Promjena HDD-a (Iz PATA u SATA)

poruka: 12
|
čitano: 10.908
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen

Kao što u naslovu piše, želim promjeniti HDD, sada imam WD (model neznam) od 160GB, što je za moje potrebe premalo.

On je PATA HDD, evo i slike konektora.

Kabel kojim povezujem HDD i matičnu ploču je ovaj.

Ako želim prijeći na SATA HDD, što trebam kupiti/promijeniti. Matična je pod "Moj PC".

I DVD ROM mi je PATA, dali bi trebao i njega promjeniti?

Hvala.

R.I.P Tupac 1971. - 1996.

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Re: Promjena HDD-a (Iz PATA u SATA)

Imaš SATA konketore na matičnoj ploči? Koju matičnu ploču imaš? Možeš to pogledati recimo proogramom SIW.

14 godina

Tvoja matična ima 5 sata konektora(vidi sliku).Ti bez problema možeš kupiti Sata HDD i ostaviti ovaj PATA.Znaši ubaciš HDD u ladicu za diskove,spojišsata podatkovni kabel i napajanje(većina novih diskova ima sata napajanje).Zatim ti ostaje particioniranje i to je to.Ako želiš izbaciti PATA hdd,smo ga odspoji,pržilicu ne trebaš dirat

ako sam ti ikako pomagao,stisni hvala\\\\\\\\\\\\http://life-is-hard.co.cc

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

@mabksa očito je da ima sata konektore ako ima matičnu iz Moj PC btw. nice info za ovaj program

Tebi treba normalni sata hard disk i sata kablo. Označio sam na slici tvoje matične sata konektore; dakle jednostavno povežeš disk sa matičnom preko kabla i to je to..

EDIT: evo kolega me pretekao. :)

sata kabal sata kabal
sata konektori na matičnoj sata konektori na matičnoj
90% žena je nezadovoljno svojim seksualnim životom, što je i normalno jer ja ne mogu da stignem na sve strane.
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.12.2011 17:01 (Bellatrix).
Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
moderator
footballer kaže...

Ako želim prijeći na SATA HDD, što trebam kupiti/promijeniti. Matična je pod "Moj PC".

I DVD ROM mi je PATA, dali bi trebao i njega promjeniti?

Hvala.

DVD ROm ne moras menjati ako je ispravan. Inace osim kupovine diska i SATA kabela, nista ne trebas menjati (kupi kvalitetan SATA kabel koji ima metalne osigurace za ucvrstivanje)

Trenutnu instalaciju (pretpostavljam da imas dvije particije) mozes klonirati odnosno presjeliti na novi HDD pomocu Acronisa.

Kako prebaciti BUG DVD u DivX da mi stane na obicni CD. (probao sam sa Dr DivX ali nejde)
16 godina
moderator
Bellatrix kaže...

@mabksa očito je da ima sata konektore ako ima matičnu iz Moj PC btw. nice info za ovaj program

Uopće mi nije palo na pamet to pogledati. {#}

14 godina
odjavljen

Dečki puno vam hvala, ko uvijek sve znate :)

Kada stavim HDD u komp, da ostavim na ovom WD-u Windowse? Da ga koristim kao Sistemski disk (nešto tipa SSD)?

R.I.P Tupac 1971. - 1996.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
footballer kaže...

Kada stavim HDD u komp, da ostavim na ovom WD-u Windowse? Da ga koristim kao Sistemski disk (nešto tipa SSD)?

SSD nije kratica za sistem disk ili nešto takvo nego Solid State Drive.

Oni nemaju pokretne dijelove kao normalan HDD, imaju čipove umjesto ploča i zato su puno brži od HDD-a.

Razlog zbog kojih ih se koristi kao sistemski disk je njihov mali prostor.

Što se tiče pitanja, nemoj, SATA je brži pa je bolje imat Windozere na njemu.

Lipstick junkie be funky all he wanty
16 godina
moderator
footballer kaže...

Preporučio bih ti da sve staviš na novi disk - sigurno će biti osjetno brži i onda nema smisla da s novim, bržim diskom, vrtiš prenakrcane Windowse na starom. {#} Zapravo bih ti preporučio da stari disk privremeno odspojiš, potom instaliraš Windowse na novi pa tek onda spojiš stari disk. To je zato da ti boot izbornik ne bi ostao na starom disku pa da, ako se nekad u budućnosti sjetiš izvaditi stari disk, da ti se računalo odjednom ne želi pokrenuti, jer se mora pokretati sa starog diska.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
footballer kaže...

Preporučio bih ti da sve staviš na novi disk - sigurno će biti osjetno brži i onda nema smisla da s novim, bržim diskom, vrtiš prenakrcane Windowse na starom. {#} Zapravo bih ti preporučio da stari disk privremeno odspojiš, potom instaliraš Windowse na novi pa tek onda spojiš stari disk. To je zato da ti boot izbornik ne bi ostao na starom disku pa da, ako se nekad u budućnosti sjetiš izvaditi stari disk, da ti se računalo odjednom ne želi pokrenuti, jer se mora pokretati sa starog diska.

Kako sam bio WTF kad mi se to desilo...

Crko mi disk sa boot podatcima i starim windosima, a novi disk je imao glavne windowse...

13 godina

onda ja mogu i na svoju MBO stavit sata (Asus P5GPL-X)

Bilo bi potrebno, al' nije zgodno...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Komunist Izet kaže...

onda ja mogu i na svoju MBO stavit sata (Asus P5GPL-X)

Jasno :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice