Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 671.375
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori
Miki77 kaže...

Moze li mi netko reci s cime mogu konvertirati bluray VC-1 u bluray AVC?

Hvala!

mozes sa x264 samo imat ces gubitak kvalitete ,ali minimalan

Ako hoces imat orginalan menu i ostatak sa bluray morat ces se malo vise potrudit

Zasto bi uopce to radio ?

http://revohd.blogspot.com/
17 godina
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Testiram nesto... {#}

TrustNo1

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Miki77 kaže...

Testiram nesto... {#}

Trebo bi video ponovo enkodirat sa x264

https://sites.google.com/site/x264bluray/

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=150511

ovo je tutorial za dodavanje titlova ,ali mozda bi mogo na isti nacin povezat taj zamjenski video file

http://revohd.blogspot.com/
13 godina
neaktivan

pozz svim. trebao bi pomoc oko jednog programa. znaci trebam program koji moze reproducirat uzivo sliku, a da odma mogu imat snimku i njome baratat odma naprijed, nazad, stop. tv karticu imam grafickicku imam , ako moze sto jednostavniji program jer bi se samo to koristilo.

0 0 hvala 0
17 godina

Moze li netko objasniti razliku između 720p BluRay x264 i WEB-DL DD5.1?

Sto je kvalitetnije i zasto?

TrustNo1

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Razlika je u izvoru videa. Prvom je izvor BluRay, a drugi je nabavljen preko nekog WEB streama, IPTV ili neke slične internet TV usluge. Neka logika kaže da bi BluRay izvor trebao biti kvalitetniji, jer je WEB najvjerojatnije bio podvrgnut dodatnom komprimiranju zbog mogućih ograničenja u dotičnoj usluzi. A ni ne mora biti tako, tj. ne možeš biti siguran, jer to ovisi o vrsti usluge i provideru.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.5.2013 14:27 (Ord Mantel).
17 godina
Ord Mantel kaže...

Razlika je u izvoru videa. Prvom je izvor BluRay, a drugi je nabavljen preko nekog WEB streama, IPTV ili neke slične internet TV usluge. Neka logika kaže da bi BluRay izvor trebao biti kvalitetniji, jer je WEB najvjerojatnije bio podvrgnut dodatnom komprimiranju zbog mogućih ograničenja u dotičnoj usluzi. A ni ne mora biti tako, tj. ne možeš biti siguran, jer to ovisi o vrsti usluge i provideru.

Hvala!

TrustNo1
14 godina

Pozdrav, evo da ne čitam svih 45 stranica ove teme, molio bih samo da mi netko da savjet u vezi odabira softvera za obradu videa. Naime moram obraditi jedan "film", za koji će mi trebati specijalni efekti, dodavanje audio snimaka, green screen i slično. Koji softver mi je najjednostavniji za početi, odnosno za kojega ću lakše naći neke tutoriale? Premiere pro, vegas pro ili after effects? Naravno windows movie maker isključujemo, to sam već prošao milijon puta i jako je slab. Hvala!

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovor
Ja bi ti preporucio sony vegas. Za njega ima puno tutoriala. Iako meni ne lezi, ja samo premiere pro koristim no vecina mojih kolega samo vegas. A i nekako mi se cini da je u vegasu lakse radit ako si pocetnik, iako ja koji sam naviko na adobe logiku u vegasu se izgubih.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
12 godina
neaktivan

ej bok..dali znas dali postoji i koji program se koristi za obradu filma u 4K rezoluciji?Hvala

Ivan Trogrlic
15 godina

Power Director 11

Some people are so poor... all they have is money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zanima me ako li bi mi mogao netko preporučiti neki kvaletetan video editing program, naravno da radi sa full hd videima i sve ostalo, a da nije power director. Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 19:49 (Bado).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovor
Sony Vegas Pro 12, Adobe Premiere pro CS 6, Adobe Premijere elements 11ujedno elements je dobar za pocetnike. Ima jos pinnacle studio 16. Sve sam koristio neke u starijim verzijama no osto sam na Premiere pro CS 6 i na tome ostajem. Ako si pocetnik Pinnacle studio ili Adobe premiere elements. No ni vegas nije tesko skuzit ma ni premiere pro. Ali ovisi kolko tevzanima i voljan si ucit. Za neko jednostavnije editiranje par sati i znas kako sta sa svima.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
15 godina
neaktivan

pozdrav... može li mi netko reči kako napraviti video sličan ovome https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CkX1S69LTlA ?

koji programi, koji alati? po mogučnosti ako postaoji neko softversko rješenje za izradu ovakvih videja namjenjeno linuxima?! 

Portal o softveru, aplikacijama, web stranicama i igrama :: www.softwa.org ::

0 0 hvala 0
15 godina

2D:  

3D:   

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.7.2013 0:47 (andi.cro).
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina

pozdrav

Trebao bih prebaciti video snimak sa stare DV SONY-eve kamere na komp, pa bi mi trebala preporuka nekog programa s kojim cu to izvesti. Bilo bi pozeljno da bude besplatan i sto jednostavniji

Kolika je razlika izmedu kvalitete prenosa video sadrzaja putem firewire i USB 2.0 kabela?

http://www.slike.com/slike/screenkfk.jpg
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 18:36 (Sir_Henry_Dale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Sir_Henry_Dale kaže...

pozdrav

Trebao bih prebaciti video snimak sa stare DV SONY-eve kamere na komp, pa bi mi trebala preporuka nekog programa s kojim cu to izvesti. Bilo bi pozeljno da bude besplatan i sto jednostavniji

Kolika je razlika izmedu kvalitete prenosa video sadrzaja putem firewall i USB 2.0 kabela?

firewall je bolja opcija jer ti puštaš snimak sa kamere, jel tak?

kad to prebaciš na komp sa nero možeš lijepo napravit cijeli editing. ako je ikako moguće probaj prebacit u neki .avi nekompresirani ili m2ts format

17 godina
moderator
Sir_Henry_Dale kaže...

Manje-više svi programi za videomontažu omogućavaju capturing videa putem FireWirea (ne firewalla!). Ako hoćeš besplatan, super je Mourek WinDV 1-2-3 - besplatni mali program kojim ćeš miniDV snimke prebaciti u AVI datoteke.

Sir_Henry_Dale kaže...
Kolika je razlika izmedu kvalitete prenosa video sadrzaja putem firewall i USB 2.0 kabela?

Ne znam za ni jednu DV kameru koja bi putem USB 2.0 kabela prenosila video - USB kod takvih kamera u pravilu služi za prijenos slika. Ako ide i streaming, kvaliteta može biti samo lošija nego putem FireWirea - putem FW-a video se doslovce kopira s kazete, znači ne dolazi do gubitka kvalitete tijekom prijenosa.

zlatkor kaže...
ako je ikako moguće probaj prebacit u neki .avi nekompresirani ili m2ts format

WTF?! Zaista ne razumijem što si time htio reći - da datoteke s kamere drži u tim formatima (što je apsurdno) ili da gotov video eksportira u te formate (što zapravo je isto apsurdno).

14 godina

Hvala Mbaksa. Program stvarno dobro radi, besplatan, nije kompliciran i uz to nema instalacije

Sad me zanima s kojim programom da spojim dobivene video clipove te bi na pocetku videa trebao ubaciti sadrzaj video materijala. Naravno da bi bilo dobro da je program besplatan i lak za rukovanje.

Jos me muci arhiviranje videa. Svaka kazeta, kad se prebaci s kamere, ima nesto vise od 13 gb sto u slucaju dvadesetak kazeta i nije mal prostor za pohranu. Jeli moguce napravit kompresij video materijala a da se drasticno ne smanji kvaliteta prikazivanja? 

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.7.2013 14:31 (Sir_Henry_Dale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Sir_Henry_Dale kaže...

Sad me zanima s kojim programom da spojim dobivene video clipove te bi na pocetku videa trebao ubaciti sadrzaj video materijala. Naravno da bi bilo dobro da je program besplatan i lak za rukovanje.

Jedan forumaš je u ovoj poruci dao pregled programa za uređivanje videa, kako besplatnih tako i komercijalnih. I ovdje imaš popis.

S obzirom da je u pitanju DV video, onda bi ti možda besplatni Lightworks bio odgovarajući, ali je težak za naučiti (ako i znaš raditi u nekom drugom editoru, ovog ne možeš pokrenuti i jednostavno početi koristiti - toliko je neintuitivan). Ne znam kako VideoPad radi s DV videom - probaj. Blender ima integriran video editor! I to iznenađujuće dobar - omogućava čak i korekciju boje.

Isprobaj si programe pa vidi što ti najviše odgovara. Možda bi ti bilo najjednostavnije recimo uzeti Freemake Video Converter, koji je zapravo namijenjen konvertiranju datoteka. Međutim, on može spajati datoteke pa ti se onda videomontaža svodi na stavljanje svih onih videozapisa koje želiš u videu jedan iza drugog i onda svakog od njih skratiš s početka/kraja koliko želiš te na početak ubaciš sadržaj koji napraviš recimo u Paintu/Gimpu/InkScapeu. To mi se nekako čini kao najbezbolnije rješenje. AviDemux je recimo jako zgodan program za obradu videa, međutim kod njega je dosta teže spajati videozapise. Međutim, AviDemux ti može poslužiti za sređivanje videa - za korekciju boja, deinterlacing, i tko zna što sve ne - ima hrpu efekata.

Ili još jedna jako kul stvar je AviSynth. Naime, napišeš tekstualnu skriptu koja ti onda spoji sve željene datoteke u jednu i još možeš raditi svašta s videom. Skripta izgleda kao:

AviSource("video1.avi")++AviSource("video2.avi")++AviSource("video5.avi").Trim(32, 425)++AviSource("zadnji.avi")

Sir_Henry_Dale kaže...

Jos me muci arhiviranje videa. Svaka kazeta, kad se prebaci s kamere, ima nesto vise od 13 gb sto u slucaju dvadesetak kazeta i nije mal prostor za pohranu. Jeli moguce napravit kompresij video materijala a da se drasticno ne smanji kvaliteta prikazivanja? 

Moguće je. S tim da ti prvo moraš odabrati videoeditor, onda vidjeti koje formate datoteka podržava taj video editor i onda rekodirati te datoteke u format s kojim ćeš kasnije moći raditi. Generalno gledano, zauzeće prostora možeš smanjiti 20 puta, a možda i više, bez vidljivog gubitka kvalitete. Gledaj ovako - miniDV video se kodira bitrateom od 25 megabita po sekundi. Video standardne rezolucije se uz pomoću H.264 kodeka zadovoljavajućum kvalitetom kodira valjda oko 1-2 megabita po sekundi. 2 megabita po sekundi je zapravo dovoljno za i više nego pristojno kodiranje 720p videa. Drugim riječima, mogao bi sve te datoteke rekodirati s H.264 kodekom na 1 ili 2 megabita/s (testiraj pa vidi je li ti dovoljno 1 ili ti treba 2 Mbps). Ako ćeš to raditi, deinterlaceaj video i korigiraj omjer piksela - DV video je rezolucije 720x576, a ti to moraš resizeati na 768x576 ako je riječ o 4:3 videu, odnosno 1024x576 ako je riječ o 16:9 videu. Deinterlaceanjem i resizeanjem videa spasit ćeš se naknadnih glavobolja.

14 godina

Probao sam Freemake video converter al kvaliteta i nije najbolja. Velicina se smanjila 14 puta, sto je dobro, al je kvaliteta poprilicno pala. Koristio sam postavke sa slike. Moze li se nesto promjeniti a da se kvaliteta popravi? Kad sam prebacio na two-pass encoding kvaliteta se nesto popravila ali mislim da moze jos

Nisam radio deinterlaciju, pronjuskao sam internet ali nisam nasao nekakav adkvatan program. Moze neka preporuka?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Jedna riječ..."Handbrake" {#}

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
moderator
Sir_Henry_Dale kaže...

Probao sam Freemake video converter al kvaliteta i nije najbolja. Velicina se smanjila 14 puta, sto je dobro, al je kvaliteta poprilicno pala. Koristio sam postavke sa slike. Moze li se nesto promjeniti a da se kvaliteta popravi? Kad sam prebacio na two-pass encoding kvaliteta se nesto popravila ali mislim da moze jos

Kodiranje obavezno mora biti dvoprolazno. Problem s Freemakeom je što koristi brže, ali manje kvalitetno kodiranje. Probaj s Handbrakeom, kako je kolega prije predložio, ili recimo AviDemuxom (ali moraš isključiti deblokiranje videa jer će ti slika ispasti malo mutnija nego bi trebala). Osobno preferiram AviDemux. Ili možeš koristiti komandnolinijski ffmpeg ili x264 ili neki x264 GUI.

PS Zbog čega si se odlučio na format .mkv? Radije koristi MP4 (kodek također H.264) jer ga puno više programa podržava, da ti se ne dogodi da nekad u budućnosti moraš onda te MKV-ove konvertirati u nešto drugo da bi s njima mogao raditi.

13 godina
odjavljen

mozda zato jer je sa mkv-om najlakse baratat ?
kaj se muxanja tice

ako mu treba mp4 lagano izvadi video stream iz mkv i prebaci ga u mp4

da kao sto si rekao 2pass je obavezan ,ali ja bi jos preporucio crf enkodiranje
isti algoritam i ista kvaliteta kao kod 2pass enkodiranja samo ne gubis vrijeme na prvi pass
jedina mana je ta sto ne znas kolki ce bit izlazi file ,ali uz malo iskustva lagano to predvidis :)

Kaj se deblock-a tice najbolje stavit -3-3 opciju (ako je moguce u vasim programima) 

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Imam pitanje vezano za digitalizaciju analognog videa i pohranu na HD. Radi se o materijalu snimanom kamerom na male 8mm video kazete.  Kamera je spojena na video karticu ATI9600XT vivo, a koristim PowerDirektor za Capturing.

S obzirom da imam 50-tak sati materijala ne bih htio pogriješiti u postavkama pa bih molio za savjet i moguću korikciju postavki.

MediaInfo log:

General
Complete name                     : E:\MyWorks\Capture(1).mpg
Format                                   : MPEG-PS
File size                                : 895 MiB
Duration                               : 20mn 56s
Overall bit rate mode            : Variable
Overall bit rate                     : 5 978 Kbps

Video
ID                                        : 224 (0xE0)
Format                                   : MPEG Video
Format version                       : Version 2
Format profile                        : Main@Main
Format settings, BVOP         : No
Format settings, Matrix         : Default
Format settings, GOP            : Variable
Duration                                 : 20mn 56s
Bit rate mode                        : Variable
Bit rate                                 : 5 635 Kbps
Maximum bit rate                 : 8 300 Kbps
Width                                    : 720 pixels
Height                                   : 576 pixels
Display aspect ratio               : 4:3
Frame rate                            : 25.000 fps
Standard                              : PAL
Color space                           : YUV
Chroma subsampling            : 4:2:0
Bit depth                               : 8 bits
Scan type                             : Interlaced
Scan order                           : Top Field First
Compression mode             : Lossy
Bits/(Pixel*Frame)               : 0.544
Time code of first frame      : 00:00:00:02
Time code source                : Group of pictures header
Stream size                         : 844 MiB (94%)

Audio
ID                                       : 192 (0xC0)
Format                              : MPEG Audio
Format version                  : Version 1
Format profile                   : Layer 2
Duration                           : 20mn 56s
Bit rate mode                   : Constant
Bit rate                             : 224 Kbps
Channel(s)                        : 2 channels
Sampling rate                   : 48.0 KHz
Compression mode          : Lossy
Delay relative to video     : -67ms
Stream size                     : 33.5 MiB (4%)

Video za sada ne planiram dodatno uređivati i ostat će u arhivi.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

molim Vas pomoc skroz sam novi u ovome .....imam pinncale studio 9 za montiranje filma ali kamera snima MOV formata a pinnacle nece da ocita taj format....pitanje je sada

koji pinnacle da koristim ili imate neki drugi program za pocetnike za preporuciti da cita MOV format?

ili da ripam iz MOV u format koji cita pinncle dali je to mpeg (ako nije koje formate  cita pinnacle ?)???

MOLIM POMOC OVO SU MOJI PRVI KORACI SKROZ SAM NOVI A NEDA MI SE NEKOM PLACATI DA MI MONTIRA NEKI BZVZ FILM TIPA IZLETE I TAKO TO

HVALA

0 0 hvala 0
15 godina

Konvertiraj sa Handbrake programom ili Freemake konverterom u mp4 format.

Pazi da odaberes istu rezoluciju i framerate u kojoj je snimano ( to ti je ono kada piše npr. 1024x720, 25fps )

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

znaci pinnacle cita i mp4 format ? a gdje mi to pise u kojoj je rezoluciji snimano 

hvala

15 godina

Desni klik na .MOV fajl pa properties pa tamo negdje...ili desni klik na fajl pa "media info" ako imas instaliran K-Lite kodeck pack ili baš program "media info"...također mozes u svakom "playeru"vidjet te informacije!

Odi na Pinacle stranicu i potrazi koje formate sve podrzava pa ces znat za ubuduce!

btw.Google je tvoj frend {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2013 15:42 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice