Konacno - 4870 sa 1GB memorije

poruka: 123
|
čitano: 14.594
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Konacno - 4870 sa 1GB memorije
brainiac kaže...
naxeem kaže...
brainiac kaže...
Ljudsko oko može maksimalno vidjeti 25 slika/s a tih 10000 hmm...
Daj nemoj pričati gluposti...
 Kako su to gluposti dr.mr.sc primarijus Naxeem...
Nisam (još) doktorirao, ali trudim se u tom smjeru, tako da možeš izostaviti titule.

Uglavnom: pričaš totalne gluposti o framerateu.
Za edukaciju preporučio bih ti sljedeće linkove:

Nadam se da ti je engleski dobar i izvučem ti zaključak:

So what is the answer to how many frames per second should we be looking for? Anything over 60 fps is adequate, 72 fps is maximal (anything over that would be overkill). Framerates cannot drop though from that 72 fps, or we will start to see a degradation in the smoothness of the game. Don't get me wrong, it is not bad to play a game at 30 fps, it is fine, but to get the illusion of reality, you really need a frame rate of 72 fps. What this does is saturate the pipeline from your eyes to your visual cortex, just as reality does. As visual quality increases, it really becomes more important to keep frame rates high so we can get the most immersive feel possible. While we still may be several years away from photographic quality in 3D accelerators, it is important to keep the speed up there.
Looks like 3dfx isn't so full of it.
Joshua Walrath
© Copyright 1999 PenStar Systems, LLC. All rights reserved.

Liniću i Šukeru je nakon n-te svađe odbrosio: "Ko pit bulovi ste!" Na to mu je Šuker, prisno uzvratio: "Najveći pitbul si ti!", na što je Bago ne trepnuvši ispalio: "Ne, pokraj vas sam pudlica!"
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.10.2008 9:00 (naxeem).
17 godina
protjeran

Hvala da se i ovo pitanje riješilo, tako je 72 FPS primjereno dobrom gaming-u. Sve ispod je grafička "degradacija" u igranju.

Intel Core 2 Quad Q6600 , 4x2.4GHz, socket 775, 8Mb, DDR2 4GB (2x2GB kit) PC8000 (1000MHz) OCZ, Platinum XTC, DC kit, VGA Ati Radeon HD 4870, 1024Mb GDDR5 256bit, Dual DVI, PCI-E, HDTV
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
stoncin3 kaže...

Ne znam samo zašto ne bi trebalo dodati 800 KN za 10 FPS više na dobroj igri? Ako i igram pa vidim samo do 50 FPS dobro, ali ima igri koje se vrte na 35, 40 i manje FPS sa 512 MB grafičke memorije na većoj rezoluciji i stoga dodatnih 512MB na grafičkoj memoriji i nije napretek! Slažem se da investicija i nije 100% isplativa (@Rhodin), ali bi se trebalo priznati da će doć dan kada če sigurno trebati tih 800KN uložiti pa makar je prodao za dvije-tri godine koliko max. možeš očekivati rentabilnost grafičke kartice danas (ako i je toliko dugo)! Btw no hard feelings znao sam što radim kad sam dodao tih 800KN za veću memoriju i išao bih na 4870x2 koja je isplativija jer jača, ali moj ego stoji i ne dajem više od 2000KN samo za grafiku. pozz svimaNamigiva

Reko sam da necu na OT pa se necu dalje osvrtati na nexxem-ov post i teoriji od 60 i 72 pfs-a, mislim da je moje misljenje o tome jasno (osim mozda mali komentar, nista tu nije crno-bijelo - da je 60 fps-a 100% tocan podatak stogod taj covjek napiso - a misljenja razlicitih strucnjaka cak i na tom polju se bitno razlikuju - onda DVD standard postignut sa 60i umjesto sa 30p bi bio jako degradirajuci ljudskom oku za gledat jer bi svaki puta primjetio prvo horizontalni onda vertikalni pomak)

No ovo tvoje.... imo si 8800GT(x), prodo, kupio hd 4870, prodo, kupio hd4870 1gb ... tvrdis da si dobio 10 fps-a? na 22" monitoru? don't think so, mjeri opet, 3-5 mozda... (izmedju 2 hd 4870 ofc...)
i siguran sam da ne vidis nikakvu razliku u cod4, a vjerojatno ni u race gridu koje navodis ko primjer, naime na max details cod4 na hd 4870 pri 1620x1050 sa 4AA/16AF radi na 75-88 fps-a, prosjek oko 80 sto, sam ja probo kod frenda na E8500 (nije OC-o)... Dakle on je vec u overkilu naspram monitora.... ne znam koliko si ti mogo vidjet poboljsanje kad si dao dodatnih 800kn za ovu "bolju" verziju
Za Race grid nisam ziher, nemrem nis tvrdit jer nisam igro kod frenda, ako netko moze vidjet framerate neka kaze...
Tako da useless waste of (hard earned ?) money.... Jedina igra za koju HD4870 512 mozda nije dovoljno jaka je Crysis, no tu ti ni HD4870 1gb ne bu nis pomogla, no to si ionako reko igrat krajem godine, pocetkom slijedece.... do onda ce svim ovim grafuljama cijena past napola i izaci ce nove stvari, mogo si pricekat do onda i 4870 x2 kupit za 1800kn pa bi ti i bilo isplativo ista mijenjat, ovako.... uostalom, vec sam jednom reko, procjenite sami
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.10.2008 12:57 (Rhodin).
17 godina
protjeran

Sve 5! Ionako uzimam CF druge godine pa mi neće trebati 4870x2 koja i ne stane u kućište... FPS je viši i to je činjenica kao i da ovisi o igri te monitoru (rezoluciji).  A 800 HRK? Pa bude otišlo u vjetar tako i onako, štedim pa ulažem u PC i to su ti igre (čitaj graf. kartice, monitori, audio kartice, memorija,...). A ova investicija? U pravu si 800KN za 512MB GPU RAM DDR5 i nije baš malo, ali opet bih dodao 2000 na onih 1300 KN za danas ATI4870x2 i to ti je to: računaj da će dogodine moja ATI-ca sa 1GB koju ću uzeti biti ispod 1500KN i dolazimo na malo više od 2000 KN utrošenih ukupno. Istina imao bih ATI HD4870x2 koja je jača od CF samo mi uostalom ne stane u kućište-predugačka je i to je my problem! Pozz

Intel Core 2 Quad Q6600 , 4x2.4GHz, socket 775, 8Mb, DDR2 4GB (2x2GB kit) PC8000 (1000MHz) OCZ, Platinum XTC, DC kit, VGA Ati Radeon HD 4870, 1024Mb GDDR5 256bit, Dual DVI, PCI-E, HDTV
17 godina
neaktivan
Rhodin kaže...
... slurp ...
Bottom line mog posta i svakoga tko iole nešto zna je da ljudsko oko vidi ogromnu razliku do nekih 60-70 FPS-a. Sve iznad toga je bonus, a zamjetna razlika je do nekih 120.
Što se razlike 1GB i 512MB modela tiče, izjave da postoji neka bitna razlika su smiješne. Eventualno igre koje koriste intenzivno VRAM kao Crysis, ali tek u jako visokim rezolucijama s jako velikim teksturama.. nekih 1920x1200 ili čak 2560, a i tada su razlike minimalne... 5%? Možda.
800kn za 5% na rezoluciji na kojoj vjerojatno nikada ni neće tu karticu pokrenuti? Bezveze.

Samo da se ogradim: igre koje su kao FPS-ovi s malim brojem objekata i jedinstvenih objekata neće razliku osjetiti... Crysis u DX10 modu, World in Conflict i igre tipa masovnih instanciranja različitih objekata imaju možda neku korist koja u nekom jako masovnom i detaljnom obliku mogu imati podosta koristi od duplog VRAM-a... ali trenutno je prednost minimalna.
Liniću i Šukeru je nakon n-te svađe odbrosio: "Ko pit bulovi ste!" Na to mu je Šuker, prisno uzvratio: "Najveći pitbul si ti!", na što je Bago ne trepnuvši ispalio: "Ne, pokraj vas sam pudlica!"
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.10.2008 13:09 (naxeem).
17 godina

Ma ok, gle, sve 5, ti znas zakaj si ju uzeo... nije da ovo sto ja pricam cini ikakvu razliku jer vec je doma i u kucisti :P Nije da se mozes predomislit.... I da, za koji mjesec u CF sa jos jednom takvom ce biti zvjer, ja samo velim da ti to bas nije bio najisplativiji potez u 2 mjeseca promjenit 3 kartice, pogotovo zadnji korak, a ima jos takvih kojima se to cini ko super ideja jer misle da ce ko zna sta dobit. Nema kompotka na ovoj temi pa neko mora i to rec Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Znam, rekao je i "kompotko" da nije isplativa, kao i RAM koji sam uzeo na 1000MHz ako neću clock-ati. Svejedno. Znam i da nije isplativo, ali računao sam za ubuduće pa tkogod da je uzme danas ne bi puno izgubio iako je verzija na 512MB bestbuy u mainstream grafici. Ja sam jednostavno uzeo što sam volio, imao sam novce i uzimam na proljeće još jednu tako da sam miran.Cool

17 godina
 "You realy have to be blind if u think 24 fps is smooth" - guess i am

Kod kuglice ste me imali.... poceo sam razmisljat ko je tu lud i zakaj trza, no onda smo krenuli na fps - paralelni prikaz.... buduci sam ceko da se sve ucita jer zbog ponesto sporije veze mi je svako malo prekido i buffero, pa sam krenuo preskakat... skokom na paralelnu sliku lijevo/desno iskreno nisam imo pojma koja je koja... dok nisam vratio unazad (ne znam jel razlog tome sto nije ful screen ili sam ja jednostavno "cudan")

Vjerujem da vecin vas ce sada reci da, da, da, kako ne, vidi se... ocito sam ja jedan od onih sa "sporim okom" . botom line from my point of view is: nebum nikad dal prek 2k kuna za grafulju da bi ista mogo igrat preko 30-35 fps-a
17 godina
protjeran
Rhodin kaže...
 "You realy have to be blind if u think 24 fps is smooth" - guess i am

Kod kuglice ste me imali.... poceo sam razmisljat ko je tu lud i zakaj trza, no onda smo krenuli na fps - paralelni prikaz.... buduci sam ceko da se sve ucita jer zbog ponesto sporije veze mi je svako malo prekido i buffero, pa sam krenuo preskakat... skokom na paralelnu sliku lijevo/desno iskreno nisam imo pojma koja je koja... dok nisam vratio unazad (ne znam jel razlog tome sto nije ful screen ili sam ja jednostavno "cudan")

Vjerujem da vecin vas ce sada reci da, da, da, kako ne, vidi se... ocito sam ja jedan od onih sa "sporim okom" . botom line from my point of view is: nebum nikad dal prek 2k kuna za grafulju da bi ista mogo igrat preko 30-35 fps-a
 Ha, ha... Malo pomalo došao sam i sam do nekog "realnog" zaključka: da "citiram":"You really have to be blind if u think 512MB is not enough" - guess i am
17 godina
moderator
stoncin3 kaže...

Ja sam jednostavno uzeo što sam volio, imao sam novce i uzimam na proljeće još jednu tako da sam miran.Cool

Cisto sumnjam, djelujes mi kao povodljiv lik, sutra nek ati ili nvidia izbace novu generaciju, prodaces tu karticu i opet ulupati pare u maglu za 5% performansi i veci broj na modelu.
Zasto to kazem? Pa eto najavili su vec te dx11, koje osobe kao ti moraju imati, ne vjerujem da ces kupiti jos jednu za CF,cak i ako kupis neces izdrzati s tim, moraces imati ''bolje i brze'', pa ces sve prodati i uzeti veci broj.

Pomnozis tvoj slucaj sa par miliona i dobijes ono sto tjera industriju grafickih kartica i gaming industriju naprijed.

Pozdrav
Depresivni? Glup posao? Problemi u kući? Ne cijene vas? Novčani problemi? Umorni od svega? RJEŠENJE U JEDNOJ PILULI: YebiGA® 1000mg Kad je sve u k..., YebiGA®!
17 godina

Hehe, pa to nije toliko lose... Gdje bi mi ostali koji kupujemo konfu jednom u 2 godine (odprilike) bili da to nije tako? Jos uvjek na Quake 2 i UT na dobrim starim celeronima i Voodoo 3 ili rivi tnt :P

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ma nisam rekao u smislu da je u globalu lose. Meni je dobro jer cu kad budem mijenjao konfu imati nesto par generacija novije, umjesto jedne. To je vidjenje ukupne situacije mojim ocima, ali to nije bit posta.

Bit posta je bila da on ovdje iznosi razlog potrosnje tih 800 kuna, ali ustvari sebe laze i pokusava samom sebi opravdati taj trosak.

Jedno je kupovati karticu i odvagnuti ima li smisla dati razliku za vise memorije, ali imati vec takvu karticu i onda je prodati da bi imao istu samo s vise memorije, to je...

Depresivni? Glup posao? Problemi u kući? Ne cijene vas? Novčani problemi? Umorni od svega? RJEŠENJE U JEDNOJ PILULI: YebiGA® 1000mg Kad je sve u k..., YebiGA®!
17 godina
protjeran
DrNasty kaže...
stoncin3 kaže...

Ja sam jednostavno uzeo što sam volio, imao sam novce i uzimam na proljeće još jednu tako da sam miran.Cool

Cisto sumnjam, djelujes mi kao povodljiv lik, sutra nek ati ili nvidia izbace novu generaciju, prodaces tu karticu i opet ulupati pare u maglu za 5% performansi i veci broj na modelu.
Zasto to kazem? Pa eto najavili su vec te dx11, koje osobe kao ti moraju imati, ne vjerujem da ces kupiti jos jednu za CF,cak i ako kupis neces izdrzati s tim, moraces imati ''bolje i brze'', pa ces sve prodati i uzeti veci broj.

Pomnozis tvoj slucaj sa par miliona i dobijes ono sto tjera industriju grafickih kartica i gaming industriju naprijed.

Pozdrav
 Definitivno ne, nisam takav, ako ništa onda ne više, iako sumnjem da sam to i učinio zbog broja na kartici: 4870 su mi preporučili ovdje na forumu, a 1Gb sam uzeo jer će trebati, a ne jer je ATI, Nvidia, 4870 iliti ne znam što već. Sry
17 godina
neaktivan

Što to ve-milu znači "Artikal dostupan van zagreba". Mislim to im piše na puno proizvoda pa je teško povjerovati da to sve imaju baš negdje bogu iza nogu a ne u Zagrebu.

Bob Rock "ALI NJIH JE DVOJE A MI SMO SAMI"
17 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...
 Definitivno ne, nisam takav, ako ništa onda ne više, iako sumnjem da sam to i učinio zbog broja na kartici: 4870 su mi preporučili ovdje na forumu, a 1Gb sam uzeo jer će trebati, a ne jer je ATI, Nvidia, 4870 iliti ne znam što već. Sry

pa sad kolko ce brzo zatrebatiNeodlučan
Bessie Braddock: Winston, your drunk! Churchill: Bessie, your ugly, and tomorrow morning I shall be sober
17 godina
protjeran

Pa sad i ne znam sada, ali definitivno još neko vrijeme... Da li se uopće isplati na CF sa ovom karticom sa 1GB?

Intel Core 2 Quad Q6600 , 4x2.4GHz, socket 775, 8Mb L2 cache, DDR2 4GB (2x2GB kit) PC8000 (1000MHz) OCZ, Platinum XTC, DC kit, VGA Ati Radeon HD 4870, 1024Mb GDDR5 256bit, Dual DVI, PCI-E, HDTV
17 godina
protjeran

Onaj dual slot hladnjak na 4870 i nije baš neko rješenje za hlađenje. Na defaultu, dakle ako se ništa ne dira, ne radi softwareski kao tweaking se kartica grije u idle na nekih 79°C dok već nakon prvih 5 minuta igranja u load postiže 85! Treba staviti brzinu hlađenja ručno na nekih 60% naviše da bi se temperature održale u granicama normale, govorim o 43 pa do 70°C. A to je poprilično glasan ventilator onda...

Intel Core 2 Quad Q6600 , 4x2.4GHz, socket 775, 8Mb L2 cache, DDR2 4GB (2x2GB kit) PC8000 (1000MHz) OCZ, Platinum XTC, DC kit, VGA Ati Radeon HD 4870, 1024Mb GDDR5 256bit, Dual DVI, PCI-E, HDTV
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
momak kaže...

Što to ve-milu znači "Artikal dostupan van zagreba". Mislim to im piše na puno proizvoda pa je teško povjerovati da to sve imaju baš negdje bogu iza nogu a ne u Zagrebu.

Ni meni nije jasno.. kakva je to firma koja posluje tamo negdje van Zagreba.. grozno..  a ja mislio da je Zagreb jedini grad u Hrvatskoj.. a ne tamo nešto ... neki drugi.. tko zna kakvi i gdje gradovi...
17 godina
protjeran

Zanimalo me nešto sa novih reviewa za karticu pa sam našao na Guru3d da je malo bolja i od GTX260 Core 216. Ali...? Performanse, sa druge strane su, u odnosu na 512Mb verziju slabašno bolje; ono o čemu sam raspravljao pokazalo se neispravnim, kartica eventualno još nije isplativa u odnosu na slabiju verziju. Napisat ću za mene relevantnu rezoluciju kao pokazatelj (1680x1050) i igru Crysis: Guru 3d +1 FPS, BitTech +1.6 FPS ili Anandtech +4.2 FPS... Sve u svemu oko 2-3 FPS bolje na različitim testnim PC konfiguracijama. Stvarno? Sramim se Evo linkova:

Guru3d

Bittech

Anandtech

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
stoncin3 kaže...

Zanimalo me nešto sa novih reviewa za karticu pa sam našao na Guru3d da je malo bolja i od GTX260 Core 216. Ali...? Performanse, sa druge strane su, u odnosu na 512Mb verziju slabašno bolje; ono o čemu sam raspravljao pokazalo se neispravnim, kartica eventualno još nije isplativa u odnosu na slabiju verziju. Napisat ću za mene relevantnu rezoluciju kao pokazatelj (1680x1050) i igru Crysis: Guru 3d +1 FPS, BitTech +1.6 FPS ili Anandtech +4.2 FPS... Sve u svemu oko 2-3 FPS bolje na različitim testnim PC konfiguracijama. Stvarno? Sramim se Evo linkova:

Guru3d

Bittech

Anandtech

Hehe, pa to smo ti svi pricali ovdje.... to nije imalo smisla uzimat jednostavno jer nista ne dobijas time.... Nvm, zivotna skola.
17 godina

Ma sve to ok, uči se dok si živ.

Samo drugi put se strpi malo, potraži savjet po forumima, pričekaj da neki test padne, pa ćeš naučit na jeftiniji način :)

Pozdrav!

Q6600 -OCC, 8GB ddr2 mushkin, 4870 512MB OCC, 2x640GB Samsung F1 raid 0, DFI P45-T2RS MB, Antec p182 kućište
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

To sam ti ja prijatelju i govorio, nije toliko bitna memorija koliko snaga procesora. Zato sam ti i rekao da ostaneš sa pola kile verzijom, pa malo kasnijes stavis drugu u cross.

Nista zlonamjerno ja sam dusa od covika :D

Geekovih svih zemalja, ujedinite se!
17 godina
protjeran

Da li se isplati uopće taj Crossfire inače? Ima tkogod kakva iskustva s tim? Gledao sam malo neke reviews na net-u i vidio da i je i nije baš nešto... Naravno ovisi i o igri i konfiguraciji koliko ja znam!

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.10.2008 14:06 (stoncin3).
17 godina
neaktivan

Crossfire ti daje poboljšanje performansi od cirka 30%-75% najviše. Povećanje od 100%+ možeš dobiti tek sa 3 kartice ili 4, ali tada već jako nestabilno jer puno ovisi o naslovu koji igraš (kao i podrška za 3-way-SLI jako loše).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Hvala. Imam matičnu koja podržava Crossfire tako da na proljeće idem na još jednu karticu, a poboljšanje performansi na 30 do 75% mi odgovara za ove novce koje će i grafička biti jeftinija do zime-proljeća. Nadam se! Hvala...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

75% je CrossfireX odnosno 4 4850 (singleslot hladnjak) ili 2 4870x2.

Internet forumi, revolucija komunikacije, zajedno s ostalim medijima, opterećeni su hrpom šuma u informaciji koja munjevito gubi na kvaliteti. Dekadentno međusobno oglupljivanje prvi je simptom kronične bolesti cyber-društva punog zombija koji hrle ka izvoru najveće buke.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ja ti nebi preporucio crossfire,jer taman kad ces htjet kupovat taj cf izaci ce 5870 sa dx11 i odlicnom podrskom za powerplay
intel q6600@3.8GHz,500gb hard,4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w,8800gts(g92) oc@9800gtx+
17 godina
protjeran

Definitivno... se ne isplati uzimati drugu onda! Još i 5870 i dx11? Ima kakve novosti za ovu grafičku k.? Kakva bi trebala biti?

17 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Definitivno... se ne isplati uzimati drugu onda! Još i 5870 i dx11? Ima kakve novosti za ovu grafičku k.? Kakva bi trebala biti?

I onda će opet dx11 biti još zahtjjevniji i trebat če ti minimalno 5870X2 ili čak 5870x4 da bi dx11 radio normalno. Dakle, samo najjače kartice će u danom trenutku izlaska novog dx biti dovoljne. Sjetite se samo 8800GTX ili još gore 8800gts. Te kartice prilikom izlaska novog dx10 nisu bile baš presnažne za dx10 naslove poput Crysisa. Pa Crysis a vjerojatno i novi FarCry2 i dan danas rade palačinke od  najjačih grafa, iako su one iz druge ili čak "treće"generacije DX10. Kako ti zvuči podatak da najjača grafa na zemlji nemože Crysis u dx10 modu  pogurati  na više od 40 slika u sekundi, a radi se o zadnjoj dx10 generaciji.
Zato velim, ako ti nešto treba, kupuješ to odmah, naravno ako to možeš financijski podnijeti.  U IT industriji nema smisla planirati nešto za 6 ili 7 mjeseci, jer to ispada smiješno, to je kao da planiraš svadbu za 20 godina.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice