NVIDIA Blackwell 50xx
- poruka: 1.880
- |
- čitano: 175.676
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kolaju hrpe svakakvih informacija, od toga da će opet bit nestašica,
pa do cijena koje bi išle 3000+ eura kod nas za 5090 pa istovremeno da je bolje odmah prodat 4090 za neku smiješnu cijenu... Zašto bi itko prodavao 4090 za 800-1000e kad će cca. 30% jača grafa koštat oko 3000e( kak vele,jel)
Ima ljudi kojima je potrebna sirova snaga 4090 i smiješne su priče da ih se prodaje za 800-1000e, to su bajke. Ja sam svoju 4090 oglasio na 1800e i ne spuštam ni cent ispod i već imam upite. Dakle 4090 za 800e su bajke. Namjeravam uzet 5090 odmah po izlasku za nekih cca. 2500e (plus minus 100-200e)
Netko je ovdje napisao da će kod nas cijene biti msrp 2400e plus 25% pdv plus marža. Ako je msrp 1999usd to je oko 1950 eura plus PDV plus cca. 10% marža to je negdje u tim gabaritima gore(cca.2600e).
Kod Nijemaca neću kupovat jer mi se baš neda slat 2,5K eura na nešto što će mi doć iz Njemačke preko mailbox.de. pa pošta... tko zna kaj se sve može desit s pošiljkom dok dođe do mene. Ovaj put kupujem kod nas, ali ako će stvarno stavit 3000e cijenu onda čekam do ljeta da se cijene "unormale".
Čitajući ove katastrofične prognoze dođe mi da dignem cijenu na 2000e ili više jer evo sad će i Trump zabranit prodaju ili enormno dić carine pa ih se kod nas neće moć nać valjda ni za 3500+e
pa do cijena koje bi išle 3000+ eura kod nas za 5090 pa istovremeno da je bolje odmah prodat 4090 za neku smiješnu cijenu... Zašto bi itko prodavao 4090 za 800-1000e kad će cca. 30% jača grafa koštat oko 3000e( kak vele,jel)
Ima ljudi kojima je potrebna sirova snaga 4090 i smiješne su priče da ih se prodaje za 800-1000e, to su bajke. Ja sam svoju 4090 oglasio na 1800e i ne spuštam ni cent ispod i već imam upite. Dakle 4090 za 800e su bajke. Namjeravam uzet 5090 odmah po izlasku za nekih cca. 2500e (plus minus 100-200e)
Netko je ovdje napisao da će kod nas cijene biti msrp 2400e plus 25% pdv plus marža. Ako je msrp 1999usd to je oko 1950 eura plus PDV plus cca. 10% marža to je negdje u tim gabaritima gore(cca.2600e).
Kod Nijemaca neću kupovat jer mi se baš neda slat 2,5K eura na nešto što će mi doć iz Njemačke preko mailbox.de. pa pošta... tko zna kaj se sve može desit s pošiljkom dok dođe do mene. Ovaj put kupujem kod nas, ali ako će stvarno stavit 3000e cijenu onda čekam do ljeta da se cijene "unormale".
Čitajući ove katastrofične prognoze dođe mi da dignem cijenu na 2000e ili više jer evo sad će i Trump zabranit prodaju ili enormno dić carine pa ih se kod nas neće moć nać valjda ni za 3500+e
Isto kao i s iphoneom, mora se imati najbolje i najnovije unatoč bilo čemu...
Mi smo zemlja članica nato saveza i nema teoretske šanse da nam se ograniči prodaja... Trump jest autističan tip ali da će nabiti carine za strateške tehnologije svojoj ekonomiji i vlastitim građanima dok neprijateljskim i poluneprijateljskim ekonomijama nabija sankcije i ograničava izvoz je već teže ludilo i priče za malu djecu, imo.
Znači čak postoji i strah da će biti nestašica grafa za 3000 eura...nebojte se, svatko bu mogao kupiti svoj primjerak :D
Znači čak postoji i strah da će biti nestašica grafa za 3000 eura...nebojte se, svatko bu mogao kupiti svoj primjerak :D
S obzirom da se kod nas u 2024 godini prodalo više Porsche-a nego Opela sve ti je jasno
Zašto bi itko prodavao 4090 za 800-1000e kad će cca. 30% jača grafa koštat oko 3000e( kak vele,jel)
tko zna, kožnati veli da je 5070=4090 pa možda zbog toga
Možeš objasniti radi čega ti sa 4090 ima smisla prelaziti na 5090? Što ti trenutno šteka?
Inače, ja sam svjestan da sam kreten jer ću dat 2600+e za nešto što mi ne treba za posao ali eto kad sam glup i ovisan a čak nemam ni neku dobru plaću, ali, eto, glup sam i ovisan i pošteno priznajem.
Hoću je kupit sad zato da najmanje dvije godine ne moram ništa kupovat, kao i oni koji su prije više od dvije godine kupili 4090 i zapravo mogu bit mirni još dugo kaj se igranja tiče.
Ja namjeravam da mi ovo bude zadnji put da moram imat najbolje, najjaĉe, najbrže i da sam takav kreten.
A kako sam ovu 4090, novu, kupio prije godinu dana za 1850e a sad je prodajem praktički za istu cijenu, ne ispadam ni tolko glupav. Barem si ja to tako utvaram 😀
Evo usput, u međuvremenu imam kupca za 1800, sad još samo trebam savjet pametnijih od mene. Trenutak odluke, dal da je prodam sad odmah i riskiram da će mi i ovih 2600-2700e koliko ću imat spremnih 30 siječnja biti debelo premalo za 5090 ili da jednostavno odhebem sve, čuvam lovu, skinem oglas i da zaboravim na sve i budem manje glupav? 😃
Mislim da trebamo znati sve ostale komponete koje imas da bi sud bio imalo precizan.
Lps :)
Lud, lud, sto sad?
A što ćeš između dok čekaš, hoćeš li kao Kant na radeonku? ... ili ćeš se posvetiti nebitnim stvarima poput obitelji, prijatelja i tako...
Možeš objasniti radi čega ti sa 4090 ima smisla prelaziti na 5090? Što ti trenutno šteka?
Evo odgovorio sam opširno iznad. Ukratko, zato jer sam glup i ovisan i to priznajem. Ja sam svjestan da nema nekog racionalnoh razloga ali to je jaĉe od mene. I šta ako propustim ovu šansu kad je sad mogu prodat za 1800, možda je za mjesec dana neću moć prodat ni za 1300 recimo... to mi se isto mota po glavi.
Inače, ja sam svjestan da sam kreten jer ću dat 2600+e za nešto što mi ne treba za posao ali eto kad sam glup i ovisan a čak nemam ni neku dobru plaću, ali, eto, glup sam i ovisan i pošteno priznajem.
Hoću je kupit sad zato da najmanje dvije godine ne moram ništa kupovat, kao i oni koji su prije više od dvije godine kupili 4090 i zapravo mogu bit mirni još dugo kaj se igranja tiče.
Ja namjeravam da mi ovo bude zadnji put da moram imat najbolje, najjaĉe, najbrže i da sam takav kreten.
A kako sam ovu 4090, novu, kupio prije godinu dana za 1850e a sad je prodajem praktički za istu cijenu, ne ispadam ni tolko glupav. Barem si ja to tako utvaram 😀
Evo usput, u međuvremenu imam kupca za 1800, sad još samo trebam savjet pametnijih od mene. Trenutak odluke, dal da je prodam sad odmah i riskiram da će mi i ovih 2600-2700e koliko ću imat spremnih 30 siječnja biti debelo premalo za 5090 ili da jednostavno odhebem sve, čuvam lovu, skinem oglas i da zaboravim na sve i budem manje glupav? 😃
Ha ok, ak te veseli navali.
Meni osobno sa takvom grafom bar još dvije generacije ne bi palo na pamet raditi ikakav upgrade jer imaš apsolutnog monstruma od gpua.
Ja sam na 3070 i veselim se 5070ti radi duplo memorije (zadnjiu godinu dana sa 8gb ne mogu dici teksture iznad medium u većini igara na 1440p), dobit ću nv framegen kog na 3xxx nema, te drastično bolje RT performanse pa RT neću morati gasiti kao što sam radio do sad da izbjegnem slideshow.
po meni je bacanje para kupovina xx09 grafe, ako imas neku "prosjecnu" placu od 1500e, a ne koristis ju za posao, nego samo za gaming.
ako si tatin sin, ili neki poduzetnik s ogromnom placom go for it
ili ako ces igrati na njoj 8h dnevno i stvarno koristiti, na 4k120+ rezi, boli te kuki, uzivaj dok mozes
ja bi ju kupio i gledao yt, recenzije od drugih stvari i mislio sta sam dao pare kada ju ni ne iskoristim posteno za igranje par sati dnevno
Neće cijene samo tako padati ali ja bi je prodao na tvome mjestu za 1800e jer bi se moglo dogodit da ces morati prodati ispod 1500e.
Ako sam dobro vidio DLSS3 je podržan u nekih 35 igara do sad a DLSS4 će day one podržavat 75 što bi reklo da je Nvidi debelo pojačala podršku za MFG.
Inače,nitko ne spominje Nvidia ACE i ono što su demonstrirali....takva tehnologija bi transformirala recimo GTA6.
Ajmooo tko će više obaraju se rekordi:
https://videocardz.com/newz/zotac-confirms-first-geforce-with-600w-tdp-rtx-5090-amp-extreme-infinity
Zapravo će 5090 biti odlična investicija jer ćeš uštedjeti na grijanju preko zime.
Ne mogu vjerovati da to kožnati nije naveo na CES-u kao jedan od razloga za kupnju.
Zapravo će 5090 biti odlična investicija jer ćeš uštedjeti na grijanju preko zime.
Ne mogu vjerovati da to kožnati nije naveo na CES-u kao jedan od razloga za kupnju.
Totalno nebitno, deklariranih 600w kad se undervolta ce vjerovatno pasti na 500 za iste perfomasne, to je nista za takvu gpu snagu!
Kako kome, ja osobno ne bi u kompu ništa što ima veći tdp od 250w.
Za tih 500w koji su tebi "ništa" kod mene u prostoriji gdje je komp bi trebao imati dvije klime da ohlade istu preko ljeta
Za tih 500w koji su tebi "ništa" kod mene u prostoriji gdje je komp bi trebao imati dvije klime da ohlade istu preko ljeta
Apsolutno nikakav problem, ako je hladnjak dobar imat ces tihu i hladnu karticu, sve ostalo odlazi u broj sličica na ekranu
Apsolutno nikakav problem, ako je hladnjak dobar imat ces tihu i hladnu karticu, sve ostalo odlazi u broj sličica na ekranu
Ma bravo, jer je samo to bitno u životu, hoćeš li imati 120 ili 140 fps-a u 4k
Čisto sumnjam da se neće grijati više od 4090, jer je razlika u 150 w TDP-a.
Iskreno osim cijene odbijaju me i brojke visoke potrošnje...dok sam imao običnu 4070 kojoj je tdp 220w hlađenu sa Ventus x3, preko ljeta kada taknem kućište je znalo biti poprilično toplo dok klima radi,mogu mislit šta bi bilo s ovim čudom unutra.
Grafa će biti hladna jer rade moćne hladnjake ali disipacija 600w tdp-a u prostor je neminovan,mora to negdje odletit. Nema problema tko želi naj eto mu ali dalje toga javla od mene.
Vidjet ćemo, znam da nije rijedak slučaj da su se uzimala vodena hlađenja za grafu dodatno, pa da na tu cijenu još moram pljunit i za hlađanje, pa kućište barem od 250 eura da bi to sve fino bilo hladno unutra...dođe se na cifru od 5000 eurića bez problema, puno previše ako se mene pita za komp.
A i sama pomisao da mi komp iz zida čupa 1 kw mi je apsurd, ali jasno je da nejde snaga bez potrošnje...bio bi posao da naprave grafu takve jačine i da troši 200w, ali trebati će godina i godina još za to
Kad tad ces u kompu imati gpu od 500+w tako da to nebudes sigurno izbjegao u bliskoj buducnosti, vjerovatno si ovo isto rekao prije 10 godina za trenutnih 200w kaj imas u kucistu
Kad tad ces u kompu imati gpu od 500+w tako da to nebudes sigurno izbjegao u bliskoj buducnosti, vjerovatno si ovo isto rekao prije 10 godina za trenutnih 200w kaj imas u kucistu
Vjerujem da će za 10 godina tehnologija napredovati pa će se praviti snažnije grafe sa nižim tdp, jer po toj logici ćeš za 50 godina trebati vlastitu elektranu kako bi koristio komp.
Trenutno mi cijeli komp troši 200w s obzirom da nemam diskretnu grafu u njemu, a ako budem uzimao išta uzmem neku rtx 5060 sa potrošnjom ispod 200w
Logika je takva da se danas nakon 50 godina vozis u autu od 3 tone a ne 300kg(konj/kočija), toliko o tome, o potrosnji da ne pričam
Logika je takva da se danas nakon 50 godina vozis u autu od 3 tone a ne 300kg(kočija), toliko o tome, o potrosnji da ne pričam
Slaba ti logika onda s obzirom da su novi motori u autima ekonomičniji od onih od prije 20 godina
Logika je takva da se danas nakon 50 godina vozis u autu od 3 tone a ne 300kg(kočija), toliko o tome, o potrosnji da ne pričam
Slaba ti logika onda s obzirom da su novi motori u autima ekonomičniji od onih od prije 20 godina
Imaj na umu da je ekonomičnost kvocijent relativnih čimbenika... nešto kao normala (zamišljena crta između dva ekstrema)... nešto što je bilo ekonomično prije 100 god danas nije, jednako kao što ono što danas jeste neće biti za xy godina. Samo mijena stalna jest... kad već serem
Automobili od 3 tone, pa u takvima voze predsjednike, ovi naše tandrkalice su svi redom od 1100 do 1600kg mahom, i suv vozila su lagana, svima je cilj napraviti što lakši automobil, tako da je Boris malo pretjerao
Tema je napredovala sa rekla kazala na baba Vanga proročanstva 10g. unaprijed i više, dajte kada več toliko vidite brojeve od Eurojackpota sunce vam poljubim