ti ne valja i bacanje je novaca je potpuno nebitna stvar dok brojke govore svoje, pa u svijetu ima preko milijardu gamera i sad da oni prestanu proizvodit 8gb kartice zbog ograničenja VRAMA bi bila najveća glupost.

Full HD je i dalje najzastupljenija rezolucija u globalu i takve kartice na toj rezoluciji rade najnormalnije (bar bi trebale).

Moja 6600XT se još relativno OK drži na 2K (nisam prezahtjevan), smanjim detalje i 60 fpsa vise manje mogu imat u 95% naslova iako mi je svakako u planu ju umirovit i uzet slj. generaciju kada izadje xx70 serije za godinu dana.

U međuvremenu sam uzeo Switch2 da me drži do tada iako sam za slične pare mogao uzet 9070xt.

Izuzetno zrelo razmišljanje. Mada mislim da ti sad kreće skakanje za vrat obzirom kako se razgovaraju međusobno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2025 14:30 (Dlss_on).
5 dana
protjeran
forumaš kaže...

8gb kartice će potpuno prestati prodavati kad ih prestanu uvaljivati kroz OEM računala i kroz složence shopova od komponenta koje stoje na polici...tata kupi malome i sl.

To će se desit točno nikad, neznam jesi čuo da se poslovni ljudi vode mišlju  "zaraditi što više", tako da će uvaljivati jeftinije kartice u konfe, napuhat maržu da zarade i predstavljati takva računala kao vrh vrhova, uvijek će biti ljudi koji se baš ne razumiju šta točno kupuju.

16 godina

Ne mora se desti, bitno da oni koji prate znaju kaj treba kupiti

https://overclock3d.net/news/gpu-displays/gamers-turn-down-8gb-gpus-16gb-gpus-outsell-them-by-huge-margins/

Muljatori iz AMD-a i Nvidije imenuju jednako 8 gb i 16 gb modele, idealno za uvalit kroz složence.

16 godina
Dlss_on kaže...
forumaš kaže...

To će se desit točno nikad, neznam jesi čuo da se poslovni ljudi vode mišlju  "zaraditi što više", tako da će uvaljivati jeftinije kartice u konfe, napuhat maržu da zarade i predstavljati takva računala kao vrh vrhova, uvijek će biti ljudi koji se baš ne razumiju šta točno kupuju.

Več se događa i uskoro ih neče ni biti kao grafe sa 4gb dojde to odjednom.Dokle ima fhd monitora u prodaji bit će ih ali to odjednom nestane kao rezolucije prije fhd.

12 godina
forumaš kaže...

https://overclock3d.net/news/gpu-displays/gamers-turn-down-8gb-gpus-16gb-gpus-outsell-them-by-huge-margins/

Muljatori iz AMD-a i Nvidije imenuju jednako 8 gb i 16 gb modele, idealno za uvalit kroz složence.

Nvidia je po tom pitanju i gora, non stop unazad 10 godina su imenovali grafe isto a nije razlika bila samo u VRAM-u nego i ostalim speckama, samo neki od primjera:

GTX1060 3GB 1152 Cuda jezgri, 3.935 TFLOPS, 72 TMUs
GTX1060 6GB  1280 Cuda jezgri, 4.375 TFLOPS, 80 TMUs

RTX3060 8GB  128bit  Memory bandwidth 240GB/s

RTX3060 12GB 192bit  Memory bandwidth 360GB/s

RTX3080 10GB  8704 Cuda jezgri, Texture fill rate 465,1, TFLOPS 29,77, TMUs 272, Tensor Cores 272, RT Cores 68

RTX3080 12GB  8960 Cuda jezgri, Texture fill rate 478,8, TFLOPS 30,64, TMUs 280, Tensor Cores 280, RT Cores 70

5 dana
protjeran
forumaš kaže...

Desit će se, krivo sam se izrazio, samo ne tako brzo, mislio sam na to da će uvijek ugrađivat u takve konfe grafe sa najmanje rama, a negdje 2027+ se očekuje da potpuno prestanu izbacivat 8gb kartice. 

14 godina

Evo opet malo refresh kome treba najbrži gaming CPU, kome baš i nije nužan.  To je priča koju mi koji se oko gaminga i hardwera petljamo već i znamo, ali neka se tako testira, to mi je super. Isto tako, Nvidia drivers overhead je i dalje prisutan, to im nije na čast. A i jasno je zašto Nvidia u prezentacijama testira s R7 9800 X3D.  Ne smije s Intelom jer bi onda RTX 5070 i pogotovo te slabije njihove grafe izgledale još gore od pandana od AMD-a. 

U svakome slučaju, tko gejma 1440p, pogotovo 4k, a nema baš najjače Nvidie, ne mora se toliko opterećivati s procesorom. To je tako bilo i pred par godina, a i sad je. Ima uvjek specifičnih igara, ali to su iznimke, ne pravila. Ima i profi gamer-a koji samo ganjaju fps i niže rezolucije, ali i to je niša gamera. Za njih je naravno neki X3D i rokaj. 

itomic009
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:26 (itomic009).
Moj PC  
6 0 hvala 2
17 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
itomic009 kaže...

U svakome slučaju, tko gejma 1440p, pogotovo 4k, a nema baš najjače Nvidie, ne mora se toliko opterećivati s procesorom. To je tako bilo i pred par godina, a i sad je. Ima uvjek specifičnih igara, ali to su iznimke, ne pravila. Ima i profi gamer-a koji samo ganjaju fps i niže rezolucije, ali i to je niša gamera. Za njih je naravno neki X3D i rokaj. 

mda, i sad se ja razmišljam kako bi uskoro trebao unaprijedit procesor, a zapravo sve što igram i ovaj moj 11400 tjera na 80-100 fps ili više bez problema

a gejmam isključivo sp igrice tipa strategija, rpg-ova i ponešto sporijih 'pucačina' poput gta ili fallout, gdje mi je taj fps sasvim dovoljan 

jel bi neki noviji proc to digao na 100-120 fps u nekim cpu zahtjevnijim naslovima, vjerojatno bi, ali koliko meni to znači... odgovor je nula

dakle jedino što me zapravo škaklja je upgrejditis, ta pogana bolest koja me potiho ruje i truje 

14 godina
picajzla0707 kaže...

dakle jedino što me zapravo škaklja je upgrejditis, ta pogana bolest koja me potiho ruje i truje 

Taj sindrom je najopasniju među populacijom nas forumaša. 

itomic009
17 godina
picajzla0707 kaže...

Zarazna bolest, do boli!

Best GPU's to buy in July 2025 (naravno, ovisi o lokalnim cijenama):

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice