Djeca prisiljena koristiti Microsoftove proizvode?

poruka: 138
|
čitano: 23.416
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Djeca prisiljena koristiti Microsoftove proizv
chemmy kaže...

Pa za kučne korisnike skoro da i je besplatan. Od win 95 naovamo upgradeam i ostvarujem odlične uštede. Evo npr. win8 su me koštali 40$ za 5 licenci.

40$ je dobra cijena ,ali nije stvar u tome
stvar je u forsiranju nekog da nesto kupi ,a zapravo nemora

http://revohd.blogspot.com/
16 godina
Arnold Layne kaže...
chemmy kaže...

Pa za kučne korisnike skoro da i je besplatan. Od win 95 naovamo upgradeam i ostvarujem odlične uštede. Evo npr. win8 su me koštali 40$ za 5 licenci.

pa jel te netko sili da kupiš?

13 godina

Ma nastavnicu zatuc... Ako je mali odradio sve super, sta fali instalirati LO? Problem je sto ona nije ni cula za njega i to je njoj nuklearna znanost.

Slican sam problem imao i ja. Na Windowsima koristim Libre Office i radio sam prezentaciju. Iz principa nisam htio spasiti u ppt. Na pitanje profesorice "zasto se ja uvijek na sve zalim" rekao sam da imam pametnijih ideja za uloziti 200€ (lupam) nego da kupim MS Office. Namjerno sam je podbadao, jer sam i ja dugo piratovao MSO.

MS office je genijalna stvar, nema sebi ravnog, ali to meni, kao ni 90% korisnika nije potrebno. Da ne spominjem skole, tu je Libre Writer overkill^2.

Ivan Gustin je jako pametan covjek, znam ga sa Twittera, dobro je odgovorio. Neko se mora i usprotiviti, a ne ici linijom manjeg otpora i raditi sto ti "profesori" zele.

@pranja

Ako znas raditi u LO, ali pravo, prelazak na MSO uopce nije tezak. Dovoljno je procitati jedan oficijelni MS guide od stotinjak stranica ili samostalno otkrivati razlike.

6 1 hvala 0
13 godina
odjavljen
Memphis kaže...
Arnold Layne kaže...
chemmy kaže...

mene ne ,ali klinca o kojem je rijec da

http://revohd.blogspot.com/
14 godina
neaktivan
linux nije (jos) pogodan za siru publiku...
17 godina

Memphis kaže...

Baš tako. Kako reče Pranja, mali je mogao da uradi domaći i u biblioteci. Uostalom, u celoj priči ekonomski momenat zapravo ni ne igra ulogu, nisu ni kompjuteri besplatni, naprotiv, pa ih u tom domaćinstvu očigledno ne manjka i niko se ne buni što deca moraju imati takav skup uređaj.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 0:52 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 2 hvala 0
12 godina
protjeran

daj i ja bi kupio tu licencu za win 8 od 40 dolara di?

0 0 hvala 0
13 godina
Memphis kaže...

Klinca da. Microsoft Office bas i ne ide na Linux.

17 godina

Prelose kaže...

Bilo, prošlo, trajala ponuda par meseci (do 31.1.2013.), uz propratne teme i vesti ovde i na svim informatičkim portalima.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 0:54 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Ivan(4) kaže...

Prelose kaže...

Bilo, prošlo, trajala ponuda par meseci (do 31.1.2013.), uz propratne teme i vesti ovde i na svim informatičkim portalima.

koliko sad kosta? cek pa sta to nije bio upgrade s originalnog win 7? iako koristim piratski win 7 ultimate  bas bih htio imati original na kompu :( ali nemam toliko para

13 godina
neaktivan

Ovako procitao sam samo prvi komentar jer ostlao predpostavljam da su prepucavanja i spammovi tako da ako sam sta vazno propustio oprostite mi... trenutno sam 2 razred srednje skole tehnicara za racunalstvo ( elektrotehnicka ajmo rec smjer) i imam 16 godina. STo se tice koji software mogu koristit se u skoli i ostalo da su profesori krivi evo primjera jednog iz mog iskustva: imam super profesoricu iz racunalstva koja je stvanro super stalno nam ulazi u susret i sve pet i imali smo prije stare kompove pentium 4 , 512 mb rama itd... mislim da nama kao tehnicarima u 2012 nije normalno da se konfiguracije iz 2005-2000 sluze kompovi jer bi mi trebali uciti a za danasnje programe to stvanro nije dovoljno...naravno sad se sve to promjenilo jer su dobili neku donaciju pa imamo i3,4 gb rama ,2 tb hdd i tako jedno 20 kompova odprilike sa hd ili fullhd monitorima sto je stvarno zakon.. sto se tice sada programa na njima su ilegalni windows 7, office , photoshop, c+++ i ostalo je takoder ilegalno, zasto? pa profesorica je rekla da ministarstvo im kaze da sa nama trebaju odradit word( primjer) a oni  uopce ne posalju nista a nareduju da se treba odradit  i onda profesorica jadna mora skidat ilegalu sa neta i instaliravat da bi nas naucila ...naravno rekla nam je primjer samo di je kod njene kolegice isto tehnicari 4 kompa su samo imali  morala cijeli razred naucit i sad ti zamisli razred od 20 ucenika na 4 zastarjela kompa ucit s time da nemas ni orginalne potrebne programe i dode inspekcija i zenska im se zali a oni samo slegnu ramenima i kazu da treba odradit to i to i uopce ih nista ne zanima ... nije problem u profesorima problem je u nasoj vladi, ministarstvu za koju i moja profa iz matke kaze da nam je program iz 90-tih zastario i sto znaci odkad je drzava osnovana Republika Hrvatska nista se nije mijenjalo a pola toga sto ucimo i mucimo se nece nam trebat u praksi jer sve rijesavaju kompovi ali naravno dobro je znati ... ja sam se sad raspisao i nemojte mi gledat gramatiku, ali zelim reci to da kako da skole obavljaju posao i uce nas, uz to da imaju sve orginalne programe i windowse kad ministarstvo ne odraduje svoj posao i onda profesori jadni moraju ispastat i skidat ilegalu i pritom nas ucit o autorskim pravima i govorit kako je skidanje zlocin a oni su sami natjerani na to ? Naravno nisu svi profeosir isti neke boli briga ali neki kojima je zaista stalo gube zivce sa njima sto je jako zalosno {#} {#}

Nadam se da sam pomogao, ako jesam prst gore
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Ivan(4) kaže...

...

Za ovaj zadatak se mogao snaći a da pri tom ništa ne ukrade: ako ništa drugo, postoji period tokom kog je moguće koristiti Windows bez aktivacije i postoje trial verzije Officea, više nego dovoljno da se uradi zadatak (iako je sigurno imao i lakših rešenja), a onda da lepo tata ode u školu i da popriča s kim već o tome kako nije u redu da se deci propisuje jedan paket, i to skup, kad je sve što je sa strane škole potrebno da bi se to izbeglo to da škola instalira besplatnu alternativu. I čovek je očigledno dovoljno inteligentan i računarski pismen da je toga sigurno bio svestan, ali se namerno pravi nevešt. Jer sad može da viče o nepravdi i zlostavljanju dece MS-ovim softwareom i o detetovom uzaludnom višesatnom velikom trudu, a zapravo mu je sve sam zamesio.

-eh, da, ali tad nebi bilo ovakvih senzacionalnih naslova.

-svi se čude, zašto koristiti MS alate, dok je zastupljenost DE usera 90+%, trebali bi raditi na alternativi koja je ispod 1% da bi sutra radili u tih 1% uspješnih tvrtki .. teško (nema toliko uspješnih).

-MS za škole daje sve besplatno, sve što treba.. (naravno, to je MSova investicija)..

-ako je netko pokušao nekad nešto napraviti s alternativom, može se. Uz rizik nekompatibilnosti ili raspada dokumenta (što tad s ocjenom - znanjem?)

.. važno je pljucnuti po MSu ali argumenti su malo kao što kažeš sigurno bio svjestan, ali namjerno..

Don Kihoty kaže...

A jadna djeca...

Već sam se uplašio da će morati šivati Najki lopte za 1$ dnevno, no na svu sreću je samo ovo problem sa djecom...

-da, stvarno. Ali ima i utješna strana, dok stema možda jednog dana zaživi na linuxu, do tad dječica loptu naguravaju na MSovoj platformi (FIFA i sl). Problem je u lopti, u kapitalizmu, u profesorima.. u svima osim u autorima ovakvih članaka. Možda je problem i u njima?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
ihush kaže...

-eh, da, ali tad nebi bilo ovakvih senzacionalnih naslova.

-svi se čude, zašto koristiti MS alate, dok je zastupljenost DE usera 90+%, trebali bi raditi na alternativi koja je ispod 1% da bi sutra radili u tih 1% uspješnih tvrtki .. teško (nema toliko uspješnih).

-MS za škole daje sve besplatno, sve što treba.. (naravno, to je MSova investicija)..

-ako je netko pokušao nekad nešto napraviti s alternativom, može se. Uz rizik nekompatibilnosti ili raspada dokumenta (što tad s ocjenom - znanjem?)

.. važno je pljucnuti po MSu ali argumenti su malo kao što kažeš sigurno bio svjestan, ali namjerno..

Ja ne pljucam po MS-u. Davno si napustio srednju, pa ne znas sto se radi. Te stvari su iste i u LO i u MSO.

Ili neka im MS da Win+Office licencu ili neka koriste alternativu.

16 godina
royalhero kaže...
..

Ja ne pljucam po MS-u. Davno si napustio srednju, pa ne znas sto se radi. Te stvari su iste i u LO i u MSO.

Ili neka im MS da Win+Office licencu ili neka koriste alternativu.

- OK, isto je. Ako je isto, čemu navijanje za jedan ili drugi Office paket? Možemo li tad raspravljati koji je bolji? -možda je MSov i bolji, zastupljeniji?... Da je u pitanju liječenje, dali bi tad bolja terapija bila izbor ili jeftinija, kao nedavno operirana djevojčica u USA, jer to nije besplatno. Zašto bi školovanje bilo manje važno? Sutra se od tog treba živjeti, ne od ideala ili ako se već želi idealno društvo, tad se mora vidjeti i druga opcija-alternativa. .. nema je.

- Možda je za školu sve besplatno? Samo profesorica iz gornje priče to ne zna, tj njen ravnatelj ne radi svoj posao. Država je već paltila (to znači, JA sam platio). Naravno, tad bi (da je autor članka stvarno želio biti do kraja pošten) otišao u školu i inzistirao od profesora na potrebnom softwareu. Članku nije cilj istjerati istinu, ideale, .. nešto sasvim suprotno.

Članak je klasični naručeni hračak, ali vidi čuda, kukurikavci su u kampanji koristili linux, ministar je sad .. i od prije dan vijest o HDZovom piratskom OSu, nešto je neobično u tumačenju svega toga. možda do te mjere da su sprofesori s ekonomskog odlukom ustavnog suda oslobođeni.. katastrofa od države i kriterija.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 14:41 (ihush).
13 godina

Ako skola ima legalne Windowse i Office, Ok!

13 godina
odjavljen

I opet se zanemaruju slijedeće činjenice:

-svrha školovanja jest osposobiti buduću radnu snagu za poslove koji ih čekaju nakon završetka školovanja

-poslodavci za svoje tvrtke koriste MW Win i MSO

-škole osposobljavaju učenike za korištenje MS Win i MSO

U čemu je problem?

Ministarstvo je propisalo kurikulume informatike,računalstva itd. kako god se ti predmeti zovu. To ne bira niti škola niti profesor.

Njma je cilj učenike naučiti korištenju tog OS-a i tog office paketa, i za to dobivaju potvrdu.

Opet,u čemu je tu problem?

Sumnjam da tu ijedna osoba u ovoj raspravi doista koristi Linux IRL. Tu i tamo neki klinac ima Backtrack i glumi pred ekipom da je haker.

Razlozi koje sma naveo nisu dovoljni? Dobro,evo vam najveći razlog-Linuxi su previše fragmentirani i niti jedna dista nije univerzalna i nije "katica za sve". Windowsi su jedni-samo izlaze nove verzije u dovoljnom razmaku da bi se edukacija za njihovo korištenje mogla provesti.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
Moj PC  
0 6 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pranja kaže...

I opet se zanemaruju slijedeće činjenice:

-svrha školovanja jest osposobiti buduću radnu snagu za poslove koji ih čekaju nakon završetka školovanja

-poslodavci za svoje tvrtke koriste MW Win i MSO

-škole osposobljavaju učenike za korištenje MS Win i MSO

U čemu je problem?

Ministarstvo je propisalo kurikulume informatike,računalstva itd. kako god se ti predmeti zovu. To ne bira niti škola niti profesor.

Njma je cilj učenike naučiti korištenju tog OS-a i tog office paketa, i za to dobivaju potvrdu.

Opet,u čemu je tu problem?

Sumnjam da tu ijedna osoba u ovoj raspravi doista koristi Linux IRL. Tu i tamo neki klinac ima Backtrack i glumi pred ekipom da je haker.

Razlozi koje sma naveo nisu dovoljni? Dobro,evo vam najveći razlog-Linuxi su previše fragmentirani i niti jedna dista nije univerzalna i nije "katica za sve". Windowsi su jedni-samo izlaze nove verzije u dovoljnom razmaku da bi se edukacija za njihovo korištenje mogla provesti.

Microosft i ostalo je sve to okej sto nas uce i imamo u skolama.. ali oni nas uce sa ilegalnim programima koje bi ministarstvo trebalo slat a ne da ih mi instaliravamo sami ucenici i sami ih osposobljavamo za rad ( dobro je radi prakse oko kompova radit sisteme, programe i tako to , ali piratluk u skoli nikako  ) , a furaju nam o kaznama za skidanje ilegalnom sadrzaja i ostale prazne price autorska prava itd itd... di je tu logika ?!?! 

15 godina
neaktivan
chemmy kaže...

Joj neznam šta bi vi da svako ima na informatici instaliran OS koji želi...

Ne pretjeruj. To više nije stvar izbora nego praktičnosti, ne može se na svakom satu informatike instalirati novi operacijski sustav, a i korisnička sučelja modernih operacijskih sustava se ne razlikuju toliko da bi bilo apsolutno nužno prebacivati se.

Iako, možda ne bi bilo zgorega da djeca obrade postupak instalacije operacijskog sustava na informatici.

chemmy kaže...

i koristi uredski alat koji želi

Ovo zapravo poteže jedno drugo pitanje. Što točno informatika pokušava naučiti djecu? Ozbiljno, program informatike koji sam ja prošao je bio takav da bi se kompletan predmet mogao preimenovati u "Microsoft". Nije čak ni to problem. Problem je slijedeći: u IT svijetu tehnologija zastarijeva, brzo. Djeca ne dobivaju nekakvo opće primijenjivo znanje, nego usko znanje iz nekolicine uredskih alata verzije koja je bila aktualna dok su se školovali.

Matematika te nauči računati, i to znanje ne postaje suvišno. Kao ni znanje kemije, ili fizike. Što je sa informatikom? Generacija koja je učila koristiti word 97, excel 2000. Koliko je takvo znanje relevantno danas? Što je sa onima koji su učili DOS?

chemmy kaže...

...a na programiranju nek koristi jezik koji želi.

To nije isto, razlike između nekih programskih jezika su stvarno drastične. Ali bih mu dozvolio, ako vidim da se u tome dobro snalazi, izbor alata koje će koristiti. Ostali koji jedva znaju pokrenuti IDE bi morali koristiti svi isti IDE kako se ne bi moralo svakome pojedinačno objašnjavati svaki korak.

chemmy kaže...

KO se interesira za takve stvari naučir če puno više od MS proizvoda ako želi dok večina neče ni to savladat.

Vidiš upravo je to problem. Informatika je danas negdje na razini tjelesnog, likovnog i vjeronauka. Odnosno, ne doživljava se previše ozbiljno. U svijetu u kojem tehnologija i digitalizacija sve više i više preuzimaju naše živote takav stav je glup.

Kada bi pronašao odraslu osobu koja ne bi znala osnovne računske operacije bi li ti to bilo čudno? E vidiš, a nikome nije čudno susresti osobu koja je izrazito slabo informatički pismena. Zašto? Jer su računala samo za one koje takve stvari zanimaju? Koliko samo ima korisnih stvari za naučiti o korištenju računala koje nisu usko vezane za nekakav uredski paket X koji možda u bližoj budućnosti više neće ni postojati...

Ja sam na informatici, između prevrtanja očima gledajući kolege kako se bore sa menijima u wordu, zijevao od dosade. Da, na kraju smo svi imali petice, ekstremni slučajevi četvorke (jer neće profesor lošom ocjenom iz informatike kvariti učenicima prosjek). Ali definitivno nismo svi završili sa istim znanjem.

I što sada? Ova većina koja ipak nije usvojila gradivo će danas-sutra raditi u nekoj firmi (i gnjaviti kolege svojim neznanjem). Njima bi bilo svejedno učili oni Lotus Symphony na Mac OS-u, ili MS Office na windowsima. Mogu slobodno otići raditi u firmu koja koristi Linux i Libre Office jer njima to ne čini nikakvu razliku. Kada ne znaš ništa nije baš bitno što je to što trenutno ne znaš.

0xBADC0DE
13 godina
odjavljen
Ministarstvo ne kupuje racunala niti softver. Racunala i softver kupuju skole iz svog proracuna.
Ta pitanja postavi profesorima, racunovodi i ravnatelju u svojoj skoli.

Buduci da je proracun skole vezan za proracun grada,a proracun grada za proracun zupanije, veoma je jasno gdje se postavljaju pitanja ako odgovore ne dobijes u skoli. Glavna osoba ti je tu zupanijski procelnik za skolstvo.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pranja kaže...
Ministarstvo ne kupuje racunala niti softver. Racunala i softver kupuju skole iz svog proracuna.
Ta pitanja postavi profesorima, racunovodi i ravnatelju u svojoj skoli.

Buduci da je proracun skole vezan za proracun grada,a proracun grada za proracun zupanije, veoma je jasno gdje se postavljaju pitanja ako odgovore ne dobijes u skoli. Glavna osoba ti je tu zupanijski procelnik za skolstvo.

Meni je profa rekla da ministarstvo inace treba slat te programe i ona ih moli, ali oni nista tako da stvarno neznam :S 

13 godina
odjavljen
Profa ti ili laze ili nema pojma o strukturi skolstva u Rh.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pranja kaže...
Profa ti ili laze ili nema pojma o strukturi skolstva u Rh.

Pa rekla je da progrma koja ona ima sto nas mora ucit, minisatrstvo treba slat legalne programe za to , a windowse bi trebala sama skola kupit ? 

13 godina
odjavljen
Lol,ne. Skole imaju budzete za nabavu tehnicke opreme iz kojeg se kupuje doslovno sve- od stickova,preko softvera i hardvera do papira za printer.
To sto se taj budzet trpa po dzepovima,drugi je problem.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pranja kaže...
Lol,ne. Skole imaju budzete za nabavu tehnicke opreme iz kojeg se kupuje doslovno sve- od stickova,preko softvera i hardvera do papira za printer.
To sto se taj budzet trpa po dzepovima,drugi je problem.

aha, hvala sto si mi reko i izvinjavam se na offtopicu

13 godina
odjavljen
Nema problema. Nije offtopic,korisno je za raspravu. ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pranja kaže...
Razlozi koje sma naveo nisu dovoljni? Dobro,evo vam najveći razlog-Linuxi su previše fragmentirani i niti jedna dista nije univerzalna i nije "katica za sve".

Ono što ti "vidiš" od linuxa kao operacijskog sustava je desktop environment. A samo su dva koja su bitna: KDE i GNOME. Sve ostale razlike su finese. Linux distribucije su međusobno sličnije nego što su različite.

0xBADC0DE
17 godina
neaktivan

Glupo je reći da je MS Office bolji od LibreOfficea, jedina značajnija razlika je izgled sučelja otkako je MS Office uveo ribbon. Libre Office se dosta ubrzao i napredovao, od verzije 4 mi je postao draži od MS Officea. Što se to u školi radi u MS Officeu a da se ne može u Libre Officeu? Mislim da je zapravo manje bitan odabir programa u školama ali je bitno da se dokumenti spremaju u standardne formate. Zatvorene patentirane formate koje može otvoriti samo jedan komercijalni program bi trebalo zabraniti u svim državnim i obrazovnim institucijama (osim u specifičnim situacijama).

Is it weird that this gave me an orgasm?

2 0 hvala 0
15 godina
ihush kaže...

- OK, isto je. Ako je isto, čemu navijanje za jedan ili drugi Office paket? Možemo li tad raspravljati koji je bolji? -možda je MSov i bolji, zastupljeniji?... Da je u pitanju liječenje, dali bi tad bolja terapija bila izbor ili jeftinija, kao nedavno operirana djevojčica u USA, jer to nije besplatno. Zašto bi školovanje bilo manje važno? Sutra se od tog treba živjeti, ne od ideala ili ako se već želi idealno društvo, tad se mora vidjeti i druga opcija-aplternativa. .. nema je.

- Možda je za školu sve besplatno? Samo profesorica iz gornje priče to ne zna, tj njen ravnatelj ne radi svoj posao. Država je već paltila (to znači, JA sam platio). Naravno, tad bi (da je autor članka stvarno želio biti do kraja pošten) otišao u školu i inzistirao od profesora na potrebnom softwareu. Članku nije cilj istjerati istinu, ideale, .. nešto sasvim suprotno.

Članak je klasični naručeni hračak, ali vidi čuda, kukurikavci su u kampanji koristili linux, ministar je sad .. i od prije dan vijest o ZDHovom piratskom OSu, nešto je neobično u tumačenju svega toga. možda do te mjere da su sprofesori s ekonomskog odlukom ustavnog suda oslobođeni.. katastrofa od države i kriterija.

Apsolutno se ne slažem. Članak je odlično napisan i autor je sasvim pošteno reagirao, a problem je u tome što si ti promašio njegovu bit.

Stvar je u tome da se učenika prisiljava da koristi MS Office za izradu prezentacija tj. guši se učenikovo pravo na izbor. I to je bit ovoga problema i na to zajednica definitivno treba reagirati. Stvarno mi nije jasno zašto je toliki problem pored MS Officea staviti još i instalaciju LO.

Tebi je s druge strane problem to što autor nije od škole tražio instalaciju MS Office(koju 99.99% ne bi dobio) i čak optužuješ autora zato što se bori za pravo izbora. Dakle tvoje rješenje problema je da država svima podjeli win+office licence što je po meni glupost.

Pranja kaže...

Ovdje uopće nije riječ o edukaciji. Stvar je da se učeniku nije dozvolilo da za izradu prezentacije(iz engleskog jezika) koristi bilo što drugo osim MS Officea.

15 godina

Zar škole ne dobivaju besplatne Windowse? Ili po nekoj stvarno niskoj cijeni? Microsoft dobiva svoj udio a škole besplatni OS.

Swedish latin super funk.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sirka666 kaže...

Zar škole ne dobivaju besplatne Windowse? Ili po nekoj stvarno niskoj cijeni? Microsoft dobiva svoj udio a škole besplatni OS.

NIje M$ toliko briga za udio koliko ga briga da dobi ovisnike o Officeu.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice