Nule u Excelu

poruka: 1
|
čitano: 684
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Nule u Excelu

Hej drugari,

Imam jedno pitanje. Radim sa data listama, poprilično grdnim, i u njima su prečesto faksovi, telefonski brojevi, zip kodovi, i sl.

Sličan problem je postavljan svuda po internetu. Kada se žele sačuvati brojevi potrebno je formatirati ćelije kao Text, i onda 0 ostaje na početku ćelije.

No, međutim, fol je u tome da su svi ovi brojevi u mom slučaju sa zagradama i razmacima, crtama, koje ja u .csv fajlu moram ukloniti zarad pristojnog importa u veliku bazu podataka. Kada to radim sa CRTL+F find and replace metodom, da bih spojio brojeve u 1 uniforman niz, poukida mi nule, bez obzira na prethodno formatirane ćelije, importovanje u novi Excel sheet i definiranje tih kolumni kao tekstualnih u Delimiteru.

Jel zna neko rješenje za ovaj problem? Trebaju mi 0 na početku u .csv fajlovima, i u textu, tj broju formatiranom tako da nema ni razmaka ni zagrada, i sličnih stvari

Na primjer:

0021 203 4203 u 00212034203

-----

EDIT

Ne znam zašto Excel ignoriše formatiranje ćelije u Text, pa se pri find and replace metodi prilikom ukidanja praznog prostora ukidaju i "leading zeros", ali je stvarno tako. Kada sam radio Import, preko Data taba i kad sam kolumne koje imaju te brojeve određivao sa Text, isto se dešavalo - to je bio savjet većine izguglanih tutorijala.

Elem, za ovakve situacije radije koristiti

=SUBSTITUE(A2," ","")

ili

=SUBSTITUE(A2,"-","")

Radi, a može se desiti da vam zatreba.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.5.2014 21:02 (rashomon).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice