Molim pomoć, imam jednu tablicu "Osobe" a koja je povezana sa tablicom
"Datum". Svaka osoba iz tablice "Osobe" ima više datuma u tablici "Datum".
Pitanje:
Kako mogu u izvještaju "Reports" ispisati sve osobe iz tablice "Osobe" i za
svaku osobu SAMO zadnji upisani datum iz tablice "Datum"?
Naime u izvješću imam popis svih osoba iz tablice "Osobe" ali ono mi dupla
osobu za onoliko datuma koliko je upisano za tu osobu u tablici "Datum" a
meni je potreban samo zadnji upisani datum.
Unaprijed zahvaljujem!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
SELECT Osobe.Osoba, Max(Datum.Datum) AS MaxOfDatum
FROM Osobe LEFT JOIN Datum ON Osobe.Osoba = Datum.Osoba
GROUP BY Osobe.Osoba
HAVING (((Max(Datum.Datum))=Max([datum])));
Dakle uzmes samo "najveci" datum iz tablice datumi. Naravno, prilagodi imena polja i tablica...
Hvala pokušat ću.
Sa datumom sam uspio ali mi se pojavio problem, naime u tablici "Datum" postoje stupci "Datum_pocetak", "Datum_kraj" i "Razlog", a stupac "Razlog" je povezan sa tablicom "Vrsta razloga" i sad mi u Queries-u kada spojim tablice za osobu mi daje zadnji upisani datum iz stupca "Datum_pocetak" ali u stupcu "Razlog" daje mi najveći sa liste "Vrsta razloga" a koji ne odgovara upisanom datumu jer u liniji upisa nekad je "Razlog" prazan a povlači zadnji veći upis iz "Vrste razloga" za tu osobu.
Ako sam bio jasan?
Hmmm... pa moram priznati da bas i nisi...
Pretpostavljam da ti treba nesto kao ovo, ali nisam siguran da sam bas sve tocno skuzio:
SELECT Osobe.Osoba, Max(Datum.Datum) AS MaxOfDatum, Vrsta_razloga.Razlog
FROM (Osobe LEFT JOIN Datum ON Osobe.Osoba = Datum.Osoba) LEFT JOIN Vrsta_razloga ON Datum.Razlog = Vrsta_razloga.Razlog
GROUP BY Osobe.Osoba, Vrsta_razloga.Razlog
HAVING (((Max(Datum.Datum))=Max([datum])));
Ako to nije to, pojasni ponovno!
Uspio sam da iz prvog primjera primjenim na ID broj iz tablice Datum tako da za svaku osobum dobijem najveći broj zapisa za tu osobu, a onda u novom Queries povežem dobijeni rezultat sa tablicom Datum i onda dobijem rezultat koji mi je potreban.
Zahvaljujem na pomoći.