1 | Petrol |
---|---|
18 | Agility |

1 | Petrol |
---|---|
18 | Agility |
dodaj još pa uzmi vertex 3, ne nih ništa ispod vertexa gledao od ocz-a, razlog, bolja memorija
Ja ne bih ni jedan od navedenih gledao(OCZ itd).
Best Buy:
PS:
OCZ Vertex 4 nije Indilinx baziran već Marvell(nabrijani)
bok
kako nemam apsolutno nikakvog iskustva u ssdovima, trebala bi mi pomoc
vec imam eksterni disk od 1TB, i planiram kupiti novi komp pa neznam dal mi je bolje da uzmem hdd od 2 TB, ili 1TB i ssd od recimo 60-90GB
isplati li se imati ssd? hoce li trajati recimo 6-7 godina? da li na njega ide samo os, ili mogu ici i programi i slicno?
bok
kako nemam apsolutno nikakvog iskustva u ssdovima, trebala bi mi pomoc
vec imam eksterni disk od 1TB, i planiram kupiti novi komp pa neznam dal mi je bolje da uzmem hdd od 2 TB, ili 1TB i ssd od recimo 60-90GB
isplati li se imati ssd? hoce li trajati recimo 6-7 godina? da li na njega ide samo os, ili mogu ici i programi i slicno?
- trajat će 6-7 godina ako je ispravan / treba samo voditi računa da ssd-ovi boluju od pada performansi, a posebno oni koji imaju asinkronu memoriju - ipak taj pad performansi ipak čini ssd i dalje bolji od hdd-a, samo kupac ima dojam da perfomanse nisu one koje je kupio. veliku ulogu igra i kontroler.
- isplati se uzimat ssd ako voliš ekstremnije performanse budući da računalo s hdd-om radi sasvim dobro, tako da izbor ssd-a ili hdd-a ovisi samo o tebi
- na ssd se može instalirati bilo što, ovisno o njegovom kapacitetu, a korisnici (najčešće onim s manjim kapacitetom) često instaliraju OS i programe te eventualno igre, dok multimedija ide na drugi disk
- prednost ssd-a na hdd-om je primarno u pristupu, pa se performanse najbolje vide pri paljenju i gašenju računala te otvaranju programa i učitavanju...
Pozdrav,
Pošto sam danas kupio ssd Corsair Force 3 120 GB zanima me što sve trebam napraviti da bi što dulje trajao. Ja sam napravio sve postupke koji su navedeni na ovoj stranici pa ako neko ima neku ideju ili neku kritiku na ove postupke neka mi napiše.
Hvala unaprijed.
evo da javim kako i meni padaju performanse na ssd-u, a imam ga tek par mjeseci,tako da se sve mislim koliko je pametno ulagat u ssd koji će nakon nekog vremena imat performanse kao i hdd
evo da javim kako i meni padaju performanse na ssd-u, a imam ga tek par mjeseci,tako da se sve mislim koliko je pametno ulagat u ssd koji će nakon nekog vremena imat performanse kao i hdd
Ostavite SandForce kontrolere i njihove veće brzine te pogledajte alternativu Marvell i Samsung MCX 3-Core. Alernativa i nakon torture nekompresiranim podacima ima jednake brzine, međutim sam brzine zapisivanja nisu na nivou SF-a.
Ostavite SandForce kontrolere i njihove veće brzine te pogledajte alternativu Marvell i Samsung MCX 3-Core. Alernativa i nakon torture nekompresiranim podacima ima jednake brzine, međutim sam brzine zapisivanja nisu na nivou SF-a.
nije stvar u kontroleru, stvar je u memoriji, o tome sam pisao više puta
konkretno mushkin cronos ima asinkronu memoriju, a mushkin cronos deluxe sinkronu. Pad performansi je znatan kod ovog prvog nakon punjenja prostora, a ovaj drugi je skuplji
nažalost proizvođači ne pišu koji su jedni, a koji drugi pa se treba informirati...
evo moje provjere:
modeli s sinkronom memorijom:
Mushkin Chronons Deluxe
A-DATA S511
Corsair Force GT
Kingston HyperX
OCZ Vertex 3
Kingston SSD Now KC100
Mach Xtreme MX-DS Turbo
modeli s asinkronom memorijom:
Mushkin Chronons
A-DATA S510
OCZ Agility 3
Corsair Force Series
Corsair Force Series 3
Mach Xtreme MX-DS Fusion
(dakle ova kategorija podložna je padu performansi)
- provjeriti sve prije kupnje
Dali novi dolaze formatirani i ako ne u koji format da formatiram za win 7?
nije stvar u kontroleru, stvar je u memoriji, o tome sam pisao više puta
konkretno mushkin cronos ima asinkronu memoriju, a mushkin cronos deluxe sinkronu. Pad performansi je znatan kod ovog prvog nakon punjenja prostora, a ovaj drugi je skuplji
nažalost proizvođači ne pišu koji su jedni, a koji drugi pa se treba informirati...
evo moje provjere:
modeli s sinkronom memorijom:
Mushkin Chronons Deluxe
A-DATA S511
Corsair Force GT
Kingston HyperX
OCZ Vertex 3
Kingston SSD Now KC100
Mach Xtreme MX-DS Turbo
modeli s asinkronom memorijom:
Mushkin Chronons
A-DATA S510
OCZ Agility 3
Corsair Force Series
Corsair Force Series 3
Mach Xtreme MX-DS Fusion
(dakle ova kategorija podložna je padu performansi)
- provjeriti sve prije kupnje
Modeli sa sinkronom memorijom također gube na performansam i nakon TRIMA, doduše ne kao asikroni, ali opet to nije ni čudno, jer asinkroni su jeftiniji i sporiji. Moj post se isključivo odnosio na nemogućnost SF da barata nekompresiranim podacima.
Cijena SSD jest visoka isključivo zbog NAND memorije, kontroler i cache(ukolikom ima) ne igraju veliku ulogu.
Modeli sa sinkronom memorijom također gube na performansam i nakon TRIMA, doduše ne kao asikroni, ali opet to nije ni čudno, jer asinkroni su jeftiniji i sporiji. Moj post se isključivo odnosio na nemogućnost SF da barata nekompresiranim podacima.
Cijena SSD jest visoka isključivo zbog NAND memorije, kontroler i cache(ukolikom ima) ne igraju veliku ulogu.
gube, ali je jedno zanemariv gubitak, a drugo je kada ti prepolovi brzinu pisanja
tvoj komentar je bio da se ostavimo kontrolera, a on nije izgubio performanse zbog kontrolera
gube, ali je jedno zanemariv gubitak, a drugo je kada ti prepolovi brzinu pisanja
tvoj komentar je bio da se ostavimo kontrolera, a on nije izgubio performanse zbog kontrolera
Ja ne znam šta vi očekujete, koliko para toliko muzike. Kada tražite preporuke, tražite SSD-ove koji malo koštaju, a da su ujedno i najbrži i pouzdani, za trenutno vrijeme gotovo nemoguće.
Što se tiče dotičnog kolege sa padom brzina, ne znam koji SSD koristi tj. nisam gledao, ukoliko ima A nand, tada je zbog toga.
Bile ili ne zanemarive brzine one se moraju navesti, jer u protivnom širimo dezinformacije.
Ja ne znam šta vi očekujete, koliko para toliko muzike. Kada tražite preporuke, tražite SSD-ove koji malo koštaju, a da su ujedno i najbrži i pouzdani, za trenutno vrijeme gotovo nemoguće.
Što se tiče dotičnog kolege sa padom brzina, ne znam koji SSD koristi tj. nisam gledao, ukoliko ima A nand, tada je zbog toga.
Bile ili ne zanemarive brzine one se moraju navesti, jer u protivnom širimo dezinformacije.
pa ja se slažem s time, ali sam reagirao na tvoj post koji čovjeku govori nešto sasvim drugo, nešto što nema veze s njegovim problemom
njegov drastičan pad nema veze s kontrolerom SSD-a već njegovom memorijom i pri izboru SSD-a treba na to paziti ako hoćeš da performanse ostanu u okvirima koje si kupio
a to da dobri SSDovi danas koštaju to je potpuno točno
Dali mislite da bi bilo dobro kada bi uzeo ovaj ssd za svoju konfu? Planirao sam na njega stavit winse, a onda na raptora instalirat programe, igre i slično i naravno ostali hardovi za filmove itd. Ili ako mislite da ima neki bolji a da nije puno skuplji slobodno preporučite
Jel padaju performanse ssd-u opcenito s vremenom ili samo ako nesto pises i brises s njega? Jer ako stavim recimo windowse i autocad ili tako neki zahtjevniji program, a sve ostalo na hdd, on zapravo samo cita te podatke. Pa me zanima, padaju li i u tom slucaju preformanse?
Jel padaju performanse ssd-u opcenito s vremenom ili samo ako nesto pises i brises s njega? Jer ako stavim recimo windowse i autocad ili tako neki zahtjevniji program, a sve ostalo na hdd, on zapravo samo cita te podatke. Pa me zanima, padaju li i u tom slucaju preformanse?
padaju s vremenom jer se uvijek nešto piše i briše i pounjava prostor. ako ćeš staviti samo windowse na ssd onda ti ssd ni ne treba
recite mi,dali bi valjalo ova dva staviti u RAID0 polje?
http://protis.hr/products/details/ssd-sata-iii-60-gb-adata-s510-25-as510s360gmc/55106
i dali performanse ovise o chipsetu maticne ploce?
Koliko ja znam stavljanjem u RAID polje gubi se TRIM funkcije te se značajno smanjuje vijek SSD-a
Koliko ja znam stavljanjem u RAID polje gubi se TRIM funkcije te se značajno smanjuje vijek SSD-a
http://www.anandtech.com/show/5136/intel-to-add-trim-support-for-raid-0
http://www.techspot.com/news/46364-intel-adding-trim-support-for-ssds-in-raid-0-with-rst-115.html
Vjerojatno trebas kod instaliranja Win 7 u jedom trenutku ubacit CD od MBO i instalirat drivere za AHCI (ali nemoj me uzimat 100% za rijec)
Vjerojatno trebas kod instaliranja Win 7 u jedom trenutku ubacit CD od MBO i instalirat drivere za AHCI (ali nemoj me uzimat 100% za rijec)
windows 7 bi trebao podržavati nativno ahci, sad može se pokušati ta opcija, ali mislim da je to do Win problem
možda bi se mogao i nadograditi bios ako nije zadnja verzija
win 7 ima svoje ahci drivere,a driverima od čipseta nakon instalacije winsa instaliraš po potrebi intelove ahci drivere
Može netko objasnit točno kak da to sve napravim?
Može netko objasnit točno kak da to sve napravim?
0. postavi u biosu na ahci
1. snimi ahci driver na usb ili cd
2. pokreni instalaciju windowsa
3. kada dođeš dio prikazan na slici otiđi na opciju load driver (označio sam na slici)
4. vidi možeš li učitati driver s usb-a ili cd-a
5. nastavi s instalacijom windowsa (vidi dalje što nudi jer to nisam nikada radio s win 7)
mislim da ti windowsi, bios ili firmware ssd-a nisu ok