Ne znam više šta se događa, ne mogu da nađem uzrok, zahebajem se već 5 dana da upogonim diskove ali ne ide.
Dođem sa posla, pa provedem dobar dio dana i noći da riješim problem i svaki puta legnem frustriran jer neće da radi.
Ovako stvari stoje, imam SATA DVD, 2 SATA hard diska (500 GB Blue i 2TB Green) i ovaj novi Samsung 850 Evo 250GB.
Matična je Biostar TA790GXBE i flashao sam bios na matičnoj na najvojniji koji su stavili na Biostar stranici koji kao rješava eventalne probleme kada AHCI RAID mode neće da radi, no nije pomoglo.
Defaultne postavke u Biosu su za hard diskove NATIVE IDE, a AHCI se mora podešavati u Soutbridge opcijama.
Kada stavim u AHCI mode, instaliram sistem na SSD eventualno normalno sa njime može raditi samo još jedan disk i to samo WD Blue, (sveukupno su tada spojeni DVD, SSD i taj WD Blue) a kada prikopčam još WD Green, SSD nestane sa popisa diskova i tada se dešava sranje jer mu se tada najvjerojatnije pokvari MBR, i nema šanse da se OS boota nakon toga. Nakon toga isključim WD Green, pokrenem pc i opet sranje nema ga u popisu boot device, a čak kada sve isključim i ostavim SSD samog stanje ostane isto jer SSD više nije prepoznatljiv. Nestane sa popisa diskova, nema ga više u boot priority. Ponovno pokušam instalirati OS na njega i formatirati ali ga OS instalacije ne prepoznaje, kao da disk nije ni priključen. Nakon toga mogu raditi što god hoću u Biosu (čak će ga Bios i prepoznati) ali nema šanse da ga OS pri instalaciji više prepozna.
Dalje sam pokušao mjenjati mjesta na sata konektorima i stavljao sam ga u svaki i bez obzira desi se isto.
Googlao sam i pronašao informaciju da MBR podržava diskove do 2 TB i do 4 particije što kod mene nebi trebalo biti problem jer SSD ima stamo jednu particiju, WD Blue 2 particije po 250 GB i WD Green 2 TB samo 1 particju, sveukupno 4 particije.
Pokušao sam i da WD Blue stavim kao sistemski, instaliram OS, ubacim WD Green (sve u AHCI) i rade diskovi, no kada ubacim SSD, u Device Manageru je prepoznatljiv, u My Pc ga nema, a u Disk Managementu neće da ga učita.
TLDR,
1. Postavljen je AHCI mod, na SSD instaliran OS, nakon toga SSD je u Biosu postavljen kao first boot device, spojen je WD Blue i sve radi normalno, ali kada na kraju prikopčam WD Green, nešto se zezne. U post screen kada učitava AHCI drive sa popisa nestane SSD (ostanu vidljivi WD Blue, WD Green i DVD) neće da podigne sistem, prijavi grešku Reboot and Select proper boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and pres a key.
2. Isključim WD Green, ali opet u post screenu kada učitva AHCI drive na popsu nema više SSD-a (ostane vidljiv samo WD Blue i DVD) - očigledno se na SSD zezne MBR i neće da boota OS.
Moguće da matična ploča ima bugovit sata/ahci kontroler ili neki bug u biosu ili postoji neko ograničenje.