OCZ Agility 3 jeste jedan od najpovoljnijih SSD-a (i ovo za brzinu je tačno da se neće primjetiti razlika u poređenju s najbržim drivovima) ali nije pouzdan kao Samsung 830 ili Crucial M4.
SSD-škola
- poruka: 3.091
- |
- čitano: 734.526
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Di tog Cruciala ima dostupnoga kod nas? Nabava ništa neizbacije! (ako sam dobro upisao)
Šta uzeti do 1000kn? tnx
Chipoteka ima model od 64GB za cca. 900kn
Osobno imam Mushkina i svaka preporuka!
Also, Intelov SSD na AMD 790X? Sane or insane idea?

neče se ništa promjenit, isključi sata kabel WD hdd prije instalacije os-a na ssd
Also, Intelov SSD na AMD 790X? Sane or insane idea?
- promjena moda kontrolera nema utjecaja na podatke, ali na sys disku windowsi ne dozvoljavaju promjenu (vezano uz driver i zaštitu-aktivaciju, može se uz petljanje..)
- 'Slova' na disku ne postoje, tj Windowsi (MSovski način označavanja HDDa od C:-Z:) im po redosljedu iz BIOSa i ovisno o particiajama (tip particija) dosjeljuju slova, nakon HDDa dodjele optici. Slova su opcionalna-izmjenjiva, ali za SysDisk (install prog.) se slova ne smiju mijenjati, dobar dio programa nebi radio. Podatci ne ovise o slovima (svejedno). Storage disku možeš proizvoljno mijenjati slova.
-Slova A: i B: su isključivo za FDD, ne za diskove.
-Na SSD ćeš klonirati OS ili clean install? Jer o tomu ovisi što možeš napraviti. Ako je clean tad posdesiš kontroler.. za svaki slučaj odspoji stari HDD (zbog boot diska), jer ovisno o redosljedu na koji sata port je spojen, redosljed u BIOSu, pa redosljed u win., može se desiti da win postave boot na stari disk. Win7 defautlnto radi boot disk 100MB i sakrije ga (makne slovo) tako da zapravo drugi disk na kojem je OS postane C: nakona instalacije priključi stari HDD i dobit će slova po redosljedu koja možeš mijenjati po potrebi osim ako na taj disk instaliraš neki prog ili postaviš sys.fileove, tad više ne smiješ mijenjati.
-kloniranje (ghost, acronics..) nisu poželjni za SSD.
Ako zatrebaš bootati stari HDD-OS, tad u BIOSu vratiš trenutnu postavku i promjeniš HDD-order tj da taj disk bude prvi-Boot... Ako bi to moglo zatrebati, prvo sad bez izmjena bootaj sa starog HDDa i priključenim SSDom, da ga win 'prepozna', jer bi naknadno mogao pomaknuti slova - morao bi ga isključivati. (ovako kad ga prepozna, njegova slova postavlja na slobodna mjesta, ne ugura ih npr iza C:..). To nije veći problem ako ti je na starom HDDu sve bilo na C: (sys-app), jer su onda ostala 'slova' samo storage...
Ovisno o veličini SSDa i ideji kako ćeš podesiti OS, mjesto instalacije aplikacija, podatke... svakako za OS-7 ostavi dovoljno mjesta 40GB je realni minimum uz to da paziš gdje ćeš što držati.. normalni SSD se za sad nema smisla dijeliti osim možda temp+swap što bi ovisno o količini RAMa i konkretnoj namjeni PCa moglo biti cca 4-20GB pa tek SSDom većim od 60-80GB ima smisla takav raspored i to opet više ovisli o konkretnom načinu korištenja (nema pravila). Zbog TRIManja i sl. problema može se temp-swap držati na HDDu, ali tad gubiš glavnu prednost-brzinu (mada uz dovoljno RAMa nije osjetno u radu, opet ovisi o konkretnoj namjeni-načunu rada..).
imam pitanje, na netu naglašavaju da AHCI treba upalit prije instalacije operativnog sustava, ja sam u pocetku sa svojim hyperx 120gb ima problem i bia mi je IDE upaljen,i tako sam instalira windowse,a kasnije sam upalia AHCI i brzine su došle na normalu, tj na ono sta kazu da je normalno za kontroler na mojoj ploci, jel to ok il je problem sta su se windowsi instalirali dok je ssd radia u ide-u?
imam pitanje, na netu naglašavaju da AHCI treba upalit prije instalacije operativnog sustava, ja sam u pocetku sa svojim hyperx 120gb ima problem i bia mi je IDE upaljen,i tako sam instalira windowse,a kasnije sam upalia AHCI i brzine su došle na normalu, tj na ono sta kazu da je normalno za kontroler na mojoj ploci, jel to ok il je problem sta su se windowsi instalirali dok je ssd radia u ide-u?
sta se moze achi naknadno upalit?
AHCI se pali u biosu, to nema nikakve veze s windowsima.
ja nisan moga,ide bsod

pogledaj mu "moj pc" zaslužuje metak ako koristi xp lol

pogledaj mu "moj pc" zaslužuje metak ako koristi xp lol
haha dobro kazes metak,ma ja sam probao prebacit sa achi na ide pa mi se nije htio bootat pa zato pitam
Čini mi se da tvoj kontroler može još bolje ,trebalo bi se igrati sa biosom,isključi C1 u biosu.A ja bi možda ako ništa ne uspije instalirao ponovo u ahci.
na šta misliš pod C1? btw mislim da reinstalacije nije vrijedna truda, satrat cu se dok sve ponovno sredim...
Neznam
K
Neznam kako je sa Amd ali na mojoj gigabyte ploči C1 je hibernacija cpu.Kad se to isključi,rezultat se poboljša,trebalo bi prostudirati malo bios.Negdje sam čitao da to ima i amd.A i treba isključiti hibernaciju ssd,možda si to već napravio.Trebalo bi na netu upisati tvoj kontroler,ssd i iza toga as-ssd da se vidi nečiji rezultat možda nešto izbaci možda netko ima istu konfiguraciju.
Koji windows koristiš i dali je to zadnji driver za taj kontroler.Ja sam na marvellov kontroler ali ne koristim njegov driver nego Microsoftov driver za kontroler(msahci)
šta misliš pod hibernacija, cool and quiet mi je upaljen da downclocka cpu jer mi pc radi 24/7/365,naravno korisim win7 64bit, i da svi driveri su zadnji kao i firmware za ssd,proguglat cu malo ss-ove al zadnji put kad sam trazia nisam naletia na nista korisno
Da
E
Evo ovo sam našao na internetu ovo je tvoj bios
Enhance Halt State
All processors support the Halt State (C1). The C1 state is supported
through the native processor instructions HLT and MWAIT and requires no
hardware support from the chipset. In the C1 power state, the processor
maintains the context of the system caches.
Ali provaj i ono šta si rekao.
I ovo mi se čini važno dali si ovo promjenio:
SATA3_6 Mode
Use this item to select SATA6 mode. Configuration mode: [Auto] and [Gen2].
The default value is [Gen2]. If SATA6 port is used internally, not eSATA,
please set [Auto] for SATA3 support.
je,pazia sam na to, sve sam sredia u biosu, stavit cu ovaj ahci driver onda
instalira sam, al necu jos restartirat, kad budem javim rezultate
ok
evo sve sam napravia sta sam triba,stavia ahci driver,proba ugasit cool and quiet itd itd... ali brzine ostaju iste, nema veze ssd ionako leti a te brzine se real life ne osjete baš...
btw jel zna tko koliko bi 25nm ssd read/write-a trebao izdržat prije nego se potrosi,jer prilicno sam zahtjevan korisnik i bez obzira na gasenje pagefile-a indexiranja itd svega sta ide za ssd u 970 radnih sati hyperx-a sam ucinia vec 1100gb read-a i 730gb write-a