Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 981.835
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
buljo781 kaže...

rapture i volegradele, sori jebiga al slažem se s 191x7.

i5 3570k ima problema s HD7850OC u nekim naslovima (uglavnom Betlfildima), a i5 trči krugove oko 965. Ne budite smiješni, pa ti Phenomi su bliže Core2Quad procesorima nego novijim AMD i Intel procesorima. Je, gurat će 965 većinu naslova u singleplayeru na 99%.. Al next-gen igre i multiplayer igre su druga priča. Pa eto da odma stanemo s tim na kraj. Phenom nema šta tražit iznad HD7770/GTX 560. x6 već da, al i on već na knap.

PS: ne radi overklok čuda. Znam iz prve ruke i s E8400, Q8400 i sad i5 3570k.

Ne znam šta da vam kažem i kakve kompove  imate ali ste nešto gadno zabrijali s tim bottelneckom!.i5 3570k BN za HD7850 OC!!!{#}svašta sam čuo na ovom forumu,ali ovo.....

AUDIOFIL
12 godina
neaktivan
191x7 kaže...
Iwan7SeVeN kaže...
191x7 kaže...

Ok je ta Gigabyte. Iako bi za FX 8320/8350 bilo bolje nešto tipa (najmanje) Asus M5A97 R2.0 (zbog 6+2 fazne regulacije) ili Gigabyte 970UD3 (zbog 8+2).

Večina s 8-pin rade bez problema i s priključenima samo 4-pinskim. A ako to i nije slučaj, lako se nabavi adapter molex na 4/8 pin cpu-p.

Znači kupim ovu Gigabyte 990XA-UD3 i ovaj molex i to je to rdi kako treba zar ne?

Ne, taj adapter je za grafičku karticu. Nije to isto (raspored pinova je drugačiji). Za procesor ide drugačiji.

Nego koji da kupim i gdije?

17 godina

I5 3570k bottlenecka 7850oc ! Hahaha to treba ici u vic dana. Koje gluposti sve covjek nece tu procitati. I jos jedna stvar koju bi vi sa bottleneckom trebali gledati da su neke igre u totalnom k... Sta se tice  neoptimiziranostu i da ne mogu biti pravo mjerilo bottlenecka. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2013 2:49 (Patrick_cro).
11 godina
neaktivan
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Znaci idem na 7870 ili 7850 (sta se vise isplati uzeti po omjeru ulozeno/dobiveno?).Malo sam jos gledao po stranim foumima i izgleda da ce biti sve u redu.

Hvala na pomoci jos jednom svima ;)

0 0 hvala 0
13 godina
Patrick_cro kaže...

I5 3570k bottlenecka 7850oc ! Hahaha to treba ici u vic dana. Koje gluposti sve covjek nece tu procitati. I jos jedna stvar koju bi vi sa bottleneckom trebali gledati da su neke igre u totalnom k... Sta se tice  neoptimiziranostu i da ne mogu biti pravo mjerilo bottlenecka. 

Već sam napomenuo - samo I7 (novije generacije{#} ili 6 jezgreni E) može gurati sve bez bottlenecka...{#}

FX, i5 i i7 (bloom i sandy) treba pod hitno prodati ili koristiti samo za flash igre...

*heavy sarkazam*

P.S.

Ovu temu treba resetirati ili objaviti znavstveni rad s naslovom "znanost o bottlenecku" ili "što ljudi briju danas"...Ako ništa, informatičar starog kova bi trebao napisati koju na svom blogu...

14 godina
volegradele kaže...

Ne znam šta da vam kažem i kakve kompove  imate ali ste nešto gadno zabrijali s tim bottelneckom!.i5 3570k BN za HD7850 OC!!!{#}svašta sam čuo na ovom forumu,ali ovo.....

Ne pričam iz guzice čisto da nešto izađe, iz vlastitog ti iskustva govorim, pogledaj pod Moj PC kakav mi je komp. Ak i ja i 191x7 govorimo iz vlastitog iskustva, a nismo laici što se tiče ovih stvari, ne znam čemu toliko neslaganje i nevjerica. Usput, nisam rekao da je i5 bottleneck u svakoj igri za HD7850, nego u određenim igrama samo.

Vic dana da je i5 3570k bottleneck HD7850OC? Eto slike u prilogu, moje vlastite, iskopane iz ove teme.

Tu puno ljudi priča hipotetski, a ku*** ne znaju kak stvari realno stoje.

I onda ljudi očekuju da će Phenom II x4 955, koji je u rangu Q6600, malo bolji možda, gurat HD7870 na 99%.. Hoće da, ako nafrljiš toliko AA filtera da ne dođeš ni blizu 60fps - uživajte s tim. Ova tema je totalno u banani, ljudi se samo ubacuju bez ikakvih činjenica i podataka kojima mogu potvrditi svoje gluposti. Jako akademski. Ja na osnovu vlastitih testova potvrđujem da je i5 3570k bottleneck jednoj HD7850 OC u BF3 MP, MoH MP i BC2 MP. Vi sad to shvatite kak hoćete, to ne mjenja ništa.

Stvarno ste se ubezobrazili, ko derlad neka. 191x7 iz vlastitog iskustva govori i vi se s njim nećete složit (kao ni samnom), iako je čovjek nebrojeno puta dokazao da govori istinu, a i usput, ne znam zašto bi imao razloga lagati. Ma nooo, vi svi znate bolje od čovjeka koliko je njegov komp sposoban! Stvarno je***e..

BF3 BF3
BC2 BC2
Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2013 19:41 (buljo781).
13 godina
neaktivan

Ne vrijedi se s ovakvima raspravljat...

Toni
Moj PC  
2 3 hvala 0
17 godina

Buljo, nešto si malo pogriješio što se tiče tvog i5 i bottleneckanja 7850.

Naime, graf zauzeća ti ide do 100%, a samo u trenutcima kada to nije toliko potrebno pada na 95%.

To nije bottleneck, to je normalo ponašanje na sustavu u kojem nema bottleneckanja.

Nije nužno da grafička ide do 100% i da je stalno zakucana na 100% kako "bi vidio da nema bottlenecka".

Bottleneck je (problem) kada grafička, ma šta godi napravio, ne može ići preko nekog postotka i dostizati 100%.

U mom slučaju grafička ne ide preko 85% u Battlefieldu 4, koji god detalji bili u pitanju - a framerate nije baš naj.

Ali da, hvala što si mi stao na stranu i što nastojiš pomoći.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

i šta to znači da na 3570k ne treba jača kartica od 7850? ako uzme hd 7970 imat će veći min, max i avg fps, a to je najbitnije. ne kupuješ gpu prema gpu usageu, a to što grafička u igri nije stalno zakucana na 99% ne znači da je cpu usko grlo

Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina

Ma bottlenecka sigurno, testirao sam na svim mogućim postavkama i rezolucijama, nije do toga da imam framerate previsok pa nije potrebna sva snaga grafe, nego je fps u takvim trenutcima ispod 60, primjerice čak i 40 fps a GPU usage je 75% (kad je i5 na 4.1GHz). Gulf of Oman da ne pričam. Razlika između mog slučaja i tvog koji spominješ je čisto u rasponu postotka korištenja. Nekima varira od 50-80%, meni od 70 - 99%. Svejedno je bottleneck jer je uzrok pada procesor.

Usput, ima na internetu benchmarka u kojima je jasno da i5 itekako može bottleneckati u BF3, doduše radi se o i5 2500k, ali nije velika razlika. Isto i5 minimume ima ispod 60, a i7 2600k nešto iznad 60.

Normalno da sam stao na tvoju stranu kad znam da ne melješ gluposti i da si svjestan što pričaš, samo ne vidim zašto drugi ne vide isto što i ja.

EDIT: s boljom grafičkom će imati možda veći max i bolji average, ali će minimum ostat isti. Ja i Stjepanj smo u BF3 FX 8*** performance (ili BF3 performance graph) temi testirali procesore, njegov i7 na stock i moj i5 OC imaju isti minimum frejmrejt, a moja grafa je HD7850 naspram njegove bivše HD7950.

Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2013 20:01 (buljo781).
17 godina
zuper kaže...

i šta to znači da na 3570k ne treba jača kartica od 7850? ako uzme hd 7970 imat će veći min, max i avg fps, a to je najbitnije. ne kupuješ gpu prema gpu usageu, a to što grafička u igri nije stalno zakucana na 99% ne znači da je cpu usko grlo

Kupuješ GPU prema GPU iskorištenosti. Ta nećeš staviti grafičku koju procesor ne može dobro gurati (ako nećeš mijenjati procesor) na rezoluciji koju koristiš, jer to je bacanje novca (80% od 7970 je 7950). Itekako se gleda na to.

Ali da, ne znači nužno da je CPu usko grlo ako grafa nije konstantno na 100%. No ako ne dolazi do 100% nikako onda je usko grlo. Bottleneck je bottleneck koliko vi god tvrdili da nije. Npr i5 3470 bottlenecka jednu GTX 680 na 1920x1080 neovisno o detaljima, u to sma se sam uvjerio. Doslovno čovjek ne bi imao ništa lošije da je uzeo kako mu je i bilo savjetovano (taj proc i GTX 670).

buljo781 kaže...

Ma bottlenecka sigurno, testirao sam na svim mogućim postavkama i rezolucijama, nije do toga da imam framerate previsok pa nije potrebna sva snaga grafe, nego je fps u takvim trenutcima ispod 60, primjerice čak i 40 fps a GPU usage je 75% (kad je i5 na 4.1GHz). Gulf of Oman da ne pričam. Razlika između mog slučaja i tvog koji spominješ je čisto u rasponu postotka korištenja. Nekima varira od 50-80%, meni od 70 - 99%. Svejedno je bottleneck jer je uzrok pada procesor.

Usput, ima na internetu benchmarka u kojima je jasno da i5 itekako može bottleneckati u BF3, doduše radi se o i5 2500k, ali nije velika razlika. Isto i5 minimume ima ispod 60, a i7 2600k nešto iznad 60.

Normalno da sam stao na tvoju stranu kad znam da ne melješ gluposti i da si svjestan što pričaš, samo ne vidim zašto drugi ne vide isto što i ja.

EDIT: s boljom grafičkom će imati možda veći max i bolji average, ali će minimum ostat isti. Ja i Stjepanj u temi smo testirali procesore, njegov i7 na stock i moj i5 OC imaju isti minimum frejmrejt, a moja grafa je HD7850 naspram njegove bivše HD7950.

Moguće je da kod tebe nešto ne štima. Jedan noviji i5 ne bi trerbao biti bottleneck za grafičku snage HD 7850. Bottleneck za neku high end grafičku eventualno da (grafičke tipa GTX 680, GTX 770, GTX 780, HD 7970, R9 280X, R9 290, R9 290X, GTX Titan, GTX 780 Ti), ali za mid range grafičku definitivno ne.

A to što se s istom grafičkom s i5 ima 50 fps a s i7 60 fps nije pokazatelj "da i5 bottlenecka" već da je i7 jači. Može grafička s jendim procesorom iči 100% i imati 40 fps a s drugim jačim također 100% a imati 50 fps.

No ako nema bottlenecka, razlika ne može biti drastična. Isto tako, čim vidiš da s jednim procesorom grafička ostvaruje 50 fps a s drugim 80 fps odmah možeš znati da je u pitanju bottleneck.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2013 20:08 (191x7).
14 godina

Za HD7850 stock nije. Za HD7850 dobrano overklokanu (razina HD7870+) je. Ne puno i ne jednako na svim mapama, ali je. Pa normalno da znači da i5 bottlenecka pošto jači procesor ima više frejmova. U BF3MP Hyperthreading pomaže kod i7 naspram i5, zato ima tu sitnu ali bitnu prednost nad i5. Taman tih 10-25% što meni opadne usage s i7 ne bi bilo, taman tih 10 frejmova više u istim situacijama. I ne znam kako grafa koja je na 40fps na 100% može dat 50fps na 100% s drugim procesorom. Procesor ne povećava sposobnosti grafičke, samo makne limitaciju/bottleneck ukoliko ga je bilo.

Usput, overclockom procesora dobijem na performansama, bolji average i bolji minimum. Klasični primjer bottlenecka, zar ne?

Blago budalama.
17 godina

Gle, procesor može grafičkoj pripremiti određeni broj frejmova u jedinici vremena, za neke frejmove mu eventualno treba više vremena za neke manje (i to varira). Što jači procesor, to može više (logično).

E sad, ako procesor može pripremiti npr 40 a grafička obraditi 50, imamo bottleneck od strane procesora. No ako procesor može pripremiti 50 i grafička također obraditi svih 50, nemamo bottlenecka i imamo 50 frejmova. No ako procesor može pripremiti 60 a grafička od toga obraditi 50, tu imamo situaciju da grafička obrađuje također svojih 50 (eventualno koji više zbog toga što ne postoji idealna situacija i nije svaki frejm jednak za obraditi) i jako se profitira od clockanja same grafičke i sličnog. Događa se upravo to, da s i5 grafička varira 97-99% dok s i7 bude 99%. U oba slučaja je bottleneck zanemariv, a s i7 je višlji framerate (manji framedrop).

17 godina

Ja furam stari i5 750 i MSI hd7950,(Win 8.1), ne zamaram se previse tim jeli nesto BN ili nije dok mi na full hd, i ultra detaljima(2AA) radi podmazano(min fps na paracel stormu 35 usred najveceg pičvajza) meni zadovoljavajuce

E sad koliko sam gledo te grafove u BF4 i u Afterburneru,

U afterburneru gpu use varira od 99% do 85%, graf nije kontinuirana ravna linija na 99% -- ovo je valjda BN ??

Na grafu u samoj igri, CPU i GPU linije su vecinom podjednake,u trenutcima kad zagusti i padne fps, žuta linija(CPU) ima vece amplitude(skokove), a kad se fps nalazi na min granici(na 35 fps) žuta linija se nalazi kompletno iznad zelene linije. -> ovo je isto BN, jeli tako.

Ako neko moze potvrdit, hvala.

EDIT: Ovo da je i5 3570k BN hd7850 je zesca glupost, ja sam prije hd7950 imao hd7850 i i5 750 i to je radilo full bez problema, a i sad isti proc tjera hd7950

BF3, BF4: [G] Pamark
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2013 21:10 (pamark).

8 1 hvala 0
13 godina

ma daj pričaš gluposti,7850 ,7870 , 7950,660,660ti,670,680,770 mogu slobodno ić na 99% sa i5 3570K sve na full(znaći maximalne postavke),ako slučajno padne ispd toga ,hebu te driveri,igra je neoptimiziran ili cili komp ti je u banani! I neoj mislit kad igraš BF3 da ti grafa non-stop radi na 99%,osim ako igraš cili dan bez stajanja sa k/d 1000-0!

AUDIOFIL
Moj PC  
6 0 hvala 1
12 godina
volegradele kaže...

,7850 ,7870 , 7950,660,660ti,670,680,770 mogu slobodno ić na 99% sa i5 3570K sve na full(znaći maximalne postavke),

Ne da mogu ic,vec i idu!

Ovo sve oko BN je postalo stvarno prenapuhano!{#}

Prestanite stavljati zarez,tamo gdje je odavno trebala biti tocka!
17 godina
neaktivan
Ljudi sta kazete za Intel Core i5-4670K Haswell i R9 270X???Jel ok i za crossfire?Ovi i7 su mi iznad budeta...

0 2 hvala 0
17 godina
pavky kaže...
Ljudi sta kazete za Intel Core i5-4670K Haswell i R9 270X???Jel ok i za crossfire?Ovi i7 su mi iznad budeta...

Ok je, ali s jednom grafom. Za CF treba jači proc (i7) iako bi i taj i5 gurao (samo se grafe ne bi koristile do kraja, recimo da bi imao kao da su dvije R7 260x u CF-u a ne R9 270X).

14 godina

BF4 SP (nemam MP):

1.
Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
28373,    613380,  15,  92, 46.257

2.

26900,    594878,  23,  81, 45.219

BF3 MP 64p mapa:

1.

19729,    331175,  34, 100, 59.573
2.

19992,    367133,  30, 103, 54.454

CPU i GPU pod Moj Komp kako piše.

Znači što mi vrijedi bench i avg fps 55-60 u BF3, tj u BF4 SP, znači sve postavke na max, kad ja ne vidim tu glatkoću kako ljudi sa jačim kompovima pričaju za 60+ fps. Što mi to vrijedi kad je procesor BN za grafu kad mi je na max postavkama CPU zakucan na 100% u obje igre, a grafa varira od 60-99%, isto tako mi ne vrijedi avg fps kad vidim u igri u jednom trenutku 35, drugom 40, trećem 70, četvrtom 25 i dok se sve to zbroji kao ispada avg takav kakav je, no oku ne prihvatljiv fps jer su velike promjene od min do max. Ta grafa nije za taj proc i gotovo, treba jači procesor i riješena stvar. Ne vjerujem da ljudima sa jednim fx 8-core ili i5/i7 se takve stvari događaju jer su ti navedeni procesori sigurno duplo i više puta jači i produktivniji od jednog starog Phenoma.

I opet ne kužim ljude koji kažu kad imaju i7 i neku grafu i rangu 6850 il jače, te igraju na 1366x768 i takvih rezolucijama i onda ponosno kažu da im je proc i grafa zakucana na 100% i imaju 500 fpsa. Ali kako je to moguće??

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2013 22:48 (DiRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

buljo bez ljutnje imam i5 3570k i hd 7850 u bf3 gpu usage 90-99% a proc je negdje na 80+ na stocku(3.4ghz) sa iskljucenim turbom ovo sto se kod tebe dogadja moze biti do drivera mozda nekog pregrijavanja ili neceg treceg..

naravno govorimo o bf3 mp da nebi bilo zabune..

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
pavky kaže...

to je super kombinacija, bez obzira kaj nekolicina tvrdi drugačije

13 godina
zuper kaže...
pavky kaže...

R9 270X je ekvilent kojoj starijoj karti??

AUDIOFIL
15 godina
neaktivan
volegradele kaže...
zuper kaže...
pavky kaže...

R9 270X je ekvilent kojoj starijoj karti??

HD 7870.

13 godina
Onda nemaš nikakvog problema s bottelneckom!
AUDIOFIL
13 godina
neaktivan
buljo781 kaže...
volegradele kaže...

Ne pričam iz guzice čisto da nešto izađe, iz vlastitog ti iskustva govorim, pogledaj pod Moj PC kakav mi je komp. Ak i ja i 191x7 govorimo iz vlastitog iskustva, a nismo laici što se tiče ovih stvari, ne znam čemu toliko neslaganje i nevjerica. Usput, nisam rekao da je i5 bottleneck u svakoj igri za HD7850, nego u određenim igrama samo.

Vic dana da je i5 3570k bottleneck HD7850OC? Eto slike u prilogu, moje vlastite, iskopane iz ove teme.

brate slazem se sa tobom,i ja vidim koliko vise ni i5 nije nesto

evo i ja imam i5 3350p... doduse jedan od slabijih i5ica ali kako god bottleneck je mojoj GTX 660 Direct CU II OC u BF3 MP i BF4 MP

sad imam priliku da predjem na AMD platformu vishera 8350 i tako cu i uradit,iskreno bio sam poceo dizat intel u nebesa ali istina je da ovaj AMDov procesor kosta gotovo isto kao ovaj moj i5 sto je tugaaaaa jer ovaj AMDov procesor sigurno nece praviti bottleneck kao moj i5,pa eto makar se nadam,ispravite me ako grijesim

planiram neku jacu maticnu uzet uz taj AMD i neki kuler bolji i da sam rahat sto se tice procesora i bottlenecka jer mi vise ide na k...

14 godina
mersimh kaže...

evo i ja imam i5 3350p... doduse jedan od slabijih i5ica ali kako god bottleneck je mojoj GTX 660 Direct CU II OC u BF3 MP i BF4 MP

sad imam priliku da predjem na AMD platformu vishera 8350 i tako cu i uradit,iskreno bio sam poceo dizat intel u nebesa ali istina je da ovaj AMDov procesor kosta gotovo isto kao ovaj moj i5 sto je tugaaaaa jer ovaj AMDov procesor sigurno nece praviti bottleneck kao moj i5,pa eto makar se nadam,ispravite me ako grijesim

planiram neku jacu maticnu uzet uz taj AMD i neki kuler bolji i da sam rahat sto se tice procesora i bottlenecka jer mi vise ide na k...

Probaj nać neki rabljeni i7 2600K ili non-K čak. Jednostavnije je to nego cijelu platformu mijenjat. Kad uzmeš u obzir da još moraš onda uzimat i matičnu na to sve, više te dođe FX8350 + matična nego rabljeni i7.

Blago budalama.
15 godina
neaktivan
mersimh kaže...

"ispravka i5 3350p ipak nije bottleneck za GTX 660 OC koju imam,poslusao sam ovu nvidiu experience i ukljucio sve na ultra sa AA itd i sad je zakucano na 99% i FPS 62 :D"

Ovo si izjavio prije 2 tjedna, kak je sad odjednom bottleneck?

12 godina
neaktivan
Iwan7SeVeN kaže...
191x7 kaže...
Iwan7SeVeN kaže...
191x7 kaže...

Ok je ta Gigabyte. Iako bi za FX 8320/8350 bilo bolje nešto tipa (najmanje) Asus M5A97 R2.0 (zbog 6+2 fazne regulacije) ili Gigabyte 970UD3 (zbog 8+2).

Večina s 8-pin rade bez problema i s priključenima samo 4-pinskim. A ako to i nije slučaj, lako se nabavi adapter molex na 4/8 pin cpu-p.

Znači kupim ovu Gigabyte 990XA-UD3 i ovaj molex i to je to rdi kako treba zar ne?

Ne, taj adapter je za grafičku karticu. Nije to isto (raspored pinova je drugačiji). Za procesor ide drugačiji.

Nego koji da kupim i gdije?

BUMP!!!

13 godina
neaktivan
veki22 kaže...
mersimh kaže...

"ispravka i5 3350p ipak nije bottleneck za GTX 660 OC koju imam,poslusao sam ovu nvidiu experience i ukljucio sve na ultra sa AA itd i sad je zakucano na 99% i FPS 62 :D"

Ovo si izjavio prije 2 tjedna, kak je sad odjednom bottleneck?

pa glupost,jedino kad ukljucim sve na ultra onda radi na 99% grafa

a sta imam od toga kad nije FPS kakav ja zelim,bude 60 pa opadne na 40 jer je ultra jednostavno previse za ovu grafu

13 godina

Evo ja javim svoje rezultate koji su po meni poprilicno zbunjujuci!

Assassins creed 3 igra,AMD Phenom II X2 555  3.20 GHz black edition,Nvidia GTS 250 (GPU clock 783 MHz-CPU clock 1836 MHz-1100MHz GDDR3-256bit),4 GB DDR2 800 MHz.

Igra postavita na max postavke,Menu screen afterburner pokazuje 95-98% GPU usage,738MHz CPU usage.

Dok sama igra,bilo kretanje,pucanje,expolozije...pokazuje 45-50% GPU usage,738 CPU.??

Zada mene zanimaju dva pitanja:

-Kako je moguce da menu screen koristi vise resursa od samoga igranja?

-Radi li se kod mene o bottlenecku?

98% GPU 98% GPU
40% GPU 40% GPU
44% GPU 44% GPU
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 21:57 (Milka30).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice