Kutak za ljubitelje Formule 1 izdvojena tema

poruka: 30.795
|
čitano: 4.143.255
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Kutak za ljubitelje Formule 1
Posmatrač kaže...
rooswelt1991 kaže...
.....Taj tim će vjerovatno kao i Mercedes ovih godina razvijati bolid "za kvale", i onda imati brutalno dobar bolid za jedan krug, i voziti naprijed i pobjediti, ali će iamti problema kad se nađe u gužvi.

....

Nesto se i ne primijeti da ima bolid samo za jedan krug... Pogotovo sa ovim novim motorom....

kako koji od 2 bolida. Jedan se konstantno bori za prva 2 mjesta, a 2. nemože preć ricciarda 10 krugova. Sad jeli do bolida ili do vozača, zavisi jesi u grupi hamilton hejtera ili simpatizera

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2021 9:28 (MEDO11).
6 godina
volegradele kaže...
Da..mislim da Max ima vise pole positiona i vise je krugova do sad vodio u utrci za razliku od Hamiltona.
Merc je jebena mačka sa 9 života..Totto drzi sve pod kontrolom za sad..ali jedno izljetanje sve to mijenja u sekund!

Meni je fascinantno da Hamilton nakon 7 naslova jos uvjek grabi i bori se kao da ide prema prvom a ne osmom naslovu!

Dobro 8smi mu pak garantira besmrtnost kao GOAT!

To je mentalitet pobjednika koji max jos uvijek nema.....

Vidjelo se i nakon ove trke koliko je kome stalo. Hamilton place max mrtav hladan.....

14 godina
Dobro Max je bio vidno razocaran,on i Honer misle da su pokradeni!

Ali od pocetka s onim gumama su bili osuđeni na poraz..Merc je trenutno koplje iznad!
AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2021 10:51 (volegradele).
15 godina
Kutak za ljubitelje Formule 1

Nisam navijač ni jednog od njih dva. F1 nije samo Hamilton i Verstappen. 3 mjesto Alonsa je meni veći gust vidit nego borba ove dvojice.

Pametan čovjek primjećuje sve. Glup za sve ima poneku zamjerku.
17 godina
Valentin17 kaže...
rooswelt1991 kaže...
tim ugrabiti prednost nad ostalim.

Ovdje očekujem ponovno vidjeti genijalnost Adriena Neweya na djelu, jedinoga čovjeka koji je radio na trkaćem bolidu koji je imao "ground efekt" šasiju.

https://www.goodwood.com/grr/road/news/2016/7/adrian-newey-am-rb-001/

Da, plus on je u prošlosti radio bolide s "ground efektom". Opet preporučam da pročitate njegovu autobiografiju, jedna od boljih stvari koju sam pročitao u zadnjih par godina.

Čovjek je legenda, i baš se pokazuje unutra koliko žrtvuje za sport, i kako je njegovo razmišljanje toliko kritično drugačije od normalnog čovjeka.

Posmatrač kaže...
rooswelt1991 kaže...
.....Taj tim će vjerovatno kao i Mercedes ovih godina razvijati bolid "za kvale", i onda imati brutalno dobar bolid za jedan krug, i voziti naprijed i pobjediti, ali će iamti problema kad se nađe u gužvi.

....

Nesto se i ne primijeti da ima bolid samo za jedan krug... Pogotovo sa ovim novim motorom....

Ne primjeti se zadnju sezonu, gdje ih je RB pritisnuo, pa su morali raditi strašne preinake bolida da bi ponovno mogli pretjecati. Sjetite se početka sezone, ili prošlih sezona, ako bi Merc pao nazad, došao bi do bodova i tu uglavnom ostao. AKo ih se pusti naprijed, pređu sve ostale za skoro 2 kruga. ČAk i ove godine, sjetite se koliko je dugo Alonso držao Lewisa, pa Noris, pa Riki s Bottasom. Čak i zadnju utrku Bottas je toliko dugo vozio iz Ocona.

Brazil je poseban slučaj, zadnja dva zavoja su praktički flatout, i ogromna ciljna ravnina. Tu je do izražaja dolazila snaga motora, ne bolid.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina

Mercedes objavio novog sponzora za 2022. 

14 godina
rooswelt1991 kaže...

Da, plus on je u prošlosti radio bolide s "ground efektom". 

Znam, ovo nisam htio pisati jer se ne mogu sjetiti čiji je to bolid bio.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D
16 godina
loky4i4 kaže...

Ma ova sezona je vrh, kad dobiješ par laganih srčanih kroz trku znaš da je to to. Jedva čekam utrku ali jedva čekam i vidjeti iduću sezonu, Russel sigurno neće puštati Verstappenu kao Lewis, Norris, Sainz i Lecler ak budu konkurentni joj  bit će svega.

Ma vrh sezona vrh utrka vrh vrh politika i prepuvanje.. samo na kraju morat ću na nekim sedativima gledati urku.

Ovo je najjači sport na svijetu! 

15 godina
Valentin17 kaže...
rooswelt1991 kaže...

Da, plus on je u prošlosti radio bolide s "ground efektom". 

Znam, ovo nisam htio pisati jer se ne mogu sjetiti čiji je to bolid bio.

Ground efekt su činile "side skirts" (suknjice) koje je prvi uveo Lotus 1978, a nakon toga i svi ostali jer su davali masivnu prednost u downforceu. Zabranjeni su 1981 jer su bolidi masovno gubili downforce i izlijetali iz krivina i često ginuli kada bi malo naišli na pasice u zavoju (budući da se efekat oslanjao na to da su suknje (obrnuta bočna krila) skoro dodirivale cestu čineći neku vrsta štita od curenja zraka, a naravno kada naletiš na pasicu bolid se digne i gubiš taj štit i ode zrak ode downforce). Dok ova moderna verzija neće imati tu manu, jer je na drugačiji način odrađeno.

14 godina
AFARON kaže...

Dobro jutro, mislio sam na to da ne znam za koju momčad je točno Newey radio bolid sa "zemljanim" efektom.

6 godina
rooswelt1991 kaže....
Posmatrač kaže...
rooswelt1991 kaže...

....

Ne primjeti se zadnju sezonu, gdje ih je RB pritisnuo, pa su morali raditi strašne preinake bolida da bi ponovno mogli pretjecati. Sjetite se početka sezone, ili prošlih sezona, ako bi Merc pao nazad, došao bi do bodova i tu uglavnom ostao. AKo ih se pusti naprijed, pređu sve ostale za skoro 2 kruga. ČAk i ove godine, sjetite se koliko je dugo Alonso držao Lewisa, pa Noris, pa Riki s Bottasom. Čak i zadnju utrku Bottas je toliko dugo vozio iz Ocona.

Brazil je poseban slučaj, zadnja dva zavoja su praktički flatout, i ogromna ciljna ravnina. Tu je do izražaja dolazila snaga motora, ne bolid.

Ali zar za ovu sezonu nisu izasla nova pravila oko aerodinamike koja su vise isla na ruke RB nego mercedesu?

14 godina

Jesu da, ali to su bile standardne manje izmjene koje svake godine rade ovako ili onako te nekome dođe bolje, nekome lošije. Nagodinu su na redu drastične "generacijske" promjene.

17 godina

Koje će opet pogodovati onima koji su otišli najdalje i ove generacije - Mercedes i Red Bull. Možda vidimo manji napredak Mclarena i Ferrarija, ostali će nastaviti biti treća liga.

16 godina
Korny1603987 kaže...

Koje će opet pogodovati onima koji su otišli najdalje i ove generacije - Mercedes i Red Bull. Možda vidimo manji napredak Mclarena i Ferrarija, ostali će nastaviti biti treća liga.

Ferrarijev motor je najbrzi u zadnjih par utrka 0-200 konstantno tako da je to dobar znak.

Alpine je takoder podigao race pace znacajno

17 godina
Korny1603987 kaže...

Ne nužno, uvijek kod velikih promjena se zna desiti da izleti momčad od koje se to baš ne očekuje.

Pa RB i Mercedes su ti najbolji pokazatelji toga. A da ne spominjem ekipe tipa Brown.

Sezonu prije uvođenja Hybrida, Mercedes se vukao po sredini tabele, Čak ni MSC ga nije uspio voziti pošteno.

Tad je RB ubijao, a McLaren i Ferrari su im praktički bili jedina konkurencija.

Sad imamo situaciju da su Ferrari i McLaren nigdje, a RB i Mercedes dominiraju.

Ja sam uvjeren da će Ferrari i (pogotovo) Mclaren biti super jaki sljedeće sezone. Oni jednostavno nisu morali toliko se jako fokusirati na ovu sezonu, koliko su mogli na sljedeću.

Merc i RB i ovoj bespoštenoj brobi sigurno gube žestoka sredstva i u razvoju ovogodišnjeg bolida.

Plus, ne zaboravite da je ovo prvi put da se ograničava i broj sati u zračnom tunelu plus radu u CFD-u. Mercedes će imati najmanje toga, a onda ostali iza njega više i više.

Nebi ja otpisao ni Alpine, kao ni Aston. Aston se brutalno puno pojačao u smislu osoblja. Pokupovali su pola seniorski inžinjera iz Merca i RB-a.

Alpine sigurno nije toliko puno uložio u razvoj branda, da bi se zadovoljili sredinom tablice.

Haas je uspio srediti da jedan od glavnih inžinjera iz Ferraria dođe kod njih početkom sljedeće godine, dok je Williams prvi put počinje sezonu bez ikakvog utjecaja obitelji Williams.

Ja očekujem da će sljedeća sezona opet biti show kao i ova. Alfa Williams i Haas bi trebali biti bliže jedni drugima, a svi ovi iznad, imaju jako dobru šansu za vrh...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
Mitch kaže...

Ferrarijev motor je najbrzi u zadnjih par utrka 0-200 konstantno tako da je to dobar znak

Mogu znati otkuda ti taj podatak?

ps. po meni to znači baš ništa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.12.2021 10:27 (Valentin17).
15 godina
Valentin17 kaže...
Mitch kaže...

Ferrarijev motor je najbrzi u zadnjih par utrka 0-200 konstantno tako da je to dobar znak

Mogu znati otkuda ti taj podatak?

ps. po meni to znači baš ništa.

Slažem se s kolegom Valentinom. Kao da je motor jedini faktor u konstataciji "0-200"...

14 godina
rooswelt1991 kaže...
Korny1603987 kaže...

Ne nužno, uvijek kod velikih promjena se zna desiti da izleti momčad od koje se to baš ne očekuje.

Pa RB i Mercedes su ti najbolji pokazatelji toga. A da ne spominjem ekipe tipa Brown.

Sezonu prije uvođenja Hybrida, Mercedes se vukao po sredini tabele, Čak ni MSC ga nije uspio voziti pošteno.

Tad je RB ubijao, a McLaren i Ferrari su im praktički bili jedina konkurencija.

Sad imamo situaciju da su Ferrari i McLaren nigdje, a RB i Mercedes dominiraju.

Ja sam uvjeren da će Ferrari i (pogotovo) Mclaren biti super jaki sljedeće sezone. Oni jednostavno nisu morali toliko se jako fokusirati na ovu sezonu, koliko su mogli na sljedeću.

Merc i RB i ovoj bespoštenoj brobi sigurno gube žestoka sredstva i u razvoju ovogodišnjeg bolida.

Plus, ne zaboravite da je ovo prvi put da se ograničava i broj sati u zračnom tunelu plus radu u CFD-u. Mercedes će imati najmanje toga, a onda ostali iza njega više i više.

Nebi ja otpisao ni Alpine, kao ni Aston. Aston se brutalno puno pojačao u smislu osoblja. Pokupovali su pola seniorski inžinjera iz Merca i RB-a.

Alpine sigurno nije toliko puno uložio u razvoj branda, da bi se zadovoljili sredinom tablice.

Haas je uspio srediti da jedan od glavnih inžinjera iz Ferraria dođe kod njih početkom sljedeće godine, dok je Williams prvi put počinje sezonu bez ikakvog utjecaja obitelji Williams.

Ja očekujem da će sljedeća sezona opet biti show kao i ova. Alfa Williams i Haas bi trebali biti bliže jedni drugima, a svi ovi iznad, imaju jako dobru šansu za vrh...

Upravo sam i ja toga mišljenja.

Mislim da će se situacija na vrhu zaoštriti jer će se Mercedesu i RBR-u priključiti gotovo sigurno Ferrari i McLaren.
Baš nekako kako si i ti opravdavaš to i ja mislim od sredine ove sezone.

Nisu kriminalno loši kao lani, fajtaju se tu negdje za 3./4. mjesto u konstruktorima i sigurno su silna sredstva i maximalni fokus usmjerili na iduću sezonu.

Pa jadni Haas spaja kraj s krajem za ovu godinu, od značajnijih promjena je bilo kad je (mislim) tek na Spa Mick dobio sjedalo po njegovoj mjeri.

Sad su objavili da ne znaju kako će pokrpati bolide za Abu Dhabi jer im fali rezervnih dijelova nakon ovog debakla u S. Arabiji.

Također i ovo što si rekao. Da nije došla 2014. era turbo-hybrida koju je Mercedes spremno dočekao dominantnim motorom, možda bi još koju godinu RBR dominirao s Vettelom.

Možemo biti samo sretni što je ova brutalna sezona prekrasna uvertira za ono što nas čeka nagodinu.

A tu je i pandemija odigrala svoje jer je postponala jako puno toga te su imali kud i kamo više vremena za fine-tuning 2022. bolida.

Sve u svemu možemo biti sretni i zahvalni (kao u svijetu nogometa Messi/Ronaldo) što imamo privilegiju gledati ovakvu sezonu, kao uvod u ono što ne znamo što nas čeka.

Samo da to sve FIA isprati poštenim i adekvatnim pravilima. Kako je netko ranije konstatirao, vrlo je vjerojatno da će Massi i ekipa imati još puno propusta u idućoj sezoni dok ne pohvataju sve konce.

A i vozači dok ne ukrote nove bolide. Jedno je sigurno, njima će trebati puno manje vremena jer su to yebeni genijalci i odrađuju svoj posao puno bolje od FIA-e i ekipe.

Batllelog: sudy_freak | Steam: sudy_freak | PUBG: slav_baba_yaga
14 godina

Meanwhile, jedan prekrasno odrađen video s prilično puno detalja

Meni je ovo otkrilo podosta novih stvari koje nisam znao pa vrijedi pogledati.

17 godina

Jučer je službeni kanal na YT-u objavio solidan intervju Patom Symondsom, koji je godinama bio glavni inžinjer u mnogim timovima, i sad je na čelu te organizacije za pravila.

Baš je objasnio kako im je puno pomogla ova godina dodatna, jer su istražili "kako se pravila mogu shvatiti od strane timove", i čak su išli s mišlju kako naći loophole.

Objasnio je gdje su bili striktni, a gdje će dati tvorene ruke inžinjerima da improviziraju.

Brutalan mi je komentar koji je dao "ja imam 12 inžinjera, i moram nekako nadmudriti tisuće koji rade godinama kako tražiti loophole". 

Uglavnom, jedva čekam sljedeću godinu, jer stvarno ne kužim kako će Drs izgledati na ovim valovitim zadnjim krilima...

17 godina
sudy_freak kaže...

Meanwhile, jedan prekrasno odrađen video s prilično puno detalja

Meni je ovo otkrilo podosta novih stvari koje nisam znao pa vrijedi pogledati.

Ovo je odlično odrađeno 

Neke stvari su malo drugačije nego je rekao ( najviše oko sespenzije, pogotovo stražnji dio gdje si je zakomplicirao život pokušavajući istovremeno obasniti suspenziju i skretanje) , neke zaboravio napomenuti (ferrari i Renault za sad imaju drugačiji sistem turbine, ovo je objašnjen "mercedesov" sistem, pa da je dio s gorivom odvojiv, pa i kako radi zapravo sustav pummpi unutar tih mini vrečica s gorivom, onda lean/rich mješavine i slično; napomenuo tek par senzora, a jedan od njih je krivo imenovao; a da ne spominjem volan...) i neke animacije su malo rudimentalne (pri tome mislim na aerodinamiku najviše, ali i recimo i kod objašnjavanja prednjeg krila).

Ali sve u svemu, realno ne postoji bolji, sve na jednom mjestu video. Definitvno preporuka za pogledati :

17 godina
Mitch kaže...
Korny1603987 kaže...

Ferrarijev motor je najbrzi u zadnjih par utrka 0-200 konstantno tako da je to dobar znak.

Alpine je takoder podigao race pace znacajno

Zadnje što sam gledao na F1 kanalu je da je Ferrari dostigao i možda malo prestigao Alpine (Renault) po motoru (još uvijek dosta iza Mercedesa i Honde).
No imaju vjerovatno najbolji optimizirani MGU-K trenutno pa zato jako brzo ubrzavaju...

Ako naprave dobar posao sa aero-om bit će veselje gledati ih konačno blizu/na vrhu sljedeće godine... 🤞🤞🤞

To live is to suffer, to survive is to find some meaning in the suffering. Friedrich Nietzsche
14 godina
Bome ti si jebeno informiran o F1 bolidu kad ispravljas podatke iz videa!👏🙌
AUDIOFIL
17 godina

Ja sam iskreno očekivao na početku sezone da će veliku ulogu u sezoni imati pouzdanost (i novac). I Mercedes i RB su imali dosta velike troškove popravka + nadogradnji ove sezone + motora ko u priči i sve to u "istom" budgetu kao i manji timovi, a opet izgleda su manji timovi najranjiviji. I OK, bilo je utrka s penalima, ali opet se uspjelo doći do podija. Ipak sam očekivao kako je sezona počela da McLaren ima relativno dostojnu brzinu, Ferrari se poboljšavao i mislio sam pred kraj će biti svega. Ispalo da su RB i Mercedes još uvijek 2 sezone ispred. 

Mercedes je izgubio i dosta osoblja. Istina, i RB, ali nekako sam u dojmu da je Mercedes izgubio ljude i u AM i u RB. 

Aston ima love, grade se postrojenja, regrutiralo se brdo ljudi, uskoro bi mogli biti vrlo dobri. Na kraju to ne mora ništa značiti. Imali smo mi Toyote, BMW itd. pa se na kraju ispuhalo. 

In vino veritas
15 godina

kad smo kod brojki, meni je nevjerovatno da vozaci njihovog kalibra imaju vrijeme reakcije 0,3s, to je ENORMNO puno...jedino da im mehanika ne dozvoljava da postignu bolje, odnosno da kasni u odnosu na njihovu reakciju (nesto kao sa DSG-ima) ugl ja dok sam vozio par street raceova, nakon par launcheva treninga bi se ustalio na debelo ispod 0.1s, pa najcesce po 0,0x ili cak nekad 0,00x sekunde. istina sa rucnim mjenjacem, dok frendovi sa DSG-ima su imali gore spomenut problem i bili su na 0,2 u najboljem slucaju

14 godina
volegradele kaže...

Taman mislim nešto tog tipa komentirati kad ono....

17 godina
volegradele kaže...

Dvije godine radio u racing timu. Formula 3.5, Formula ford, i na kraju formula Renault, kao i par trkačih auta 

Ali kao što sam rekao, čisto solidan video.

RuskeGTT kaže...

kad smo kod brojki, meni je nevjerovatno da vozaci njihovog kalibra imaju vrijeme reakcije 0,3s, to je ENORMNO puno...jedino da im mehanika ne dozvoljava da postignu bolje, odnosno da kasni u odnosu na njihovu reakciju (nesto kao sa DSG-ima) ugl ja dok sam vozio par street raceova, nakon par launcheva treninga bi se ustalio na debelo ispod 0.1s, pa najcesce po 0,0x ili cak nekad 0,00x sekunde. istina sa rucnim mjenjacem, dok frendovi sa DSG-ima su imali gore spomenut problem i bili su na 0,2 u najboljem slucaju

Pa zapravo se računa vrijeme reakcije od paljnja svijetla do izlaska bolida iz "boksa". Računaj da je samo kordinacija oka i mišića 0.1, a F1 vozači moraju sami dozirati gas i kvačilo.

Lako je to napraviti kad imaš preko tone i 300ks, malo teže kad imaš ispod i blizu 1000ks i aposlutno nikakve pomoći elektronike.

Plus kad uspoređuješ ovo svoje, to je vjerovatno kad znaš kad će biti "zeleno", odnosno kad je odbrojavanje linearno, pa možeš pretpostaviti kad će biti zeleno.

U f1 toga nema, tamo je zadnje svjetlo random čekanje, dakle nekad može biti 0.1sec nakon što se popale sva svjetla, nekad može biti to 2sec (po pravilima, iako je rijetko tako dugo). Uz to vozači svi radije imaju spriju reakciju, nego da riskiraju kaznu.

Ako krivo startaš, kazna je DriveThrough, koju moraš odraditi u roku tri kruga. Da si recimo prvi na gridu i krivo startaš, nakon 3 kruga, poredak se nije dovoljno raširio, i garantirano ti je zadnje mjesto.

Što se tiče reakcija vozača, prije 4-5 sezona bila je serija nekih mini domentaraca koje je snimao Nico Hulkenberg, gdje su stavili senzore na njegove rukavice, kao i kamere koje su pratile njegove zjenice.

Brzina kojom vozači "fokusiraju i odfukosiraju" je bila nevjerovatna. Mislim da su usporedili s tenisačima, i rekli da vozač F1 ima 12 puta bržu koordinaciju i fokusiranje od tenisača.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.12.2021 15:18 (rooswelt1991).
15 godina

Reko bi da je ovo s video dosta impresivno što se tiče reakcija vozača F1:

15 godina
rooswelt1991 kaže...
volegradele kaže...

Dvije godine radio u racing timu. Formula 3.5, Formula ford, i na kraju formula Renault, kao i par trkačih auta 

Ali kao što sam rekao, čisto solidan video.

RuskeGTT kaže...

Pa zapravo se računa vrijeme reakcije od paljnja svijetla do izlaska bolida iz "boksa". Računaj da je samo kordinacija oka i mišića 0.1, a F1 vozači moraju sami dozirati gas i kvačilo.

Lako je to napraviti kad imaš preko tone i 300ks, malo teže kad imaš ispod i blizu 1000ks i aposlutno nikakve pomoći elektronike.

Plus kad uspoređuješ ovo svoje, to je vjerovatno kad znaš kad će biti "zeleno", odnosno kad je odbrojavanje linearno, pa možeš pretpostaviti kad će biti zeleno.

U f1 toga nema, tamo je zadnje svjetlo random čekanje, dakle nekad može biti 0.1sec nakon što se popale sva svjetla, nekad može biti to 2sec (po pravilima, iako je rijetko tako dugo). Uz to vozači svi radije imaju spriju reakciju, nego da riskiraju kaznu.

Ako krivo startaš, kazna je DriveThrough, koju moraš odraditi u roku tri kruga. Da si recimo prvi na gridu i krivo startaš, nakon 3 kruga, poredak se nije dovoljno raširio, i garantirano ti je zadnje mjesto.

Što se tiče reakcija vozača, prije 4-5 sezona bila je serija nekih mini domentaraca koje je snimao Nico Hulkenberg, gdje su stavili senzore na njegove rukavice, kao i kamere koje su pratile njegove zjenice.

Brzina kojom vozači "fokusiraju i odfukosiraju" je bila nevjerovatna. Mislim da su usporedili s tenisačima, i rekli da vozač F1 ima 12 puta bržu koordinaciju i fokusiranje od tenisača.

nema ni u SR fiksnog razmaka izmedu crvenog i zelenog, barem nisam ja primjetio, a i tu je isti ispadanje u igri, ako napravis preuranjeni start

pa i ja imam kvacilo i gas, jedino to sta kazes manje snage...al opet, mislio sam da ce to brze ic i svaki put se zacudim kad vidim RT njihov

17 godina

Sjetio sam se da atletika ima pravila o reakcijama.

In track and field sprints, the sport's governing body, the IAAF, has a rule that if the athlete moves within 0.1 seconds after the gun has fired the athlete has false-started.[3] This figure is based on tests that show the human brain cannot hear and process the information from the start sound in under 0.10 seconds,[4] even though a IAAF-commissioned study indicated in 2009 that top sprinters are able to sometimes react in 0.08 s

Nisam našao ništa za F1. Može biti da zbog velikog okretnog momenta cijeli proces ide mrvicu sporije, jer i dalje se 200km/h dostigne za 4.7-4.8s. Zamisli da na formuli zadimiš gume kod starta... Ode cijela utrka kvragu. 

In vino veritas
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice