SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 734.846
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
17 godina
SSD-škola

Ne znam više šta se događa, ne mogu da nađem uzrok, zahebajem se već 5 dana da upogonim diskove ali ne ide.

Dođem sa posla, pa provedem dobar dio dana i noći da riješim problem i svaki puta legnem frustriran jer neće da radi.

Ovako stvari stoje, imam SATA DVD, 2 SATA hard diska (500 GB  Blue i 2TB Green) i ovaj novi Samsung 850 Evo 250GB.

Matična je Biostar TA790GXBE i flashao sam bios na matičnoj na najvojniji koji su stavili na Biostar stranici koji kao rješava eventalne probleme kada AHCI RAID mode neće da radi, no nije pomoglo.

Defaultne postavke u Biosu su za hard diskove NATIVE IDE, a AHCI se mora podešavati u Soutbridge opcijama. 

Kada stavim u AHCI mode, instaliram sistem na SSD eventualno normalno sa njime može raditi samo još jedan disk i to samo WD Blue, (sveukupno su tada spojeni DVD, SSD i taj WD Blue) a kada prikopčam još WD Green, SSD nestane sa popisa diskova i tada se dešava sranje jer mu se tada najvjerojatnije pokvari MBR, i nema šanse da se OS boota nakon toga. Nakon toga isključim WD Green, pokrenem pc i opet sranje nema ga u popisu boot device, a čak kada sve isključim i ostavim SSD samog stanje ostane isto jer SSD više nije prepoznatljiv. Nestane sa popisa diskova, nema ga više u boot priority. Ponovno pokušam instalirati OS na njega i formatirati ali ga OS instalacije ne prepoznaje, kao da disk nije ni priključen. Nakon toga mogu raditi što god hoću u Biosu (čak će ga Bios i prepoznati) ali nema šanse da ga OS pri instalaciji više prepozna. 

Dalje sam pokušao mjenjati mjesta na sata konektorima i stavljao sam ga u svaki i bez obzira desi se isto. 

Googlao sam i pronašao informaciju da MBR podržava diskove do 2 TB i do 4 particije što kod mene nebi trebalo biti problem jer SSD ima stamo jednu particiju, WD Blue 2 particije po 250 GB i WD Green 2 TB samo 1 particju, sveukupno 4 particije. 

Pokušao sam i da WD Blue stavim kao sistemski, instaliram OS, ubacim WD Green (sve u AHCI) i rade diskovi, no kada ubacim SSD, u Device Manageru je prepoznatljiv, u My Pc ga nema, a u Disk Managementu neće da ga učita. 

TLDR,

1. Postavljen je AHCI mod, na SSD instaliran OS, nakon toga SSD je u Biosu postavljen kao first boot device, spojen je WD Blue i sve radi normalno, ali kada na kraju prikopčam WD Green, nešto se zezne. U post screen kada učitava AHCI drive sa popisa nestane SSD (ostanu vidljivi WD Blue, WD Green i DVD) neće da podigne sistem, prijavi grešku Reboot and Select proper boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and pres a key.

2. Isključim WD Green, ali opet u post screenu kada učitva AHCI drive na popsu nema više SSD-a (ostane vidljiv samo WD Blue i DVD) - očigledno se na SSD zezne MBR i neće da boota OS. 

Moguće da matična ploča ima bugovit sata/ahci kontroler ili neki bug u biosu ili postoji neko ograničenje. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SSD-škola

Da nastavim problematiku, testirao sam dva dana razne kombinacije i zasada se iskristalizirao sljedeći problem sa novim SSD-om Samsung 850 Evo 250 GB.

Ploča ga nekada prepozna ali češće ga ne prepozna, a kada ga prepozna uspijem instalirati OS, radi sve brzo, no često se programi npr firefox ili sam OS smrzne i prestane reagovati. Nakon restarta PC-a, ploča ga više  ne prepoznaje (nema ga na popisu diskova u Biosu), prepozna ga tek ako ga fizički iskopčam i ponovno ukopčam možda 1 u 10 pokušaja restarta PC-a, tada podigne sistem ali opet smrzava u radu i nakon restarta opet jovo na novo. Ostala dva starija diska koja imam rade besprijekorno i bez ikakvih mušica.

Probao sam mjenjati sata kablove, uzeo dva nova, mjenja granu napajanja, ali ostaju i dalje isti simptomi sa SSD-om. Identični su problemi i kada ga priključim samog i kada je u kombinaciji sa 2 stara diska.

Nešto mi liči kao da mu otkaže napon u disku (moguće tvornička greška).

Da li da reklamiram?

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: SSD-škola
Ako je pod garancijom mijenjaj, eventualno mozes dat nekom frendu pa da ga isproba na svom PC-u.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina
djigibao kaže...
Ako je pod garancijom mijenjaj, eventualno mozes dat nekom frendu pa da ga isproba na svom PC-u.

Kupio ga prije 7 dana u Linksu.

16 godina
Defektan je onda, nosi na garanciju.
17 godina
SSD-škola

Nisam se ranije stigao javiti u svezi svoga problema jer sam testirao rad diskova u raznim situacijama. 

Riješio sam problem, SSD nije defektan, radi normalno, nego se ispostavilo da je novi SATA kabal koji sam kupio u Linksu zajedno sa SSD-om neispravan.

Mada sam prvi puta uspio preko tog kabla instalirati sistem na SSD ispostavilo se da gubi konekciju ili ne naliježe ispravno jer s vremenom disk nestane iz popisa diskova u Biosu pa sam dobivao poruke A disk read error occurred Press CTRL+ALT+DEL to restart ili Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key. Također je i Bios matične ploče malo mušičav. Kada je taj novi SATA kabal spojen na bilo koji od diskova desi se problem. 

U slučaju da netko ima sličnih problema a koristi starije ploče sa AMD chipsetima (moja je 790G - Biostar TA790GXBE AM2+), treba isključiti opciju SATA /IDE combined mode.

Postavio sam SATA AHCI i isključio opciju SATA /IDE combined mode, stavio drugi novi SATA kabal i sada SSD radi kao sistemski, WD Blue i WD Green kao storage, DVD je spojen kao i Front panel USB na svih 5 SATA portova. 

Danas ću poslije posla ako stignem instalirati Win updejte i ostale prateće programe i testirati brzine diska na SATA 2 ploči. 

Pozz  

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
boxer kaže...

Nisam se ranije stigao javiti u svezi svoga problema jer sam testirao rad diskova u raznim situacijama. 

Riješio sam problem, SSD nije defektan, radi normalno, nego se ispostavilo da je novi SATA kabal koji sam kupio u Linksu zajedno sa SSD-om neispravan.

Mada sam prvi puta uspio preko tog kabla instalirati sistem na SSD ispostavilo se da gubi konekciju ili ne naliježe ispravno jer s vremenom disk nestane iz popisa diskova u Biosu pa sam dobivao poruke A disk read error occurred Press CTRL+ALT+DEL to restart ili Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key. Također je i Bios matične ploče malo mušičav. Kada je taj novi SATA kabal spojen na bilo koji od diskova desi se problem. 

U slučaju da netko ima sličnih problema a koristi starije ploče sa AMD chipsetima (moja je 790G - Biostar TA790GXBE AM2+), treba isključiti opciju SATA /IDE combined mode.

Postavio sam SATA AHCI i isključio opciju SATA /IDE combined mode, stavio drugi novi SATA kabal i sada SSD radi kao sistemski, WD Blue i WD Green kao storage, DVD je spojen kao i Front panel USB na svih 5 SATA portova. 

Danas ću poslije posla ako stignem instalirati Win updejte i ostale prateće programe i testirati brzine diska na SATA 2 ploči. 

Pozz  

Kabel.

15 godina
SSD-škola

Pozz.

Koliko se isplati uzimati dva ssda od 250GB i staviti u RAID? da rade kao jedan od 500gb,jesu li performanse bolje? Koko znam o raidu zna riknut tu i tamo...al na njemu bi bile igre i office,windows bi bio na svom ssd-u,tako da nikakvi osjetljivi podaci nebi bili na tom ssd-u...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
izvone kaže...

Pozz.

Koliko se isplati uzimati dva ssda od 250GB i staviti u RAID? da rade kao jedan od 500gb,jesu li performanse bolje? Koko znam o raidu zna riknut tu i tamo...al na njemu bi bile igre i office,windows bi bio na svom ssd-u,tako da nikakvi osjetljivi podaci nebi bili na tom ssd-u...

sigurno da jesu bolje, ali pitanje koliko je isplativo, najveća prednost bi bila kod kopiranja velikih datoteka, a kod svakodnevnog rada, neznam dal je ima

nemam za potpis
13 godina
tenac kaže...
izvone kaže...

Pozz.

sigurno da jesu bolje, ali pitanje koliko je isplativo, najveća prednost bi bila kod kopiranja velikih datoteka, a kod svakodnevnog rada, neznam dal je ima

Da, mnogo je veća vjerojatnost da će se nešto dogoditi nego da ćeš ti vidjeti bilo kakvu razliku.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
15 godina
SSD-škola

Dali netko koristi  funkciju   Over Provisioning  na svom ssd-u i na koliko ste ju postavili

http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/whitepaper/whitepaper05.html

dnl
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
roki kaže...

Dali netko koristi  funkciju   Over Provisioning  na svom ssd-u i na koliko ste ju postavili

http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/whitepaper/whitepaper05.html

kod mene je postavljena na 10%, to bi trebalo biti standardno

nemam za potpis
15 godina
SSD-škola

ja to nisam imao postavljeno nego sam sada malo čeprkao po Radeon ssd guru menadžeru pa sam vidio tu opciju i postavio na 10gb s obzirom da je ssd radeon R7 120 gb

dnl
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.1.2016 21:24 (roki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
roki kaže...

preporuceno, 10%

15 godina

Pozdrav, kupio sam Samsung 850 evo i instalirao na njega Win 10.

Pitanje, je li postoji način da prebacim na AHCI mod naknadno jer pokušava sam mijenjati u biosu pa mi se samo komp smrzne.

17 godina
Zvonimir Zubić kaže...

Pitanje, je li postoji način da prebacim na AHCI mod naknadno jer pokušava sam mijenjati u biosu pa mi se samo komp smrzne.

Probaj

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2795928/switch-ide-ahci-windows.html

15 godina
Zvonimir Zubić kaže...

Najjednostavniji način ti je da u run upišeš msconfig i pod boot odabereš safe boot. Nakon restarta ideš u bios i prebaciš na AHCI i windows će ti se prvi puta učitati u safe modu. Ponovno ideš na msconfig i makneš safe boot i restart. To je to.

nemam za potpis
10 godina
neaktivan
SSD-škola

Jedno pitanje posto sam kupio Samsung 850 pro 256 gb, i stavio Windows 7 x64, da li sada trebam ugasiti hiberfile tj hibernaciju, posto ju nikad ne koristim  nevidim smisao imatu ju upaljenom,molim neki konkretan odg, da li ima neke razlike u brzini ako ju ugasim ili da ostavim upaljenu, te me zanima page file koji mi automatski stavi na 16 gb te kojeg sam naknadno ugasio, da li je to u redu posto imam 16 gb rama kojeg nikad ne napunim do kraja,ili da recimo stavim na nekih 2 -4 gb da li bi to bilo u redu,molim odg,unaprijed hvala na odgovorima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Barracuda727 kaže...

Jedno pitanje posto sam kupio Samsung 850 pro 256 gb, i stavio Windows 7 x64, da li sada trebam ugasiti hiberfile tj hibernaciju, posto ju nikad ne koristim  nevidim smisao imatu ju upaljenom,molim neki konkretan odg, da li ima neke razlike u brzini ako ju ugasim ili da ostavim upaljenu, te me zanima page file koji mi automatski stavi na 16 gb te kojeg sam naknadno ugasio, da li je to u redu posto imam 16 gb rama kojeg nikad ne napunim do kraja,ili da recimo stavim na nekih 2 -4 gb da li bi to bilo u redu,molim odg,unaprijed hvala na odgovorima.

Ja sam to pogasio, osim page file jer imam 4GB RAM, pa mi je prilikom pokretanja modernih igara javljao problem sa low memory. 

Ako ne koristiš neke memorijski pretjerano zahtjevne programe možeš ugasiti. Ako bude problema sistem će ti automatski prilikom pokretanja prijaviti grešku pa onda povećaj page file. 

Također sam isključio i system restore koji zauzme nekoliko gigabajta, ko ga hebe jer mi do sada skoro nikada nije pomogao, ako i nešto i zeznem brzo napravim clean install. 

17 godina
Barracuda727 kaže...

Ako nemaš neku realnu potrebu za hibernacijom (tipa, radiš na poslu u brdo apliakcija, baciš stroj u hibernaciju, dođeš doma i upališ i radiš dalje), ne treba ti. Dizanje iz hibernacije ne ubrzava baš nešto rad za razliku od HDD-a.

10 godina
neaktivan
SSD-škola

Dobro ok hvala na brzim odgovorima , i jos me zanima da li treba ugasiti i defregmantaciju ili da ostane upaljena?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Barracuda727 kaže...

Dobro ok hvala na brzim odgovorima , i jos me zanima da li treba ugasiti i defregmantaciju ili da ostane upaljena?

Obavezno ugasiti.

17 godina
SSD-škola

Je li tko primijetio da mu ssd u laptopu ima više temperature nego što je to mehanički disk imao? Mehanički disk je nekad imao oko 35°C, dok ssd ima oko 43°C u istoj situaciji. Da li je ok moja teorija da ssd ima više plastike i drugih nealuminijskih materijala koji više zadržavaju toplinu i slabije se hlade nego što je to slučaj kod mehaničkog?

0 0 hvala 0
17 godina
denix kaže...

Je li tko primijetio da mu ssd u laptopu ima više temperature nego što je to mehanički disk imao? Mehanički disk je nekad imao oko 35°C, dok ssd ima oko 43°C u istoj situaciji.

Normalno je to, ništa strašno.

9 godina
SSD-škola

Pozdrav! Ako mi mi netko moze nesto objasnit bilo bi super... Dakle Kupio sam Intel 535 120gb SSD  i htio sam stavit na njega windows 7 dok ovaj HDD koji sam do sad imao i na kojem je windows  formatirat i nakon instalacije windowsa na SSD i vratit taj HDD... ali sam dosao do problema kad sam trebao formatirat C particiju i nisam uspio (imam samo C particiju)... Onda sam odlucio instalirat Windows na SSD a ovaj HDD formatirat na nekom drugom kompu ili poslje izvadit SSD pa formatirat HDD... Imao sam jedan cd sa windowsom u kojem sam bio uvjeren da je 64 bitni windows ali na kraju je 32bitni sto nezelim jer imam 8gb RAM..... dakle ako mi moze netko dati upute kako: 1.Formatirat stari HDD na kojem je sadasnji windows 7 64 bitni.

2. Formatirat SSD na kojem je Windows 32 bitni- 3. Instalirat Windows 10 64 bitni na SSD jer sam odlucio stavit njega... Pozdrav! Ako moze neki brzi odgovor...

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.1.2016 17:46 (Fly598).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Fly598 kaže...

Pozdrav! Ako mi mi netko moze nesto objasnit bilo bi super... Dakle Kupio sam Intel 535 120gb SSD  i htio sam stavit na njega windows 7 dok ovaj HDD koji sam do sad imao i na kojem je windows  formatirat i nakon instalacije windowsa na SSD i vratit taj HDD... ali sam dosao do problema kad sam trebao formatirat C particiju i nisam uspio (imam samo C particiju)... Onda sam odlucio instalirat Windows na SSD a ovaj HDD formatirat na nekom drugom kompu ili poslje izvadit SSD pa formatirat HDD... Imao sam jedan cd sa windowsom u kojem sam bio uvjeren da je 64 bitni windows ali na kraju je 32bitni sto nezelim jer imam 8gb RAM..... dakle ako mi moze netko dati upute kako: 1.Formatirat stari HDD na kojem je sadasnji windows 7 64 bitni.

2. Formatirat SSD na kojem je Windows 32 bitni- 3. Instalirat Windows 10 64 bitni na SSD jer sam odlucio stavit njega... Pozdrav! Ako moze neki brzi odgovor...

Trebalo bi biti jednostavno.

Sprzis 64-bitni windows na dvd, bootas s njega i na onom dijelu gdje biras na koju particiju zelis instalirati Windowse formatiras oba diska (clean/erase ili kako se vec zove opcija), obrises sve particije i onda ih kreiras kako te volja, odaberes SSD za instalaciju i to je to.

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.1.2016 18:39 (OriginalEXE).
9 godina
SSD-škola

Dakle na usb imam windows 10.... Znaci stavim i HDD I SSD.... Pod boot 1. stavim usb,pod 2. SSD i pod 3. stavim HDD.

Kada budu opcije gdje stavit formatiram i SSD I HDD i instaliram Windows na SSD ?...

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
Fly598 kaže...

Dakle na usb imam windows 10.... Znaci stavim i HDD I SSD.... Pod boot 1. stavim usb,pod 2. SSD i pod 3. stavim HDD.

Kada budu opcije gdje stavit formatiram i SSD I HDD i instaliram Windows na SSD ?...

Tocno tako.

WordPress ❤
9 godina
SSD-škola

Pozdrav! Evo sad sam pokusao i desio se jedan problem... Dakle postavio sam SSD I HDD i ustekao USB... I mislio sam stavit onako znaci pod Boot 1 usb pod 2 SSD i pod 3 HDD...Ali mi u Boot opcije prikazuje samo usb verbatim storage,UEFI Verbat storage i Intel SSD.... Nema HDD...Prije sam bio stavio HDD I SSD na sata 3 prikljucke i pokazivalo je samo HDD i ova dva Verbatima a SSD ne... sad sam Stavio hdd na sata 2 i ne prikazuje ga... Prikazuje ga pod advanced da je prikljucen na sata 2 i ssd na sata 3.... sad neznam dali sto da stavim pod boot option jer na hdd i ssd su windowsi a ja bi ih htio formatirat i stavit na SSD,i ako mi netko moze reci zasto su dva ova verbatima uefi i usb..

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2016 15:09 (Fly598).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Obavezno si stavi u BIOS>Sata postavke na AHCI.

BTW: popuni si u profilu opciju Moj PC.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice