WD caviar Green vs. Caviar Black

poruka: 117
|
čitano: 50.020
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

de mi ljudi recite dal je bolje da uzmem Green od 1TB ili balck od 640GB

trebam da mi radi brzo, za igrice i da mog filmove stavljat i to. Šta preporučujete ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

ja imam black od 500 giga i green od 2T ,black je brži ali za 5 stupnja se više grije,dok je zeleni sporiji i manje se grije ali ima 2T,tako da je teško za preporučit,moraš odlučit jer ti bitniji storage ili brzina

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

aha, ma trebam da stavim na njega vindowse, da to radi dobro, i sve što ču radit je prašinanje igrica i skidanje filmova. Tak da neznam ni sam šta da se odlučim, jer za isto para dobim Green koi je 360gb veči od blacka, zato pitam :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ako ces OS na njega onda definitivno black 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: WD caviar Green vs. Caviar Black

A cisto sumnjam da ce primijetiti razliku u brzini u svakodnevnom radu pardon igranju.

:)
14 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

ako ces OS na njega onda definitivno black 

p'da, to če mi bit jedini HDD u kompu, ovo vadim jer je mali (160Gb) i preloš je, spor je i sve što nevalja. 

Dal če se osjetit velika razlika u brzini OS-a ako ide na green ili black ?

16 godina
neaktivan

ne znam, mislim da i ne bash

Ja sam prvotno koristio green za OS, ali sam imao problema s njim pa sam uzeo jos black

Serviseri u ADM-u su mi rekli da su imali puno problema ako stavis na green OS

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Ja bi uzeo samsuna F3 1TB, vjeruj mi taj od 1TB WD black je u nekim testovima sporiji od samsunga,ali za 300kn razlike se DEFINITIVNO NESIPLATI dat pare za WD black.

(samsung F3 1TB ti je ~600kn i mogu provjereno reći da ju veoma brz za mehanički disk te je tih i hladan, pod hladan nenabrajam bezveze već je 5-8C hladniji od WD6400AAKS ,pa si zamisli)

dali si ti siguran u ono "boldano" što si napisao, novi wd black ima 64mb keša ajde dok ej bila usporedba s starim koji je imao 32mb ko i samsnug f3 još nekako ali sad s ovim novim mislimda se nemože uspoređivati....imaš neki rewiev ili test nešto da ne kopam ja sada...i ja sebi kontam uzimati jedan u kombinaciju

ssd 64gb -System + igra bbc2 koju obožavam

+

wd Bleky 1TB ili taj samsung f3 1TB  za storage... tako da me baš zanima koji je bolji??

od svih stvari koje sam izgubio, pamet mi najviše fali...
14 godina
neaktivan

znači u svakom slučaju treba uzet black neki

e sad neznam al ovo isto al na ovom piše sata III a na ovom sata 6gb/s. vidim po nazivu su isti, al malo je drugačije objašnjeno. Hvala

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_179&products_id=8391

http://www.protis.hr/products/details/hdd-sata-iii-640-gb-wd-caviar-black-7200-rpm-64mb-wd6402aaex/33009

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.12.2010 1:57 (manzzetta).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
logic kaže...

A cisto sumnjam da ce primijetiti razliku u brzini u svakodnevnom radu pardon igranju.

Hoće..imam primjerice Samsunga F4 kao sistemski i 750 WD Green kao storage. Iz prve ruke govorim, imao sam instalaciju OS-a i na jednom, i drugom. Ispalio bi da mi se na momente činilo da je Samsung i do 50% brži. HD Tune isto govori sam za sebe,iz čega sam to zaključio.

Dovoljno je usporediti rezultate Greena, i ovo :

http://img833.imageshack.us/img833/9563/samsungf414112010.jpg

Sad opet usporedi tog mališu F4, sa ovima dolje Green i Black :

http://www.legitreviews.com/article/1077/4/

Svakako Black uzeti povrh Greena ako će biti jedini disk u računalu. Ako ne, možda onda ovako kao ja F4 neki za OS, i 750gb-1TB+ Green za storage.

Čisto logic, na onu da se ne primjeti LOL :

The Caviar Black 2 TB drive was on average 40% faster than the WD Caviar Green in all six of our benchmarks, which was amazing.

http://www.legitreviews.com/article/1077/10/

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.12.2010 10:11 (thedream).
15 godina
neaktivan

green je predvidjen da bude disk za storage, dok je black za sistem.

Samsung ima dobar transfer, ali ono sto je bitnije od same brzine prijenosa je access time i tu je WD black dosta bolji od samsunga.

Google is your friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Ja imam Green(1tb) za OS na linuxu i da nije bas brz,ali da imam nekih problema..nemam

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Jurky kaže...

Samsung ima dobar transfer, ali ono sto je bitnije od same brzine prijenosa je access time i tu je WD black dosta bolji od samsunga.

Razliku između 10 i 14,15 ms ćeš osjetiti - NE, isto kao i 110 i 120-125mb/sec. U svakodnevnom radu, ofkors. Ali 80 i 120 mb/sec već da. Tako da se ja uvijek osobno vodim većim brzinama prijenosa, nego brzini pristupa. Da mi je to bitno, pucao bi isključivo na SSD.

Ovako dva F4 u RAID i imaš performanse entry level SSD-a, čak i bolje ako se ne varam gledajući dva Blacka u RAID-u.

Slažem se inače, za boljku access time-a kod Samsunga F3 i F4, ali brzina prijenosa nadoknađuje stvar, kao i temperatura od 27-29c. Hladan kao Green. :)

Cemetary gates
15 godina
neaktivan
thedream kaže...
Jurky kaže...

Razliku između 10 i 14,15 ms ćeš osjetiti - NE, isto kao i 110 i 120-125mb/sec. U svakodnevnom radu, ofkors. Ali 80 i 120 mb/sec već da. Tako da se ja uvijek osobno vodim većim brzinama prijenosa, nego brzini pristupa. Da mi je to bitno, pucao bi isključivo na SSD.

Ovako dva F4 u RAID i imaš performanse entry level SSD-a, čak i bolje ako se ne varam gledajući dva Blacka u RAID-u.

Slažem se inače, za boljku access time-a kod Samsunga F3 i F4, ali brzina prijenosa nadoknađuje stvar, kao i temperatura od 27-29c. Hladan kao Green. :)

izmedju 9ms i 14ms ces osjetiti sigurno u svakodnevnom radu, dok 80-120mb/sec samo kad prebacujes velike single fileove.

Inace sto to daje brzinu u svakodnevnom radu SSD, brzina ili Access time od 1ms.....

Imam raid 3xWD black Short strokan brzina prijenosa 350+MB/S access time 6,8ms na sistemskom dijelu i SSD pomete pod sa tim RAID-om a ima manji tranfer rate 285MB/s???? Zasto??? Access time.

Da imam izbor izmedju 100MB/s / 9ms i 120 MB/s / 14ms uvjek bi uzeo prvu opciju.

F3/F4 su dobri diskovi, hladni necujni, ali ja im nemogu prozvakat 14ms ....

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.12.2010 12:21 (Jurky).
15 godina
neaktivan
Jurky kaže...
thedream kaže...
Jurky kaže...

izmedju 9ms i 14ms ces osjetiti sigurno u svakodnevnom radu, dok 80-120mb/sec samo kad prebacujes velike single fileove.

Inace sto to daje brzinu u svakodnevnom radu SSD, brzina ili Access time od 1ms.....

Imam raid 3xWD black Short strokan brzina prijenosa 350+MB/S access time 6,8ms na sistemskom dijelu i SSD pomete pod sa tim RAID-om a ima manji tranfer rate 285MB/s???? Zasto??? Access time.

Da imam izbor izmedju 100MB/s / 9ms i 120 MB/s / 14ms uvjek bi uzeo prvu opciju.

F3/F4 su dobri diskovi, hladni necujni, ali ja im nemogu prozvakat 14ms ....

Zato i kažem - osobno,gore. {#}{#} Meni nije nešto što mi je smetalo, pogotovo jer sam prije imao 7200.10 Seagatea sa 60mb/s i takvim access-om od 12,13ms. 122/14 mi sigurno onda neće predstaviti problem nego duplu revoluciju.{#} Bar u mb/sec, doslovce duplo što se jako osjeti.

EDIT : Eh,da. Daleko si ti od entry-levela SSD hehe sa 285/275 diskovima, ili o kojima smo ono već pričali. Tvoj Cors i onaj Mužek iz Linksa, što si rekao da imaju isti kontroler. Tako nešto je bilo. Hehe, nije to baš entry. Gore sam, zato i naveo entry level,nek je i mid. Tvoji su ipak diskači prilično high SSD segment..ne znam ima li što brže općenito i kod nas od 285,275 koliko već..

Cemetary gates
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.12.2010 12:37 (thedream).
15 godina

Najpametnije trenutno ti je uzeti Samsung SPinPoint F3 1TB, cijena niska, brzina kao i black, u nekim testovima i brži, u nekima trunčicu sporiji, a definitivno daleko tiši i hladniji od blacka. Moja apsolutna preporuka za taj hard.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Evo imam jedno pitanje, naime namjeravam uzimati novi komp na kojem cu se najvise baviti obradom glazbe i videa (konvertiranje), te sam za disk na kojem ce biti OS odabrao Intel X25-M SSDNow M Series G2 80GB, ali ne znam koju kombinaciju da uzmem za storage, mislio sam uzeti WD Caviar black 2 Tb, a onda sam čitao da je bolje uzeti 2 komada po 1 TB zbog brzina pristupa i svega, a i zanima me i kombinacija 2 X i TB WD caviar green ali koliko citam u ovoj temi vidim da su oni dosta spori, a kako imam stvarno dosta glazbe kojoj cesto pristupam zbog mixanja i ostalih dj fora zanima me da li ce ti caviar green biti ok, te me zanima da li bi bilo dobro uzeti jedan caviar black 1 TB za glazbu jer se ona dosta koristi i jedan caviar green koji ce biti bas samo za storage tipa fimovi i spotovi !!

0 0 hvala 0
17 godina
djdeva kaže...
Evo imam jedno pitanje, naime namjeravam uzimati novi komp na kojem cu se najvise baviti obradom glazbe i videa (konvertiranje), te sam za disk na kojem ce biti OS odabrao Intel X25-M SSDNow M Series G2 80GB, ali ne znam koju kombinaciju da uzmem za storage, mislio sam uzeti WD Caviar black 2 Tb, a onda sam čitao da je bolje uzeti 2 komada po 1 TB zbog brzina pristupa i svega, a i zanima me i kombinacija 2 X i TB WD caviar green ali koliko citam u ovoj temi vidim da su oni dosta spori, a kako imam stvarno dosta glazbe kojoj cesto pristupam zbog mixanja i ostalih dj fora zanima me da li ce ti caviar green biti ok, te me zanima da li bi bilo dobro uzeti jedan caviar black 1 TB za glazbu jer se ona dosta koristi i jedan caviar green koji ce biti bas samo za storage tipa fimovi i spotovi !!

Mojih pet centa: razmisli o tome da odustaneš od Intelovog X25-M i uzmeš Corsair Force F90 jer za iste novce dobiješ 10 GB ekstra. F90 je superioran Intelu u svemu osim u random 4K write operacijama, no s druge strane, Intelov disk ima (zbog toga?) vrlo veliku varijancu u latencijama zapisivanja - možda griješim, ali čini mi da će F90 u prosjeku, za normalnog korisnika davati responzivniji odziv sustava i veći osjećaj ugode u radu. Review ovdje.

Čest rad s A/V sadržajima je otprilike jedini scenarij kada ti uzimanje SSD-ova *neće* značajno poboljšati brzinu rada - osobito ne s obzirom na odnos cijena/GB. Kod rada s AV sadržajima u biti jedina stavka kod diskova koja se gleda je sequential transfer rate, dok access time nije toliko bitan. Pošto SSD-ovi imaju još uvijek astronomsku cijenu, a gotovo beznačajan kapacitet za A/V domenu, jedini realan izbor za nekoga s konačnim budžetom jesu mehanički diskovi i to minimalno 7200 RPM. U toj klasu najbolje (s obzirom na transfer rate) jesu Samsungov F3 1 TB i WD Caviar Black 1(ili 2) TB.

Nažalost, za ozbiljnije namjene, cijena diskovnog sustava rapidno raste, a to osobito vrijedi ako se u igru uplete višestruko RAID polje.

Nisi naveo preciznije o kakavoj obradi glazbe i videa je riječ, no prema onome što si napisao:

0) SSD je bez daljnjega way to go za boot disk i tu nema diskusije.

1) za puko konvertiranje videa iz formata X u format Y zapravo i nije presudan disk već CPU. Disk postaje najbitniji faktor kada se uplete montaža videa, efekti i razne manipulacije (čitaj: Adobe Premiere) - a zahtjevi na diskovni podsustav eksponencijalno rastu s linearnim porastom rezolucije. U slučaju ovog drugog (dakle, ozbiljni rad i produkcija videa), teško je ovako iz palca reći što je pametnije - uzeti RAID 0+1 polje 7200 RPM diskova ili odmah pucati na 10 000 RPM kalibar. Ukoliko je budžet više ograničen od sigurnosti podataka, možda nije loše započeti sa RAID 0 poljem Samsunga ili WD Caviar Blacka.

2) ako je riječ o obradi glazbe tipa final master običnog stereo mixa, tada mislim da nema smisla pretjerano birati diskove - i Samsung i WD će te izvrsno poslužiti za takve namjene, te tu nećeš pogriješiti uzmeš li ikoji od ta dva. Ako je riječ nečem ozbiljnijem, tipa CuBase + mastering (recimo) 8-kanalnog mixa + final mastering, vrijedi preporuka iz 1), premda je obrada zvuka bitno manje diskovno zahtjevna zadaća od obrade videa i opterećenje diskovnog sustava s porastom zahtjeva, naravno, daleko blaže raste u odnosu na rad s videom. Mislim da ćeš biti zadovoljan s RAID 0 poljem 7200 RPM-ova.

3) za DJ-mixing u Traktoru, bez brige - WD Caviar Green će ti biti i više nego dovoljan, pa čak i uz rad na 4 decka.

4) ukoliko ti se ne žuri pretjerano, za storage pogledaj review ispod, na kraju mog posta. Ukoliko ne možeš čekati, WD20EARS je sasvim solidan izbor, no obrati pažnju i na Samsungov 2 TB F4EG (ne na F3EG), koji bi mogao biti i više nego dostojan konkurent 2 TB WD-u.

On-topic -> review 3 TB Caviar Greena koji je solidno poderao 2 TB inačicu. Onome tko se ne žuri, a škica disk za storage mislim da je najpametnije pričekati par mjeseci da im se spusti cijena u normalne okvire (cca. 700 kn) i onda drpiti taj disk.

Oprez: zbog poprilično gargantuanskih 3 TB disk zahtjeva adresiranje preko nove vrste particijskih tablica (GPT, a ne više MBR), što zahtjeva i novi, UEFI bios kojeg još rijetko koja ploča ima. S druge strane, WD isporučuje HBA karticu s tim diskom koja većim dijelom rješava taj problem, međutim problemi su još uvijek mogući, svi operacijski sustavi nisu podržani, a to osobito vrijedi za slučaj kada se taj disk koristi za boot. Caveat emptor....

***EDIT***: Samsung F4EG izgleda da ima problem sa svojim firmwareom koji se očituje u tihom gubitku podataka (!) ili o RW greškama na disku tijekom surface scana. Srećom, postoji fix, ali....pazite sad - fix NE mijenja verziju firmware tako da čovjek pojma nema ima li disk s problematičnim firmwareom ili ne! Veće gluposti u ovom času mi se teško sjetiti, osim par izjava Jadranke Kosor.

Opis problema ovdje.

Link za skidanje firmwarea ovdje.

Stvarno šteta, jer disk je u transfer rateu razvalio 2 TB Caviar Green (WD20EARS) i tek je marginalno lošiji od 2 TB Caviar Blacka(!).

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.2.2011 7:34 (Quantum).
16 godina

Evo par bencheva tog Samsunga.

Imam 2 konada od 2TB koja se nalaze u Raid1 konfiguraciji.

Raid je preko Intel ICH10R southbridge raid controlera.

Za usporedbu su testovi sa 2 * Segatae Baracuda 7200.10 320GB diska u Raid0 konfiguraciji na istom kontroleru.

Testove pojedinacnih diskova (van raida nemam, a neda mi se bas rasprckavati raid).

Firmware je novi i da - ne mijenja se uznaka FW nakon updatea.

Samsung 2TB raid1 Samsung 2TB raid1
Seagate raid0 - C Seagate raid0 - C
Seagate raid0 - D Seagate raid0 - D
hdtune samsung raid1 hdtune samsung raid1
If you're not paranoid, you're not paying attention
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.2.2011 22:29 (Mauro).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

kojom brzinom se vrti WD caviar green wd20ears, 64 mb, našao sam podatak da se vrti 5400, pa sam našao podatak da se vrti 7200, pa sam našao na kraju podatak da se vrti od 5400 do 7200 o/min. Što je od toga točno, dali je moguće da se vrti promjenjivom brzinom. Iskreno to prvi put čujem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
predrag123 kaže...

kojom brzinom se vrti WD caviar green wd20ears, 64 mb, našao sam podatak da se vrti 5400, pa sam našao podatak da se vrti 7200, pa sam našao na kraju podatak da se vrti od 5400 do 7200 o/min. Što je od toga točno, dali je moguće da se vrti promjenjivom brzinom. Iskreno to prvi put čujem.

Da i ja sam istraživao to. Nakraju sam našao negdje u jednom review-u gdje je lik napisao da je nemoguće da se vrti na 7200rpm-a i da je izglednije da se vrti na vrijednosti bližoj 5400rpm-a.

Vidim cijena pala tom wd-u od 2TB na 700kn, sljedeća investicija bi mi bila vjerovatno ili još 4GB ram-a ili diskovlje.

Vjerovatno bu diskovlje, a sada neznam dali uzet neki SSD od 60GB ili 2TB WD-a za storage. Ma kakav SSD premalo mi je tih 60GB što mogu si priuštit, bum rađe potrebnijih 2TB uzeo prostora uzeo.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Nekaže se VOLTAŽA nego NAPON FFS
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.2.2011 0:30 (Hyperion).
17 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa

Evo čitam ovo gore i sad sam malo zbunjen. Znam da je WD serija green za storage, al me zanima sad jel toliko sporiji kad se na njega kopiraju veliki filmovi, tipa HD?

Zanima me jer ja sad imam WD (ubijte me ako znam koji, na poslu sam dok ovo pišem) al je jako spor, dok prebaci film sve ok, al kad prebacivanje završi traje nekih par sec dok se ne odlijepi sa 100%.

Pa me zanima jel mi bolje uzet 1TB green sa 64GB cache i 7200Rpm

Ili da uzmem crni od 1TB koji je i skuplji skoro 200kn isto sa 64mb cachea?

thx {#}

Carpe Diem

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
supertovar kaže...

Pozdrav ekipa

Evo čitam ovo gore i sad sam malo zbunjen. Znam da je WD serija green za storage, al me zanima sad jel toliko sporiji kad se na njega kopiraju veliki filmovi, tipa HD?

Zanima me jer ja sad imam WD (ubijte me ako znam koji, na poslu sam dok ovo pišem) al je jako spor, dok prebaci film sve ok, al kad prebacivanje završi traje nekih par sec dok se ne odlijepi sa 100%.

thx {#}

A za što?

''I don't believe in a lot of things but I do believe in duct tape.''
17 godina
neaktivan
supertovar kaže...

Pozdrav ekipa

thx {#}

64GB cache memorije je ipak malo previše :)

Također taj se disk ne vrti na 7200.

Pitanje je sad, za što trebaš disk. Ako ćeš gore džat OS onda radije WD Blue ili WD Black.

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
17 godina
neaktivan

Ma držao bi HD filmove, al mi sporo prebacuje s diska na disk, dakle sa C: kad prebacujem on prebacuje po 30MB-80MB/sec al kad prebaci fajl stane neki trenutak i onda nastavi tek. Pa sam mislio da to nije taj cache uzrok mislio sam što više da ga ima da će ić brze. Uglavnom sad me razumijete što zelim, dakle imam dock i u njega moram utrpat novi HDD, ne znam jel zeleni prespor i slab, crni pa ga iskljucivat ili plavi ( o  njemu znam najmanje)

hvala

Carpe Diem

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
supertovar kaže...

Ma držao bi HD filmove, al mi sporo prebacuje s diska na disk, dakle sa C: kad prebacujem on prebacuje po 30MB-80MB/sec al kad prebaci fajl stane neki trenutak i onda nastavi tek. Pa sam mislio da to nije taj cache uzrok mislio sam što više da ga ima da će ić brze. Uglavnom sad me razumijete što zelim, dakle imam dock i u njega moram utrpat novi HDD, ne znam jel zeleni prespor i slab, crni pa ga iskljucivat ili plavi ( o  njemu znam najmanje)

hvala

Za to što si naveo uzmi Green. Ja ga osobno koristim kao storage i prezadovoljan sam.

Tek toliko taj 1TB EARS je brz (što se transfer ratea tiče) otprilike koliko i WD Blue WD6400AAKS, a 6400AAKS definitivno nije spor disk. Razlika je jedino u brzini pristupa podacima.

Ovdje su rezultati konkretno mog primjerka iako nisu prazni. (6400AAKS je 50% pun a 10EARS oko 75% pun)

http://www.pohrani.com/f/3w/qY/1r79P2MI/hdtunebenchmarkwdcwd10ea.png

http://www.pohrani.com/f/d/114/3VbqXdmR/hdtunebenchmarkwdcwd6400.png

http://www.pohrani.com/f/2V/LL/HcbCgVF/hdtunerandomaccesswdcwd1.png

http://www.pohrani.com/f/l/uG/3OGp7JoX/hdtunerandomaccesswdcwd6.png

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
16 godina
protjeran

ma najbolje da uzme sredinu a to je BLUE, ja imam 1tb i super odraduje posao i OS i DATA prva liga   je svaka cas WD.u

zvoneXP
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo onda je dilema riješena uzet ću Blue i amen. Samo mi recite jel moram uzet blue od 64mb cache ili je dosta ovaj 32 mb sa 7200 okretaja.

Pokrenuo sam HDD regenerator i on mi daje da je disk pri samom kraju napravio neki DELAY kojeg označava sa D, bad sectora nema, disk je full, ima na njemu oko 900GB, grije se na 40+ ne znam što mu se dešava...

Carpe Diem

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

pozdrav,imam jedno pitanje vezano uz temu,nije bas direktno al ajde

zanima me da li mi se isplati uzeti dock za caviar black i njega ili direktan usb 2.0 eksterni hard? posto imam stariji laptop,nemam usb 3.0 niti firewire.. 

hvala unaprijed

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice