Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 976.900
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
mersimh kaže...
buljo781 kaže...

U tom slučaju FX ne gura grafičku 99% svo vrijeme, nema šanse. U suprotnom bi framerate bio isti na i7 i na FX jer bi limitirajući faktor bila grafička kartica. Ako je framerate na i7 veći nego na FX, onda je FX u neku ruku bottleneck grafičkoj kartici koju su koristili.

Nema toga da grafička na full usage daje različite rezultate ovisno o procesoru, poprilično je jednostavna stvar - ili gura grafu na 99% ili ne gura. i7 3770 će u puno više slučajeva gurat 99% cijelo vrijeme, a FX neće.

Mislim da fulaš može i FX da gura grafu na 99% a da opet ima slabiji rezultat.AMD i Intel su različite arhitekture pa tako i različite rezultate imaju naravno u korist Intela.A FX jeste bottleneck. Ili isti CPU i GPU al različit API DX i Mantle i normalno različiti rezultati tj FPS.

http://valid.canardpc.com/hwx19k
15 godina
protjeran
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

A sta onda grafa radi ako je jednako zauzeta a izbacuje manje slicica?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Ceka na cpu! Brzi cpu daje vise tj propusta vise frejmova grafickoj(ovako lajcki receni)lp
Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
14 godina

I onda se to čekanje pokazuje kao pad usagea grafičke kartice.. napravili smo puni krug sad.

15 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
Ceka na cpu! Brzi cpu daje vise tj propusta vise frejmova grafickoj(ovako lajcki receni)lp

Ne ceka jer bi joj onda pao usage. Pricamo o tome dal je moguce da iste grafe sa istim usage-om daju razlicite fps-e.

12 godina
ansha kaže...
Stjepanj kaže...

Ne ceka jer bi joj onda pao usage. Pricamo o tome dal je moguce da iste grafe sa istim usage-om daju razlicite fps-e.

Vidi ovo mantle i directX

Mantle manji CPU i GPU usage a FPS sličan ili veči

directX directX
directX,rez.3200x2000 directX,rez.3200x2000
mantle mantle
mantle mantle
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2015 17:54 (mirzet1976).
15 godina
protjeran

Pa normalna stvar kad je drugi API u pitanju, ne pricamo o tome..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
ansha kaže...

Pa slična je stvar i sa CPU jedan AMD a drugi Intel a isti API isti GPU a različit FPS. Ovdje isti CPU i GPU a drugi API opet različit FPS.

12 godina
ansha kaže...

Pa slična je stvar i sa CPU jedan AMD a drugi Intel a isti API isti GPU a različit FPS. Ovdje isti CPU i GPU a drugi API opet različit FPS.

15 godina
protjeran

Da, al mi pricamo o situaciji kad je isti gpu, isti api, isti gpu usage, a razliciti procesori. Dal je onda fps nuzno isti?

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
ansha kaže...

Da, al mi pricamo o situaciji kad je isti gpu, isti api, isti gpu usage, a razliciti procesori. Dal je onda fps nuzno isti?

Ja sam tebe skuzio odma no kolega ne, naravno da nije nuzno da ce fps biti isti, jer iz razloga koji sam rekao, jaci CPU ce prije "pripremiti" vise frejmova, no to pak ovisi i o samoj igri koliko je CPU/GPU ovisna, tj na koju stranu vise vuce! ako je malo vise CPU ovisna tu ce razlika biti naravno veca u korist jaceg CPU-a! to se moze isimulirati cim malo smanjis detalje gdje GPU gubi do izrazaja(usage) a dolazi CPU (dobiva se veci fps pa je i razlika jako vidljiva)!

Evo ti primjer dolje BF4 SP di je u testu poprilicno mocna (i dan danas:) Asusova Ares II (2x7970)

cpu scaling cpu scaling
kao sto vidis ljepo se vidi koliko koji cpu moze dati(ovdje je razlika jako vidljiva jer je doticna igra poprilicno cpu intezivna)! sad do kojeg je cpu-a se tek pokazao BN neznam!

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2015 20:14 (Stjepanj).
15 godina
protjeran
Stjepanj kaže...

Ja sam tebe skuzio odma no kolega ne, naravno da nije nuzno da ce fps biti isti, jer iz razloga koji sam rekao, jaci CPU ce prije "pripremiti" vise frejmova, no to pak ovisi i o samoj igri koliko je CPU/GPU ovisna, tj na koju stranu vise vuce! ako je malo vise CPU ovisna tu ce razlika biti naravno veca u korist jaceg CPU-a! to se moze isimulirati cim malo smanjis detalje gdje GPU gubi do izrazaja(usage) a dolazi CPU (dobiva se veci fps pa je i razlika jako vidljiva)!

Evo ti primjer dolje BF4 SP di je u testu poprilicno mocna (i dan danas:) Asusova Ares II (2x7970)

kao sto vidis ljepo se vidi koliko koji cpu moze dati(ovdje je razlika jako vidljiva jer je doticna igra poprilicno cpu intezivna)! sad do kojeg je cpu-a se tek pokazao BN neznam!

Opet ti tupis isto, da te pitam ovako hipotetski, imas 55fps i GPU usage 100%, clockas procesor za 300mhz, jel ti fps raste?

Ta slika nam je beskorisna jer ne pokazuje gpu usage...

12 godina
ansha kaže...

Opet ti tupis isto, da te pitam ovako hipotetski, imas 55fps i GPU usage 100%, clockas procesor za 300mhz, jel ti fps raste?

što te sprječava da na to pitanje sam odgovoriš, imaš proc koji se da kloknuti pa probaj

15 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
ansha kaže...

što te sprječava da na to pitanje sam odgovoriš, imaš proc koji se da kloknuti pa probaj

Sta cu probavat, naravno da fps nece rast u gpu bound scenariju.

13 godina
protjeran

pa ovisi od igre do igre, nemozes generalizirati BN jer svaka igra u drugacijem postotku iskoristava gpu i cpu!

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Previse se zamarate ljudi moji, a odgovor je i suviše kompleksan da bih se na forumu objasnjavao. 

Naj jednostavnije je da se pomirite sa jednostavnim odgovorom. 

U 99% (normalnih) slucaja hw nije bottleneck, vec software. 

5 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Stjepanj kaže...

pa ovisi od igre do igre, nemozes generalizirati BN jer svaka igra u drugacijem postotku iskoristava gpu i cpu!

Ti non stop pise neke opcenite stvari koje nemaju veze s postavljenim pitanjem.

Po ne znam vise koji put, pitanje glasi, ako je gpu usage 100%, dal je moguce izvuc jos fps-a? (bez overclocka ili mijenjanja gpu naravno)

17 godina
odjavljen

Možeš, tako da smanjiš detalje u igri.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
XXX kaže...

To je trivijalan odgovor koji nemora biti ispravan. No mislim da ce se rasprava oduziti ako zagrebemo u ovo

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2015 9:14 (sfc_PsychQ).
17 godina
odjavljen

Čudno da si se angažirao oko tako trivijalnog odgovora. Moguće da te zanimaju samo trivijalne stvari :D.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
XXX kaže...

Naravno, al to sam zaboravio dodat uz overclock i mijenjanje graficke. Cilja se na procesor, ako jedan procesor daje x fps uz 100% gpu usage, dal sa nekim drugim mozemo dobit >x?

17 godina
odjavljen

Može jer igru ne obrađuje samo GPU nego i CPU. Jači CPU daje više FPS-a iako je grafa zakucana na 100% i sa sloabijim procesorom. Npr. fiziku u igri može obrađivati CPU, ovisno od enginea pojedine igre. Tu postoji xy varijabli zato i je ovakav tema dvojbena.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

sasvim nebitno u kojoj situaciju tko dobiva više frejmova, bitno je je min fps zadovoljavajuć a kada je on na 50 plus tada je sve super

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2015 9:51 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
XXX kaže...

Može jer igru ne obrađuje samo GPU nego i CPU. Jači CPU daje više FPS-a iako je grafa zakucana na 100% i sa sloabijim procesorom. Npr. fiziku u igri može obrađivati CPU, ovisno od enginea pojedine igre. Tu postoji xy varijabli zato i je ovakav tema dvojbena.

A pojasni mi onda kako grafa moze ispljunut jos frameova ako je vec zakucana na 100%?

12 godina
ansha kaže...
XXX kaže...

A pojasni mi onda kako grafa moze ispljunut jos frameova ako je vec zakucana na 100%?

Moguće da je do softwarea koji očitava da je GPU na 100% a nije, umjesto rama 8gb 1600mhz uzmi 16gb 2400mhz , povečaj NB/CPU sa 2200 na 3000mhz, isključi page file, mislim razlike mora biti makar bila minorna.

17 godina
odjavljen
ansha kaže...
XXX kaže...

Nemam pojma, probaj poslati upit nvidiji ili AMD-u na njihovu podršku. Reci da si ti korisnik njihovih proizvoda i da zaslužuješ pojašnjenje :D.

15 godina
protjeran

Neozbiljno je ici pretpostavljat da je krivo ocitanje gpu usage-a.

Evo npr. tipican gpu bound scenarij u Alien Isolationu gdje fps uopce ne zavisi o brzini procesora.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Nemam pojma, probaj poslati upit nvidiji ili AMD-u na njihovu podršku. Reci da si ti korisnik njihovih proizvoda i da zaslužuješ pojašnjenje :D.

Pa pojasnjenje bi trebalo kad bi neko uspio linkat nekakav graf koji pokazuje da je spomenuta situacija moguca. 

15 godina
XXX kaže...

Čudno da si se angažirao oko tako trivijalnog odgovora. Moguće da te zanimaju samo trivijalne stvari :D.

To sam tako reko jer je to tema sa milijun ishoda, mogucnosti i potencijalnih problema, recimo to smanjenje detalja koje si rekao cak moze u nekim situacijama dovesti i do bottlenecka. Zato sam rekao da cemo otici u krivom smjeru :D

12 godina
ansha kaže...

Neozbiljno je ici pretpostavljat da je krivo ocitanje gpu usage-a.

Evo npr. tipican gpu bound scenarij u Alien Isolationu gdje fps uopce ne zavisi o brzini procesora.

To je sa jednim te istim CPU odrađeno, a na početku ove dileme je bilo GPU na 100% sa AMD i Intel dal je FPS isti.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice